Sağlıklı Yaşam

Kas Ağrısı & Hamlama Nasıl Geçer? [Rehber]

Kas ağrısı veya yaygın adıyla hamlama nedir, bu ağrılar neden olur, kas ve hamlama ağrıları nasıl geçer, vücut hamlamasına ne iyi gelir sorularının cevapları ile dertlerinize derman olacak etkili çözüm önerileri işte bu yazıda!

📌 Hamlama Nedir: Adaptasyon yani uyum kaybından dolayı meydana gelen, bedenin hareket ve çeviklik özelliklerini genellikle belli bir süreliğine yitirmesi durumudur. Hamlık yaşayan vücut fiziksel aktivitelerden sonra çeşitli şiddetlerde kas ağrıları yaşamaya başlar. İşte bu kas ağrılarına halk dilinde hamlama da denilmektedir. Kas ağrıları çeşitli kriterlere göre değişmekle beraber ortalama 3 gün ile 1 hafta arasında geçmektedirler. Tekniğine uygun bir şekilde yapılacak olan uygulamalar ile bu sürenin kısa sürmesi sağlanabilir.

Bu ağrılarının en temel ve en yaygın sebebi vücudu fiziksel olarak alışık olduğu düzeye göre daha fazla zorlamak ve ağır fiziksel aktiviteler yapmak sonucunda kaslarda biriken laktik asit olsa da bunun haricinde de çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Ayrıca sporcuların acı olmadan kazanç elde edemeyeceği doğrudur ancak egzersiz yapılırken ölçülü olunması kas ağrılarının yaşanmasını önleyecektir. Ancak kas ağrılarının oldukça farklı sebepleri de bulunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Kaslar Nasıl Büyür ve Kaslar Nasıl Gelişir?)

Vücut Hamlamasına Ne İyi Gelir Diyorsanız Çeşitli Çözüm Önerileri İşte Bu Yazıda

Kas Ağrılarının ve Hamlamanın Sebepleri Nelerdir?

• Gün içerisinde ortalamanın üzerinde yoğun fiziksel aktiviteler yapmak (Uzun süre ağır ağırlıklar ile egzersizler yapmak, uzun mesafeler yürümek, molasız uzun süre koşmak vb.)
• Vücudu ısındırmadan ve alıştırmadan normalden ağır egzersizler yapma alışkanlığı
Magnezyum eksikliği, kalsiyum dengesizliği ve D vitamini eksikliği başta olmak üzere vücutta sorunlara sebep olan hatalı beslenme ve hatalı yaşam tarzı alışkanlıkları
Hatalı duruş, oturuş ve hareket biçimleri gibi hatalı alışkanlıklar sonucunda destek ve hareket sistemindeki belli bölgelere gereğinden fazla yük binmesi, örneğin:

İskelet ve Hareket Sisteminin Hatalı Pozisyonlarda Durması Da Kas Ağrısına ve Hamlamaya Sebep Olur

• Terli iken normalden soğuk bir ortama giderek terin soğumasını bekleme alışkanlığı
• Soğuk ve rüzgarlı havalarda ince ve yalıtımsız kıyafetlerle uzun süre dışarıda kalmak
• Stres gibi psikolojik sorunların, uygulanan tedavilerin ve kullanılan ilaçların olası yan etkileri
Toksinlerin vücutta birikmesi ve vücudun yeterli elektronuna sahip olmaması durumları
• Kronik yorgunluk, enfeksiyon, iltihaplanma, romatizma, fibromiyalji ve tiroit hastalığı başta olmak üzere vücutla ilgili diğer sorunların ve çeşitli hastalıkların olası yan etkileri
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar? [Zayıf Bağışıklık Belirtileri])

Kas Ağrılarının ve Hamlamanın Sebepleri Nelerdir?
Kas Ağrılarının ve Hamlamanın Sebepleri Nelerdir?

Kas Ağrısı & Hamlama Ağrısı Nasıl Geçer?

1- Sıcak Uygulaması ve Masaj Yapmak

Hamlama ağrısı nasıl geçer sorusuna verebileceğimiz ilk cevap ölçülü bir şekilde sıcak uygulaması yapmaktır. Sıcak damarlarımızın genleşmesini ve bu sayede damarlarınızda birikip ağrıya sebep olan laktik asidin daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde uzaklaşmasını sağlar. Ayrıca bu uygulamanın tekniğine uygun bir şekilde yapılması yaşanacak ağrının şiddetini de azaltır. Örnek sıcak ve masaj uygulamaları şunlardır:

✅ Ağrılı bölgeye sıcak su torbası koymak ve masaj yapmak
✅ Sıcak bir banyo esnasında ağrılı bölgeye masaj yapmak
✅ Hamam vb. sıcak yerlerde ağrılı bölgeye masaj yaptırmak
✅ Küvet ve jakuzi gibi sıcak su ortamlarında bulunmak
✅ Fiziksel terapi veya spor gibi esneme hareketleri
✅ Uzmanların önerdiği diğer benzer yöntemler

Hamlama Ağrısı Nasıl Geçer Sorusunun İlk Cevabı Ağrıyan Bölgeye Doğru Şekilde Sıcak Uygulanmasıdır [Örnek]
Hamlama Ağrısı Nasıl Geçer Sorusunun İlk Cevabı Ağrıyan Bölgeye Doğru Şekilde Sıcak Uygulanmasıdır [Örnek]
Profesyonel İpucu: Vücudun aşırı zorlama gibi çeşitli sebeplerden ötürü ağrı yaşayacağının tahmin edildiği günlerde sıcak uygulamasını ağrının ortaya çıkması beklemenden erkenden yapılarak yaşanacak olan ağrının şiddeti önemli ölçüde azaltılabilir. Ayrıca bu tarz uygulamalar alışık olmayan bireylerin abartıya kaçmamaları önem taşımaktadır (1) aksi taktirde sağlık riskleri ortaya çıkabilir.

2- Alkali (Bazik) Şeyler Tüketmek

Vücutta birikip ağrıya sebep olan laktik asit, bazlar ile tepkimeye sokularak asitlik özelliğini etkisiz hale getirilebilir (Asit + Baz –> Tuz + Su) ki bu işlem zaten canlıların vücutlarında neredeyse her an kanın uygun pH aralığında (7.35-7.45 arası) tutulabilmesi amacıyla gerçekleştirilmektedir. Vücut hamlamasına ne iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı da işte budur. Bu konuda yapılabilecek örrnek uygulamalar şunlardır:

Karbonat ve su ile evde alkali içecek yapmak ve tüketmek
Limon ve su ile evde alkali içecek yapmak ve tüketmek
➽ Alkali su makineleri kullanarak bazik su üretip tüketmek
➽ Asit ağırlıklı beslenme yerine dengeli beslenme yapmak
➽ Sağlıklı yaşam için gerekli olan diğer beslenme uygulamaları

Kas Ağrılarını ve Hamlama Ağrılarını Geçirmek İçin Vücut İdeal pH Seviyesinde Tutulmalıdır

3- Bolca Oksijen ve Temiz Hava Almak

Kaslarda biriken laktik asitler yeterli oksijen varlığında vücutta oksijenli solunum ile yıkılır ve parçalanırlar. Dolayısıyla havanın temiz olduğu ve oksijence zengin olduğu bölgelerde vakit geçirmek kas ağrılarının daha hızlı ve daha etkili bir şekilde kendiliğinden geçmesine yardımcı olacaktır. Havanın daha temiz ve oksijence daha zengin olduğu ortamlara örnekler şunlardır:

— Yağmur sonrası kendiliğinden temizlenmiş olan hava
— Su kenarları (Özellikle dere gibi akan suların kenarları)
— Ormanlık ve mümkün mertebe bol ağaçlı araziler
— Hava temizleyici makineler ve oksijen tüpü ikilisi
— Yerleşim yerlerinden ve fabrikalardan uzak doğal ortamlar
— Havanın temiz ve oksijenin bol olduğu diğer ortamlar

Oksijence Zengin Temiz Hava Almak Kas ve Hamlık Ağrılarının Daha Hızlı Bir Şekilde Geçmesini Sağlar

4- Beslenme Düzenine Dikkat Etmek

Uyarı: Kas ağrısı yaşayan kişilerin ilk dikkat etmesi gereken şeylerden birisi de sağlıksız ve özellikle asitli gıdalardan uzak durmaktır. Sağlıksız gıdalar vücudun direncini düşürdüğü, asitli gıdalar da laktik asidin atılmasını zorlaştırdığı için kas ağrısının geçme süresini uzatabilir ve hatta yeni kas ağrılarına dahi yol açabilir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Su çözücü, taşıyıcı ve seyreltici bir madde olduğu için düzenli olarak su tüketmek laktik asidin ve diğer toksinlerin vücuttan atılmasını daha kolay bir hale getirecektir. Ayrıca kalsiyum fazlalığı, kalsiyum yetersizliği ve magnezyum yetersizliği kas ağrılarına sebep olabildiği için bu minerallerin vücutta ideal miktarda bulunduğundan emin olunmalıdır. İlgili mineraller besinlerden, özel tuzlardan (epsom tuzu vb.) ve takviyelerden karşılanabilir. Ayrıca İbn-i Sina’ya göre kuyruk yağının eklem ağrılarına iyi geldiğini de belirtmek gerekir. (1)

Kas Hamlamasına Ne İyi Gelir Sorusunun Bir Cevabı Da Magnezyum İçeren Besinlerdir

Yırtılan kaslar hücrelerinin onarılması ve yeniden oluşması için de düzenli olarak protein ve lif tüketmek de son derece önemlidir. Ayrıca D vitamini eksikliğinin en önemli belirtilerinden birisinin kas ağrıları olması sebebiyle düzenli olarak yeterli miktarda D vitamini alınmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Protein İçeren Besinler ve Günlük Protein İhtiyacı)
(Ayrıca Bakınız: Ev Yapımı Sporcu İçeceği Tarifi [Enerji, Protein ve Lif])
(Ayrıca Bakınız: D Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

5- Kronik Ağrılar İçin Topraklama Yapmak

Vücuttaki elektron eksikliği yıllarca sürebilen sessiz ve zincirleme bir reaksiyona yani kronik inflamasyona ve ağrılara yol açabilmektedir. Yapılan araştırmalarla düzenli olarak topraklama yapmanın (çıplak ayakla toprağa basmak vb.) iltihaplanmanın ayırt edici belirtilerini (kızarıklık, ısı, şişme, ağrı ve işlev kaybı) azaltabileceği ve hatta önleyebileceği hem tıbbi kızılötesi görüntüleme kullanarak hem de başka yöntemlerle (1) doğrulanmıştır. Detaylı bilgi için:
(Ayrıca Bakınız: Topraklama Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?)

Tıbbi Kızılötesi Görüntülemeye Göre Topraklama İnflamasyonu ve Kas Ağrılarını Azaltmaktadır
Tıbbi Kızılötesi Görüntülemeye Göre Topraklama İnflamasyonu ve Kas Ağrılarını Azaltmaktadır

6- Kronik Ağrılar İçin Detoks Yapmak

Uzun süreli kas ve eklem ağrıları vücutta biriken toksinlere işaret ediyor olabilir. BM Çevre ve Kalkınma Toplantısı’nda insan vücudunda ölçülebilen en az 500 kimyasal maddenin taşındığından bahsedildiği hesaba katılırsa buna çok da şaşırmamak gerekir. Vücudun kendi doğal detoks mekanizması bulunmakla beraber terlemek, epsom tuzu banyosu, HEPA filtreli hava temizleyiciler, hava temizleyici bitkiler, özel kür ve karışımlar, hacamat, kupa çekme ve sülük gibi pek çok yöntem bulunmaktadır ancak bunlar uzman kontrolünde uygulanmalıdır.

7- Son Çare: Uzmanlardan Destek Almak

Kas ağrılarının fiziksel zorlamalar, elektron eksikliği ve toksin birikimi değil; kronik yorgunluk, enfeksiyon, iltihaplanma, romatizma, fibromiyalji ve tiroit hastalığı başta olmak üzere vücutla ilgili diğer hastalıkların yan etkisi olarak yaşanması halinde kişinin kendi başına çözüm aramak yerine teşhis, tanı ve tedavi için bir profesyonelden destek alması kesinlikle akıllıca olacaktır. Çünkü kişinin kendi başına uygulayacağı hatalı yöntemler istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Malpraktis Nedir? [Yanlış Teşhis ve Tedavi Öldürür!])

Özet: Kas Ağrısı Nasıl Geçer? Hamlama Nasıl Geçer?
Özet: Kas Ağrısı Nasıl Geçer? Hamlama Nasıl Geçer?

topraklama ele al
kolajen ele al
kronik ağrılar vs.
sağlıklı yaşam kategorisindeki diğer şeyleri ele al
konuyu çok boyutlu ele al yabancı kaynaklardan yararlanıp

Egzersiz esnasında kaslarda biriken ve kas ağrısına yol açan laktik asidi yok eder. Spor yapanların yeterli miktarda Mg takviye alması zıplama ve kol hareketlerini kolaylaştırır. Ayrıca spor sonrası kramp, kas ağırısı gibi sorunları ve stres hormonu düzeylerini azaltır.

KAS AĞRISI YAŞ KALSİYUM EKSİK MAG. VS. D VİTAMİNİ

Yasal Uyarı: Kas ağrısı nasıl geçer ve hamlama nasıl geçer konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

4 Yorum

  1. Temel düzey kimya bilgisi ile asit+baz -tuz+su demişsiniz. Alkali tüketmekten bahsetmişsiniz. Örnek olarak da limonu vermişsiniz. Ancak temel düzey kimya bilgisinden bildiğimiz üzere limon alkali değildir aksine asidiktir. Bu sebeple bu örnek tamamen zıt bir örnek olmuş.

    1. Merhaba, dikkatinizi taktir etmekle beraber ufak bir hatanız var, müsaadenizle düzelteyim. Limon asidiktir fakat kimyasal yapısı sebebiyle ortamdaki hidrojenleri (H+) yakalar ve bu sayede de asitliği düşürür. Bu limona özel bir durumdur. İnternette araştırdığınız taktirde pek çok kaynakta görebilirsiniz 🙂

  2. Kesinlikle faydalı, işe yarar ve kullanıcıyı baymayan bir içerik olmuş. Hamlama ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabını bu kadar güzel açıklayan tek sitesiniz!

  3. Hamlama ağrısı için yazılanlar arasında en güzel yol kesinlikle sıcak su, özellikle evinizde küvet varsa sıcak suda beklemek gerçekten kas ağrısını azaltıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu