Stil ve Kişisel Bakım

Peeling Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Peeling nedir, en etkili peeling uygulamaları nelerdir, peeling ne işe yarar, peelingin faydaları nelerdir, en etkili şekilde peeling nasıl yapılır ve peeling yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir sorularının cevapları işte bu yazıda!

📌 Peeling Nedir: Cildi biriken ölü hücrelerden ve kirlerden arındırarak daha sağlıklı ve canlı bir görünüm kazandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Ortalama bir yetişkinin cilt hücreleri yaklaşık 21 ila 28 gün arasında bir döngüde kendini yeniler ve ölü hücreleri üst tabakasından dışarı atar. Ancak yaşın ilerlemesine veya güneşe maruz kalma, kir ve kirlilik, yanlış cilt bakımı uygulamaları gibi dış faktörlere bağlı olarak bu yenilenme döngüsü ve ölü hücrelerin atılması da yavaşlayabilmektedir. Şayet bu duruma müdahale edilmez ise, bu hücreler birikerek deriyi kalınlaştırmakta, kuru ve soluk bir cilde, hatta akne gibi cilt kusurlarına yol açabilmektedir.

Profesyonel İpucu: Düzenli peeling uygulamaları ölü hücre tabakasının yanı sıra cilt yüzeyinde biriken kir ve sebumu nazikçe arındırarak gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Bu sayede cildin daha sağlıklı bir şekilde nefes almasını sağlar ve cilt bakım ürünlerinin daha etkili şekilde emilimini teşvik eder. Peeling yapmak cildi adeta yenileyerek ve tekrardan canlandırarak cildin daha sağlıklı, canlı, ışıltılı ve pürüzsüz görünmesini sağlamasının yanı sıra ince çizgiler, lekeler ve akne izleri gibi çirkin cilt kusurlarını azaltır ve cilt tonunun eşitlenmesine de yardımcı olur.

Görsel: Peeling Uygulamasından Önce ve Sonra Bir Kadının Yüzü
Görsel: Peeling Uygulamasından Önce ve Sonra Bir Kadının Yüzü
Görsel: Peeling Uygulamasından Önce ve Sonra Bir Erkeğin Yüzü
Görsel: Peeling Uygulamasından Önce ve Sonra Bir Erkeğin Yüzü

En Etkili Şekilde Peeling Nasıl Yapılır?

Cilt tipini bilmeden peeling uygulaması yapmak, cilt sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlara sebep olabilmektedir. Ciltteki yağ ve sebum miktarı, cilt tipinin belirlenmesinde rol alan temel etmenler olup; normal, kuru, yağlı, karma ve hassas olmak üzere beş ana cilt tipi bulunmakta ve her cilt yapısı da farklı türden uygulamalara ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca farklı peeling türleri bulunmakta olup, her uygulama çeşidinin etkileri süreçte farklılık göstermektedir. Bu sebeple öncelikle cildine bakım uygulanacak bireyin cilt tipinin belirlenmesi ve kullanılacak ürün ve yöntemlerin ona göre seçilmesi gerekmektedir. Başlıca peeling çeşitleri şöyle özetlenebilir:

Fiziksel Peeling: Cildin fırça, sünger, ponza taşı veya bez gibi malzemeler kullanılarak veya özel jeller yardımıyla masaj uygulaması yapılarak arındırılması işlemidir. Fiziksel peeling işlemi anti aging gibi cilt uygulamaları için tamamlayıcı olup, doğru şekilde uygulanması önemlidir.

Kimyasal Peeling: Cilde kimyasal bir solüsyon uygulanarak ciltte soyma ve derinlemesine temizlik yapılması işlemidir. İstenen sonuçlara bağlı olarak farklı derinliklerde kimyasal peeling yapılabilir. Daha derin uygulamalar daha iyi sonuçlar verir ama iyileşme süreleri daha uzundur.

Görsel: Yüze Kimyasal Peeling Maskesi Uygulamasına Örnek
Görsel: Yüze Kimyasal Peeling Maskesi Uygulamasına Örnek

Lazer Peeling: Ciltte soyma ve ölü hücrelerden arındırma işleminin lazer ışınları yardımıyla gerçekleştirildiği bir uygulamadır. Bu yöntem özellikle doğal yöntemlerle veya geleneksel cilt bakım teknikleriyle ulaşılamayan göz kenarları, ağız çevresi gibi ince cilt yapısına sahip olan ve kırışıklıkların yoğun olduğu bölgelerdeki cilt problemlerini hedef almada etkili sonuçlar sunar.

Doğal Peeling: Yumurta, zeytinyağı, bal, kahve telvesi ve beyaz kil gibi doğal malzemeler ile bitkisel özler kullanılarak hazırlanan maskeler ile yapılan peeling işlemidir. Bunlar kullanılan malzemelere göre cilt rengini dengelemek, nem dengesi sağlamak gibi faydalar sağlayabilir.

Profesyonel İpucu: Peeling işlemi sadece yüze değil ayaklar, dirsekler, boyun gibi vücutta ihtiyaç duyulan tüm bölgelere uygulanabilir. Peeling öncesinde ılık banyo veya cilde buhar uygulanması gibi işlemlerle gözeneklerin açılması uygulamanın etkisini artırır. Peeling işleminin parmaklar ıslatıldıktan sonra dairesel hareketlerle hafif masaj eşliğinde uygulanması daha etkilidir. Ayrıca peeling uygulamasından sonra, cilt normalden daha hassas hale geldiği için cildin gevşemesi ve kendisini onarması için zaman verilmeli, bakım yoluyla yenilemeye özen gösterilmelidir.

Görsel: Türk Hamamında Kese İle Peeling Uygulamasına Örnek
Görsel: Türk Hamamında Kese İle Peeling Uygulamasına Örnek

Peeling Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cilt tipini öğrenerek, ona göre işlem uygulamak ve ürün kullanmak gerekir. Her cilt tipine göre bir peeling tarifi bulunsa da, özellikle hassas ciltli bireylerin ciltlerini tahriş etmeyen yumuşak ürünleri tercih etmeleri; derinlemesine, sert ve kimyasal yerine yüzeysel, yumuşak ve fiziksel peeling yöntemlerini tercih etmeleri önerilir. Peeling malzemelerinin içeriğine dikkat edilmesi de önemlidir. Örneğin kuru cilt tipi için yağ bazlı ürünler, yağlı cilt tipi için ise su bazlı ürünler kullanılması önerilir. İdeal sıklık haftada bir kez olup, bu yağlı ve akne eğilimli ciltler için daha fazla olabilir ancak abartılması cildin koruyucu bariyerine zarar vererek cildi hassaslaştırabilir.

Peeling işleminin göz çevresi ve dudak kenarlarına ayrıca ciltte yara, sivilce, siyah nokta olan alanlara uygulanması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca peeling işlemi sırasında cilde fazla baskı uygulamamak ve çok sert bir şekilde ovalamamak gerekir. Bu, cilde zarar verebilir ve tahrişe neden olabilir. Benzer şekilde sıcak su cildi kuruttuğu için durulama işlemi ılık suyla yapılmalı ve cilt hafif dokunuşlarla kurulanmalıdır. En önemlisi de peeling uygulamasından sonra cilt hassaslaştığı için mutlaka nemlendirici kullanılmalı ve cilt güneşten korunmalıdır. Bunlara ek olarak, şiddetli akne veya ölü hücre birikimi gibi sorunları olanlar doktor randevusu almalıdır.

Görsel: Peeling Sonrası Cildin Nemlendirici Kremle Beslenmesi
Görsel: Peeling Sonrası Cildin Nemlendirici Kremle Beslenmesi
Yasal Uyarı: İnternet sitemizdeki sağlıklı yaşam, stil ve kişisel bakım alanlarıyla ilgili içerikler güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi verme amacıyla yazılmıştır. Sunulan bilgiler genel kabul gören standartlara dayansa da, yazılar yayınlandıktan sonra zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Bunlar hiçbir zaman uzman teşhisinin yerini tutmaz ve tıbbi tavsiye veya reçete niteliği taşımaz hatta farklı bünyelerde farklı etkiler gösterebilir. Bu yüzden yazanları uygulamadan önce detaylı bir şekilde araştırmanızı ve konuyla ilgili bir uzmandan destek almanızı önerir, yazanları uygulamanın sorumluluğunuzda olduğunu önemle hatırlatırız.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu