Bilim ve TeknolojiBilgisayar Bilimleri

Laptop Isınıyor ve Kapanıyor [Kesin Çözüm]

Laptop ısınıp kapanıyor ve bilgisayar ısınıp kapanıyor kapanıyor sorunlarının nedenleri; bu sorunları çözmek için çeşitli orijinal, birbirinden etkili çözüm yöntemleri, profesyonel ipuçları ve nice sürprizler bu yazıda! İşte detaylar...

Laptop ısınıp kapanıyor ve bilgisayar ısınıp kapanıyor sorunları pek çok kullanıcının dönem dönem başını ağrıtan sorunlardır. Eğer siz de bu sorunları yaşıyorsanız doğru adrestesiniz. Sizler için bu sorunların nedenleri ile çeşitli çözüm önerilerinden bahsedeceğiz.

Cihazınız, işlemcinin veya ekran kartının aşırı kullanımdan dolayı ısınması sonucunda, ana kart kendini korumak amacıyla bilgisayarı kapanmasını sağlar. Aslında bu, bilgisayarın yanmasını önlemek amacıyla bilgisayarın uyguladığı bir çeşit güvenlik önlemidir.

Eğer masaüstü bilgisayar değil de laptop kullanıyorsanız bu sorunla karşılaşma ihtimaliniz daha da yüksektir. Zira laptopun içi daracık olduğu için, fan donanım parçalarını soğutmakta yetersiz kalabilir. Bunun sonucunda cihaz ilk başta yavaşlar, daha sonra da kendisini kapatır.

Bilgisayar veya Laptop Isınınca Önce Yavaşlar, Isınma Devam Ederse De Kendini Kapatır
Bilgisayar veya Laptop Isınınca Önce Yavaşlar, Isınma Devam Ederse De Kendini Kapatır

Neden Bilgisayar & Laptop Isınıp Kapanıyor?

📌 Bakımsızlık: Bilgisayarların düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Eğer bu bakımlar düzenli olarak yapılmazsa cihazınızın performansında ciddi düşüşler görebilirsiniz. Ayrıca bakımsızlık bilgisayarım çok ısınıyor ve kapanıyor demenize de sebep olabilir.

📌 Aşırı Tozlanma: Ortamdaki tozlar zamanla bilgisayarların içerisinde birikerek havalandırma ve soğutma sistemlerinin çalışma verimini önemli ölçüde düşürebilirler. Hatta zamanla bilgisayar fanının komple tıkanmasına dahi sebep olabilirler. Şüphesiz bu durum da laptop çok ısınıyor ve kapanıyor demenize de sebep olabilir.

Bilgisayarda Biriken Tozlar Bilgisayarın Çabucak Isınıp Kapanmasına Sebep Olur
Bilgisayarda Biriken Tozlar Bilgisayarın Çabucak Isınıp Kapanmasına Sebep Olur

📌 Sıcak Havalar: Çok sıcak bir bölgede yaşıyorsanız ve bu durumdan dolayı bulunduğunuz ortamın sıcaklığı da yüksekse cihazınız ortada hiçbir sorun olmamasına rağmen kolaylıkla ısınabilir. Fakat bakımsızlık ve tozlanma gibi diğer sebepler bu durumun etkisini daha da arttırır.

📌 Diğer Sebepler: Bilgisayarın havalandırma ve soğutma sisteminin arızalanması, ısıyı emerek işlemcinin fazla ısınıp yanmasını engelleyen termal macunun değişiminin yapılmaması, cihaza zararlı yazılımlar bulaşması gibi çeşitli teknik sebepler de yine pc ısınıp kapanıyor sorununun sebepleri arasında olabilir.

Termal Macun Değişiminin Yapılmamış Olması Bilgisayar & Laptop Isınıp Kapanıyor Sorununa Sebep Olabilir
Termal Macun Değişiminin Yapılmamış Olması Bilgisayar & Laptop Isınıp Kapanıyor Sorununa Sebep Olabilir

Bilgisayar & Laptop Isınınca Kapanıyor [Çözüm]

1- Cihazın Kasasında Toz Temizliği Yapın

Gereken Malzemeler:
• Tornavida seti
• Kulak temizleme çubuğu
• Elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesi
• Alkol (İsteğe bağlı)

Cihazınızı kapatın ve fişten çıkarıp elektrik bağlantısını kesin. Daha sonra Youtube videolarından destek alarak bilgisayarınızın / laptopunuzun kasasını cihazın hava kanallarına ve fanına ulaşıncaya kadar sökün. Fana ulaştıktan sonra fanı kulak temizleme çubuğu ile tıpkı şu görseldeki gibi temizleyin:

Fan Temizliği İle Bilgisayar Isınıp Kapanıyor & Laptop Isınıp Kapanıyor Sorunu Çözülebilir
Fan Temizliği İle Bilgisayar Isınıp Kapanıyor & Laptop Isınıp Kapanıyor Sorunu Çözülebilir

İsterseniz kulak temizleme çubuğu ile, isterseniz de (tercihen) elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesi kullanarak cihazın hava kanallarında ve fanında biriken tozları temizleyin. Fakat bu işlemi cihaza zarar vermemek için olabildiğince yavaşça, nazikçe ve dikkatlice yapmaya özen gösterin.

Tabi bu işi ücreti karşılığında işi bilen kişilere de yaptırabilirsiniz. Fakat toz temizliği ile cihazınızın hem çalışma performansı ciddi şekilde artacak, hem de ısıdan kaynaklanan olası sorunlar çözülecektir.

Uyarı: Toz temizliğini yaparken eğer kulak temizleme çubuğu kullanıyorsanız kesinlikle su kullanmayınız! İsterseniz saf alkol kullanabilirsiniz fakat kuruduğuna emin olmadan cihazı eski hale getirmeyiniz. Ayrıca süpürge kullanıyorsanız olabildiğince yavaşça kullanınız. Fanın kanatları dönerse akım oluşup bilgisayarınız donanımı yanabilir! Bizden uyarması… 
PC Isınıp Kapanıyor İse Havalandırma Yollarındaki Tozları Nazikçe Temizleyin
PC Isınıp Kapanıyor İse Havalandırma Yollarındaki Tozları Nazikçe Temizleyin

2- Ortam Koşullarını İyileştirin

Klima Kullanın: Cihazınızı eğer imkanınız varsa klima olan ortamlarda kullanmaya özen göstermeniz tavsiye edilir. Çünkü uzmanlara klima olan ortamlarda elektrikli aletler sıcaktan ve soğuktan fazla etkilenmediği için elektrikli aletlerin ömrü daha uzun olmaktadır.

Ortam Temizliği Yapın: Bilgisayarınızın kasasını veya laptopunuzu koyduğunuz çalışma masası gibi ortamları düzenli olarak temizleyin. Özellikle masadaki tozlara karşı son derece duyarlı olmanız gerekmektedir.

Bilgisayar Soğutucusu Kullanın: Gerek masaüstü bilgisayarlar, gerek de laptoplar için özel olarak tasarlanmış olan soğutucular mevcuttur. Eğer cihazınızın kendi fan ve havalandırma sistemi yetersiz kalıyorsa teknoloji marketlerinden bilgisayar soğutucusu satın alabilirsiniz. Mesela:

Bilgisayarım Çok Isınıyor ve Kapanıyor Diyorsanız Bilgisayar Soğutucusu Kullanabilirsiniz
Bilgisayarım Çok Isınıyor ve Kapanıyor Diyorsanız Bilgisayar Soğutucusu Kullanabilirsiniz

Bilgisayar soğutucuları çalıştırıldıkları süre boyunca düzenli olarak bir hava sirkülasyonu yaratarak bilgisayarınızın aşırı şekilde ısınmasını önler. Bunlar kesin çözüm değildir, pansuman tedavisi gibidir. İlk dönemlerde elbetteki işinizi görecektir ama ileri dönemlerde tozlanma başta olmak üzere diğer sorunları çözmeniz gerekecektir.

Sıcak ve Soğuktan Kaçının: Saat 11.00 ile 14.00 arasında, cihazın konumundan dolayı cihaza Güneş ışınları dik açıyla geliyorsa (yani Güneşten dolayı cihazınız ısınıyorsa) odanızın perdesini bu saat aralığında kapalı tutun. Ayrıca benzer sebeplerden ötürü açık alanda bilgisayar kullanmamaya özen gösterin.

Orijinal Çözümler Bulun: Ayrıca kendi orijinal çözümleriniz ile ortam koşullarını iyileştirerek laptop ısınıp kapanıyor veya bilgisayar ısınıp kapanıyor sorunlarına çözebilirsiniz. Mesela şu görseldeki fikir orijinal bir çözüm önerisidir:

Isınıp Kapanan Laptop Sorununa Kendiniz De Yaratıcı Çözümler Geliştirebilirsiniz
Isınıp Kapanan Laptop Sorununa Kendiniz De Yaratıcı Çözümler Geliştirebilirsiniz

3- Bilgisayar Bakımını Yapın

Bilgisayar bakımı ile hem cihazınızın daha yüksek bir performansla çalışmasını sağlayabilir; hem de güvenlik, donanım, verimlilik gibi konularda çıkması muhtemel sorunların önüne geçmiş olursunuz. Cihazınızın ömrünün artması da cabası olur. Bilgisayar bakımında;

— Disk, kayıt defteri, dosyalar, uygulamalar, veriler ve çerezler konusunda temizlik
— Gerek yazılımsal, gerek donanımsal güncellemeler
— Cihazın iç ve dış temizliği, yağlama ve macunlama gibi bakım işlemleri
— Virüs temizliği gibi performans arttırıcı güvenlik temelli çalışmalar yapılır.

Laptop Isınınca Kapanıyor Sorununu Yaşamamak İçin Cihazlarınızın Düzenli Olarak Bakımını Yapın Veya Yaptırın
Laptop Isınınca Kapanıyor Sorununu Yaşamamak İçin Cihazlarınızın Düzenli Olarak Bakımını Yapın Veya Yaptırın
Profesyonel İpucu: Bilgisayar parçalarının daha iyi soğuması için, temas eden bölgeye uygulanan özel bir ısı ileten macun kullanılır. Zamanla bu madde kurur ve fayda sağladığı özelliklerinin çoğunu kaybeder. Bu sebeple bilgisayar ısınınca kapanıyor sorunu ile karşılaşmamak için cihazının her 6 ay – 1 yıl aralığında düzenli olarak termal macunu değiştirilmelidir.

4- Gereksiz Uygulama ve Virüs Temizliği Yapın

Virüsler bilgisayarınızın arka planında gizlice çalışan zararlı yazılımlardır. Botnet ve trojan gibi bazı virüs çeşitleri bilgisayarın kaynaklarını önemli ölçüde tükettikleri için donanımın normalden fazla çalışmasına sebep olurlar. Şüphesiz bu durum da pc ısınıp kapanıyor demenize sebep olabilir.

Bu sebepten ötürü virüsler başta olmak üzere arka planda çalışan gereksiz uygulamalara el atmamız gerekebilir. Gerek kendiniz manuel olarak, gerek de çeşitli programlar aracılığı ile arka planda çalışan uygulamaları otomatik olarak kapatabilirsiniz.

Laptop Çok Isınıyor ve Kapanıyor İse Bunun Sebebi Zararlı Yazılımlar Olabilir
Laptop Çok Isınıyor ve Kapanıyor İse Bunun Sebebi Zararlı Yazılımlar Olabilir

5- Bilinçli Kullanıcı Olun ve Hatalı Kullanımdan Kaçının

✅ Bilgisayarınızı alttan hava almasını engelleyecek herhangi bir ortamın üzerinde tutmayın. Cihazınızı koymak için sert ve düz yüzeyler idealdir. Yatak başta olmak üzere pürüzlü yüzeylerden kaçının. Ayrıca bilgisayarınızı dizinizin üstünde de tutmayın. Bu uygulamanın bilgisayara zararının yanı sıra, kısır yapma riski de bulunmaktadır. Laptop ısınıp kapanıyor derken kısır da olmayın 🙂

✅ Bilgisayarınızı bilinçli bir şekilde kullanın. Mesela aynı anda çok fazla program açmayın, bilgisayarı sürekli fişe takılı tutmayın, cihazı uzun süre açık tutmayın, açık tutsanız bile yerini düzenli olarak değiştirin. Ayrıca işlemcinin maksimum çalışma yüzdesini düşürün ve cihazınızı gerekmedikçe yüksek performans modu yerine güç tasarrufu modunda kullanın. (Bu ayar oyun performansında düşüşe sebep olabilir.)

Düşük Güç Modu Kullanmak Isınan Laptop Kapanıyor Sorununa Çözüm Olabilir
Düşük Güç Modu Kullanmak Isınan Laptop Kapanıyor Sorununa Çözüm Olabilir

✅ Cihazınızın düzenli olarak bakım, zararlı yazılım kontrolü ve termal macun yenilenmesi gibi optimizasyonlarını yaptırın. Ayrıca eğer bu işlerden anlıyorsanız, bunları kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunlar da yine laptop ısınınca kapanıyor sorununu çözmenizde yardımcı olacaktır.

Bilgisayar & laptop ısınıp kapanma sorunu hala çözülemedi ise son çare olarak eğer cihazınız eski bir model ise yeni bir bilgisayar veya laptop almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi almak için şu dev rehberimize göz atabilirsiniz:
(Ayrıca Bakınız: Bilgisayar & Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?)

-> https://forum.donanimhaber.com/termal-macunu-duz-bir-cizgide-surmek-gpu-sicakligini-daha-cok-dusuruyor–153818238?filterTypeId=2&categoryTypeId=2

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

4 Yorum

  1. Bilgisayar ısınıyor ve kapanıyor sorunu ile karşılaşınca pek çok kaynaktan araştırma yaptım. Hiçbirisi bu konuyu sizin kadar çözüm odaklı ve eğlenceli bir üslupla ele almamış. Burada gerçekten ciddi bir özen seziyorum 🙂

  2. Bilgisayarım ısınıyor ve kapanıyor sorunu ile karşılaştım. İnternette pek çok yerde sadece tozlanmadan bahsetmişler, açıkçası benim de bilgisayarın içini açacak bilgim yok. Sayenizde soğutucu sistem ile bu sorunu (en azından geçici olarak da olsa) çözdüm, teşekkürler 🙂

    1. Hocam onu şakasına koyduk zaten. Toz temizliği ve bilgisayar bakımı sonrasında bilgisayar cillop gibi oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu