Bilgisayar Bilimleri

Java Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Java nedir, ne işe yarar, Java nerelerde kullanılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir, ne zaman Java kullanılır, Java programlama dili adını nereden alır sorularının cevapları ve birbirinden özel ipuçları bu yazıda!

Java Nedir: Sun Microsystems firmasının mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilen; her işletim sistemi üzerinde çalışan, güvenliği ön planda tutan nesne yönelimli bir programlama dilidir.
(Ayrıca Bakınız: Programlama Türleri Nelerdir?)

Java; masaüstü bilgisayarlardan mobil cihazlara, akıllı kartlardan oyun konsollarına, yazıcılardan tıbbi cihazlara kadar pek çok yerde kullanılmaktadır. Biz de bu yazımızda bu programlama dilinin kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları gibi çeşitli alt başlıklar üzerinden Java nedir, ne işe yarar sorusunu cevaplamış olacağız. Ayrıca ne zaman Java kullanmalıyım ve Java ismini nereden alır sorularını da cevaplayacağız.

Java Nedir? Java Ne İşe Yarar?

1- Java Nerelerde Kullanılır?

✅ Yazılımı bir platformda yazıp, diğer sanal platformlarda çalıştırmada
✅ İnternet tarayıcısı ve erişilebilir internet hizmetleriyle çalışacak programlar yaratmada
✅ Üst seviyede özelleştirilmiş uygulamalar ve hizmetleri oluşturmak adına, uygulamaları ve hizmetleri birleştirmede

✅ Yüksek düzeyde güvenlik gerektiren kurumsal uygulamaları oluşturmada
✅ Cep telefonları, uzak işlemciler, mikro denetçiler, kablosuz modüller, sensörler, ağ geçitleri, tüketici ürünleri ve neredeyse tüm elektronik aygıtlar için güçlü ve verimli uygulamalar yazmada
✅ Ve nice çeşitli alanlarda kullanılır.

Java Nedir? Nerelerde Kullanılır? [Rehber]
Java Nedir? Nerelerde Kullanılır? [Rehber]

2- Java’nın Avantajları Nelerdir?

Güvenliği Ön Planda Tutması: Java temel olarak güvenliği ön planda tutması sebebiyle pek çok ortamda sıkça tercih edilmektedir. Hatta Java için güvenliği en ön planda tutan dildir diyebiliriz. API’ler sayesinde şifreleme, sayısal imza gibi güvenlik önlemleri alınabilir. Ayrıca ağ ortamındaki güvenlik derecesi oldukça yüksektir. Bu sebeple başarılı programlar üretebiliriz.
(Ayrıca Bakınız: Başarılı Programların Özellikleri Nelerdir?)

Platformdan Bağımsız Çalışması: Java hem taşınabilir, hem de platformdan bağımsız bir dildir. Bu sayede programı yazıp sadece bir kez çalıştırdıktan sonra istediğiniz işletim sistemi üzerinde çalıştırabilirsiniz. Üstelik Java hem derlenen, hem de yorumlanan bir dildir.

Java JVM Sayesinde Platformdan Bağımsız Olmayı Başarmıştır
Java JVM Sayesinde Platformdan Bağımsız Olmayı Başarmıştır

Yüksek Performanslı Bir Dil Olması: Java dili kullanılarak profesyonel yazılımlar geliştirildiği taktirde bunun karşılığını tam olarak verir ve size özel yeteneklerini gösterir. Kurumsal uygulamalarda Java’nın sıkça tercih edilmesi bunun en önemli kanıtıdır. Ama bu durum beraberinde yavaşlık sorununu da doğurmaktadır.

Zengin Kütüphane Desteği (API): Java; XML, ağ, arayüz gibi çeşitli alanlarda uygulama geliştirmek amacıyla kullanılabilecek oldukça zengin bir kütüphaneye sahiptir. Üstelik bunlar ücretsiz olarak indirilebilir.

Çöp Toplama (Garbage Collector): Java C++ diline ciddi bir şekilde benzemesine rağmen, bu dilden farklı olarak otomatik olarak bellek tahsisi yapar, işi biten ve kullanılmayan nesneler bellekten çöp toplayıcı ile toplanarak (silinerek) bellekte gereksiz kullanım yapılmaz. (Mesela C++ dilinde bellek kaçakları oluşmakta ve aynı şeyi kodlaması Java’ya göre daha çok satırda olmaktadır)

Java En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Arasındadır
Java En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Arasındadır

Çoklu Kullanım (Multithreading): Java birden fazla işlemin aynı anda yapılmasına izin verir. Bu durum da performansı arttırmaktadır.

3- Java’nın Dezavantajları Nelerdir?

Java; her ne kadar çeşitli alanlarda kaliteli uygulamalar yazmak için bir çok avantajı bize sunsa da elbette kimi eksiklikleri ve gücünün yetmediği yani dezavantajlı olduğu alanlar da vardır. Java’nın dezavantajları ise şunlardır:

.#. Java programları, C ve C++ gibi programlama dillerine göre her ne kadar üstün olsa da, daha çok bellek tüketmesi ve Java yorumlayıcısına ihtiyaç duyması sebebiyle C dillerine göre 20 kat daha yavaştır. de Bu durum da beraberinde daha yüksek donanım maliyetleri gibi bir sorunu doğurur.

Java'nın Dezavantajları Arasında En Önemlisi Yavaş Olmasıdır
Java’nın Dezavantajları Arasında En Önemlisi Yavaş Olmasıdır

.#. Java her ne kadar otomatik çöp toplama (garbage collection) özelliğini bünyesinde barındırsa da, bu özelliğe dışarıdan çeşitli kodlar vasıtasıyla müdahale etmemiz olası değildir. Bu da yine kimi durumlarda karışıklığa sebep olmaktadır.

.#. Düşük seviyeli programlama konusunda yeterince destek yoktur, hatta bazı konularda hiç destek yoktur. Mesela Java’da pointer (Gösterici / İşaretçi) yoktur.

.#. C ve C++ dillerinin aksine, Java’da unsigned (işaretli olmayan) sayılar için destek yoktur. Bu, kimi durumlarda karışıklığa sebep olmaktadır.

Java Programlama Dili Hakkında Komik Görseller
Java Programlama Dili Hakkında Komik Görseller

4- Ne Zaman Java Kullanmalıyım?

Programlama konusunda zurnanın zırt dediği yer hangi durumlarda hangi programlama dilini tercih etmemiz gerektiğidir. Doğrusu pek çok programlama dili var ve bunların çoğunluğu ile hemen hemen aynı işlemleri yapabiliyoruz.
(Ayrıca Bakınız: Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?)

Fakat her programlama dilinin farklı bir avantajı olduğu için farklı programlama dilleri ile oluşturulan programlar farklı üstünlüklere sahip oluyorlar. Mesela Java programlama dilini ne zaman ve hangi sebeple kullanmalıyım diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı şu şekildedir:

💡 Profesyonel İpucu: Java programlama dili güvenliği ön planda tutan programlar üretmek için kullanılan nesne tabanlı bir programlama dilidir. Örnekler vermek gerekirse:

▶️ Kurumsal Uygulamalar: Java, güvenlik temelli bir programlama dili olduğu için kurumsal uygulamalarda sıkça tercih edilir. Şirketler, bankalar gibi veri güvenliğine önem vermesi gereken kuruluşlar bu dili tercih ederler.

Java Nerelerde Kullanılır Sorusunun Bir Numaralı Cevabı Güvenlik Temelli Uygulamalardır
Java Nerelerde Kullanılır Sorusunun Bir Numaralı Cevabı Güvenlik Temelli Uygulamalardır

▶️ İnternet Geliştirme: İnternet tarayıcısı ile erişilebilir internet hizmetleriyle çalışacak programlar geliştirmek için kullanılır. Çevrim içi forumlar, mağazalar, anketler, HTML formlarını işleme ve daha fazlası için sunucu taraflı uygulamaları geliştirmek için Java kullanılır.

▶️ Android Uygulamalar: Meşhur mobil işletim sistemi Android ile çalışan cihazlarda kullanılabilecek uygulamaların kodlamaları genellikle Java ile yapılır.

▶️ İnternet Siteleri: HTML ve Java kodlarının birleşimi olan JSP (Java Server Page – Java Sunucu Sayfası) ile internet sitesi yapmak mümkündür. Ayrıca internet siteleri için çeşitli hizmetleri de yine bu dille yapabilirsiniz.

5- Java İsmini Nereden Alır?

Java, Amerika kıtasında kahvenin (coffee) daha gündelik olarak kullanım şeklidir. Java programlama dilinin simgesi de, bu yazıda da defalarca gördüğümüz üzere şunun gibi bir kahve fincanıdır:

Java İsmini Nereden Alır Sorusunun Cevabı Bu Fotoğraftaki Java Kahvesidir
Java İsmini Nereden Alır Sorusunun Cevabı Bu Fotoğraftaki Java Kahvesidir

Bu dil, ilk geliştirmeye başlandığı dönemlerde adı Oak olarak belirlenmişti. Fakat bu isimde başka bir programlama dili olduğu fark edilince, o anda kahvehanede bulunan Java geliştiricileri grubu oradaki kahve markasından esinlenerek Java ismini vermişlerdir.

 Eğer programlama öğrenmek istiyor ama nereden başlayacağınızı ve nasıl öğreneceğinizi bilmiyorsanız “Yazılım Öğrenmek – Programlama Öğrenmek” konulu rehberimize göz atabilirsiniz.

Technogezgin.com Bilgi
Java nedir, nerelerde kullanılır” konulu yazımız hakkında eklemek istediklerinizi, sorularınızı ve (eğer varsa) yazıdaki yanlışları yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bilgi güçtür, paylaştıkça büyür. Bu sebeple bu yazıyı da; yazının altındaki (logolu) paylaşım tuşlarını kullanarak gönül rahatlığı ile paylaşarak bize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu