Stil ve Kişisel Bakım

Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ağız ve diş bakımının önemi ile dişleri fırçalamadan diş ipi kullanmaya, ağız gargarası yapmaya, düzenli muayene olmaya, sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya, koruyucu kullanmaya kadar en etkili ağız ve diş bakımı uygulamaları burada!

Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağız, dış ortama açık olması ve besinlerle yoğun teması gibi sebeplerle zararlı mikroorganizmaların üremesi için oldukça elverişli bir ortamdır. Bu nedenle düzenli, doğru ve etkili bir şekilde ağız ve diş bakımının yapılmadığı durumlarda ağız içerisindeki dokularda ve dişlerde oluşan problemler kişilerin ileride ciddi sağlık sorunları yaşamalarına yol açabilir. Bakımsız ağız ve dişler, sağlığın yanı sıra hoş olmayan bir görüntüye sebep olacağından sosyal, psikolojik ve fizyolojik açılardan yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Profesyonel İpucu: Ağız ve diş bakımı sadece ışıltılı bembeyaz dişler, ferah bir nefes ve estetik bir gülümseme kazandırması veya ağız kokusunu önlemesiyle değil, sağlıklı yaşama olan katkısı sebebiyle özel bir öneme sahiptir. Çünkü düzenli bakım ve sağlıklı alışkanlıklar, ağız ve diş sağlığını uzun vadeli olarak korumanın ve potansiyel sağlık sorunlarını önlemenin anahtarıdır. Bu sebeple ağız bakımı ile ilgili bilgilerin tazelenmesi, kişisel ihtiyaçlara odaklanılarak doğru bakım ürünlerin belirlenmesi ve ağız bakımının günlük bir rutin işlem haline getirilmesi gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Kişisel Bakım Nedir? Nasıl Yapılır?)

Görsel: Ağız Bakımı ve Diş Sağlığı İçin Kullanılan Ürünler
Görsel: Ağız Bakımı ve Diş Sağlığı İçin Kullanılan Ürünler

En Etkili Ağız ve Diş Bakımı Uygulamaları Nelerdir?

1- Dişleri Fırçalamak

Dişleri fırçalamak, günlük ağız ve diş bakım rutinlerinin temel taşını oluşturur. Çünkü bu işlem dişlerin dış yüzeyinde biriken yiyecek artıklarının, plakların ve zararlı mikroorganizmaların temizlenmesi yoluyla kişisel hijyeni korumasının yanı sıra çürük oluşumunun önlenmesine, diş etlerine masaj yaparak kan dolaşımının artırılmasına ve diş eti sağlığının desteklenmesine de yardımcı olur. Bu sürecin vazgeçilmez araçları olan diş macunlarının içeriklerinin ve kullanım miktarının, diş fırçalarının ise yapısal özelliklerinin kişisel özelliklere, ihtiyaçlara ve tercihlere uygun bir şekilde seçilmesi, ağız ve diş bakımını daha etkili ve kapsamlı hale getirmeyi sağlar.
(Ayrıca Bakınız: Diş Macunu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?)

Profesyonel İpucu: Sabah kalkınca ve akşam yatmadan önce olmak üzere dişleri günde en az iki kez ve en az iki dakika boyunca fırçalanması önerilir. Fırçalama sırasında doğru tekniklerin kullanılması çok önemlidir. Önce üst sonra alt dişlerin önce dış sonra iç yüzeylerinin, tüm dişlerin çiğneme noktalarının, diş ve diş etleri arasındaki hattın (45 derecelik açıyla), ardından daha ferah bir nefes için ise dilin nazik şekilde fırçalanması gerekir. Bunlara ek olarak yumuşak veya orta sertlikte bir diş fırçası tercih etmek ve her 3 ayda bir diş fırçasını değiştirmek önemlidir.

Görsel: Diş Fırçalama Uygulamasına Örnek
Görsel: Diş Fırçalama Uygulamasına Örnek

2- Diş İpi Kullanmak

Dişlerin aralarındaki temizlik, sağlıklı bir ağız ve diş bakımı rutininin ayrılmaz bir parçasıdır. Diş fırçaları ulaşılması güç bölgelerdeki temizliği tam anlamıyla sağlayamazken, diş ipleri ve diş arası fırçalar bu boşluğu doldurarak diş eti sağlığını koruma ve diş aralarındaki çürük oluşum riskini azaltmak amacıyla özel olarak tasarlanmıştır. Her ne kadar düzenli diş fırçalayan birçok kişi diş ipi kullanımını göz ardı etse ve diş ipi kullanmak biraz daha zahmetli olsa da, diş ipinin diş fırçalarının ulaşamadığı yerlerde derinlemesine temizlik sağladığı göz önüne alındığında, günde bir kez diş ipiyle diş aralarını temizlemeye diş fırçalamak kadar önem vermek gerekir. Ayrıca diş ipi kullanımından sonra ağzı durulamak hijyen sürecini tamamlamaya yardımcı olur.

Görsel: Diş İpi Kullanımı Uygulamasına Örnek
Görsel: Diş İpi Kullanımı Uygulamasına Örnek

3- Ağız Gargarası Yapmak

Diş bakımı sırasında dişlerin tüm yüzeylerinin, yanakların içinin, damağın ve dilin de etkili bir şekilde temizlendiğinden emin olunmalıdır. Bunun içinse diş fırçalama işlemi bittikten sonra daha etkili bir ağız temizliği için ağız bakım sularının kullanılması veya suyu yüksek basınçla püskürtme yoluyla ağız duşu yapılması önerilir. Ağız gargarası yapılması fırçalaması zor olan alanları temizleyerek kötü ağız kokusunu engelleyip ferah bir nefes sağlamasının yanı sıra diş minesini güçlendirme gibi faydalar sağlar. Özellikle fırçalama ve diş ipi kullanma becerilerinin zayıf olduğu çocuklarda ve yaşlılarda gargara uygulaması yararlı olabilir. Ancak bu uygulama diş fırçası ve diş ipi kullanımının yerine geçmemeli, tamamlayıcı bir yol olarak düşünülmelidir.

Görsel: Ağız Gargarası Uygulamasına Örnek
Görsel: Ağız Gargarası Uygulamasına Örnek

4- Düzenli Muayeneye Gitmek

Yılda en az iki kez diş hekimine giderek profesyonel temizlik ve muayene yaptırmak, ağız ve diş sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır. Özellikle herhangi bir ağız ve diş sağlığı sorunu yaşayanların, vakit kaybetmeden bir diş hekimine danışmaları isabetli olacaktır. Düzenli olarak yapılan sağlık kontrollerinde genel sağlık durumunun takip edilmesi olası sağlık problemlerin önceden teşhis edilmesi açısından önemlidir. Böylece olası bir sağlık probleminde erkenden tedaviye başlanarak sorun kritik bir aşamaya gelmeden önlenebilir. Ayrıca, zararlı alışkanlıkları sağlıklı olanlarla değiştirmek hiç şüphesiz olası sağlık sorunları için en etkili önleyici tedbirdir.

Görsel: Dişçide Rutin Sağlık Kontrollerine Örnek
Görsel: Dişçide Rutin Sağlık Kontrollerine Örnek

5- Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazanmak

Yetişkinlik döneminden itibaren vücuttaki yıkım faaliyetleri yapım faaliyetleri karşısında baskın hale gelmeye başlamaktadır. Buna bağlı olarak diş kaybı gibi kritik sağlık sorunlarının görülme riski de artmaktadır. Bu sebeple ağız ve diş sağlığı için önemli bir rol oynayan D, A ve C grubu vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko gibi minerallerin besinler yoluyla yeterli miktarda alınması önemlidir. Buna ek olarak, yüksek miktarda su ve lifli gıda tüketmek, şekerli ve asitli gıdaların tüketimini sınırlandırarak bunların yerine daha sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmek ve en önemlisi de her açıdan düzenli beslenme alışkanlıkları kazanmak gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Görsel: Diş Sağlığı İçin Sağlıklı Beslenme Uygulaması
Görsel: Diş Sağlığı İçin Sağlıklı Beslenme Uygulaması

6- Sağlığa Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınmak

Sağlığa zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, genel vücut sağlığının iyileştirilmesinin yanı sıra diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununun önlenmesinde kritik bir rol oynar. Bu sebeple tütün ve alkol ürünlerinin kullanımı ile çay ve kahve tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Ayrıca buz, sert şeker ve kürdan gibi dişlere zarar verebilecek sert ve sivri nesnelerin ısırılması ve çiğnenmesi; stres ve anksiyete sonucunda dişlerin sıkıca kapatılması ve hatta gıcırtılması; ağız, dil ve dudak piercinglerinin kullanılması gibi uygulamalardan uzak durulmasının yanı sıra, bunları daha sağlıklı alternatiflerle değiştirmenin yolları da aranmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Alışkanlıkların Ağız ve Diş Sağlığına Etkisine Örnek
Görsel: Alışkanlıkların Ağız ve Diş Sağlığına Etkisine Örnek
Yasal Uyarı: İnternet sitemizdeki sağlıklı yaşam, stil ve kişisel bakım alanlarıyla ilgili içerikler güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi verme amacıyla yazılmıştır. Sunulan bilgiler genel kabul gören standartlara dayansa da, yazılar yayınlandıktan sonra zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Bunlar hiçbir zaman uzman teşhisinin yerini tutmaz ve tıbbi tavsiye veya reçete niteliği taşımaz hatta farklı bünyelerde farklı etkiler gösterebilir. Bu yüzden yazanları uygulamadan önce detaylı bir şekilde araştırmanızı ve konuyla ilgili bir uzmandan destek almanızı önerir, yazanları uygulamanın sorumluluğunuzda olduğunu önemle hatırlatırız.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu