Bilgisayar Bilimleri

Programlama Türleri Nelerdir?

Programlama türleri nelerdir, ne işe yararlar, farkları nelerdir, hangi durumda hangi yöntemin kullanılması gerekir sorularının cevabı başta olmak üzere programlama konusunda hayatınızı kurtaracak pek çok bilgi burada!

Tüm bunlar genelde detay olarak görülüp es geçilen fakat daha az sorunla karşılaşıp daha kısa sürede daha profesyonelce iş yapabilmek adına öğrenilmesi gereken şeylerdir. Programlama türleri ise şunlardır:

1- Yapısal Programlama
2- Modüler Programlama
3- Nesne Tabanlı Programlama
4- Olay Temelli Programlama
5- Diğerleri (İlgiye yönelik programlama, yordamsal programlama, karmakarışık programlama).

Programlama Türleri Nelerdir?

1- Yapısal Programlama

Yapısal Programlama: Alt programların (procedures) ve fonksiyonların (functions) kullandığı yöntemdir.

➽ Yapısal programlama sayesinde hem üretilen yazılımın kontrol edilmesi kolaylaşır, hem hata oranı azalır hem de gereksiz kod yazılmasının önüne geçilmiş olur.

➽ Program akışı sırasında, ana program içerisinden kimi alt programlar çağrılır. Bu alt program çağrıldıktan ve işini yaptıktan sonra ise ana programın işleyişi kaldığı yerden devam edecektir.

➽ Bu teknikte kod içerisinde aynı alt programı defalarca kez çağırmak mümkündür. Gereksiz kod tekrarının ortadan kalkmasının sebebi budur.

Yapısal Programlama (Programlama Türleri)
Yapısal Programlama (Programlama Türleri)

2- Modüler Programlama

Modüler Programlama: Alt program ve fonksiyonlardan oluşan modüllerin kullanıldığı yöntemdir. Modüler programlama yönteminde her modül kendi verisine sahip olduğu gibi ana program içinde tanımlı global veri ve değişkenleri de içermektedir.

Modüler Programlama (Programlama Tipleri)
Modüler Programlama (Programlama Tipleri)

3- Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama: Hazır nesnelerin kullanıldığı ve nesnelerin birbirine mesaj göndererek etkileşimde bulunduğu programlama tekniğidir.

— Bu teknikte açık açık alt programları çağırmak yerine, onlarla doğrudan ilgili olan nesneye bir mesaj gönderilir. Nesne mesajı alıp, kendisinin bir kopyasını oluşturur. Kopya gerekli işlemleri yaptıktan sonra da kendisini yok eder. Tüm bu işlemlerden nesnenin kendisi sorumludur.

— Bu sebeple bu teknikte alt programların çoğaltılmasına gerek kalmaz. Nesne gerekli olduğu zaman bir mesaj alır, kendi kopyasını oluşturur kopya nesnenin işi bitince de kendisini yok eder.

— Bu programlama sisteminin zor olması nedeniyle, çok sayıdaki nesneler önceden programcıya hazır bir şekilde sunulur. Günümüzdeki programcılar ise nesneye yönelik olan ve görsel özellikler içeren sürümleri kullanmaktadır. (Görsel programlama hakkında bilgi yazının devamında mevcuttur.)

Nesne Tabanlı Programlama (Programlama Türleri)
Nesne Tabanlı Programlama (Programlama Türleri)

4- Olay Temelli Programlama

Olay Temelli Programlama: Kullanıcıların yapacakları işlemlere göre programın hareket etmesi tekniğine dayanan yöntemdir.

Başka bir deyişle, bir uygulamayı kullanırken, ekran üzerinde bir nesnenin hareket ettirilmesi veya bir tuşa basılarak düğmelerin seçilmesi işlemleri bir olaya dayanır.

Olay temelli programlamada fare, menüler ve pencereler sıkça kullanılır. Bundan dolayı da işlemler daha basit, daha kullanışlı ve bir o kadar da fonksiyoneldir.

Olay Temelli Programlama (Programlama Tipleri)
Olay Temelli Programlama (Programlama Tipleri)

.#. Programlama türleri arasından hangisini kullanacağınıza, bu yöntemlerin avantajlarını, dezavantajlarını ve yapmayı düşündüğünüz programın hız, karmaşıklık, ortak veri miktarı gibi özelliklerini düşünüp karar verebilirsiniz.

Ek Bilgi: Görsel Programlama Nedir?

Görsel Programlama: Programların tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilmesi için çeşitli görsel ögeler kullanılarak yapılan programlama çeşididir.

.#. Burada amaç programların daha anlaşılır ve kullanılabilir hale gelmesini ve daha çok kitleye hitap edebilmesini sağlamaktır.

Nesneye yönelik programlamanın kullanılması ve görsel programlamanın gelişmesi ile beraber oldukça şık tasarımlı ve oldukça kullanışlı programlar da ortaya çıkmaya başlamıştır. Mesela bir otel yönetiminin kayıt tutma gibi bir çok konuda işlerini kolaylaştıracak bir görsel programlama örneği şekildeki gibidir.

Görsel Programlama Örneği
Görsel Programlama Örneği

Programlama öğrenirken ilk başta mantığını anlatmak adına her ne kadar konsol çıktıları kullanılsa da, bunların gerçek hayatta (ne olduğu bilinmeyen kişilerce) kullanılması oldukça zor ve sıkıcıdır. Fakat bu tarz görsel bir programı hiç bilmeyen birisi bile biraz kurcalayarak kolayca kullanabilir.

Örnek Görsel Programlama Dilleri: Visual C++, C++ Builder, Delphi, Kylix, Java, Visual Basic gibi diller…

Bu tarz görsel programlar yapılırken de çeşit çeşit amaçlar uğruna kullanılabilecek fonksiyonlara sahip olan şu tarz araçlar kullanılır:

Visual (Görsel) Programlama
Visual (Görsel) Programlama

➽ Eğer programlama türleri hakkında yeterli bilgiye ulaştıysanız, bu türleri nasıl öğreneceğinizi anlatan “Yazılım Öğrenmek – Programlama Öğrenmek” konulu rehberimize göz atabilirsiniz.

Programlama Türleri [Frontend, Backend, Database, Devops, Design vb.]
Programlama Türleri [Frontend, Backend, Database, Devops, Design vb.]
Tam Yığın Geliştirici Alt Alanları ve Önemli Programlama Dilleri Nelerdir?
Tam Yığın Geliştirici Alt Alanları ve Önemli Programlama Dilleri Nelerdir?

Technogezgin.com Bilgi
Programlama türleri” konulu yazımız hakkında eklemek istediklerinizi, sorularınızı ve (eğer varsa) yazıdaki yanlışları yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bilgi güçtür, paylaştıkça büyür. Bu sebeple bu yazıyı da; yazının altındaki (logolu) paylaşım tuşlarını kullanarak gönül rahatlığı ile paylaşarak bize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu