Sağlıklı Yaşam

Radyasyon Nasıl Atılır? [Radyasyon Detoksu]

Vücuttaki radyasyon nasıl atılır, radyasyon ne kadar sürede atılır, radyasyona iyi gelen bitkiler nelerdir, radyasyona iyi gelen besinler nelerdir ve radyasyon detoksu nasıl yapılır sorularının bilimsel ve detaylı cevapları işte bu yazıda!

📌 Radyasyon Detoksu Nedir: Vücut için zararlı olan ve toksik özellik gösteren radyasyonu vücuttan atmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Nitekim radyasyon oldukça farklı yöntemlerle vücuda girmekte ve canlı vücutlarında sinsi bir şekilde uzun yıllar boyunca birikmektedir. (1) (2) Radyasyon her açıdan hayat kalitesini düşürmekte ve vücut genelinde ciddi zararlara yol açmaktadır. (3) Organ hasarları, zehirlenme ve hatta ölüm bunların bir kısmıdır. Radyasyon kaynakları bu sebeple sessiz katiller olarak tarif edilirler. Radyasyon detoksu ise vücudun radyasyondan arındırılması olup zaten detoksun kelime anlamı toksinlerden kurtulmaktır.
(Ayrıca Bakınız: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?)

Uyarı: Nedeni bilinmeyen bulantı, kusma, ishal, anoreksiya, baş ağrısı, halsizlik ve taşikardi (kalp çarpıntısı) gibi radyasyon birikimi belirtilerine (1) sahip olan kişilerin radyasyon kaynaklarından uzak durmaları ile bir uzman kontrolünde ve düzenli olarak radyasyon testi ve radyasyon detoksu yapmaları önerilmektedir. Türkiye Nükleer Tıp Derneği’ne göre, alınan radyasyonun çeşidine göre farklılık göstermekle beraber radyasyon en az 24 saat ve en çok 1 ay içinde vücuttan atılabilmektedir. (2) Zaten radyasyondan korunmak sağlıklı yaşam için şarttır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Radyasyonun Etkileri ve Radyasyonun Zararları
Görsel: Radyasyonun Etkileri ve Radyasyonun Zararları

Vücuttan Radyasyon Nasıl Atılır? [Radyasyon Detoksu]

1- Vücudun Radyasyon Alımını En Aza İndirmek

Herhangi bir detoks programının ilk adımı daha fazla toksinin vücuda girmesini önlemektir. Bu sebeple hem çevresel koşulların vücuda olumsuz etkilerini azaltmak hem de vücudun kendi temizlik mekanizmalarını desteklemek için radyasyon alımının olabildiğince azaltılması oldukça önemlidir, aksi taktirde gösterilen çabalar boşuna olacaktır. Şunlara dikkat edilmesi gerekir:

• Sağlıklı besinler tercih edilmeli ve radyasyon içeren besinlerden uzak durulmalıdır. (1)
• Teknolojik aletler başında geçirilen süre ve yakın temas olabildiğince azaltılmalıdır. (1)
• Özellikle yatmadan önce ve gece saatlerinde elektronik cihazlardan uzak durulmalıdır.
• Uyurken kullanılmayan aletler (modem vb.) yakında tutulmamalı ve kapalı tutulmalıdır.
• Radyasyona maruz kalınan teşhis yöntemleri (PET vb.) gerekmedikçe kullanılmamalıdır.
• Daha az radyasyon yayan cihazlar kullanılmalı, çok yayanlardan ise uzak durulmalıdır.
• Diğer radyasyon kaynakları (baz istasyonları vb.) öğrenilmelidir. Detaylı bilgi için: (1)
(Ayrıca Bakınız: Radyasyon Nedir? [Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları])

Görsel: Radyasyon Kaynaklarının Doz Eşdeğerleri ve Biyolojik Etkileri
Görsel: Radyasyon Kaynaklarının Doz Eşdeğerleri ve Biyolojik Etkileri
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

2- Düzenli Olarak Topraklama Yapmak

Topraklama, canlıların toprakla bağlantı kurarak dünyanın doğal elektrik yüküyle bedensel olarak temas etmelerini içeren terapötik bir tekniktir. Aynı zamanda elektrikli cihazlarda olası tehlikelere karşı alınan hayati bir önlemdir. Benzer bir mantıkla topraklama vücudun düzenli olarak maruz kaldığı yüksek elektro manyetik alanlardan kurtulmasını sağlayarak daha iyi çalışmasını sağlar. Örneğin erken doğan bebeklerin konuldukları kuvözlerde EMF’ye maruz kalırlar ve topraklama ise onların cilt yüzey voltajında ortalama %95,6’lık azalma sağlar. (1)

Profesyonel İpucu: Doğayla temas kurmak (toprağa basmak vb.), banyo yapmak, doğal taşlardan faydalanmak, metal nesnelere dokunmak, ve bileklik vb. anti statik ürünler kullanmak topraklama yapma yöntemleridir. En bilindik yöntem toprağa basmak olsa da plastik ve benzeri tabanlı ayakkabılar ve terlikler yalıtıma sebep olarak topraklama yapmayı engellerler. Bu yüzden topraklama haftada en az 1 kez (tercihen günlük), günlük ortalama 15-20 dakika ve çıplak ayakla yapılmalıdır. Topraklamanın düzenli yapılması halinde vücutta ciddi olumlu etkiler görülecektir.
(Ayrıca Bakınız: Topraklama Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?)

Görsel: Topraklama İle Radyasyon Detoksu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görsel: Topraklama İle Radyasyon Detoksu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3- Radyasyonu Vücuttan Atan Besinler Tüketmek

Radyasyonla ilgili yapılan çeşitli bilimsel araştırmalarda radyasyonun olumsuz etkilerine iyi gelen ve radyasyonun vücuttan atılmasını kolaylaştıran bazı besinler tespit edilmiştir. İyot içeren besinler (iyotlu tuz, et, süt, yumurta, deniz ürünleri vb.) (1), sülfür içerikli sebzeler (maydanoz, turp, lahana, zencefil, avokado, brokoli vb.) (2), pektin içeren besinler (elma, narenciyeler, baklagiller vb.) (3) ve deniz sebzeleri (spirulina, chlorella vb.) (4) radyasyonu vücuttan atan besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca radyasyonsuz ortamda yetişmesi şartıyla radyasyona ve çevresel kirleticilere karşı en etkili besin grubu deniz sebzeleridir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Dünyanın pek çok yerinde nükleer tehlikelere karşı iyot hapları dağıtılmıştır. Örneğin Çernobil nükleer faciasından sonra halk potasyum iyodür hapları sayesinde korunmayı başarmıştır. Üstelik yeterli miktarda iyot tüketimi (iyot vücutta oksijen tutulumunda görevli olduğu için) radyasyonun en çarpıcı zararlarından birisi olan 60 GHz’de bile oksijenin absorbe olmasını önlemeye yardımcı olabilir. (1) (2) Pektin de radyasyona karşı etkili olmakla beraber kuru ağırlık üzerinden elma posasında %15-20, limon kabuğunda %30-35, portakal kabuğunda %30-40 pektin bulunur. Ayrıca narenciyelerde bulunan lif ise %70 oranında pektin içerir.

Bilgi: Çernobil nükleer kazası bölgesinde yaşayan ve uzun süre yüksek miktarda radyasyona maruz kalan çocuklara 16 gün elma pektini verilince vücutlarındaki radyoaktivite düzeylerinde ciddi düzelme gözlenmiştir. (1) Ayrıca elma pektininin, vücuttaki en korkutucu radyoaktif element olan Sezyum 137 adlı ağır metalini sadece bir ay içerisinde % 62’den fazla azalttığı kanıtlanmıştır. (2) Chlorella ise Japonlar tarafından kendilerine 2. Dünya Savaşı’nda yapılan nükleer saldırının sebep olduğu radyasyona karşı bir çeşit panzehir ve tedavi olarak kullanılmıştır.

Geleneksel kültürümüzün bir parçası olan zeytinyağı, yoğurt ve keçiboynuzu gibi besinler radyasyona karşı iyi gelmektedir. Ayrıca kan oluşumunu iyileştirdiği için kırmızı şarap içmek radyasyona iyi gelebilir. (1) En önemlisi de antioksidan deposu olan besinler radyasyon maruziyeti ile oluşan serbest radikallerin temizlemesinde ve bu sayede radyasyonun sebep olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olmaktadır. (2) (3) Bu sebeple düzenli yeşil çay, sarımsak, portakal, mandalina, limon, zencefil, sarımsak ve elma tüketimi isabetli olacaktır.

Görsel: Radyasyonun Toksik Etkilerinden Koruyan Fitobesinler
Görsel: Radyasyonun Toksik Etkilerinden Koruyan Fitobesinler

4- Radyasyona İyi Gelen Şeyler Kullanmak

.#. Negatif İyon Kaynakları: Negatif iyonlar, vücutta radyasyon nedeniyle alınan pozitif iyonları nötrleyerek iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerden korunmaya yardımcı olabilir. Ayrıca havada da kısmen statik elektrik bulunur. Kapalı ortamlarda pozitif yük; açık alanlar ve ormanlık bölgeler gibi doğal ortamlarda negatif yük daha fazladır. Özellikle şelaleler ve su kenarlarında doğal olarak üretilen negatif iyonlar iyi hissetmeyi sağlar. (1) Zaten iyonların sağlık ve davranış üzerinde kanıtlanmış etkileri mevcuttur. (2) (3) (4) Dolayısıyla doğal ortamlara çıkılmalı; saç kurutma makinesi, klima vb. araçlarda ortama negatif iyon salan cihazlar tercih edilmelidir.

.#. Radyasyona İyi Gelen Bitkiler: Radyasyonu emen bitkiler tartışmalı bir konu olsa da bazı bitkilerin radyasyonu emdiği bilinen bir gerçektir. Örneğin meşhur Çernobil faciasından sonra radyasyonu emen pek çok bitki mutasyona uğramış veya ölmüştür. (1) (2) Radyasyonu emen bitkiler hem sağlık hem de dekorasyon amaçlı olarak kullanılabilirler. Kaktüs, kenevir, yılan bitkisi, sarmaşık, barış çiçeği, kauçuk ağacı, areka palmiyesi, aloe vera, leylak, benjamin ve aşk merdiveni bu bitkiler arasında yer almaktadır. (3) (4) Bu bitkilerin bir bölümü (kaktüs vb.) radyasyonu emmekte, bir bölümü de (kenevir vb.) radyasyonun etkilerini azaltmaktadır. (5) Ancak maksimum verimlilik için bitkinin küçükken alınıp evde büyütülmesi önerilmektedir.

Görsel: Radyasyonu Emen Bitkiler Nelerdir? [Radyasyonu Atmak İçin Ne Yapmalı]
Görsel: Radyasyonu Emen Bitkiler

.#. Kaya Tuzu: Doğal kaya tuzu bulunduğu ortamdaki radyasyonu emme özelliğine sahiptir. Bu sebeple bazı nükleer santrallerde dışarıya radyasyon çıkmaması için kaya tuzu izolasyonu yapılmaktadır. Ayrıca kaya tuzu radyoaktif atıkların imhasında da kullanılır. (1) Dolayısıyla doğal kaya tuzu tüketmek veya kaya tuzu banyosu yapmak nötrleştirici bir etki gösterecektir. Ayrıca kaya tuzu lambalarının negatif iyon üretip radyasyondan koruduğu düşünülmektedir. (2)
(Ayrıca Bakınız: Kaya Tuzu Nedir? Kaya Tuzunun Faydaları Nelerdir?)

.#. Radyasyon Emen Taşlar: Faydalı taşlar eski çağlardan beri çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılmakta olup bunlardan birisi de radyasyondan korunmaktır. Kuvars kristalleri, shungite ve siyah turmalin bulundukları ortamdaki, özellikle teknolojik cihazlardan yayılan radyasyonu emen doğal taşlar arasında en çok önerilenler olup radyasyondan korunmak için önerilen tüm taşların faydalı olduğuna dair yeterli kanıt bulunmamaktadır. Ancak kuvars (1) ve shungite (2) başta olmak üzere radyasyona karşı etkinliği kanıtlanmış olan faydalı taşlar da bulunmaktadır.

Görsel: Radyasyon Emen Taşlar Nelerdir? [Shungite, Kuvars, Kaya Tuzu ve Siyah Turmalin]
Görsel: Radyasyon Emen Faydalı Taşlar
Profesyonel İpucu: Uzmanlara göre faydalı taşlar (özellikle de kuvars kristalleri) doğrudan süs eşyası olarak kullanılabilecekleri gibi bu faydalı taşlarla yapılan ve radyasyonu emme özelliği bulunan telefon kılıfı gibi ürünler de kullanılabilir. Ancak fayda görebilmek için mutlaka orijinal ürün alındığına emin olunmalıdır. Ayrıca dielektrik özelliklere sahip olan ve yüksek miktarda su içeren yeşil ağaçlar bulunan bir bölgede yaşamak radyasyondan koruma sağlamada etkili olacaktır.

.#. Orgonit: Orgonitler Wilhelm Reich tarafından bulunan, zamanında hastalıkların tedavisinde kullanılan ve orgon enerjisi üreten araçlardır. Hem radyasyondan koruyan kuvars vb. faydalı taşlar içermeleri hem de negatif iyon üretmeleri (1) sebebiyle ortamdaki radyasyonu emmekte ve elektromanyetik dalgaların zararlı etkisini azaltmaktadır. Orgonitler de hem dekorasyon, hem de süs eşyası olarak kullanılabilirler. Zaten kimi Batı ülkelerinde insanlar büyük orgonitler yapmakta ve onları radyasyonu azaltmak için baz istasyonlarının altlarına gömmektedir. (2)
(Ayrıca Bakınız: Orgonit Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? [Rehber])

Görsel: Radyasyon Detoksuna Yardımcı En İyi Orgonit Modelleri
Görsel: Radyasyon Detoksuna Yardımcı En İyi Orgonit Modelleri

.#. Diğer: Radyasyondan korunmanın ve radyasyonu vücuttan atmanın farklı yöntemleri de bulunmaktadır. Örneğin riskli iş gruplarında çalışanlar özellikle iyonize edici radyasyondan korunmak için hazmat kıyafeti giymektedir. (1) Ayrıca 2011’de Fukushima Nükleer Santrali Kazasından sonra radyoaktif atıkların tedavi edilmesinde atmosfere 500.000 tondan fazla zeolit ​​boşaltılmış ve insanlara zeolit hapları dağıtılmıştır (2). UV uranyumu bile absorbe edebilen bentonit kili (3) ve zeytinyağı ile yeşil çay başta olmak üzere bazı bitkilerde bolca bulunan polifenoller (4) vücuttan radyasyonu atmada etkili olan diğer etkili maddelerdir.

5- Vücudun Kendi Detoks Mekanizmasını Güçlendirmek

Canlıların vücutlarının kendilerini arıtma özellikleri bulunmaktadır. Biz her ne kadar farkında olmasak da vücudumuzun farklı organları farklı yöntemlerle (karaciğer ve böbrekler idrar atımı, deri terleme, bağırsaklar dışkı atımı vb.) zehirli maddelerle mücadele etmekte ve bu maddeleri vücuttan atmaya çalışmaktadır. Bu sebeple vücuttan radyasyonu atmak için vücudun kendi savunma ve temizlik mekanizmalarının sağlıklı olmaları ve birbirileri ile uyum içerisinde çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Vücudun ilgili mekanizmaları şu şekilde özetlenebilir:

Görsel: Canlı Vücutlarının Doğal Detoksifikasyon Mekanizması
Görsel: Canlı Vücutlarının Doğal Detoksifikasyon Mekanizması
Profesyonel İpucu: Vücudun doğal detoks mekanizmasını desteklemek amacıyla; böbreklerdeki süzülme işlemini desteklemek için yeterli ve sağlıklı sıvı tüketimi (özellikle su güzel bir çözücü olup vücuttaki enerji akışını normalleştirir); deride terleme yoluyla toksinlerin atılmasını desteklemek için egzersiz, masaj, hamam ve sauna; bağırsakları desteklemek için yeterli lif ve antioksidan tüketimi faydalı olacaktır. Aslında kısaca sağlıklı yaşamın bir hayat tarzı yapılması gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

6- Düzenli Olarak Yeterli Miktarda D Vitamini Almak

D vitamini radyasyonu vücuttan atmada doğrudan etkili olmasa bile, radyasyondan kaynaklı vücut hasarına karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeple özellikle düzenli olarak yüksek miktarda radyasyona maruz kalan kişilerin D vitamini alımına dikkat etmeleri gerekir. Bunun temel yolları ise tekniğine uygun güneşlenme, vitamin takviyesi ve beslenmedir. (1) (2) (3)
(Ayrıca Bakınız: D Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

D Vitamini Vücuttaki Radyasyon Hasarına Karşı Etkilidir [Radyasyon Nasıl Atılır?]

D vitamini, önleyici ve iyileştirici etkileriyle öldürücü olmayan düşük radyasyon hasarına ve özellikle radyasyona bağlı kansere karşı koruma sağlayan (birincil değilse bile) başlıca farmakolojik olmayan ajanlar arasında düşünülmelidir.

Radyoloji Sağlık Uzmanı Daniel Hayes’in Düşük Radyasyon Dergisinde Yayınlanan Araştırmasından
Yasal Uyarı: Radyasyon nasıl atılır [radyasyon detoksu] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

1 Yorum

  1. Ne zamandır “vücuttan radyasyon nasıl atılır” ve “radyasyona ne iyi gelir” konusunu araştırıyordum. İşte aradığım yazıyı uzun süre sonra burada buldum. Orgontitten bahsetmeniz bile bu yazıyı özel kılmaya yeter 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu