Hayata Dair

Universe 25 Deneyi ve Asosyal Gamer Nesli (Şaşıracaksınız)

Konuk yazardan… “Universe 25 Deneyi“nde asosyal olduğu için yok olan bir üzerinden asosyal “Gamer Nesli“ne (bilgisayar oyunlarında gününü heba eden insanlar) bağlanıyor konu. Bu tayfaya cidden çok ağır eleştiriler içeriyor yazı.

Mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum, “Deney meney beni sarmaz hacı, sadede gelelim” diyorsanız bile aşağıdaki başlıklar listesinden “Size De Tanıdık Geldi Mi?” başlığını tıklayıp bilimsel kavramlar içermeyen asıl kısmı okuyabilirsiniz. Konuk yazara bağlanıyoruz 🙂

Universe 25 Deneyi Bu Tarz Görsellerin Açıklaması Niteliğindedir
Universe 25 Deneyi Bu Tarz Görsellerin Açıklaması Niteliğindedir

Konuya Giriş

Öncelikle ufak detayları, yazım hatalarını eş geçip konuya odaklanmanızı tavsiye ediyorum.

Binlerce yıllık insanoğlunun medeniyeti yıllarca savaşlar, kuraklık, afetler nedeniyle maksimum kapasitede kaynağa erişmekte sıkıntı çekmiş. Buna göre toplum doğaya ayak uydurmak zorunda kalmıştır.

Günümüzde ise bilim ve teknoloji sayesinde kaynakları daha efektif olarak çıkarmış. Özellikle 2. Dünya savaşında sonra nüfus patlaması yaşamıştır. Peki kaynaklar sınırsız olsa toplumsal yapımızda nasıl bir değişim meydana geleceğini bilebilir miyiz?

Gamer Nesli ve Universe 25 Deneyi
Gamer Nesli ve Universe 25 Deneyi

Universe 25 Deneyi

Bir ütopyayı nasıl tasarlardınız?

John B. Calhoun’ un 1972′ de laboratuvar ortamında fareler için kurduğu düzenek tam bir ütopyaydı ve aslında giderek artan dünya nüfusunun sonucunda insanlığı nasıl bir sonun bekleme ihtimali olduğuna dair önemli sonuçlarda ortaya koyuyordu.

Calhoun’u ünlü deneyinin adı Universe 25 (25. Evren). 25 diye anılmasının nedeni aslında kendisinin 1958 yılından itibaren benzer deneyi defalarca tekrarlamış olması. Deneyin düzeneği şu biçimde:

Universe 25 Deneyi – Düzenek

Yaklaşık 2.5 metreye 2.5 metre tabanı ve 90cm duvar yüksekliği olan bir kapalı bir düzenek düşünün. Her duvarda zeminden 50 cm yüksekliğe kadar dikine çıkan, duvara yapışık 16 tane tünel ve her tünelde 4 adet oda. Yani duvar başına 64, toplam 256 oda.

Şimdi bu ortama  tamamen sağlıklı ortamlarda büyütülmüş, 4 dişi 4 erkek fare bırakalım. Ve onların keyifle yaşamlarını sürmeleri için uygun ortamı hazırlayalım. Isı 20 dereceye sabitlensin, sınırsız temiz su kaynağı olsun ve tünelin tepesinden onları besleyecek bol bol besin verilsin.

Bu şanslı 8 fare mutlu, mesut hayatlarına devam ederken elbette üreyecekler. İlk 104 gün boyunca fareler ortama alışmaya çalışıyor. Calhoun bu dönemi ”ilk evre” olarak adlandırıyor. Bu evrede her fare kendi alanını seçiyor ve yuvalarını düzenliyor. Bu dönem sonrasında tam da beklendiği üzere hızlı bir nüfus artışı başlıyor. ”Patlama evresi” olarak adlandırılan bu dönemde nüfus, yaklaşık olarak 60 günde bir 2 katına çıkıyor ve 315. günde 600’ün üstünde bir nüfusa ulaşılıyor.

Universe 25 Deneyi - Gamer Nesli
Universe 25 Deneyi – Gamer Nesli

Aslında halen çok büyük bir sıkıntı yok, sonuçta düzenek yaklaşık 3000 fareyi alabilecek kapasitede, farelerin sağlık kontrolleri düzenli yapılıyor, beslenme konusunda da kimsenin bir sıkıntısı yok.

“Universe 25 Deneyi”nde İlginçliklerin Başladığı Nokta

Ancak ortada ilginç bir durum söz konusu. Odaların bazılarında fare popülasyonu diğerlerinden daha fazla oluyor, oysa her oda yemek ve suya kolayca ulaşabilinecek bir yerde duruyor. Zaman içinde anlaşılıyor ki aslında fareler yemeklerini birlikte yemekten, sosyalleşmekten hoşlanıyorlar. Bu durumda bazı odalar kapasitesinin çok üstünde fare barındırırken, diğerleri ise yarı dolu ya da tamamen boş oluyorlar.

Bu arada fareler arasında hafiften huzursuzluklarda baş göstermiyor değil. Ne gibi derseniz, huzurun kaçmasının nedeni açlık değil, kalabalık. Çünkü yeni doğan fareler zaten halihazırda kalabalıklaşmış bir popülasyona gözlerini açıyorlar. Ve işte bu dönemde “duraklama dönemi ” denilen evre başlıyor. Fareler arasındaki sosyal bağlar kırılmaya başlıyor, çünkü gereğinden fazla sosyallik söz konusu. Erkek fareler yuvalarını korumaktan vazgeçiyor, kendi bölgesinden çok avluda dolanmaya başlıyorlar ve haliyle daha zayıf gördükleri rakiplerine saldırmaya. Zamanla saldırıya uğrayan zayıf fareler de saldırganlaşmaya başlıyor ve onlarda başkalarına saldırmaya.

Bu arada dişi fareler arasında da başka türlü değişimler oluyor, yavrularını korumaktan vazgeçiyorlar ve hatta onlara saldırıp yemeye başlıyorlar.

Asosyal Fareler… (Gamer Nesline Bağlayacağız)

Az sayıda fare (deney sahibi bunlara “beautiful ones” diyor) en üst kattaki odalara çekiliyor ve hatta bazıları odanın girişini kapatmaya çalışıyor. Bunlar aşağıdaki karmaşadan izole bir biçimde, sistemle uyumlu olarak hayatlarını yemek yeyip, uyuyarak geçirmeyi tercih ediyor. Çiftleşmiyorlar, savaşmıyorlar.

Nüfusun zirve noktası olan 2200 fareye 560. günde yani bir buçuk yılda ulaşılıyor. Ve bu noktadan sonra gittikçe daha çok hızlanan bir nüfus düşüşü başlıyor ve 610. günde nüfus 100 ün altına düşüyor. Calhoun’un tabiriyle ”ölüm evresi’başlıyor.

Anlamayanlar İçin Bu Deneydeki Nüfus Gidişat Grafik
Anlamayanlar İçin Bu Deneydeki Nüfus Gidişat Grafik

Kalan yüz kadar fare aslında ilk başlardaki şartlarla aynı koşullara ulaşmış olsa da artık yeni doğumlar olmuyor, hayatta kalma dürtülerini yitirdikleri için son dişi farenin ölümü ile deney sonar eriyor.

Asosyalliğin Kalıcı Oluşu

Bu arada izole olarak yaşayan “beautiful ones” ne alemde derseniz, onlar zaten ilk ölümlerini içgüdülerini yitirerek yaşamış olanlar. Calhoun, kolonideki inanılmaz çöküşü fark ettiği esnada bu fareleri düzenekten dışarı çıkartıp yeni bir sisteme yerleştiriyor. Bu ekosistemde doğal olarak nüfus daha azken, yer sıkıntısı da tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Farelerin, ruhsal boşluklarından uyanıp ekosistemi keşfe çıkacakları düşünülüyor. Ancak sonuçlar, hiç beklenildiği gibi olmuyor. Fareler, bu yeni ekosistemde dahi birbirleriyle hiçbir şekilde sosyal etkileşime girmiyor ve üremekten kaçınmaya devam ediyor.

Sonundaysa bu küçük grup, hiçbir doğum olmadan, yaşlılıktan birer birer ölüyor.

Alıntı= Matematiksel Org – Bir Toplum Nasıl Yok Olabilir Deney

Size De Tanıdık Geldi Mi?

Beautiful Ones’lar (asosyal olanlar) size de tanıdık geldi mi?

Evime çekilip binlerce liralık oyuncu ekipmanları alıp İnternet’ten evine pizzasını söyleyip bilgisayar oyunlarından çorba parası kazanmaya çalışan bir neslin Kurtuluş Savaşında canını ortaya koyup savaşan nesilin torunudur. Acı ama gerçek. Sadece bizim toplum için böyle değil. Tüm dünyada böyle bir nesil var. Ve her gün bu “beautiful one” sayısı daha da artıyor.

Marketten her şeyi hazır alıp tüketiyoruz. Aldığımız hangi besinin nasıl yapıldığını biliyoruz? Oysa bundan 150 sene önce çoğu besini bahçende üretip tüketiyorduk.

Gamer Nesli ve Universe 25 Deneyi
Gamer Nesli ve Universe 25 Deneyi

Otobüste, sokakta, okulda, işyerinde her yerde oyuncu tayfayı görüp acıyorum. Ortalama 70 yıllık ömrü evinde bir ekran başında achievement peşinde geçiyor. Ulan amel defterini alırken Allah’tan utanırsın bu boş zamanlar için.

Ayağa kalkın ve bir şeyler yapın. Oyun oynayacağına gidip spor yap, bir yabancı dil öğren, dersini çalış, kitap oku, hiçbir şey yapamıyorsan belgesel izle birşeyler öğren. Şu acınası hayatınızı daha da acınası hale çevirmeden bir şeyler yapın.

İnsanlar marsta koloni kurmaya çalışıyor. Uzay madenciliği araştırıyorlar. Köpek balıklarını çip takıp izliyor. Kansere tedavi bulmaya çalışıyor. Daha dayanıklı bitkiler geliştiriyorlar. Bu bokun sonu yok. Yeter ki oyun yerine faydalı bir şeyler yap.

Harekete geçip bir şeyler yapıp yapmaman benim zerre umurumda değil. Kendinize azıcık saygınız varsa yaparsınız.

Eskiden ve Günümüzde Gamerler (Temsili)
Eskiden ve Günümüzde Gamerler (Temsili)

Asosyal Gamer Nesli…

Gamer nesli falan… Gerçek mutluluk bunlar değil 🙂 Şu kapalı dünyanda kendi odanda istediğin kadar mutlu olabilirsin. Bu bir tercih meselesi. Ama bu sanal mutluluğu gerçek dünyadaki reel mutluluğa değiştiğini bilmelisin.

Acılar ve zorluklar ile kendimizi adeta bir heykeltıraş gibi geliştiririz.

Bahaneler ile kendimize aşılamayan zanettiğimiz duvarlar inşa ediyoruz. Kolaya kaçıyoruz.

Bu toplum çiftlik bank denen oyuna para yatırdı. Neden?

Çünkü herkes inanmak istedi. Kolay yoldan para kazanmak gerçek olduğunu düşündü. Sonuç tosuncuk kazandı. İnsanları inandırdı. Ferrarisi ile şuan devri alem yapıyor.

Konuk Yazar: dugers (Yazı dugers’in bilgisi dahilinde paylaşılmıştır.)

Sizde “Gamer Nesli” ve “Universe 25 Deneyi” hakkındaki sorularınızı yorumlar aracılığı ile sorabilirsiniz. Ayrıca YANLIŞ BİR BİLGİ varsa da bize yorumlar vasıtası ile bildiriniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir:
Kapalı
Başa dön tuşu