Bilgisayar Bilimleri

Index Nedir? Nasıl Hızlı Index Alınır?

Index Nedir: Kurallara uygun olan her internet sayfasının, arama motorları botları aracılığıyla taranarak veri tabanında saklanması ve arama sonuçlarında listelenmesi işlemidir. Bu yazıda;

✅ Index alma nedir, ne işe yarar?
✅ Arama motorlarının indexleme sistemi nasıl çalışır?
✅ Siteye alınan dış bağlantılar (backlink) nasıl indexlettirilir?
✅ Dizine eklenmiş (index almış) sayfalarımı nasıl görebilirim?
✅ Ne yaparsam yapayım index hızım artmıyor, nasıl bir yol haritası izleyerek hızlı index alabilirim?

Soruları başta olmak üzere bu konuda aklınıza takılan hemen hemen her soruya gerçek cevaplar arıyorsanız doğru adrestesiniz. Bu konularda sizinle özel bilgileri ve index hızı arttırma konusunda birbirinden etkili yöntemleri paylaşacağız.

Birbirinden Özel İndex Aldırma Yöntemleri Bu Yazıda
Birbirinden Özel İndex Aldırma Yöntemleri Bu Yazıda

Eğer teorik bilgiyi geçip doğrudan yazının index hızlandırma yöntemleri bölümüne geçmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz. Ya da yazıyı baştan sona okuyup işin tüm mantığını öğrenebilirsiniz.

Index Nedir? Index Hızı Arttırma Yöntemleri

1- İndex Ne İşe Yarar?

Bir siteye ait içerikler eğer arama motorları tarafından index almamışsa yani başka bir ifade ile dizine eklenmemiş ise kullanıcılar arama motorlarında arama yaptıklarında o siteyi bulamazlar. Bu durumun sonucunda sitenize gelmesi gereken organik kullanıcılar gelemez. Bu da amacınıza göre;

— Daha az popülerlik ve bilinirlik
— Daha düşük etkileşim
— Çok daha düşük büyüme hızı
— Daha az ürün satışı
— Daha az tıklama / gelir demektir.
(Ayrıca Bakınız: İnternet Sitesinden Para Kazanma [Rehber])

Google'da Google Diye Aramak: İndexleme Algoritmalarını Anlamsız Kılan Durum
Google’da Google Diye Aramak: İndexleme Algoritmalarını Anlamsız Kılan Durum

2- Google İndexleme Sistemi Nasıl Çalışır?

Google Index Sistemi Nasıl Çalışır: Arama motorlarının botları sitenin ana sayfasına gelerek site haritasını bulurlar. Bu botlar site haritası aracılığı ile kategori sayfalarına ve oradan da ilgili yazılara ulaşır. Tüm bu sayfaları ve yazıları tarayıp, inceleyip, değerlendirip şu ana kadar bilinen +200 kritere göre sıralayıp dizine eklenmesini sağlarlar.

Arama Motorlarının Siteleri Dizine Ekleme (İndexleme) Sistemi
Arama Motorlarının Siteleri Dizine Ekleme (İndexleme) Sistemi

Bu dizine ekleme sistemi internet sitelerinde üretilen içerikler, işletmelerin adreslerinin eklendiği harita profilleri veyahut sitelerin yükselmesi için eklenen dış bağlantılar (backlink) için ayrı ayrı çalışır. Tüm bunlar için farklı farklı algoritmalar (Panda, Pageon, Penguen…) kullanılır. Tüm bu anlatılanları şu şekilde gösterebiliriz:

Google İndexleme Sistemi Nasıl Çalışır?
Google İndexleme Sistemi Nasıl Çalışır?

Mesela internet sitelerinin dizine eklenmesi ve diğer siteler ile kıyaslanıp sıralanması amacıyla kullanılan kriterlere “SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber]” adlı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Index Alma Süresi Nedir: Arama motorları tarafından sitenizin dizine eklenmesi için geçen süredir. Fakat sitenize ve arama motoruna bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterir. Bu süre yeni sitelerde haftalar sürebilirken, yeterince otorite sahibi sitelerde dakikalar belki saniyeler kadardır.

Uyarı: Sayfanızda “noindex” meta etiketi bulunuyorsa dizine ekleme işlemi gerçekleşmez.

Google İndexleme Sistemi ile İndexleme Süresi Nasıl Kısaltılır?
Google İndexleme Sistemi ile İndexleme Süresi Kısaltmak Mümkündür

3- Sitemin Indexlendiğini Nasıl Anlarım?

.#. Arama motorlarında “site:siteadı.com” şeklinde bir arama yaparak 1 dakikanızı bile almayacak olan oldukça basit bir işlem ile bir sitede index almış olan tüm bağlantıları ve bunların sayısını sorgulayabilirsiniz. Mesela:

// Örnek Kullanım
site:technogezgin.com
Arama Motorlarından Index Alan Sayfaları ve Sayfa Sayısı Öğrenme
Arama Motorlarından Index Alan Sayfaları ve Sayfa Sayısı Öğrenme

.#. Sitedeki tüm bağlantıların değil de sadece belli bir bağlantının dizine eklenip eklenmediğini görmek için arama kısmına sayfanın tam bağlantısını yazarak görebilirsiniz. Mesela;

// Örnek Kullanım
site:https://www.technogezgin.com/site-hizlandirma-pagespeed-insights/
Sitenizdeki Belli Bir Sayfanın İndex Alıp Almadığın Öğrenme
Sitenizdeki Belli Bir Sayfanın İndex Alıp Almadığın Öğrenme

4- İndex Hızını Arttırma Yolları Nelerdir?

(A) Arama Konsolu ve Google Gibi Getir Metodu

.#. İnternet sitenizi Google Search Console olmadan iyileştirmek, herhangi bir ayakkabı giymeksizin bir koşmak gibidir. Bu, site içi SEO konusunda iyileştirme çabalarının çoğunun başlangıç ​​noktasıdır.
(Ayrıca Bakınız: Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

— Sitenize ait en güvenilir Index ve dizin verilerini birincil elden kontrol edebilmek
— Google gibi getir yöntemi ile hızlı index alabilmek
— Mobil sayfalardaki olası uyumsuzluklar sebebi ile index sorunu yaşadıklarında haberinizin olması
— Ve nice kolaylıklar adına Google arama konsolu kullanılmalıdır.

Google Search Console Index Hızı Arttırma Gibi Çeşitli Amaçlarla Kullanılabilir
Google Search Console Index Hızı Arttırma Gibi Çeşitli Amaçlarla Kullanılabilir

Dizine eklenmemiş sayfanızı dizine eklettirmek veya önemli ölçüde index süresini kısaltmak amacıyla Google Arama Konsolundaki Google gibi getir metodunu kullanabilirsiniz. Peki Google gibi getir nasıl yapılır?

Google Search Console’a giriş yapın, URL denetimi aracına ilgili bağlantıyı girin ve tarama çubuğuna yapıştırın. “Google dizininden veri alınıyor” yazısını gördükten sonra kısa bir süre bekleyin.

Taranan sayfayı Google’a göndermek için “dizine eklenmesini iste” butonuna tıklayın ve işlemi tamamlayın. Google Yayınlanmış URL’nin dizine eklenebilir olup olmadığını test edip dizin eklemeye başlayacaktır.

Google Gibi Getir Metodu ile Hızlı İndex Alma Nasıl Yapılır?
Google Gibi Getir Metodu ile Hızlı İndex Alma Nasıl Yapılır?

Bu geçici çözümdür, eğer çok yeni bir site değilseniz bu işlem index süresini oldukça kısaltacaktır. Ama bu işlem özellikle yeni sitelere çok kısa bir süre içerisinde dizine eklenme garantisi vermez.

Eğer backlink indexletmek istiyorsanız, sitenizde bir özel sayfa oluşturup, o sayfaya backlinklerin adreslerini ekleyip de Google gibi getir yapabilirsiniz. Eğer bu özel yöntem ile backlink indexletecekseniz, farklı paravan bir siteden bu işlemi yapmanız önerilir. Ayrıca arama motoru botlarının bağlantıları görmesi için, bağlantılara site içerisinden dofollow link vermelisiniz.

💡 Profesyonel İpucu: Aldığınız backlinklere tıklayıp sitenizi ziyaret etmek, backlink indexletme süresini kısaltır.

Uyarı: Ayrıca eğer rekabetin yüksek olduğu bir haber sitesi değilseniz, bu özelliği kullanmayın. Eğer yüksek rekabetli bir haber sitesi iseniz bile sık sık kullanmanızı önermiyoruz.

(B) Backlink Kanatlandırır!

💡 Sitenize yüklü bir şekilde ziyaretçi getirecek şekilde aldığınız bağlantılar ilgili sayfanın kısa sürede dizine eklenmesini sağlar. Bu konuda özellikle forum tanıtım yazıları ile sosyal medya paylaşımlarını öneriyoruz.

💡 Düzenli bir şekilde zamana yayarak, spam yapmadan alınan sitenize alacağınız bağlantılar, yeni sayfaların dizine eklenme süresinin zamanla önemli ölçüde kısalmasını sağlar.

Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?
Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?

Profesyonel İpucu: Gerektiğinden fazla backlink alımı sonrasında sitenize gerekenden fazla sayıda arama motoru botu gelir. Genellikle de güncel içerik göremedikleri için, ceza yeme ihtimaliniz vardır. Bu sebeple az ama öz bağlantı alın.

Sitenize dış bağlantı (backlink) ekleme işlemi rastgele ve kontrolsüz bir şekilde yapılırsa bunun oldukça olumsuz sonuçları olacaktır. Bu işten en yüksek verim almanızı sağlayacak teknikleri ve özel yöntemleri öğrenmek adına “Site Dışı SEO ve Backlink Nedir? [Rehber]” adlı yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.

(C) Özel Taktiklerle İndex Hızlandırma

Index Siteleri: Bağlantı başına parası karşılığında gerek güncel yazılarınızı, gerek aldığınız backlinkleri arama motorlarının kısa süre içerisinde indexlemesini sağlayan çeşitli siteler mevcuttur. Doğal olmak koşulu ile bunları kullanabilirsiniz.

✅ Özgün İçerik: Kaliteli, özgün ve işin hakkını verecek şekilde içerik yazın. Kopya içerik paylaşmayın. Tecrübemizle de sabittir ki, özgün ve yüksek kullanıcı deneyimi içeren içerikler kesinlikle daha hızlı index alırlar.
(Ayrıca Bakınız: Kullanıcı Deneyimi Nedir? Nasıl Geliştirilir?)

SEO Uyumlu Site İçi Mimarisi: Site içi mimarisi, siteyi belli bir düzende tutan ve arama motorlarının yeni sayfaları kolaylıkla bulmasını sağlayan uygulamalardır. Bu mimari şu şekilde yapılmalıdır:

İç Linkleme Index Alma Süresini Etkiler
İç Linkleme Index Alma Süresini Etkiler

~ Ana sayfanızda son yazılarınızın bulunması
~ Üst menü / sayfa kenarı bileşen bölümü / sayfa alt bölümü gibi yerlerde kategori sayfalarına bağlantı verilmesi
~ Sayfa altında göze batmayacak şekilde site haritasına bağlantı verilmesi
~ Sayfa kenarı bileşen bölümü / sayfa altı gibi yerlerde son yazıların otomatik olarak görüntülendiği bir widget eklenmesi
~ Alakalı içerikler arası bağlantılar verilmesi

Site Haritası: Arama motorlarının yeni yazılarınızı kolayca bulabilmeleri için eğer eklemedi iseniz sitenize XML site haritası ekleyin. Bunu otomatik olarak oluşturan çeşitli eklentiler mevcuttur. Ayrıca Google Search Console’a XML site haritasının bağlantısını eklemeyi de unutmayın.

✅ Benim İşletmem Optimizasyonu: Ticari bir site veyahut şirket sitesi iseniz sitenizi Google My Business’a kaydetmeyi kesinlikle unutmayınız.
(Ayrıca Bakınız: Google Benim İşletmem Nedir? Nasıl Optimize Edilir?)

✅ SSL: İnternet siteniz HTTP ise SSL sertifikası ile HTTPS’ye geçişini yapın.

✅ Robots.Txt Dosyası: Sitenizde arama motoru botlarının yetkilerini belirlediğiniz robots.txt dosyasını düzenlemeyi unutmayın. Önemli sayfaları falan yanlışlıkla engellemediğinize emin olun.

✅ Hız ve Mobil Uyumluluk: Hızlı ve mobil uyumlu bir internet siteleri dizine eklenme konusunda öyle olmayan sitelere göre öncelikli konumdadır.
(Ayrıca Bakınız: Google Pagespeed İnsights ile Site Hızlandırma)

Index Nedir? İndex Hızı Nasıl Arttırılır?
Index Nedir? İndex Hızı Nasıl Arttırılır?

İnternet sitenizde yaptığınız hataları ve çözüm yollarını öğrenerek sitenizin performansını arttırmak adına detaylı bilgiye “SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber]” adlı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Technogezgin.com Bilgi
Index nedir ve index hızı nasıl arttırılır” konulu yazımız hakkında eklemek istediklerinizi, sorularınızı ve (eğer varsa) yazıdaki yanlışları yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bilgi güçtür, paylaştıkça büyür. Bu sebeple bu yazıyı da; yazının altındaki (logolu) paylaşım tuşlarını kullanarak gönül rahatlığı ile paylaşarak bize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

2 Yorum

  1. Bilgiler için teşekkür ederim. Instagram hizmetleri sattığım bir web sitem var orada kullandım. Index hızıma büyük katkısı oldu. Çok teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu