Bilgisayar Bilimleri

Bilgisayar Kasıyor Sorunu [Kesin Çözüm]

Bilgisayar kasma sorunu ve yavaş bilgisayar sorunu yaşayan kullanıcılar için bilgisayar neden kasar ve bilgisayar neden yavaşlar sorularının cevapları, birbirinden etkili bilgisayar hızlandırma yolları ve özel teknikler bu yazıda!

Yavaş bilgisayar sorunu veya halk içerisinde yaygın adıyla bilgisayar kasıyor sorunu pek çok bilgisayar kullanıcısının mutlaka bir dönem başına gelmiş olan ve kişiyi adeta kanser etmiş sorunlardır. İşte bu konuda bilgisayar kasıyor ne yapmalıyım diyen kullanıcılar için bu sorunun çözümü niteliğinde detaylı ve eğlenceli bir rehber hazırladık.

Her şeyden önce şunu belirtmemiz gerekir ki, bu sorunun temel bir kaç sebebi vardır ve bunlar genellikle hiçbir maliyet gerekmeden kolaylıkla çözülebilir. İşte bu yazıdaki kasan bilgisayar nasıl düzeltilir konulu çözüm önerileri sayesinde şu tarz durumları yaşamaktan kurtulacak ve bilgisayar başında daha az sinir krizi geçireceksiniz: 🙂

Defalarca Kez Mouse veya Klavye İle Aynı İşlemi Yaptırarak PC Hızlandırmaktan Bıktıysanız Doğru Adrestesiniz :)
Defalarca Kez Mouse veya Klavye İle Aynı İşlemi Yaptırarak PC Hızlandırmaktan Bıktıysanız Doğru Adrestesiniz 🙂
Not: Bilgisayarlar her ne kadar gelişmiş donanımlara sahip olursa olsun, her bilgisayar bir süre sonra mutlaka yavaşlar. Fakat bu bilgisayarların eski hızlı ve görkemli günlerine dönemeyeceği anlamına gelmez.

Yavaş Bilgisayarı Hızlandırma Yöntemleri

1. Anlık Çalışan Program Sayısını Azaltın

📌 Sorunun Sebebi: Aynı anda gereğinden fazla sayıda programın açık olması halinde, bu uygulamaların çoğu arka planda çalışmaya devam edeceği için bilgisayarınızın RAM’i aşırı miktarda kullanılıyor (yani RAM’i şişmiş) olabilir ve bunun sonucunda da bilgisayar kasıyor olabilir.

✅ Bilgisayar kasıyor sorununu çözmek için ilk iş sizin için zorunlu olmayan uygulamaları kapatmanız gerekmektedir. Bu sayede bilgisayarda bir rahatlama olacaktır. Eğer bilgisayarınız donarsa Windows işletim sistemine sahip cihazlarda “CTRL+ALT+DELETE” kombinasyonu ile görev yöneticisini açıp uygulamaları zorla kapatabilirsiniz. 🙂 Fakat bu geçici bir çözüm sağlar.

Kasan Bilgisayarı Hızlandırmak İçin Görev Yöneticisi İle Bilgisayarı Yavaşlatan Uygulamalar Kapatılmalıdır
Kasan Bilgisayarı Hızlandırmak İçin Görev Yöneticisi İle Bilgisayarı Yavaşlatan Uygulamalar Kapatılmalıdır

✅ Kalıcı bir çözüm için bilgisayarı her açışınızda arka planda sürekli olarak çalışan uygulamaların başlangıçta açılışlarının engellenmesi gerekmektedir. Windows kullanıcıları uygulamaların başlangıçta otomatik olarak açılıp bilgisayarı yavaşlatmasının önüne geçmek için şu yöntemi uygulayabilirler:

• Masaüstündeki başlat simgesine tıklanır ve arama kısmına “çalıştır” yazılır.
• Açılan ekrana “msconfig” yazılır ve tamama tıklanır.
• Gelen ekranda başlangıç sekmesinde, zorunlu olmayan (ve çalışması istenilmeyen) programların yanlarındaki tikler kaldırılır.
• Son olarak sistem (bilgisayar) yeniden başlatılır.

✅ Ayrıca önemli dosyaların yedeği alındıktan sonra bilgisayarı formatlanması halinde genellikle cihazın hızında ve çalışma performansında gözle görülür bir artış olmaktadır. Bu sebeple cihaz uzun süreli kullanımlardan sonra düzenli olarak formatlanmalıdır.

Kasan Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? [Bilgisayar Hızlandırma Yolları]
Kasan Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? [Bilgisayar Hızlandırma Yolları]

2. Disk (Bellek) Alanını Optimize Edin

📌 Sorunun Sebebi: Cihazın rahat bir şekilde yüksek performans ile çalışabilmesi için yeterli depolama alanına ihtiyacı vardır. Disk yetersiz kaldıkça veya hard diskle alakalı çeşitli problemler olduğunda cihazdaki işlemler aksamaya yani daha uzun sürede tamamlanmaya başlar. İşte bu da yavaş bilgisayar sorununun ta kendisidir!

Yavaşlamaya sebep olan hard disk kaynaklı sorunlar şunlardır:
• Kalıcı fiziksel ve manyetik hatalar (Bad sector)
• Kabloların işlevlerini kaybetmesi
• Tozlanma ve ısınma problemleri
• Yetersiz bellek sorunu

Profesyonel İpucu: Windows işletim sisteminin yüklü olduğu cihazlarda yetersiz bellek kullanımı olup olmadığını tespit etmek son derece basittir. Yapmanız gereken tek şey bilgisayarım adlı klasöre girmek ve sabit disk sürücüleri arasında hafıza doluluk oranlarına bakmaktır. Eğer diskin altında hafızayı gösteren bar tıpkı şu görseldeki gibi kırmızı renkli ise sorun var demektir:
Yetersiz Disk Alanının Tespit Edilip Optimize Edilmesi Bilgisayar Hızlandırma Yolları Arasındadır
Yetersiz Disk Alanının Tespit Edilip Optimize Edilmesi Bilgisayar Hızlandırma Yolları Arasındadır

Diskin Çalışması Nasıl Hızlandırılır?

✅ Standart bir bilgisayarda işletim sistemi ve programlar (C:/) diskinde kurulu olduğu için C diskinin yeterli alana sahip olması önemlidir. Bu sebeple resim, video, yazı gibi kendi özel (şahsi) dosyalarınızı (D:/) gibi diğer disklerde veya satın alabileceğiniz özel harici flash disk ve hard disk gibi cihazlarda depolayabilirsiniz.

✅ Bilgisayarı hızlandırmak için disklerde düzenli olarak temizlik yapmak gerekir. Bu temizlik gereksiz veya işi bitmiş olan uygulamaların, programların, dosyaların vb. silinmesi, sistem dosyalarının optimize edilmesi gibi unsurları kapsar. Bu iş için, tüm bu işlemleri otomatik olarak gerçekleştiren cCleaner gibi programları kullanabilirsiniz.

cCleaner Tarzı Uygulamalar Disk Optimizasyonu Vb. İle Yavaş Bilgisayarların Yüksek Performansla Çalışmasını Sağlarlar
cCleaner Tarzı Uygulamalar Disk Optimizasyonu Vb. İle Yavaş Bilgisayarların Yüksek Performansla Çalışmasını Sağlarlar

✅ Eğer diskte kalıcı fiziksel ve manyetik hatalar (bad sector) varsa mecburen diski yenilemeniz gerekecektir. Bilgisayarınıza daha büyük depolama kapasitesine ve yeni nesil teknolojilere sahip diskler (tercihen yüksek performans ile çalıştığı için SSD diskler) satın alabilirsiniz.

✅ Eğer diskin kabloları ani elektrik kesintileri gibi çeşitli sebeplerden ötürü işlevini kaybetmeye başlamışsa, disk kablolarının yenilenmesi de bilgisayar hızlandırma yolları yani bilgisayar kasıyor sorununun çözüm yolları arasındadır.

✅ İşletim sistemlerinin disk optimizasyon özellikleri mevcuttur. “Disk birleştirme” veya “Sürücüleri en iyi duruma getir” gibi aramalar yaptığınız taktirde ilgili özelliklere erişim sağlayabilirsiniz. Benzer bir şekilde disk birleştirme de yavaş bilgisayar sorununun çözümünde yardımcı olacaktır.

Disk Birleştirme İşlemi Bilgisayar Kasıyor Sorununun Çözüm Yolları Arasındadır
Disk Birleştirme İşlemi Bilgisayar Kasıyor Sorununun Çözüm Yolları Arasındadır

3. Yazılım Güncellemelerini Düzenli Olarak Yapın

📌 Sorunun Sebebi: Yazılım güncellemeleri genellikle performans arttırmak, güvenlik açıklarını kapatmak ve programa yeni özellikler eklemek gibi çeşitli amaçlarla yapılmaktadır. Düzenli olarak yapılmayan yazılım güncellemeleri de zamanla bilgisayar kasıyor sorununa sebep olabilir.

İşte bu sebepten dolayı bilgisayar hızlandırma için hem bilgisayarın ve işletim sisteminin kendi yazılım güncellemeleri, hem uygulama ve programların güncellemeleri, hem de donanımsal parçaların (ekran kartı vb.) yazılım güncellemeleri aksatılmadan yapılmalıdır. Tabi buradan tüm güncellemelerin faydalı olduğu, performans artışı sağladığı anlamı da çıkarılmamalıdır.

Bilgisayar Kasıyor İse Gerekli Performans Odaklı Yazılım Güncellemeleri Yapılmalıdır [Ama Güncellemeleri Seçerken Dikkatli Olunmalıdır!]
Bilgisayar Kasıyor İse Gerekli Performans Odaklı Yazılım Güncellemeleri Yapılmalıdır [Ama Güncellemeleri Seçerken Dikkatli Olunmalıdır!]

4. Tozlanma ve Isınma Sorununu Çözün

📌 Sorunun Sebebi: Aşırı tozlanma, bakımsızlık ve havalandırma & soğutma sistemlerindeki aksaklıklar gibi sebeplerden dolayı bilgisayar ısınır ve ısınan donanımsal parçaların çalışmasında da aksamalar meydana gelir. Bu da yine yavaş bilgisayar sorununa sebep olur. Bu sorunu çözmek için izlenebilecek yöntemler şunlardır:

— Bilgisayar soğutucuları veya havalandırıcıları kullanmak
— Düzenli olarak bilgisayar bakımını yapmak
— Ortam koşullarını (sıcaklık, temizlik vb.) iyileştirmek
— Bilgisayarın donanımsal parçalarında toz temizliği yapmak

Yavaş Bilgisayar Sorununun Yaygın Sebeplerinden Birisi De Tozlanmadır
Yavaş Bilgisayar Sorununun Yaygın Sebeplerinden Birisi De Tozlanmadır
Profesyonel İpucu: Isınma probleminden kaynaklanan sorunların çözüm yolları hakkında detaylı bilgi almak için şu yazımıza göz atmanızı öneriyoruz:
(Ayrıca Bakınız: Laptop Isınıyor ve Kapanıyor [Kesin Çözüm])

5. Casus ve Zararlı Yazılımları Temizleyin

📌 Sorunun Sebebi: Casus yazılımlar ve bilgisayar virüsleri arka planda gizlice çalıştıkları için ciddi bir işlemci (CPU) ve bellek (RAM) tüketimine dolayısıyla da bilgisayar kasıyor sorununa sebep olurlar. Bu sebeple (eğer varsa) zararlı yazılımların vakit kaybetmeden tespit edilip temizlenmeleri gerekmektedir.

✅ Zararlı yazılımları tespit edip temizlemek için akla gelen ilk yöntem anti virüs programları kullanmaktır. Elbette anti virüs programları ile pek çok zararlı yazılım tespit edilip temizlenebilir fakat crypter ile kodları şifrelenip anti virüs programlarının bulamadığı virüsler de mevcuttur.
(Ayrıca Bakınız: Antivirüs Programları %100 Koruma Sağlar Mı?)
(Ayrıca Bakınız: Crypter Nedir? Binder Nedir? Ne İşe Yarar?)

Zararlı Yazılımların ve Virüslerin Temizlenmesi Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri Arasındadır
Zararlı Yazılımların ve Virüslerin Temizlenmesi Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri Arasındadır

✅ Bütün gereksiz dosyalardan, gereksiz yazılımlardan, hem de virüslerden ve arka planda izinsizce çalışan casus programlardan topluca kurtulmak için bilgisayarınıza format atabilirsiniz. Ayrıca virüsleri temizlemek için format haricinde çeşitli yöntemler olduğunu da unutmayınız.

6. Gereksiz Programları Kaldırın

📌 Sorunun Sebebi: Gereksiz programlar hem yer kapladıkları, hem de donanımsal tüketime sebep oldukları için yavaş bilgisayar kasıyor sorununun oluşmasına destek olurlar. Bu tıpkı bir işçiye iki kişilik iş yaptırınca işçinin çalışma verimi düştüğü için işin bitme süresinin uzamasına benzer.

İşte bu sebeple cihazlardaki gereksiz uygulamalar kaldırılmalıdır. Mesela:
• Eskiden çeşitli sebeplerle yüklediğiniz ama bugün işinize yaramayan her türlü program ve yazılım
• Birbirine benzer ve hatta aynı işi yapan programlar ve yazılımlar
• Arka planda çalışıp cihazı yavaşlatan programlar ve yazılımlar

Yavaş Bilgisayar & Bilgisayar Kasıyor Sorununun Çözümü İşte Bu Yazıda!
Yavaş Bilgisayar & Bilgisayar Kasıyor Sorununun Çözümü İşte Bu Yazıda!

7. Yüksek Kalite Donanımsal Parçalar Kullanın

📌 Sorunun Sebebi: Yazı boyunca bahsedilen tüm çözüm önerilerini uygulamanıza rağmen bilgisayar hızlandırma işlemi başarılı olmadıysa, bilgisayar kasıyor sorunu devam ediyorsa sorun yüksek ihtimalle cihazınızın güncel teknolojilere yetersiz kalıyor olması olabilir.

Bunun da çeşitli sebepleri olmakla beraber, bu sebeplerden yaygın olanları şunlardır:
➽ Donanımın yetersiz kalması veya eskiyip performansının düşmesi
➽ Kablolar gibi bileşenlerin eskiyip eskisi kadar iyi çalışamaması
➽ Aşırı sıcak, aşırı soğuk, dış darbeler gibi sebeplerle alınan hasarlar

Bilgisayar Kasıyor İse Sebebi Donanımsal Yetersizlikler Olabilir
Bilgisayar Kasıyor İse Sebebi Donanımsal Yetersizlikler Olabilir

İşte bu sebeple yetersiz kalan donanımsal parçalar yüksek kalitedeki parçalar ile değiştirilmelidir. Bunu eski model performansı düşük bir araca kaliteli bir motor takıp performansını uçuşa geçirmeye benzetebiliriz.

Profesyonel İpucu: Bilgisayarınız çok eski ise veya işlemleri gerçekleştirmede gerçekten yetersiz kalıyorsa cihazın donanımlarını yenilemek yerine daha kolayı komple bilgisayarı yenileyebilirsiniz. Amacınıza uygun bilgisayar seçimi yapmak ve bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi almak için şu yazıya göz atabilirsiniz:
(Ayrıca Bakınız: Bilgisayar & Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?)
Bilgisayar Yavaşlama Sebepleri ve Yavaş Bilgisayarı Hızlandırma Yöntemleri İşte Bu Yazıda

Yavaş Bilgisayar Sorunu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Bilgisayar neden yavaşlar, bilgisayar kasıyor sorununun sebepleri nelerdir?

• Aynı anda çok sayıda programın çalışması
• Disk ile ilgili çeşitli problemler
• Yazılım güncellemelerinin yapılmaması
• Tozlanma ve ısınma gibi problemler
• Arka planda gizlice çalışan zararlı yazılımlar
• Gereksiz programlar
• Yetersiz kalan donanımsal parçalar
• Olası diğer sebepler

Soru: Bilgisayarın yavaşlamasının, bilgisayarın kasmasının nasıl önüne geçilebilir?

Yazının başında da belirttiğimiz üzere bilgisayarlar her ne kadar gelişmiş donanımlara sahip olursa olsun, her bilgisayar bir süre sonra mutlaka yavaşlar. Fakat bu yavaşlamayı geciktirebiliriz. Bunun yolu da bilinçli bir kullanıcı olmaktan (cihazı sürekli açık tutmamak, cihazın bakımını yapmak vb.) geçer. Bunlar aynı zamanda bilgisayarın kullanım ömrünü de uzatır.
Yavaş Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? [Bilgisayar Kasıyor Sorununun Çözümü]

Soru: Bilgisayar değil de sadece internet isteyen uygulamalar kasıyorsa bunun sebebi nedir?

Eğer yavaşlık genel olarak bilgisayarda değil de internetle çalışan uygulamalarla ilgili ise sorunun kaynağı genellikle internet bağlantısının yavaşlığıdır. Bunun sebepleri ve bu sorunun çözüm yolları hakkında bilgi almak için şu yazımıza bakabilirsiniz:
(Ayrıca Bakınız: Yavaş İnterneti Hızlandırma Yolları [Çözüm])

Soru: Bilgisayar hızlandırma yöntemleri uygulamak yerine bunları başkasına yaptırsak işe yarar mı?

Elbette ki bu yazıyı okuyup (en azından göz atıp) bunu diyenler çıkmıştır. Fakat gerçek şudur ki bilgisayar yavaşlaması gibi temel düzey sorunları ortalama bir birey kendisi araştırarak kolaylıkla çözebilir. Bu tarz sorunları çözmek için bir bilgisayar mühendisine vb. servet yatırmanız gerekmez, sadece bu yazıda yazanları uygulayın ve performans artışına gözlerinizle şahit olun! 
(Ayrıca Bakınız: Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?)

Bilgisayar Kasması Nasıl Giderilir Sorusunun Detaylı Cevapları İşte Bu Yazıda!
Not: Bilgisayar hızlandırma yöntemleri konulu bu yazı her ne kadar Windows işletim sistemi baz alınarak hazırlanmış olsa da, yazıdaki tüm öneriler Linux gibi diğer işletim sistemlerine; masaüstü, dizüstü (laptop), akıllı telefon, tablet gibi farklı bilgisayar çeşitlerine uygundur.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

3 Yorum

  1. Normalde hiçbir bakım, onarım yapmadığım; dikkatlice kullanmadığım adeta kaplumbağa hızında olan kasan bilgisayarımı sayenizde jet hızına çıkardım, teşekkürler.

  2. Merhabalar güzel anlatım yapmışsınız ama benim pc yeni ve kasması hiç normal değil 2070 vortex 8g ekran kartı ryzen 5 3600 16 gb ram var kasması biraz fazla gereksiz geliyor geri dönüş yaparanız teşekkür ederim

    1. Merhaba, donanımınız ne kadar iyi olursa olsun yazıda belirttiğimiz virüs, ağır uygulamalar vb. sebeplerle bilgisayarınız yavaşlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu