Bilim ve Teknoloji

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Telefon alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar olan kullanım amacı, tuşlu & dokunmatik telefon seçimi, bütçe planlaması ve kaliteli donanım seçimi alt başlıklarıyla, iyi bir telefonun özellikleri ve sıkça sorulan sorular bu yazıda!

Telefon alırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler ve bir takım önemli faktörler bulunmaktadır. Eğer bu özelliklere ve unsurlara dikkat edilerek telefon seçimi yapılırsa; daha yüksek performansı gösterecek, daha kaliteli ve daha hızlı cihazları daha az zahmetle yani kolaylıkla bulabilir ve en uygun fiyata sizin için ideal olan cihazı satın alabilirsiniz.

İşte bu sebeple bu yazımızda da bu konuda hiçbir fikri olmayan ve en iyi seçimi yapabilmek için kafa patlatan okurlarımızın imdadına koşuyoruz. Bu yazıda iyi bir telefonun özellikleri nelerdir sorusunun sebepleriyle açıklanmış bir şekilde detaylı cevabını vereceğiz. Ayrıca aklınızdaki “acaba doğru seçimi mi yaptım” tarzındaki ikilemlere ve soru işaretlerine de son vereceğiz.

Bu Yazıda Telefon Alırken Sizin İçin En İdeal Modeli Seçmeyi Öğreneceksiniz
Bu Yazıda Telefon Alırken Sizin İçin En İdeal Modeli Seçmeyi Öğreneceksiniz

Telefon Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1- Kullanım Amacı Seçilmelidir

/***
Yazının devamı güncellenmektedir…
***/

Telefonların günlük hayattaki önemini arttırdığı için mantıklı ve doğru bir telefon seçimi yapmak da git gide önemli bir hal alıyor.

Yeni bir telefon mu almayı düşünüyorsunuz? Kafanızda değişik fikirler var ama yine de ne yapacağınıza karar mı veremiyorsunuz? Doğru adrestesiniz, bu yazımızı doğru telefon seçimi yapmak ve telefon özellikleri nasıl olmalı gibi konulara ayırdık.

Araştırma: Telefonların Günlük Kullanım Amaçları ve Ortalama Süreleri
Araştırma: Telefonların Günlük Kullanım Amaçları ve Ortalama Süreleri

Kendinize sormanız gereken sadece tek bir soru var: “Ben bu telefonu en çok ne için kullanıyorum, “telefon seçimi“ni neye göre yapmalıyım?”

  • Telefonu eğer daha çok fotoğraf çekmek, fotoğrafları İnstagram tarzı çeşitli sosyal medya uygulamalarında paylaşmak için alacaksanız kameranın ve ekran kartının seçiminde titiz olmalısınız.
  • “Ben performansa bakarım ağa” diyor iseniz de telefonun işlemci başta donanımsal özelliklerine dikkat etmeniz gerekir.
  • İşiniz için çeşitli uygulamaları düzenli kullanmak veya düzenli oyun oynamak veya çeşitli uygulamaları denemek için alacaksanız da yine donanımsal özelliklerine dikkat etmelisiniz.
  • Yüksek bir mevkide iseniz veya prestij isteyenlerden iseniz telefon seçecekseniz de toplum nezdinde saygınlığı daha yüksek olan markaları tercih edebilirsiniz.
  • “Bana şarj dayanmıyor arkadaş” diyenler telefon seçimi yaparken donanımdan ziyade pil ömrü uzun telefonları tercih etmelidir.

Telefon seçimi konusunda en önemli adımın bu adım olduğunu belirteyim. Zira kimse kullanmayacağı bir özellik için servet ödemek istemez değil mi?

Telefon Seçimi Hakkında Komik Fotoğraflar
Telefon Seçimi Hakkında Komik Fotoğraflar
Yeni Nesil Telefonlar Bünyesinde Bir Çok Özelliği Barındırsa Da Fiziksel Olarak Daha Dayanıksız Oldukları Da Bir Gerçektir
Yeni Nesil Telefonlar Bünyesinde Bir Çok Özelliği Barındırsa Da Fiziksel Olarak Daha Dayanıksız Oldukları Da Bir Gerçektir

2- Telefon Seçimi ve İdeal Ekran Boyu

İdeal ekran boyutu… Kimse elinden çok büyük bir telefonu taşımak ve telefonunu yürüyen 2. uzvu yapmak istemez değil mi  Ölçümüz çok basit; kendi avuç içimizden daha büyük bir telefon seçimi yapmamız bizim kendimizden daha büyük elbise giymemiz gibidir. Burada ölçümüz kendi avuç içi büyüklüğümüzü aşmayacak telefon almamızdır.

Bu sebeple telefon seçimi sırasında ideal ekran boyunu tutturmaya dikkat etmeliyiz. Peki ya siz nasıl bir cihaza bakmıştınız? Gelin her iki durumu da inceleyelim;

2.1 – Büyük Ekranlı Telefon Seçimi:

(+) İstediğiniz her ayrıntıyı görmeniz daha kolaydır.

(+) Film veya video izlemesi daha kolay dolayısıyla kullanımı daha zevklidir.

Sağlam Telefon Seçimi Yapmak Bütçeniz Açısından Oldukça Önemlidir
Sağlam Telefon Seçimi Yapmak Bütçeniz Açısından Oldukça Önemlidir

(-) En büyük cefası taşıması…. Cebime koyayım deseniz koyamıyorsunuz, diyelim ki başardınız oturunca yine sorun çıkarıyor mübarek.

(-)Ayrıca tek elle kullanmak zor. Tek elle ekranın öbür yarısına ulaşamıyorsunuz. (tabi kürek gibi elleriniz olmadığını farz ediyoruz )

(-)Telefonu gece yatakta kullanırken kazara kafanıza düşürdüğünüze oluşması muhtemel hasara değinmiyoruz bile.

Yakında 1 metre olur herhalde
Yakında 1 metre olur herhalde

2.2 – Küçük Ekranlı Telefon Seçimi:

(+) Küçük ekranlı telefon seçimi yaparsanız, tek elle rahatlıkla kullanabileceksiniz.

(+) Taşıması ve kullanımı oldukça rahattır, insana huzurlu hissettirir.

(-) Ayrıntıları daha az göreceğiniz için telefonun ekranını habire yakınlaştırmanız gerekecek ki bu da uzun vadede göz sorunlarına sebebiyet verecektir.

Ekran boyutu haricinde ekranın çözünürlüğünün oldukça önemli olduğunu belirteyim. Ekran çözünürlüğünüz fiyata oranla en az HD olmalıdır. Eğer daha kaliteli bir model alıyorsanız mutlaka Full HD olmalıdır.

En Eski Telefon Modellerinden Meşhur Nokia 3310
En Eski Telefon Modellerinden Meşhur Nokia 3310

3- Ghz ve Ram Nasıl Olmalıdır?

Telefon seçimi yaparken işlemci hızı incelenmesi gereken en önemli ölçüttür. Fabrika ayarlarında kullanılan telefonların işlemcisi her zaman yeterlidir. Fakat siz telefona uygulamalar yüklemeye başladıkça telefonun ram’i dolmaya başlar. Bu anlar da telefonun gerçek performansının görüldüğü anlardır.

Telefon seçimi yaparken bu ölçüte dikkat etmek gerekir. Telefonlarımızda ortalama yirmi küsür uygulama yüklü imiş ve bunların da arka planda nasıl çalıştığı malumunuz. İşte bu uygulamalar RAM’i yer bitirir, işgal eder. Peki RAM nedir diye sorabilirsiniz? Meşhur örneği vereyim. Biz işlem yaparken defterin üzerine yazarız ve yer bitince başka sayfaya geçeriz ya hani o hesap RAM de telefonun işlem yaptığı yerdir. RAM doldu ise telefon kasar, yavaşlar. Hani telefon yavaşladı deriz ya sebebi budur. Bu sebeple, telefon seçimi sırasında RAM oldukça önemli bir yer tutar. RAM bir cihazın hızını değil, işlem yapabilme kabiliyetini arttırır.

Nostaljik Telefon Modelleri
Nostaljik Telefon Modelleri

Bunu denemek için de; performans gerektiren bir oyun kurun ve deneyin. Telefon takılmıyor ve donmuyor ise telefon seçimi konusunda doğru bir seçim yaptığınızı ispat ettiniz demektir.

4- Telefon Seçimi Yaparken Size Uygun Olan İşletim Sistemini Seçin

Teknoloji dünyasında malumunuz birden fazla işletim sistemi var ve bunların kendilerine göre çeşitli artıları ve eksileri var. Gelin bu işletim sistemlerini incelemenin vakti geldi;

IOS, MAC, Android ve niceleri...
IOS, MAC, Android ve niceleri…

a) iOS (Apple – iPhone, iPad…)

  • (+) Apple tarafından geliştirilmiş olup yine Apple tarafından üretilen iPhone, iPad gibi cihazlarda bulunmaktadır.
  • (+) Dürüst olmak gerekirse, birçok farklı marka tarafından tercih ediliyor oluşu ve bizlere daha profesyonel bir bakış açısı sunması İOS’un daha seçkin kitlelere hitap ettiğini gösteriyor.
  • (+) Oldukça kaliteli uygulamalar içermektedir.
  • (+) Bir çok uygulama geliştiricisi uygulamalarını yayınlamak için ilk başta İOS platformunu tercih etmektedir.
  • (-) Tabi bunca güzelliğin bir de dikeni olmalı. Hem telefonların diğer telefonlara göre daha pahalı olması hem de uygulamalar arasında satın almalara para ödememiz gerekmesi de bu gülün dikeni oluyor.

b) Android (Samsung, General Mobile, LG, Asus vb.)

  • (+) Google tarafından geliştirilmiş olup pek çok teknoloji markası tarafından tercih edilmektedir.
  • (+) Bu işletim sistemi oldukça kullanışlıdır.
  • (+) Bunun en güzel yanı, istediğiniz uygulamayı dışarıdan (.apk olarak) indirip kurabilmeniz. Yani illa marketten indirmeniz gerekmiyor. Paralı uygulamaları İnternet’te ücretsiz olarak bulup telefonuna kuranlar da var tabi…
  • (+) Google hesaplarınız ile pek çok hizmeti aynı anda senkronize edebilir veya tek bir serviste kullanabilirsiniz.
  • (+) İnternet’teki tabirle mobil iletişim sistemleri arasında en çok tercih edileni ve aynı zamanda daha özgürlükçü olanı da diyebiliriz.
  • (-) Tabi özgürlükçü olmanın sonucu güvenlik açısından bir tık geride kaldığını da belirtelim. (Kaynakça)

c) Windows Phone (Microsoft, Windows Phone vb.)

  • (+) Microsoft’un masaüstü işletim sistemi Windows gibi başarılı olacağını düşünerek tasarlamış olduğu işletim sistemi.
  • (+) Bu cihazların daha ucuz olduğunu
  • (-) Bunlara karşılık diğer işletim sistemleri gibi, sivrilmesini sağlayacak şaşırtıcı bir özellik maalesef yok.

d) Diğerleri

5- Telefon Seçimi: Kamera Seçimi Yapmak

Selfie’ciler gelin bakalım. Bu madde tam sizlik. Telefon seçimi yaparken kamerayı es geçmeyin zira fotoğraf çekiminin yanı sıra yüz okumalı güvenlik sistemine kadar pek çok alanda kamera kalitesi önemli bir yer tutuyor. Gel gelelim telefon seçimi sırasında kamera seçimini nasıl yapacağız?

Doğru telefon seçimi yapmak için kamera seçimi de önemlidir.
Doğru telefon seçimi yapmak için kamera seçimi de önemlidir.

Telefonun kamerası yazılıma ve kameranın lensine bağlıdır. Yazılımsal olarak görüntü işleme teknikleri var. mesela resmi güzelleştiriyor, arka plandaki ışığı minimize ediyor, yüz tanıyor gibi…

En önemli detay telefonun “fotoğraf çek” tuşuna basınca;

  1. Kendi diyaframını ne kadar hızlı kapattığı,
  2. Sarsıntıyı ne kadar sürede nötrlediği,
  3. Ne kadar sürede yeniden poz çekilebilir hale geldiğidir.

Bunları mağazada deneyerek “telefon seçimi“nize karar verebilirsiniz. Ayrıca bakın ne demişler;

Lens; ortamdaki maddelerden gelen ışınların kameraya ilk girdiği yerdir ve ne kadar az kırılma yaşatarak diyaframdan geçerse işte görüntü o kaliteli olur.
Yani 5MP kamera ile 25MP kameranın lensleri aynı ise görüntüler arasındaki farkı anlarsınız. Ama kaliteli lensi 5MP kameraya takıp sıradan bir lensi 25MP kameraya çekerseniz 5MPlik kameranın çektiği görüntüyü daha çok beğeneceğinize eminim.

6- Telefonun Pili Nasıl Olmalıdır?

Evet… Öhöm öhöm. Pil süresinin uzunluğu telefon seçimi sırasında bizim toplumumuz gibi telefonuyla aşk yaşayan toplumlar için ciddi bir yer teşkil eder. Yolda görmediniz mi sizler de, yolda yürürken bile telefonundan ayrılamayan insanları? Konudan sapıyoruz ama bakın Avrupa’da ne yapmışlar bunlar için;

Güzel Uygulama Değil Mi?
Güzel Uygulama Değil Mi?

Önerilere gelirsek;
a) Ya orijinal 2. bataryayı alıp yanınızda taşıyın
b) Ya da powerbank kullanın.
c) Ya da şarjı sömüren ne kadar uygulama varsa icabına bakın. Kendi yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz.

7- Telefonun Dış Kabı ve Telefon Seçimi

Dış görünüş normal hayatımızda da önemlidir. Tabi ki telefon seçimi sırasında da dış görünüş önemli. Zevkler tartışılmaz derler ben onun için işin mantıki boyutuna değinmek istiyorum;

a) Köşeli Yapıdaki Telefonlar yere düştüğü vakit kırılması daha kolaydır. Köşeli yapı hasarı emmeye ciddi bir engel teşkil eder. (sivri olan) iğne mi yoksa daha kalın bir cisim mi kumda daha kolay derine batar? Aynı mantık…

b) Oval Telefonlar köşeli ve oval telefonları aynı yükseklikten serbest bıraktığımızda köşeli telefonların %40, evet doğru okudunuz yüzde KIRK DAHA FAZLA HASAR ALDIĞI GÖZLEMLENMİŞTİR! Bunun sebebi oval yüzeylerin kuvveti dağıtması. Artık telefon seçimi sırasında dış kabı nasıl seçmeniz gerektiğini de öğrenmiş bulunmaktasınız. Sırada ise pil özellikleri var…

Hiç ekran deyip geçmeyin bakın ne denli önemliymiş doğru telefon seçimi sırasında. Ayrıca işin estetik boyutuna değinmiyoruz, yok telefonun rengi yok şuyu buyu size kalmış. Ben sadece bir noktaya değineyim;

Siyah renk çizildiğinde kolay belli ettiği için, beyaz renk ise kolay kirlendiği için “telefon seçimi“nde dezavantajlıdır. Gri ikisinin ortası olduğu için daha akıl karıdır ama zevkler tartışılmaz. Biz burada fonksiyonellikten bahsediyoruz nasılsa.

Birazda troll
Birazda troll

8- Depolama Bana Yetmez Diyenlere: Harici Hafıza Kartı

Sabit hafıza mı? Aman Tanrım o da ney öyle. Sürekli fotoğraf çeken, video kaydı yapan, müzik atan, tonla SS alan, birçok uygulama indiren birisi için sabit hafıza ızdırap gibidir. Bu sebeple telefon seçimi sırasında hafıza kartı telefonlara hala takılabilen telefonları tercih edebilirsiniz. Ama sonuçta sizin tercihinize kalmış. Eğer telefonun hafızasını sömürmüyorsanız hiç gerek yok gereksiz masrafa.

Yani telefon seçimi sırasında hafıza kartının var olup olmamasına dikkat edin.

9- Telefonun Yazılımı Takılmamalıdır

Siz de telefonunuzu güncelledikçe cihazınızın yavaşladığını fark ettiniz mi? Telefonun yazılım güncellemesinin vaktinin gelmesi şu anlama gelir; “Bu telefonu çok kullanmış durumdasın, telefonun eskidi, güncellemeyi yap, merak etme fark edeceksin” demektir. (Alıntı)

Detaya girip sizi baymak istemiyorum ama bir telefon ne kadar az sürüm güncellemesi alırsa o kadar çok başarılı bir telefonunuz vardır demektir. Daha az kasar, daha az RAM kullanır, daha yüksek bir performansınız olur demek. Telefon seçimi yaparken buna da dikkat etmelisiniz.

Anlamayanlar için özetlemek gerekirse ne kadar az yazılım güncellemesi alan bir telefonunuz olsa o kadar iyi.

10- Çekirdek Sayısı ve Telefon Seçimi

Çekirdek sayısı daha fazla telefon satmak için yapılmış bir nevi fazladan donanım satın alma eylemidir. Bugün gerekli değil fakat sonraki on küsür yıl içerisinde bırakın dördü, sekizi iki çekirdekli uygulamalar yeni yeni kullanılmaya başlanacaktır. Şuan piyasadaki uygulamaların %99’u hala tek çekirdek kullanan yazılımlardır. Gel gelelim bunun telefon seçimi ile ne alakası vara?

Bu şekilde çok güzel özetlemişler bir başka sitede. Tabi biz cümleleri birazcık değiştirdik. Ben de biraz ekleme yapayım, daha çok çekirdek var diye daha performanslı olmuyor telefonunuz, sadece batarya ömrünü eritiyor. Yine aynı siteye göre bataryanın daha hızlı bitmesinin sebebi pilin ısınması ile oluşan potansiyel farkın ısıya dönüşmesi. Gayet mantıklı, bu da aklınızda bulunsun ne olur ne olmaz…

Gelecekte Akıllı Telefonlar - Telefon Seçimi
Gelecekte Akıllı Telefonlar – Telefon Seçimi

11- Başkalarını Dinleyin

Alacağınız cihaz son 1-2 haftada yeni çıkmış bir model değilse İnternet’te o modeli kullanan insanların yazdığı yorumları okumadan sakın ha alışverişe gitmeyiniz.

Ayrıca kimi forumlarda cihaz hakkında değerlendirme, yorum, eleştiri konuları olur. Onları okuyun, kimsenin gidip orada trolleyecek hali yok nasılsa.

12- Son Adım: Bütçeye Uygun Alışveriş

Şaka maka bir yana teknolojik terimlerden bahsederken asıl maddeyi unuttuk sanmayın 🙂 Nasılsa istediğimiz kadar plan yapalım, telefon şöyle olsun böyle olsun diyelim ama bütçeye uyduramadıktan sonra nafile. Gelin içtenlikle bazı tavsiyelerde bulunayım:

  • Tutup da çok zengin, elit insanların arasında değilseniz, çok saygın bir iş adamı, milletvekili, bakan falan değilseniz yakın gelecekte çıkacak olan “BİR ÜST” telefon modeli için bir ton para saçmanızı -pardon heba etmenizi- tavsiye etmiyoruz ama karar size kalır tabi ki de.
  • Dev markalarla yarışacak teknolojiyi dayanıklı ürünlerle buluşturup uygun fiyata satışa sunan şirketler var nasılsa. Araştırırsanız bulursunuz bu markaları zaten bilindik markalar. (Google Amcaya Soruyoruz: Katma Değer Nedir?)
  • Telefon seçimi yaparken teknoloji şirketlerinin telefon satışları için özellikle hazırladığı kampanyaları ve indirimleri de takip edin. Piyasa şunu düşünür hep:

“Daha çok satın alma garantisi ver, sana daha ucuza sunayım.” (yani indirimleri değerlendirin, takipçisi olabilirsiniz)

Evet bu rehberimiz de burada sona eriyor. Bu yazıyı okuduktan sonra buradaki bilgileri kafanızda güzelce ölçüp biçip tartıp size ne uygun olan telefon modelini bulabilirsiniz. Bizim önerimiz kullanım amacına en uygun, gönlünüze yatan, aklınıza yatan telefonu bulabilirsiniz. Ha tabi, bir de uzun süre dayanabilmeli 🙂

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu