Bilgisayar Bilimleri

Python Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Python nedir, Python ne işe yarar, Python nerelerde kullanılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir, ne zaman Python kullanılır, Python programlama dili adını nereden alır sorularının cevapları ve birbirinden özel ipuçları bu yazıda!

Python Nedir: Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiş, dinamik anlamlara sahip, yorumlanmış, yüksek seviyeli ve nesne yönelimli bir programlama dilidir. Python, öğrenmesi en kolay programlama dillerinden biri olarak kabul edilir. Bu nedenle hayatın ve teknolojinin birçok alanında kullanılmaktadır. Ayrıca Python, programın modülerliğini ve kodun yeniden kullanılabilirliğini arttıran farklı modülleri ve farklı paketleri de destekler. Bu sayede başarılı programlar daha hızlı üretilebilir
(Ayrıca Bakınız: Programlama Türleri Nelerdir?)

Python kolay ve kullanışlı bir programlama dili olduğu için hayata dair pek çok alanda varlığını hissettirmektedir. Biz de bu yazımızda bu programlama dilinin kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları gibi çeşitli alt başlıklar üzerinden Python nedir, ne işe yarar sorusunu cevaplamış olacağız. Ayrıca ne zaman Python kullanmalıyım ve Python ismini nereden alır sorularını da cevaplayacağız.

Python Çok Çeşitli Alanlarda Kullanılan Zengin Kütüphanelere Sahiptir
Python Çok Çeşitli Alanlarda Kullanılan Zengin Kütüphanelere Sahiptir

Python Nedir? Python Ne İşe Yarar?

1- Python Nerelerde Kullanılır?

✅ Veri bilimi (Veri işleme, veri manipülasyonu vb.)
✅ Yapay zeka (Makine öğrenmesi, derin öğrenme vb.)
✅ Farklı uygulamalar (Konsol, masaüstü uygulamaları vb.)
✅ Bilimsel çalışma ve hesaplamalar (Biyoloji için biopython vb.)

✅ Hacking alanında ve askeri savunma sistemleri
✅ Oyun geliştirmede ve mobil uygulama geliştirmede
✅ Web uygulamaları ve ağ programlama sistemlerinde
✅ Ve hayata dair nice çeşitli alanlarda kullanılır. (Finans, startup vb.)

Bilgi: Python dünya çapında ünlüdür. Google, CERN, NASA, YouTube, BitTorrent, Zope, Django gibi dünyada çapındaki dev şirketler bu programlama dilini sıkça kullanmaktadır. Ayrıca sıkça kullandığımız bir takım ünlü programlar ile ses getirmiş kimi oyunlar Python ile programlanmıştır.
Python Nedir? Nerelerde Kullanılır? [Rehber]
Python Nedir? Nerelerde Kullanılır? [Rehber]

2- Python’un Avantajları Nelerdir?

📌 Düzenli ve Basit Kod Dizilimi: Girintiler sayesinde kod güzel görünür ve okuması kolaydır. Ortalama bir programlama dillinde bir kaç satırda yapılan bir işlem Python ile çok daha az miktarda kod yazılarak hatta bazen sadece tek bir satır kod ile yapılabilir. Örneğin C++ dilinde konsoldan çıktı almak için şu örnekteki gibi bir kaç satır kod yazmanız gerekir:

// C++ Programlama Dili
// Konsoldan Çıktı Alma Kodu
#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
      cout << "Merhaba Dünya!";
      return 0;
}

Python’un basit, öğrenmesi kolay sözdizimi okunabilirliği arttırır ve bu nedenle program bakım maliyetini düşürür. Bu yüzden; Python programlama dilinde aynı işlemi yapmak sadece tek bir satırlık oldukça basit bir kod ile mümkündür. Aslında “neden Python kullanmalıyım” sorusuna verilecek en güzel cevap budur. Python programlama dilinde aynı işlemin tek satırlık basit bir kod ile yapılmış hali aşağıdaki örnekteki gibidir:

# Python Programlama Dili
# Konsoldan Çıktı Alma Kodu
print("Merhaba Dünya!")
Python Öğrenmesi ve Uygulaması Kolay Bir Programlama Dilidir [Örnek]
Python Öğrenmesi ve Uygulaması Kolay Bir Programlama Dilidir [Örnek]

📌 Öğrenme & Uygulama Kolaylığı: Python oldukça sade bir kod yapısına sahiptir. Bu sebeple diğer programlama dillerine göre oyalanılmadan hızlıca öğrenilebilir ve akla gelen bir fikir çabucak hayata geçirilebilir. Bu dile ait kodlara birazcık İngilizce bilgisi olan birisi bir göz atsa kolaylıkla neyin ne olduğunu anlayabilir. Mesela gelin şu basit örneğe bir göz atalım:
(Ayrıca Bakınız: Hangi Yabancı Dili Neden Öğrenmeliyiz?)

kilo = int(input("Kaç Kilosun (Kg): "))
if kilo < 50:
  print("Zayıfsın!")
elif 50 < kilo < 80:
  print("Fitsin!")
elif kilo >= 80:
  print("Kilo almışsın!")

📌 Derin ve Detaylı Kütüphaneler: Araştırılarak kolayca keşfedilebilecek, öğrenilebilecek ve uygulanabilecek sağlık sektöründen tutun yapay zeka ve internet ağına kadar pek çok alanda kullanılmak için özel olarak geliştirilmiş pek çok özel Python kütüphanesi bulunmaktadır. Bu da Python’un avantajları arasındadır. Üstelik bu modüller sıradan basit modüller değil, gerçekten bir çok işlemi kolaylıkla yapmanızı sağlayan detaylı ve derin modüllerdir. Ünlü Python kütüphaneleri şunlardır:

Python Nerelerde Kullanılır? [Bazı Popüler Python Kütüphaneleri]
Python Nerelerde Kullanılır? [Bazı Popüler Python Kütüphaneleri]

📌 Hız ve Yüksek Verimlilik: Python kodlarının kısa ve mantıklı ifadelerden oluşması sebebiyle kodlar hem akılda daha kolay yer edinir (bu sebeple kodları unutması daha zordur), hem kodu anlayıp geliştirmesi daha kolaydır, hem de kodu yazmak daha az vakit alır. Bu sayede bir takım programlama dillerine göre başarılı programlar üretmek kolay bir hal alır.
(Ayrıca Bakınız: Kodlama & Programlama Standartları Nelerdir?)

📌 Yorumlanan Bir Dil Olması: Python derleme (compile) gerektirmeyen ve bu sebeple kodu direkt olarak çalıştırabilen (execute) bir programlama dilidir. Bu sebeple kodda(lar) hata olması halinde sadece çalışmayı durdurup sadece o (yani ilk) hatayı gösterir. Bu sebeple kodda hata ayıklamak (debugging) daha kolaydır.
(Ayrıca Bakınız: Bug Nedir? Debugging Nasıl Yapılır? [Rehber])

📌 Python’un Diğer Avantajları: Açık kaynaklı olması, ücretsiz olması, kolayca taşınabilmesi (portable), hızlı bir şekilde deneme yapılmasının kolay olması, değişkenlerin çalışma esnasında dinamik olarak atanması (dynamically typed), sonuçları adım adım görüp daha kolay bir test aşaması sunması, ayrı bir derleyici kullanımına gerek olmaması sonucu vakitten ekstra tasarruf edilmesi gibi Python’un çeşitli avantajları bulunmaktadır.

Python Nedir? Nelerde Kullanılır? [Rehber]
Python Nedir? Nelerde Kullanılır? [Rehber]

3- Python’un Dezavantajları Nelerdir?

Python; her ne kadar çeşitli alanlarda kaliteli uygulamalar yazmak için bir çok avantajı bize sunsa da elbette kimi eksiklikleri ve gücünün yetmediği yani dezavantajlı olduğu alanlar da vardır. Python’un dezavantajları ise şunlardır:

Hafıza Verimliliği: Python’da derleme (compilation) olmadığı; yorumlanan (interpreted) bir dil olduğu için daha uzun bir işlem süresi gerektirir ve daha çok hafıza kullanır. Java, C, C++ gibi programlama dillerine göre kaynakları (işlemci, hafıza vb.) daha çok kullanır.

Çalışma Hızı: Python yorumlanan (interpreted) ve dinamik olarak atanan (dynamically-typed) bir programlama dili olduğu için kodu satır satır çalıştırır. Ayrıca Python dinamik doğası gereği kodu çalıştırırken fazladan iş yapmak zorundadur. Bu durumlar kodun çalışma hızının düşmesine sebep olur. Bu konuda önemli bir istatistik şu şekildedir:

İstatistik: Programlama Dillerinin Ortalama Sorun Çözme Süreleri (String İşlemi)
İstatistik: Programlama Dillerinin Ortalama Sorun Çözme Süreleri (String İşlemi)

Taşınabilirlik: C / C++ gibi programlama dillerinde kodları farklı platformlarda çalıştırabilmek için değiştirmek gerekir. Benzer bir durum Python için de geçerlidir. Çünkü Python kütüphaneleri platformlardan %100 bağımsız değildir. Bu konuda zorlayıcı projelerde Java gibi programlama dilleri tercih edilebilir.
(Ayrıca Bakınız: Java Nedir? Nerelerde Kullanılır?)

İşlevsellik (Fonksiyonellik): Python programlama dili ile büyük çaplı ve ağır kodlamaya sahip programlarda (oyun, robotik kodlama vb.) veya mobil programlamada fazla işlevsellik sağlamak zordur. Ama Python ile yapılmış ve ses getirmiş sağlam oyunlar (Battlefield, Civilization vb.) da mevcuttur. Bu tarz projelerde C, C++ ve Java gibi programlama dilleri tercih edilmelidir.

Python ve Java Arasındaki Farklar Nelerdir? [Rehber]
Python ve Java Arasındaki Farklar Nelerdir? [Rehber]

Çalışma Zamanı Hataları: Python’un veri tiplerini dinamik olarak ataması ilerleyen dönemlerde beklenmedik sürpriz runtime hatalarına sebep olabilir. Bu sebeple programların kapsamlı testlerinin düzenli olarak yapılması gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Program & Yazılım Nasıl Yapılır? [Rehber])

Uyumsuzluklar: Python yüksek düzey bir programlama dili olması sebebiyle sistem düzeyinde programlama için uygun değildir. (Aygıt sürücüleri veya işletim sistemi çekirdeği istisnadır.) Ayrıca platformlar arası bağımsız “binary” dosyaları için çağrı yapan durumlarda da kullanılması önerilmemektedir. Elbette kullanabilirsiniz ama yapacağınız uygulamanın ne kadar etkileyici olacağı tartışılır.

Veritabanı Yönetimi: Python’da veritabanı yönetimi için çeşitli sistemler bulunsa da bunlar ne yazık ki diğer dillerdeki rakipleri kadar gelişmiş ve kullanması kolay (kullanışlı) sistemler değildirler. Python’un avantajları ve dezavantajları konusunu aşağıdaki görseldeki gibi özetleyebiliriz:

Tablo: Python'un Avantajları & Python'un Dezavantajları Nelerdir?
Tablo: Python’un Avantajları & Python’un Dezavantajları Nelerdir?

4- Ne Zaman Python Kullanılmalıdır?

Programlama konusunda en önemli hususlardan birisi de hangi senaryolarda hangi programlama dilinin tercih edilmesi gerektiğidir. Aslında pek çok sayıda programlama dili bulunmakla beraber bunların büyük bir çoğunluğu ile hemen hemen aynı işlemler yapılabilmekte ve bu durum da kafa karışıklığına sebep olmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?)

Fakat her programlama dilinin farklı bir avantajı olduğu için farklı programlama dilleri ile oluşturulan programlar farklı üstünlüklere ve dezavantajlara sahip olmaktadırlar. Mesela Python programlama dilini ne zaman ve hangi sebeple kullanmalıyım diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı şu şekildedir:

Profesyonel İpucu: Python programlama dili programın hazırlanma hızının önemli olduğu ama çalışma hızının çok da önemli olmadığı durumlarda kullanılmak için idealdir. Ayrıca Python veri bilimi uygulamaları, makine öğrenmesi gibi yapay zeka uygulamaları için özel ve gelişmiş kütüphaneleri bulunması sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Makine Öğrenmesi Nedir? Ne İşe Yarar?)
Python ve Kütüphaneleri Veri Bilimi Uygulamalarında Sıklıkla Kullanılır
Python ve Kütüphaneleri Veri Bilimi Uygulamalarında Sıklıkla Kullanılır

.#. Python modülleri ile web tarama, web geliştirme, veri tabanı programlama, arayüz programlama, API kullanımı, bot yapımı, veri görselleştirme, veri yapıları, algoritmalar, eklenti geliştirme, yapay zeka uygulamaları, kriptoloji, ağ geliştirme gibi pek çok alanda gelişmiş projeler hazırlanabilir.

5- Python İsmini Nereden Alır?

İnsanların çoğu, ismin Python olmasına ve bir çok yerde yılan figürü ile temsil edilmesi şeklindeki yaygın geleneğe aldanarak bu programlama dilinin adını piton yılanından aldığını düşünür fakat ciddi bir şekilde yanılırlar.

Bu dilin yapımcısı olan Guido Van Rossumi, “The Monty Python” adlı bir İngiliz komedi grubunun, “Monty Python’s Flying Circus” adlı gösterisinden esinlenerek bu şekilde adlandırma yapmıştır.

Not: Python, yazı içerisinde de belirttiğimiz üzere programlama öğrenmeye başlamak için ideal bir programlama dilidir. Eğer siz de programlama öğrenmek istiyor ama nasıl başlayacağınızı ve ilerleyeceğinizi bilmiyorsanız bu konuda hazırladığımız şu dev rehbere göz atmanızı öneriyoruz:
(Ayrıca Bakınız: Programlama ve Yazılım Öğrenmek [Rehber])

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

3 Yorum

  1. Örnekteki kodda hata var.

    Elif, 50 kilo olduğunda hata verecek.:)

    Bu arada yazılım bilmiyorum. Python kolay göründü gözüme.:)

    1. Dikkatli olmak her daim iyidir, hazır örnekler alınca böyle haylazlıklar çıkıyor tabi arada 🙂
      Bu arada teoride haklısınız ancak kilo 50 olduğunda hata vermez, program hiçbir şart ifadesine girmeden işlevini tamamlar. Print etmesi gereken mesaj olmadığı için hata vermeden çalışır. Ama elbette ki iyi bir yazılımcı bunlara dikkat etmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu