Sağlıklı Yaşam

Teknoloji Bağımlılığı Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi]

Teknoloji bağımlılığı nedir, neden önemlidir, teknoloji bağımlılığının belirtileri nelerdir, teknoloji bağımlılığının nedenleri nelerdir ve teknoloji bağımlılığı tedavisi nasıl yapılır sorularının cevapları ile çeşitli özel ipuçları işte bu yazıda!

📌 Teknoloji Bağımlılığı Nedir: Bilgisayar, tablet ve mobil cihazlar gibi teknolojik cihazlar ile video oyunları ve internet gibi dijital teknolojilerin aşırı kullanımı sonucunda kişinin teknolojinin zararlı etkileriyle karşılaştığı bir çeşit dürtü kontrol bozukluğudur. Teknoloji bağımlılığı hem kişiler hem de toplum için oldukça ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Oyun bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, video – içerik tüketim bağımlılığı, açık arttırma ve şans oyunları bağımlılığı gibi teknoloji bağımlılığı çeşitleri bulunmaktadır.

Profesyonel İpucu:Teknoloji faydalı bir hizmetkar, tehlikeli bir hükümdardır‘ sözünün de anlatmaya çalıştığı üzere teknolojinin sunduğu nimetlerin ve sağladığı kolaylıkların yanı sıra bir takım zararlar da vermektedir ve bunların en başında da teknoloji bağımlılığı gelmektedir. Çeşitli istatistiklere göre ortalama bir insan gününün 4.7 saatini akıllı telefonlarda geçirmektedir ve buna bilgisayarları, tabletleri ve TV kaçamakları da eklendiğinde toplam 11 saatlik dev bir teknoloji mesaisi gerçekleştirildiği şeklinde çarpıcı ve kritik bir gerçek ortaya çıkmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: İnternet Bağımlılığının Akademik Başarıya Etkisi
Görsel: İnternet Bağımlılığının Akademik Başarıya Etkisi (1)

Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

• Teknolojik cihazlarda ciddi vakitler harcamak ve hatta farkında olmamak
• Gecenin geç saatlerine kadar teknolojik cihazların başından ayrılamamak
• Teknolojiden uzakken kendini boşlukta hissetmek ve eksik hissetmek
• Teknoloji kullanımı için günlük hayattan feragat etmek ve ertelemek
• Teknoloji sebebiyle günlük rutin işleri yapmakta bile zorluk çekmek
• Aileden, arkadaşlardan kopmak ve hatta bir çeşit sosyal izolasyon hali
• Teknoloji kullanımı konusunda suçluluk ve kendini savunma ihtiyacı

• Ciddi beğenilme ihtiyacı ve başkalarıyla kendini karşılaştırma dürtüsü
• Teknolojiyi duygusal ve ruhsal sıkıntılardan kaçmak amacıyla kullanmak
• El ve el bileklerinde ağrı ve uyuşma, halsizlik ve hatta uyku bozuklukları
• Gözlerde kuruluk, kızarma, yanma; bakışların bulanması, ciddi baş ağrısı
• Sırt ve boyunda ağrı ve sertleşme, hatta beden duruşunda bozukluklar
• Fiziksel aktivitede azalma sonrası belirgin kilo değişiklikleri yaşanması
• Yaşamdan teknoloji bağımlılığı olarak yorumlanabilecek diğer belirtiler

Şema: Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?
Görsel: Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir? (1)
Bilgi: Teknolojinin öneminin giderek arttığı yaşam koşullarında teknoloji çeşitli sebeplerle kullanılmakta ve teknolojiden uzaklaşmak kolay olmamaktadır. Ancak bu teknoloji bağımlısı olunduğu anlamına gelmemektedir. Teknoloji kullanımının bağımlılık olarak değerlendirilebilmesi için teknolojik aktivitelerin sağlıklı yaşam, sorumluluk ve başarı gibi alanlarda günlük yaşantıyı engellemesi gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Başarılı Olunur? [Başarının Sırrı])

Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?

.#. Değişen Yaşam Koşulları: 2000’den önceki dönemlerde çocuklar ve gençler sokaklarda yaşayarak büyümüştür. Mahalle maçları, mahalleler arası savaşlar, yakartop, istop, 9 taş, 5 taş, çelik çomak, mendil kapmaca gibi oyunlar oynamışlar en önemlisi gerçek anlamda sosyal olarak yaşamışlardır ve bu sayede de maneviyatları (ve ruh sağlıkları) daha sağlam, sosyal yetenekleri daha gelişmiş ve sosyal yapıları ise daha sağlıklı bir haldedir. Ancak 2000’lerden sonra teknoloji bağımlılığı değişen yaşam koşulları sebebiyle sert bir tırmanışa geçmiştir.

Bu Ve Benzeri Manzaraların En Temel Sebebi Teknoloji Bağımlılığıdır

.#. Sosyolojik ve Psikolojik Problemler: Teknoloji bağımlılığı ruh sağlığı yerinde olmayan bireylerde daha sık görülmektedir. Özellikle anksiyete, depresyon, sosyal fobi ya da uyku sorunları olan kişilerde teknoloji bağımlılığının izleri daha çok görülüyor. Bu kişiler, özellikle sosyal ilişkilerde başarısız ve utangaç olan kişiler dijital mecralarda kendisini daha rahat ve güvenli hissettiği için topluma karışmak yerine teknoloji bağımlısı olabilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

.#. Aile, Arkadaş ve Çevre Etkisi: Kişinin yaşı ne olursa olsun ailesi ve arkadaşları hayatında daima etkilidir. Meşhur ‘bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim‘ atasözü boş yere söylenmemiştir. İnsanlar (özellikle duygusal olarak boşlukta olanlar) ailelerini, arkadaşlarını veya dışarıdan herhangi başka birisini (özellikle kitleleri yönlendirme gücüne sahip olan ünlüleri ve influencerleri) rol model alma eğilimdedirler. Ancak buna bağımlılıklar da dahildir.

Teknoloji Bağımlılığı İle Kalabalıklar İçerisinde Yalnızlaşan İnsanlar

.#. Diğer Bağımlılıkların Dışa Vurumu: Uzmanlara göre mevcut bağımlılık veya eğilimlerin tetiklenmesi de teknoloji bağımlılığının en önemli nedenlerinden birisidir. Örneğin kişi eğer geçmişinde alışveriş bağımlılığı sorunu yaşamışsa internetle birlikte bunun yeni bir bağımlılığa dönüşmesi de mümkündür. Teknoloji bağımlılığının bunlardan başka sebepleri de (beğenilme ihtiyacı veya hayatsız olma sonucunda ortaya çıkan dopamin ihtiyacı vb.) bulunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Bağımlılıkların Gerçek Sebebi: Ödül Eksikliği)

Teknoloji Bağımlılığının Zararları Nelerdir?

• Depresyon, suçluluk duygusu, anksiyete, teknoloji kullanırken ise coşku
• Önceliklerini belirleyememek veya planları sürekli erteleme eğilimi
• Dış dünya ve sosyal çevreden izolasyon, zaman kavramını yitirmek
• İşten sakınmak, sorumlulukları sürekli erteleme ve aksatma eğilimi
• Kişisel bakım ve kişisel temizlik gibi şahsi sorumlulukları aksatmak
• Aşırı savunmacılık, ani ruh değişimleri, korku, yalnızlık ve sıkkınlık
• Bilişsel ve zihinsel gelişimde yavaşlama ve hatta gerileme eğilimi

Teknoloji Bağımlılığının Zararları ve Sonuçları Nelerdir?
Görsel: Teknoloji Bağımlılığı Yaratıcılığı ve Becerileri Öldürür
Not: Teknoloji bağımlılığı faaliyetleri insanlara sadece bağımlı olduklarında zarar vermez. Örneğin sosyal medya bağımlısı olunmamasına rağmen sosyal medya hesaplarından gelen mesajlara hızla yanıt verme çabası üretkenliği düşürebilir veya trafikte seyir halindeyken bildirimlere bakma dürtüsüne yenik düşmek korkunç sonuçlara neden olabilir. Ayrıca uzun vadede de çeşitli problemlere yol açabilir.
(Ayrıca Bakınız: Güvenli Sürüş ve Defansif Sürüş Teknikleri)

• Teknolojinin insan hayatı ve özellikle sosyal yaşamı üzerinde sürekli olarak tetikleyici bir zincirleme etkiye sahip olması (kendini dijital ortamdaki arkadaşlarının arasında ispatlamaya çalışan birisi en başarılı olmak için saatlerini ekran başında tüketmeye daha dünden hazırdır)
• Gözlerde kanlanma, göz kuruluğu ve diğer görüş problemleri
• Uykusuzluk (insomnia), aşırı kilo kaybı veya kilo alımı (obezite)
• Sırt ağrıları, baş ağrıları, boyun ağrıları, karpal tünel sendromu (1)

Görsel: Yaklaşık 6 Kg Ağırlığındaki Kafa Eğildiğinde Boyna Binen Yük
Görsel: Yaklaşık 6 Kg Ağırlığındaki Kafa Eğildiğinde Boyna Binen Yük

Yalan söyleme eğilimi (ve hatta yalan söyleme sıklığında) gözle görülür artış
• Sağlıksız beslenme alışkanlıklarında artış (genellikle teknolojik cihazlardan uzaklaşmanın yoksunluk duygusu yaşatması sebebiyle teknolojik cihazların başında yemek yemek vb.)
• Aşırı miktarda radyasyona maruz kalınması sonucunda çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkması veya sağlık problemleri ortaya çıkmasa bile görülme risklerinin önemli ölçüde artması
(Ayrıca Bakınız: Radyasyon Nedir? [Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları])

• Sorumluluklardan kaçmayı sağlaması, zihin fonksiyonlarına zarar vermesi, kolaya alıştırarak tembelleştirmesi gibi sebeplerle başarıyı gözle görülür şekilde ve önemli ölçüde düşürmesi
• Zaman içerisinde kişiliği değiştirmesi (uyuşuk, duyarsız ve tepkisiz bir kişilik kazandırması)
• Gerçek dünyada özsaygı ve özgüven düşüşü yaşanması ve saldırganlık eğiliminde artış
• Yüz yüze ilişki kurmakta zorlanma sonucunda kişinin giderek yalnızlaşma ve depresifleşme
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Mutlu Olunur? [Mutlu Yaşamın Sırları])

Görsel: Teknoloji Bağımlılığı Kolaya Kaçan Tepkisiz Bireyler Üretir
Görsel: Teknoloji Bağımlılığı Kolaya Kaçan Tepkisiz Bireyler Üretir
Profesyonel İpucu: Teknoloji bağımlılığı da tıpkı diğer bağımlılıklar gibi beyinde aynı bölümü uyarır ve aynı etkiyi yaratır. Beyinde mutluluk hormonu (dopamin) salgılatarak kişiyi sahte olarak rahatlatır, mutlu ve bağımlı kılar. Kullanıcılar kendileri için başarılı miktarda etkileşim aldığında (beğeni, yorum, mesaj vb.) beyinlerindeki dopamin miktarı artmakta ve mutlu hissetmektedirler. Ancak bu aslında gerçek hayatta ciddi bir etkisi olmayan bir çeşit sahte mutluluktur. (1)
(Ayrıca Bakınız: Bağımlılıkların Gerçek Sebebi: Ödül Eksikliği)

Sosyal medya insanlara hangi kimliği seçerlerse onu gerçekleştirmeleri fırsatını verirken, onlara çevrimdışı dünyada olanaksız olan yeni ve çoklu kimlikler yaratabilmelerini sağlayacak alanlar sunmaktadır. Sanal ortamda, gerçek hayatta ulaşılması çok zor bir büyük kitle tarafından bu kadar kolay ve hızlı şekilde dikkate alınmak ve beğenilmek, bu bağımlılığı tetiklemektedir. Bu yüzden sosyal medya kullanıcıları, ciddi anlamda haz alabilecek bir sanal gerçeklik içinde yüzmektedir.

Psikeart Dergisi, 56. Sayı
Görsel: Sosyal Medyada Herkes İstediği Gibi İmaj Çizebilmektedir
Görsel: Sosyal Medyada Herkes İstediği Gibi İmaj Çizebilmektedir

Çok suçluluk duyuyorum. Şu an bu öyle bir noktada ki biz toplumun çalışır dokusunu paramparça eden araçlar yarattık. Bugün bulunduğumuz yer bu. Davranışlarınız, siz farkında değilsiniz ama, programlanıyorlar. Bu bilmeden ve kasıtsız yapıldı ama şimdi siz ne kadar şeyden vazgeçeceğinize karar vermelisiniz.

Facebook’un 2011’e Kadar Kullanıcı Artışından Sorumlu Başkan Yardımcısı Chamath Palihapitiya Stanford Üniversitesi’nde Yaptığı Konuşmadan
Bilgi: Sosyal medya bağımlılığı ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalarda; sosyal medyada çok fazla güncelleme yapanların narsistlik (kendini beğenmişlik) eğiliminde oldukları, aşırı kullananların daha bencil olduğu ve iletişim zorluğu çektikleri, sık sık aktif olanların başarısının düştüğü, dikkat çekmek amacıyla erkeklerin kendilerini methetmeye (övmeye) yoğunlaştıkları ve dikkat çekmek amacıyla kadınların çekici fotoğraflarını koymaya yoğunlaştıkları saptanmıştır.

Görsel: Teknoloji Bağımlılığı İnsanları İlgiye Aç Hale Getirir
Görsel: Teknoloji Bağımlılığı İnsanları İlgiye Aç Hale Getirir

Test: Teknoloji Bağımlısı Mıyım?

Yeşilay ve MEB ortaklığında ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı” kapsamında hazırlanan aşağıdaki maddelerden en az 5 tanesine katılan birinin bağımlı olduğu söylenebilir:
➽ Cep telefonumu sık sık kontrol ederim.
➽ Cep telefonumu kullanmaktan günlük işlerime vakit ayıramıyorum.
➽ Uyuduğumda cep telefonum kolayca ulaşabileceğim bir yerde durur.
➽ Kendimi kötü hissettiğimde cep telefonu kullanmak bana iyi geliyor.
➽ Cep telefonumu kullanmadığım zamanlarda kendimi kötü hissederim.
➽ Başkalarıyla yemekte birlikteyken bile cep telefonunu sık sık kullanırım.

Profesyonel İpucu: Teknolojinin zararları her ne kadar saymakla bitmese de teknolojinin insanlığa bir çok faydasının olduğu gerçeği de es geçilemez. Kolay iletişim, kolay yayılan bilgi ağı, kişinin ekonomik durumu ne olursa olsun bilgiye erişiminin kolaylaşması, çok sayıda okuyucuya kolayca ulaşabilme ve çok seslilik bunlardan bazılarıdır. Bu sebeple körü körüne teknolojiye karşı olmak yerine internet gibi teknolojinin imkanlarının bilinçli kullanılması öğrenilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı Uygulamaları)

Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Sebepleri Nelerdir? Nasıl Kurtulunur?
Görsel: Teknoloji Bağımlılığı Adım Adım Başlar
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Teknoloji Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

✅ Teknoloji bağımlılığından kurtulmak için yapılması gereken ilk şey teknolojinin zararları ve bilinçli kullanımı hakkında bilinçlenmektir. Çünkü bağımlılıklar sinsidir ve genellikle farkında olunmadan hayatın bir parçası oldukları için başka insanlar tarafından fark edilirler. Ancak ortalama bir insan bilinç sahibi olarak bağımlılıklardan kendi isteği ve azmi ile kurtulabilir.

✅ Teknoloji bağımlılığı ile mücadele konusunda ilk adım teknoloji bağımlılığına sebep olan etmenlerin ortadan kaldırılması olmalıdır. Teknolojinin kullanıldığı mekanların değiştirilmesi ve zamanların tam zıt saatlere kaydırılması bağımlılığa karşı etkili bir diğer adımdır. Ayrıca kullanımı sınırlandırmak ve yeniden bağımlılık oluşmasını engellemek için dış durdurucular kullanılabilir. Teknoloji kullanımından önce kitap okuma, ders çalışma veya yapılması gereken işleri bitirme zorunluluğu koymak buna örnektir ancak bunlar kuvvetli bir irade gerektirir.

Görsel: Teknoloji Detoksunun Faydaları
Görsel: Teknoloji Detoksunun Faydaları
Uyarı: İnternet ve teknoloji kullanımını yasaklamak bunları kişinin gözünde daha da cazip ve çekici kılacaktır. Uzmanlara göre en ideal yöntem yasaklamak değil kısıtlamaktır. Üstelik bu yöntem çocuklar için ebeveyn kontrolü imkanı da sunar. Yapılan araştırmalara göre zaman sınırlaması olmadan teknolojiyi kullanan çocuklar, sınırlaması olmayanlara göre %95 daha fazla vakit geçirmektedirler.

✅ Alışkanlıkları ve yaşam tarzını gözden geçirmek ve teknoloji başta olmak üzere bütün bağımlılıkları eğlenceli sosyal, sportif, sanatsal vb. faaliyetlerle değiştirmek; ayrıca bir hobi edinmek, yeterince uyumak, rahatlatıcı aktiviteler yapmak (ibadet, meditasyon vb.) ve gevşeme teknikleri uygulamak gibi ruh sağlığı tekniklerini de uygulamak bağımlılıklarla mücadelenin en kritik ve en etkili adımıdır. (1) (2) (3) (4) Bunların yanı sıra bağımlılığa sebep olan psikolojik faktörler (travma sonucu özgüven eksikliği vb.) yenilerek olumlu ruh haline kavuşulmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

Bağımlılık Döngüsünü Kırmak İçin Başka Faaliyetlere Yönelmek Gerekir
Görsel: Kırılması Gereken Bağımlılık Döngüsü

✅ Teknoloji bağımlılığı tedavisi için soyut ve sahte dijital dünyadan somut ve gerçek fiziki dünyaya dönülmesi gerektiğinin kavranması gerekir. Örneğin oyunlarda gelişmek yerine gerçek hayatta geliştirerek çekici olunabilir, oyunlarda zengin olmak yerine gerçek hayatta para kazanılabilir, oyunda canlıları öldürüp bilinçaltında potansiyel katil olmak yerine enerji spor gibi alışkanlıklarda harcanabilir. Örnekler çoğaltılabilir ama işin özü bakış açısını değiştirmektir.
(Ayrıca Bakınız: Kendini Geliştirmenin En Etkili Yolları Nelerdir?)

✅ Çocukları teknoloji bağımlılığı sorunundan mustarip olan ailelerin dijital ebeveynlik kavramını ve uygulamalarını (biyolojik değil psikolojik ebeveynlik, rol modeli olmak, teknolojiyi ailece ve planlı bir şekilde kullanmak, kontrol, güvenlik, etkili ve etkin kullanım vb.) öğrenmesi ve uygulaması gerekmektedir. Ayrıca teknoloji bağımlılığını pek çok sebebi olduğu için ciddi durumlarda uzmanlardan destek almaktan çekinilmemelidir. Aslında benimsenmesi gereken en temel motto “yarattığımız teknoloji bizi değil, biz teknolojiyi yönetelim” şeklindedir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Görsel: Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapmalıyız? [Özet]
Görsel: Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır? (1)

Teknoloji Bağımlılığı İle İlgili Çarpıcı Görseller

Teknoloji bağımlılığını, sebeplerini, sonuçlarını, yaşama etkilerini, verdiği zararları anlatan ve en önemlisi her birisinin ayrı ayrı verdiği çok güzel mesajları bulunan pek çok yaratıcı görsel ve çalışma bulunmaktadır. Gelin bir de bu görsellerin en çarpıcılarına bir göz atalım.

Teknoloji Bağımlılığı Hakkında Çarpıcı Bir Örnek
İnsanları Halden Hale Sokması Sosyal Medya Bağımlılığının Zararları Arasındadır
Z Kuşağı ve Sosyal Medya Bağımlılığı İle İlgili Karikatürler
Sosyal Medya Bağımlılığının Sonuçları Nelerdir Örnek
Teknoloji Bağımlılığının Zararları Nelerdir? [Örnek]
Teknoloji Bağımlılığı İle İlgili Çarpıcı Görseller
Teknoloji Bağımlılığının Sonuçlarını Anlatan Görseller
Teknoloji Bağımlılığının Sosyal Yaşama Etkileri Nelerdir?
Teknoloji Bağımlılığını Anlatan Görseller
Teknoloji Bağımlılığı ve Asosyallik İlişkisi
Teknoloji Bağımlılığı Nedir Sorusunun Cevabını Veren Görseller
Teknoloji Bağımlılığı Yüzünden Kalabalıklar İçinde Yalnızlık Çekmek
Teknoloji Bağımlılığı Sebebiyle Adım Adım Zombileşmek [Temsili]
Telefon Bir Kablo İle Bağlıyken İnsanlar Özgürdü, Şimdi Telefonlar Özgür İnsanlar Bağlı [İnternet Bağımlılığı Testi]
Teknoloji Bağımlılığının Sonuçları Nelerdir? [Örnek]
Sosyal Medya Bağımlılığına Dikkat Çekmek İçin Yapılan Çalışmalar
Sosyal Medya Bağımlılığı İle İlgili Kavram Yanılgıları
Sosyal Medya Bağımlılığının Günlük Yaşama Etkileri
Sosyal Medya Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir [Örnek]
Sosyal Medya Bağımlılığı Doğru Bilgi Almaya Engel Olabilir
Sosyal Medya Bağımlılığının Zararları Nelerdir [Örnek]
Sosyal Medya Bağımlılığının Zararları Nelerdir
Sosyal Medya Bağımlılığını Anlatan Görseller
Toplu Taşımada Sosyal Medya Bağımlılığı
Teknoloji Bağımlılığı 21. Yüzyılın Çağımızın Problemidir
Teknoloji Bağımlılığı Sorununun Çözümü Teknolojiyi Amacına Uygun Kullanmaktır
İnternet Bağımlılığının Sonuçları Nelerdir? [Karikatür]
Modern Yaşam ve Teknoloji Bağımlılığı Karikatürleri
Görsel: Teknoloji Bağımlılığının Beyindeki Kodlaması Kokain Bağımlılığınınki İle Aynıdır
Sosyal Medya, Gösteriş ve İlgi Bağımlılığına Yaratıcı Örnekler
Sosyal Medya Kendimizi Olduğumuzdan Farklı Birisi Olarak Göstermemize Olanak Sağlar
Sosyal Medyada Her Gördüğümüze İnanmamalıyız
Sosyal Medya Bağımlılığı
Sosyal Medya Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir
Yasal Uyarı: Teknoloji bağımlılığı nedir [belirtileri, nedenleri ve tedavisi] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu