Bilgisayar Bilimleri

Botnet Nedir? Ne İşe Yarar?

Botnet Programı Nedir: Virüs aracılığıyla ele geçirilmiş çok sayıdaki teknolojik cihazdan yapılan, büyük veri kaybı yaşatmak başta olmak üzere pek çok kalıcı ciddi zararı verebilecek toplu siber saldırılar yapmaya yarayan programlardır. Siber saldırılar haricinde çeşitli kullanım alanları da mevcuttur.

Yeni dünyada artık savaşlar sadece tanklar, toplar ve füzeler ile olmuyor. İşin bir de sanal boyutu var. İşte; siber savaşlarda bu tür özel geliştirilmiş yazılımlar kullanılıyor.

Gelin bu yazıda botnet nedir sorusu ile başlayıp; bu programların çalışma mantığı, verebileceği zararlar silsilesi, nasıl korunmanız gerektiği gibi pek çok hususu açıklığa kavuşturalım.

Botnet Virüsü Aracılığıyla Cihazınız Saldırı Aracına (Köleye) Dönüştürülebilir
Botnet Virüsü Aracılığıyla Cihazınız Saldırı Aracına (Köleye) Dönüştürülebilir

Botnet Nedir?

1- Botnet Virüsü Ne İşe Yarar?

Botnet Nedir: Yeni nesil toplu siber saldırı programlarıdır. Virüsler aracılığı ile gizlice kontrolü ele geçirilmiş teknolojik cihazlardan (o cihazların sahiplerinin haberi olmadan) siber saldırı yapılmasına olanak sağlar.

Botnet sözcüğü, robot ve network (ağ) sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir. Mesela İnternet’te görebileceğiniz örnek bir programın arayüzü şu şekildedir:

Örnek: Botnet Programı Arayüzü
Örnek: Botnet Programı Arayüzü

İşte buradaki 30 kullanıcı, bilgisayarında / telefonunda virüs olan ve bu virüsün cihazlarında olduğundan haberi dahi olmayan bir kitledir.

2- Botnet Çalışma Prensibi

# Botnet programı aracılığı ile bir virüs oluşturulur ve çeşitli kanallar vasıtasıyla bu virüs yayılır. Virüs; onu açan bilgisayarın / telefonun, siber suçlu tarafından uzaktan yönetilmesini sağlayacak gizli bir ağa bağlar.

# Yüzlerce, binlerce ve hatta milyonlarca uzaktan kontrol edilebilecek zombi cihaza ulaşılınca bu cihazlar uzaktan gizli kontrol ile belirlenen amaçlar uğurunda kullanılır.

# En sık kullanım amacı siber saldırılardır ve siber saldırılar DDOS esasına dayanır. Detaylı bilgi için “DoS ve DDos Nedir – Ne İşe Yarar” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Botnet ile Yapılan Saldırılar DDos Esasına Dayanır
Botnet ile Yapılan Saldırılar DDos Esasına Dayanır

# Ayrıca, istenilen siteye gizlice toplu giriş yaptırılması, uzaktan reklamlara tıklama yaptırılması, maillere tıklama yaptırılması gibi çeşitli işlemlerle başkaları üzerinden yasal olmayan bir kazanç elde etmeye de olanak sağlar.

# Bunların yanı sıra gelişmiş botnet yazılımları, bulaştıkları cihazlardaki şifrelerin çalınması, o cihazlardaki dosyalara uzaktan erişim gibi pek çok özelliğe de sahiptir.

# Üstelik kendi botnet ağlarını oluşturup; bu ağlara erişimi ücreti karşılığında kiralayan veyahut direkt satan kişiler de mevcuttur.

Şema: Botnet Nedir? Botnet Nasıl Çalışır?
Şema: Botnet Nedir? Botnet Nasıl Çalışır?

3- Botnet Virüsü ve Korunma

İnternet kullanımının artması ve yazılım / programlama öğrenen nitelikli bireylerin sayısının artmasıyla bu tarz yazılımların sayısı oldukça artmış ve bu tarz virüsler korunmak da neredeyse imkansız denecek bir hale gelmiştir.

Şaşırabilirsiniz ama müzik dosyaları, video dosyaları veya aklınıza gelebilecek herhangi bir programın içerisinde “binder” dediğimiz basit programlarla eklenmiş basit birkaç satır kod sayesinde sizin de bu virüsten etkilenmeniz mümkündür. Ve siz de artık potansiyel bir saldırı askeri durumundasınız!

Üstelik bu zararlı yazılımların kaynak kodlarını şifreleyerek antivirüs programlarının bunları bulmasını engelleyen “crypter” dediğimiz özel programlar da mevcuttur. Detaylı bilgi almak için “Binder Nedir – Crypter Nedir – Ne İşe Yarar” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Sanmayın ki antivirüs programı kurunca; o bizi kesin korur, var olan virüsleri de kolaylıkla bulur. Bu konuda “Ağzınız Açık Kalacak: Antivirüs Programları %100 Koruma Sağlar Mı?” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Botnet Çalışma Prensibi Bu Kadar Güzel Anlatılamazdı
Botnet Çalışma Prensibi Bu Kadar Güzel Anlatılamazdı

Dünyaca ünlü veya yerli siber güvenlik / hack forumlarına bakarsanız sıradan insanların bile bu yöntemlerle kolaylıkla antivirüs programlarının çoğunu atlatmayı başardığını göreceksiniz. Peki çözüm nedir derseniz, bizce çözüm şudur:

➽ Eğer cihazınızda virüs olup olmadığı konusunda şüpheye düştüyseniz önce bir uzmandan yardım alın, eğer tatmin olmaz iseniz cihazdaki önemli dosyaları yedekleyip cihaza format atın.

➽ Kaliteli bir antivirüs programı kullanmayı sakın unutmayın. Antivirüs programları, profesyonelce kodlanmış virüsler haricinde bir çok virüsü bulmayı başaracaklardır.

➽ Kaynağı belirsiz, lisanssız, bedava hiçbir şeye atlamayın, cihazınızın kıyısından köşesinden dahi geçirmeyin. Her şeyin olabildiğince orijinal olanını kullanmaya çalışın.

➽ İşinin ehli olan birisinin var olan botnet virüslerini görev yöneticisinde çalışan uygulamalara ve bilgisayar / telefon gibi cihazların her açılışında otomatik olarak açılan uygulamalara bakarak yüksek ihtimalle tespit edebileceğini de belirtmiş olalım.

Technogezgin.com Bilgi
Botnet nedir, ne işe yarar” konulu yazımız hakkında eklemek istediklerinizi, sorularınızı ve (eğer varsa) yazıdaki yanlışları yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bilgi güçtür, paylaştıkça büyür. Bu sebeple bu yazıyı da; yazının altındaki (logolu) paylaşım tuşlarını kullanarak gönül rahatlığı ile paylaşarak bize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu