Bilgisayar Bilimleri

Megabit Nedir? Megabyte Nedir? [Farkları]

Pek çok internet kullanıcısının görünce aynı şey zannettiği önemli iki kavram olan megabit (Mb) ne demek, megabyte (MB) ne demek ve bu kavramlar arasındaki farklar nelerdir gibi konuları bu yazıda ele aldık! İşte detaylar...

Megabit ve megabyte isimleri ve sembolleri birbirine fazlasıyla benzemesi sebebiyle pek çok kişi tarafından sık sık karıştırılan iki teknik kavramdır. Bu kavramları bilmek sanılanın aksine son derece önemlidir. Örneğin internet hızıyla ilgili veya dosya aktarımıyla ilgili bir sorun yaşadığınızda sorunu daha iyi tespit edebileceksiniz.

İşte bu yazıda megabit nedir, megabyte nedir bu iki kavram arasındaki farklılıklar nelerdir gibi konuları sizleri daha telaffuz etmesi bile zor olan teknik kavramlara boğmadan, olabildiğince anlaşılır bir dil ile anlatacak ve bu konuyu kolayca anlamanızı sağlayacağız. Lafı uzatmadan konuya girelim…

Megabit Nedir - Megabyte Nedir Rehber
Megabit Nedir – Megabyte Nedir Rehber

Megabit Ne Demek? (Mb – Mbps)

Megabit Nedir (Mb): Bilgisayarlarda ve veri iletiminde kullanılan bir çeşit ölçü birimidir.

Megabit, bilgisayarlarda ya da veri iletiminde kullanılan bir ölçü birimidir. Mega ön eki Uluslararası Birimler Sistemi’nde 10⁶ çarpımını ifade etmektedir. 1 Megabit = 10⁶ bit = 1.000.000 bit=1.000 kilobit Megabitin uluslararası sistemdeki ortak sembolü Mbit ya da Mbdir. 

• İnternet Hızı
• Dosya İndirme / Yükleme Hızı

MBPS Nedir: 1 saniyede aktarılan veri miktarının megabit cinsinden ifade edilmesini sağlayan bir ölçü birimidir. Açılımı megabits per second şeklindedir.

Diyelim ki ünlü operatör / İnternet sağlayıcısı firmalardan birisine gittiniz ve İnternet bağlatmaya, İnternet paketi satın almaya, modem veya erişim noktası cihazı almaya karar verdiniz.

İşte bu cihazların veya İnternet’in hızını ayırt etmeniz veya ölçmeniz için bir birim lazım değil mi? Yoksa herkes kendi kafasına göre bir birim koysa karmaşa çıkar ortaya.

Terim anlamı ile saniyede aktarılan veri miktarı “megabit nedir” sorusunun cevabıdır. Türkçesi ile kısaca İnternet hızı da diyebiliriz.

İnternet gızlandırma

Megabit Nedir - Megabyte Nedir
Megabit Nedir – Megabyte Nedir

Hesaplamalar ve matematik ile kafanızı karıştırmadan direkt olarak şunları söyleyebilirim ki;

  • 8 Mbps’lik İnternet hızı ile saniyede 1 Megabyte indirme yapmak mümkündür.
  • 16 Mbps’lik İnternet hızı ile saniyede 2 Megabyte indirme yapmak mümkündür.
  • 24 Mbps’lik İnternet hızı ile saniyede 3 Megabyte indirme yapmak mümkündür.

Evet, böyle sekizin katları olacak şekilde siz de indirme hızınızı test hesaplayabilirsiniz.

Peki Mb ve MB arası ilişki nedir? Şudur ki; 100 Megabit yaklaşık olarak 12 MB / saniyelik bir İnternet hızına tekabül eder.

Megabyte Nedir? (MB)

• Dosya Boyutu
• Dosyanın Teknolojik Cihazda Kapladığı Alan

Megabit İndirme Hızı, Megabyte Yükleme Hızı İle Alakalıdır
Megabit İndirme Hızı, Megabyte Yükleme Hızı İle Alakalıdır

Öncelikle megabyte nedir? Dosya boyutunu ifade etmemize yarayan teknik özel bir birimdir. Yani elimizdeki teknolojik cihazda ilgili dosyanın ne kadar yer kapladığını anlamamızı sağlar. Mesela;

– Hani bilgisayara, tablete, telefona dosya indirirken dosyanın boyutu sayısal olarak yazar. 7 MB indirildi, 3 MB kaldı gibisinden. İşte o MB harfleri dosya büyüklüğüdür.
– Hani bilgisayarınızda, tablette, telefonunuzda bir dosyanın ve belgenin (film, müzik, resim vesaire.) boyutu da dikkat ederseniz genellikle MB ve GB cinsinden ifade edilir.

Tabi genellikle gigabyte ile birlikte kullanılır. Burada birazcık teknik bilgiye boğacağım sizi mecburen: Gelin dosya boyut ölçümü için kullanılan birimler şunlar:

  • 1 Byte = 8 Bit
  • 1 Kilobyte = 1024 Byte
  • 1 Megabyte = 1024 Kilobyte (KB)
  • 1 Gigabyte = 1024 Megabyte (MB)
  • 1 Terabyte = 1024 Gigabyte (GB)
İnternette Megabyte (MB) Konusunda Çeşitli Espirili ve İğneleyici Görsellere Denk Gelebilirsiniz
İnternette Megabyte (MB) Konusunda Çeşitli Espirili ve İğneleyici Görsellere Denk Gelebilirsiniz

Bırakın yazılışlarının %80 benzemesini, bu iki kavramın sembollerle kısa yoldan gösterimleri dahi birbirine benzer. Tıpkı yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi ikisi de M ve B harfleriyle gösterilir. Aradaki fark mega bitte gösterimin küçük B harfi ile yapılmasıdır.

Meraklısına: Neden 1000 Değil 1024?

Hani sanmıyorum da, olur da “Niye ağırlık, uzunluk gibi tüm temel ölçümlerde kilonun karşılığı 1000 iken burada 1024, bu ne saçma iştir” diyen çıkarsa bu sorunun cevabı şudur.

Bilgisayarlar Sadece 0 ve 1'ler İle Çalışırlar
Bilgisayarlar Sadece 0 ve 1’ler İle Çalışırlar

Teknolojik cihazlarda kodlar bir ve sıfırlardan oluşur. İki tane sayı yapar bu da. İşte bu sebeple hesaplar ikinin üsleri şeklinde gider. İkinin de onuncu kuvveti 1024 yapar ki adamlar bunu seçmişler yani 🙂

Bu Sayıların Bu Şekilde Gitmesi Bilgisayarın 0 ve 1'lerle Çalışması İle Alakalıdır. İki İhtimal (0,1) Olduğu İçin İkinin Katları Şeklinde Gider
Bu Sayıların Bu Şekilde Gitmesi Bilgisayarın 0 ve 1’lerle Çalışması İle Alakalıdır. İki İhtimal (0,1) Olduğu İçin İkinin Katları Şeklinde Gider

En kısa, öz ve anlaşılır anlatımı budur. İsteyen Google amcaya da sorabilir ki o kafa karışıklığını yaşamanızı hiç önermeyiz. Ama şöyle bir ön bilgi verebiliriz:

Hep 0 ve 1 Şeklinde 2 Durum Olması Veri Boyutlarının 2'nin Katları Şeklinde Olmasını Sağlar
Hep 0 ve 1 Şeklinde 2 Durum Olması Veri Boyutlarının 2’nin Katları Şeklinde Olmasını Sağlar

Sizde “Megabit nedir” ve “Megabyte nedir” hakkındaki sorularınızı yorumlar aracılığı ile sorabilirsiniz. Ayrıca YANLIŞ BİR BİLGİ varsa da bize yorumlar vasıtası ile bildiriniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu