Bilgisayar Bilimleri

Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber]

Site İçi SEO Nedir: Bir internet sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için sitenin içerisinde yapılan profesyonel çalışmaları ifade eder. Kaliteli ve özgün içerik üretimi, iç linkleme, hız, mobil uyumluluk gibi kimi çalışmalar site içi SEO çalışmalarında örnek olarak verilebilir.

Peki site içi SEOsite içi optimizasyonsite içi SEO çalışması veya uluslararası adıyla on page SEO nasıl yapılır? İşte bu konuda örneklerle ve sıkça yapılan hatalarla açıklanmış, detaylı ve mükemmel bir rehbere hoş geldiniz! Bu çalışmaların neden yapıldığı ile konuya girelim:

Site İçi SEO Ne İşe Yarar: Bunu denize açılmadan önce sağlam bir gemi inşa etmek olarak düşünebilirsiniz aslında. İlk olarak tam donanımlı bir yelkenli (yani site içi SEO) üretmeliyiz ki, denizde rüzgarları (arama motoru güncellemeleri) yakalayıp, en iyi performansla ilerleyelim. Tıpkı şu karikatürde anlatılmaya çalışıldığı gibi:

Site İçi SEO Neden Önemlidir?
Site İçi SEO Neden Önemlidir?

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Site içi SEO optimizasyonu; konu seçimi, seçilen konuda kaliteli ve özgün içerik üretimi, meta etiket optimizasyonu, başlıkların düzenlenmesi, SEO dostu URL kullanımı, site içi mimarinin oturtulması, multimedya kullanımı, iç ve dış bağlantılar gibi bir takım faktörlere bağlıdır.

Site içi SEO çalışmalarının bir de teknik ayağı vardır. Teknik ayakta site içi Google Arama Konsolu ayarlarının yapılması, site hızının optimize edilmesi, mobil uyumluluk, site haritası ayarlamaları, robots.txt dosyası, URL / IP kanonikleştirme gibi alt çalışmaları kapsar.

Gelin tüm bunları sırasıyla, örnek kullanımlar ve püf noktaları üzerinden ele alalım. Daha sonra da sizi baymamak için buraya yazmadığım diğer kriterlere ve site içi SEO hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarına göz atalım. Her şeyden evvel tüm konunun özeti şu şekildedir:

Site İçi SEO (On Page SEO) Nasıl Yapılır [Özet]
Site İçi SEO (On Page SEO) Nasıl Yapılır? [Özet]

1) Yazacağınız Konuyu İyi Seçin

.#. Haber sitelerinin haricindeki siteler emeklerinin zayi olmaması adına her daim düzenli olarak ziyaretçi getirecek konular üzerine içerik üretmelidir.

.#. Sektörünüzle ilgili en çok aranan kelimeleri bulup bu kelimelerle ilgili ayrı ayrı içerikler girmelisiniz. Ayrıca birbirinin eş anlamlısı olmayan her anahtar kelimeye özel sayfa oluşturmanız gerekir.

.#. Ne üç gün konuşulup unutulacak konular üzerine, ne de üzerine hiç konuşulmayan konular üzerine içerik üretmemelisiniz. Bu ciddi bir vakit ve emek israfı olur değil mi?

.#. Elektronik ticaret sitelerinde mutlaka bir blog olmalıdır. Bu hem müşterilere işin ehli olduğunuz imajını verir, hem daha çok ziyaretçi çekmenizi sağlar, hem de ürün sayfalarınızın yükselmesini sağlar.

https://www.siteadi.com/blog (Örnek URL Kullanımı)
https://siteadi.com/blog (Örnek URL Kullanımı)

Her daim araştırılacak konular üzerine içerik üretmelisiniz. Peki insanlar tarafından güncel olarak araştırılan bu konuları nasıl bulabiliriz diyorsanız Google Trends aracını kullanabilirsiniz.

Google Trends: Google’da gün / hafta / ay / yıl gibi istediğimiz periyotlarda kelimelerin aranma oranlarını görebileceğimiz ücretsiz bir hizmettir.

Google Trends ile SEO Uyumlu İçerik Üretebileceğiniz Konular Bulabilirsiniz
Google Trends ile SEO Uyumlu İçerik Üretebileceğiniz Konular Bulabilirsiniz

2- Kaliteli ve Özgün İçerikler Üretin

İnsanları okudukça içine çeken, insanların gözünü yormayan ama hoş tasarıma sahip, bir şeyler vaad eden ve vaadini de gerçekleştiren içerikler üretmelisiniz. Kullanıcı aradığını hemen bulmalı ama içerik sardığı için sitede vakit geçirmeye devam etmeli.

Aynı zamanda içerikleriniz özgün olmalıdır. Eğer kopya içerik paylaşırsanız, sizden yüksek otoriteye sahip bir site otomatikman sizden üst sıralarda yer alacaktır. Ayrıca içerikleriniz arama motorları için değil, kullanıcılar için yazılmalıdır. Mesela;

Siz arama motorlarına reklam gelirleri üzerinden tonla para kazandırmıyorsunuz. Haliyle sizin yaptığınız bu tarz spamlara kolayca göz yumulmayacaktır. Bu sebeple site içi SEO yaparken şunlara dikkat edin:

— Ürettiğiniz içerikler en az 300 kelime olmalıdır.
— Sitenizde içerikleri gölgede bırakacak kadar reklam olmamalıdır.
— İçerikleriniz tamamen özgün ve kaliteli olmalıdır.
— İçerikler arama motorları değil kullanıcılar için yazılmalıdır.
— Sitenin ana sayfasında bir kaç paragraf da olsa metin olmalıdır.
— İçeriklerde şu tarz anahtar kelime spam’i yapılmamalıdır:

Anahtar Kelimeyle Doldurmak Gibi Spam İçerikli Yöntemler Faydadan Çok Hata Getirir
Anahtar Kelimeyle Doldurmak Gibi Spam İçerikli Yöntemler Faydadan Çok Hata Getirir

Eğer kaliteli, özgün ve optimize bir içerik örneği görmek isterseniz “Al Sat Para Kazan – Eşsiz Taktikler” isimli yazımıza bakabilirsiniz.

3- Meta Etiketlerini Optimize Edin

Meta Etiketi: Arama yaptığımızda karşımıza çıkan, her sayfaya özgü olan başlık, bağlantı ve kısa açıklama şeklindeki HTML kod parçalarıdır.

Meta açıklaması ve başlıkları zerre kadar kod bilginiz olmadan sitenize kuracağınız SEO eklentileri (Yoast SEO, Rank Math SEO…) aracılığı ile kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Bunlar önemlidir, çünkü arama motorlarına yazının neyle ilgili olduğuna dair ilk sinyali veren şeylerdir.

Meta etiketleri başlık ve açıklamadan oluşur. Hala kafanızda ne olduğu yer etmedi ise, size şöyle canlı bir örnek verebilirim:

SEO Uyumlu Meta Açıklaması Örneği
SEO Uyumlu Meta Açıklaması Örneği

Site İçi SEO Uyumlu Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?

1- Başlık, URL ve açıklama metni hedef anahtar kelimeyi içermelidir.
2- Hedef anahtar kelime bunların olabildiğince baş kısımlarında, hatta mümkünse en başında olmalıdır.
3- Başlık ve açıklama metni ideal uzunluğu geçmemelidir.
4- Spam teknikleri kullanılmadan yazılmalıdır.
5- Yüksek tıklama oranı için ilgi çekici, bir şeyler vaad eden şekilde yazılmalıdır. (Yüksek tıklanma oranı konusunda detaylı bilgi ileride)
6- Alan adı otoritenizi arttırmak adına, meta başlığında ilk başta sayfa adı, daha sonra site adı olmalıdır.
Örnek: Site İçi SEO Nasıl Yapılır – Techno Gezgin

Neden Meta Açıklamaları Güncellenmelidir? :)
Neden Meta Açıklamaları Güncellenmelidir? 🙂

4- Başlıkları Usulüne Uygun Olarak Düzenleyin

.#. Başlıklar; yazının konu konu gruplar halinde olmasını sağlarlar. Hem kullanıcı deneyiminin, hem de site içi SEO çalışmalarının önemli bir ayağıdır.

.#. İnternet sitelerinde en ana başlıktan alt başlıklara doğru H1, H2, H3, H4 gibi başlıklar vardır. Tıpkı şu görselde anlatıldığı gibi, numara arttıkça daha alt başlıklara doğru gidilir:

SEO Uyumlu Başlık Mimarisi
SEO Uyumlu Başlık Mimarisi

Site İçi SEO Uyumlu Başlıklar Nasıl Olmalıdır?

~ Yazı içerisinde H başlık etiketleri hiyerarşik sırayla kullanılmalıdır.
~ Yazıda H1 başlığı en fazla bir kez kullanılmalıdır.
~ Yazıda H2, H3, H4 gibi alt başlıkları ihtiyaca göre dağıtılmalıdır.
~ Yazıda anahtar kelimeler spam yapmadan başlıklarda geçirilmelidir. Mesela bu yazıdaki başlık mimarisini örnek alabilirsiniz.

Başlık Numarası Azaldıkça Ana (Önemli) Başlıklara Geçilir
Başlık Numarası Azaldıkça Ana (Önemli) Başlıklara Geçilir
SEO Uyumlu Başlık Mimarisi Nasıl Yapılır? (Örnek)
SEO Uyumlu Başlık Mimarisi Nasıl Yapılır? (Örnek)

5- Site İçi SEO Dostu URL Kullanın

.#. Kalıcı bağlantılar (URL) olabildiğince kısa olmalıdır. Anahtar kelimeler bağlantının metninin olabildiğince başında olmalıdır. Mümkünse URL yapısında “.aspx .php .html” gibi ifadeler kullanmamaya çalışmalısınız.

.#. Daha fazla trafik çekmek gibi bir düşünce ile, gereksiz şekilde anahtar kelimeleri doldurmak suretiyle URL uzunluğunu arttırmayın.

.#. Ayrıca alan adından sonra iki eğik çizginin (“/”) arasında kategori adını yazıp, daha sonra sayfa URL’sini yazarsanız kategori sayfalarınızın güçlenmesini sağlamış olursunuz.

Site İçi SEO: SEO Dostu URL Kullanımı
Site İçi SEO: SEO Dostu URL Kullanımı

URL yapısı hakkında tüm bu anlattıklarımızı gelin örnekler ile pekiştirelim, zira bunlar en iyi örnekler verilerek anlatılabilir:

siteadi.com/p=311 (Aşırı Yanlış)
siteadi.com/14/08/18/SEO/seorehberi (Yanlış)
siteadi.com/seo/seo-rehberi.html (Eh İşte)
siteadi.com/seo/seo-rehberi (Doğru, Kategori Konusunda Avantajlı)
siteadi.com/seo-rehberi (Doğru, Kısa URL Konusunda Avantajlı)

Hayati Bir Uyarı: Sitenizdeki eski bir sayfaya ait URL’yi değiştirmeyiniz. Değiştirseniz bile 301 yönlendirmesi yapmanız gerekir. Aksi taktirde backlinklerden (diğer sitelerden) gelen otoriteyi kaybedeceğiniz için çok ciddi sıralama kayıpları yaşayabilirsiniz. Bu arada;

6- Site İçi Mimariye Önem Verin

Site içi SEO çalışması yaparken, site içi mimarisinin otorite sırasına ve konu gruplaşmasına uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. Otorite sırası genellikle ana sayfa / kategoriler / yazılar şeklinde olur. Konu gruplamasını ise kategori sayfaları oluşturarak yapabilirsiniz. Aslında şu görsel bu olayı çok güzel özetlemektedir:

Site İçi Mimari Nasıl Olmalıdır?
Site İçi Mimari Nasıl Olmalıdır? (Site İçi SEO Nasıl Yapılır?)

7- Abartmadan Multimedya Kullanın

Multimedya Nedir: Resim, video, ses kaydı, gif, grafik gibi dosyalara verilen isimdir. Multimedya kullanımı kullanıcıyı içeriği okuma ve içeriği paylaşma hususunda motive edecektir. Bu sayede hemen çıkma oranınız düşecektir.

Görsel ve video kullanımı sitenizi oldukça yavaşlatacaktır. Bunun önüne geçmek için geç yükleme (lazy load) özelliğini kullanmak hayati bir zorunluluktur diyebiliriz. Bu konuda bilgi almak için “Lazy Load – Ekran Dışındaki Resimleri Ertele” konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. Hız da site içi SEO çalışmasıdır.

Hem görsel aramalarda üst sıralara çıkmak, hem de daha çok tıklama almak adına rehber niteliğinde, her köşesinde özel taktik ve teknikler içeren “Görsel SEO: Resimler İçin SEO” konulu rehberimize göz atmanızı da özellikle öneriyoruz.

8- Dış ve İç Bağlantılara Dikkat Edin

Dış Bağlantılar: Kendi sitenizden başka sitelere verdiğiniz bağlantılardır.
➽ Tercihen nofollow tarzında olmalıdır.

İç Bağlantılar: Kendi sitenizdeki bir içerikten, kendi sitenizdeki başka bir içeriğe verdiğiniz bağlantılardır.
➽ Tercihen dofollow tarzında olmalıdır.

Bunda Amaç Ney? Bir kibriti kırması kolay olur değil mi? Ama birkaç kibriti üst üste koyduğumuzda onları kırmak zorlaşır değil mi? Site içi SEO çalışmaları arasında olan iç bağlantı (iç linkleme) yapmamızdaki amaç da tam olarak budur.

İç Linkleme Yapmanın SEO Açısından Önemi Büyüktür
İç Linkleme Yapmanın SEO Açısından Önemi Büyüktür

Mesela 200-250 adet iç bağlantısı olan bir sayfanın, sitedeki tüm iç bağlantılarını kaldırdım ve 3 kelimelik bir sorguda 4. sıradan 10. sıraya düştüm. Aynı bağlantıları tekrar koyunca da 5. sıraya geri döndü. Yani iç bağlantıların az da olsa işe yaradığı bizzat onaylanmıştır 🙂

İç ve dış bağlantılar arama motorları nezdinde içeriğin ne konuda olduğuna dair kuvvetli bir sinyaldir. Aynı zamanda iç bağlantılar az önce belirttiğimiz site içi mimarisinin anlaşılmasını da sağlar.

Bu sayede yeni içerikleriniz daha hızlı index alır. Bu konuda detaylı bilgi almak için “İndex Nedir? İndex Hızı Nasıl Arttırılır?” konulu yazımıza bakabilirsiniz.

Tabi bu bağlantılara tıklayarak (eğer yazı kullanıcıların hoşlarına giderse) kullanıcıların benzer yazıları okuyup oturum süresini arttırması da cabası. İç linkleme yaparken, tercih etmeniz gereken model şu olmalıdır:

SEO Uyumlu Site İçi Linkleme Modeli
SEO Uyumlu Site İçi Linkleme Modeli

Bağlantılar Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

— Bir sayfada menüler ve sayfa bileşenleri dahil olmak üzere 100’den fazla bağlantı çıkılmamalıdır.
— Kategoriler gibi önemli anahtar kelimelere üst menüde bağlantı vermeliyiz.
— Sitedeki bağlantılar kırık olmamalıdır. Bunun kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır. (Bu sebeple URL değiştirmeyiniz.)

Bir SEO Hocası Atasözü Der Ki:
Bir SEO Hocası Atasözü Der Ki:

Site İçi Teknik SEO Nasıl Yapılır?

1) Google Search Console

Search Console (Webmaster Tools): Sitemize ait tıklama, gösterim, tıklama oranı, ortalama konum, ziyaretçi gelen kelimeler, hız, mobil uyumluluk, içerik haritası, site haritası gibi pek çok konuda bize ücretsiz bilgi sunan bir araçtır.

Google Arama Konsolu Site İçi SEO Çalışmalarında Hayati Öneme Sahiptir
Google Arama Konsolu Site İçi SEO Çalışmalarında Hayati Öneme Sahiptir

Bu sebeple başarılı bir SEO çalışması için mutlaka sitenizi Google arama konsoluna ekleyin, bu verileri düzenli şekilde takip ve analiz edin. Bu analizlere göre de ilgili site içi SEO iyileştirmelerini yapın.

Not-1: Eğer sadece belli bir ülkeden gelecek ziyaretçileri hedefliyorsanız, ayarlardan coğrafi hedef seçmeyi unutmayınız.

Site İçi (On Page) SEO Çalışmaları Kapsamında Arama Konsolundan Ülke Hedefleme Yapabilirsiniz
Site İçi (On Page) SEO Çalışmaları Kapsamında Arama Konsolundan Ülke Hedefleme Yapabilirsiniz

Not-2: Eğer coğrafi hedef koymayacak ve tüm dünyadan gelen ziyaretçilere eşit davranacaksanız da hem hız, hem de siber saldırılara karşı avantaj sağlamanız adına CDN kullanmanızı öneriyoruz.
(Ayrıca Bakınız: DDos Siber Saldırıları ve Korunma Yöntemleri)

Yüksek Tıklanma Oranı İçin:

– Sayı ve niteleyici kelimeleri (en iyi, en, hemen, kesin çözüm, rehber…) başlığınızda geçirin.
– İnsanlara meta açıklamanızda bir şeyler vaad edin, iddialı olun ve onlarda heyecan uyandırın.
– İlk dönemler otoriteniz (pagerank) yerlerde sürünüyor olacağı için düşük tıklanma oranına üzülmeyiniz. Zira ilk sıralar en yüksek tıklanma oranlarına sahiptir.

Description Veya Title Bölümünde Tıklayanı Sevsinler Tarzı Bir Şey Yazmadığınız Sürece Böyle Düşük Tıklanma Oranlarınız Olmaz
Description Veya Title Bölümünde Tıklayanı Sevsinler Tarzı Bir Şey Yazmadığınız Sürece Böyle Düşük Tıklanma Oranlarınız Olmaz

2) Site Hızı ve Site İçi SEO

Hız Neden Önemlidir: Hız, en önemli sıralama faktörlerinden birisidir. Zira kullanıcıların %50’si bir siteye tıkladığında site 2 saniyeden kısa bir sürede açılmasını istiyor. Eğer 3 saniye içerisinde de açılmazsa siteden ayrılıyorlar. (Kaynak)

Mesela Mobify’in ana sayfasını %1,11 hızlandırarak gelirini yıllık 380.000$ arttırdığını veya BBC’nin her 1 saniyelik yavaşlama için ek olarak %10 daha fazla kullanıcı kaybettiğini biliyor muydunuz?

Bu sebeple site içi SEO adına, hız iyileştirmelerini, özellikle trafiğin çoğunu oluşturan mobil (akıllı telefon ve benzeri) cihazlardaki hız iyileştirmelerini özellikle yapmamız gerekiyor.

Site hızlandırma adına yapılacak tüm iyileştirmelere ilişkin detaylı bilgiye, özel taktiklere ve dev bilgi külliyatına “Google Pagespeed ile Site Hızlandırma” isimli dev rehberimizde ulaşabilirsiniz.

On Page SEO: Pagespeed İnsights Sonuç Ekranı
On Page SEO: Pagespeed İnsights Sonuç Ekranı

3) Mobil Uyumluluk

Mobil Uyumluluk: Masaüstü sitesinin, değişken mobil (akıllı telefon ve benzeri) cihaz boyutlarına göre şekillenmesi, özel tasarım almasıdır.

Mobil sayfaları ayrı olarak Indexlemeyi (dizine eklemeyi) Mart 2018’de başlamıştır. Günümüzde de ziyaretçilerin yarısından daha fazlasının mobil cihazlardan geldiğini hesaba katarsak mobil uyumluluk SEO açısından bir zorunluluk haline gelmiştir.

Dediklerimizin havada kalmaması adına kendimizden mobil uyumlu bir ana sayfa ve bir de mobil menü örneği verelim:

Mobil Uyumlu Tema Örneği (Ana Sayfa - Menü)
Mobil Uyumlu Tema Örneği (Ana Sayfa – Menü)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP): Eğer mobil sayfaları hızlandırmayı başaramadı iseniz; (zaten genelde zor olan budur) Google tarafından geliştirilen AMP eklentileri bu konuda size (özel mobil tasarım ile) ciddi bir şekilde yardımcı olacaktır. AMP aynı zamanda mobil uyumluluk sorununu da çözecektir.

4) Site Haritası (Sitemap)

Site Haritası: Sitedeki yazı, kategori, etiket gibi sayfalarının bağlantılarının grup halinde gösterildiği, çok sayıda içeriğe sahip olan sitelerin özellikle kullanması önerilen bileşendir.

Kullanımı zorunluluk değildir fakat bu arama motorlarının işini önemli ölçüde kolaylaştırır. Bu arada site haritası 50.000 URL’den fazla bağlantı içeremez ve 50 MB boyuttan büyük olamaz.
(Ayrıca Bakınız: MegaByte Nedir?)

Ayrıca site haritasını, site alt kısım (footer) menüsüne eklemeniz önerilir. Site haritasının konumu ise genelde şu şekilde olur:

https://siteadi.com/sitemap.xml
SEO Olayına Farklı Bakış Açıları (Türkçesi: Google'a İhtiyacım Yok, Karım Her Şeyi Biliyor)
Biraz Da Gülelim: Site İçi SEO Olayına Farklı Bakış Açıları (Türkçesi: Google’a İhtiyacım Yok, Karım Her Şeyi Biliyor)

5) Robots.Txt Dosyası

Arama motorları robotları ile tüm interneti dolaşıp yeni bağlantılar keşfetmeye çalışıp, bunları keşfettikçe dizinlerine eklerler.

İşte bu dosyaya yazacağımız bir kaç satır kod ile biz istemediğimiz bağlantıların arama motorlarında görünmelerinin önüne geçebiliriz. Bu kodları internette 2 dakikada bulabilirsiniz.

User-agent: * (e.g. Googlebot)
Disallow: /  (e.g. /images/SEOAyari.png)

Mesela bu kod ile Google Botların o resim dosyasını görmesine engel olmuş olursunuz. Kullanımı keyfinize kalmış. Bu dosyanın konumu ise genelde şu şekilde olur:

https://siteadi.com/robots.txt

Uyarı: Robots.txt dosyası ile yönetim kontrol paneli gibi önemli ve gizli sayfaların indexlenmesi engellenmelidir. Bu hem güvenlik hem de site içi SEO açısından elzemdir.

Site İçi SEO ve Robots.txt
Site İçi SEO ve Robots.txt

6) URL / IP Canonicalization

Canonical URL / IP: Aynı içeriğin botlar tarafından farklı bağlantılar ile algılanmasının önüne geçme yöntemidir. Mesela;

(1) https://www.technogezgin.com/
(2) https://technogezgin.com/
(3) https://www.technogezgin.com/
(4) https://technogezgin.com/

Bu dört bağlantı aslında aynı sayfaya işaret eder. Fakat dört farklı URL ile ifade edilmeleri site içi SEO açısından ciddi bir yanlış olur. Bu sebeple bu “rel=cannonical” etiketini kullanmalısınız.

Rel = Cannonical Etiketi Nerelerde Kullanılmalıdır?

~ Sitenizde aynı içeriğe sahip farklı linkler varsa
~ Aynı içeriğe farklı kategori ve etiketler üzerinden ulaşılıyorsa
~ http:// ve https:// içerikli aynı URL’ler varsa
~ Sitenizin www ile başlayan ve www ile başlamayan adresleri bulunuyorsa
~ Sitenizin Mobil arayüzü farklı URL ve subdomain ile görüntüleniyor ise bu yöntemi kullanmanızı öneriyoruz.

Site İçi SEO Çalışmasında Cannonical Bağlantılar Kullanılmalıdır
Site İçi SEO Çalışmasında Cannonical Bağlantılar Kullanılmalıdır

7) Diğer Site İçi SEO Kriterleri

.#. Güvenlik Sertifikası (SSL): SSL sertifikası kurulumu yapmak suretiyle http yerine https şeklinde güvenli bağlantı protokolü kurulumu yapmanız gerekmektedir. Bu sizin arama motorları nezdinde güvenilirliğinizi arttıracaktır.

SSL Sertifikası Kullanarak Bağlantıyı Güvenilir Hale Getirmek Site İçi SEO Kriterleri Arasındadır
SSL Sertifikası Kullanarak Bağlantıyı Güvenilir Hale Getirmek Site İçi SEO Kriterleri Arasındadır

.#. Site Kimliği: Sitenize hakkımızda, iletişim, gizlilik politikası, kullanım şartları gibi sayfalar eklemek güvenilirliğinizi arttıracaktır. Bu da sıralamalarda artı puan olarak geri dönecektir.

Bir Takım Önemli Site İçi SEO Kriterleri
Bir Takım Önemli Site İçi SEO Kriterleri

.#. Güvenlik ve Kod Yapısı: Sitede virüs ve kötü amaçlı yazılım taraması yapılması gibi güvenlik çalışmaları, site temasının temiz bir şekilde kodlanması, var olan kodlama hatalarının düzeltilmesi gibi çalışmalar yapılmalıdır.

.#. Konu Otoriterliği: Bir konu hakkında ne kadar fazla sayıda başarılı içerik üretmiş ve iç bağlantılar ile bunları desteklemişseniz, o konu hakkında arama motorları nezdinde otorite puanınız artar. Bu sayede belli bir konuya ait içeriklerde daha iyi sıralamalar elde edersiniz.

Site İçi Backlink Ağı Oluşturmak DA ve PA Otorite Değerlerinizin Yükselmesini Sağlar
Site İçi Backlink Ağı Oluşturmak DA ve PA Otorite Değerlerinizin Yükselmesini Sağlar

.#. Eski İçeriklerin Güncellenmesi: Var olan eski içerikleri zenginleştirerek, içeriğin konusu ile alakalı olan görsel miktar ve kalitesini arttırarak, yazıdaki iç bağlantı sayısını arttırarak, tasarımı daha hoş bir hale getirerek günceller iseniz sıralamanız yükselir.

Örnek: Düşük rekabetli bir kelimede haftalardır sabit 68. sırada olan bir içerik, bu işlem sonrasında 2 gün içerisinde 51. sıraya çıktı.

Örnek: Orta rekabetli bir kelimede haftalardır 6. ile 8. sıra arasında gidip gelen bir içerik, bu işlem sonrasında 4. sıraya yükseldi.

// İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
HTML olarak yapılan manuel projeler, php özel yazılım ile yapılan projelerden, php özel yazılım ile yapılan projeler, wordpress ile yapılan projelerden daha iyi sıralama elde edilmesini sağlıyor.
Not: schema yapılandırmaları doğru olmak kaydıyla.
En rekabetli sektörde kendiniz deneyimleyebilirsiniz.
(Alıntı)

Yüksek Rekabet İçerisinde Olmadığınız Sürece Kullandığınız İçerik Yönetim Sistemi Çok Da Önemli Değildir
Yüksek Rekabet İçerisinde Olmadığınız Sürece Kullandığınız İçerik Yönetim Sistemi Çok Da Önemli Değildir

.#. Alan Adı ve Sunucu Kriterleri: Alan adı (domain) tescil bitimi en az 2-3 yıl olmalıdır. Arama motorları nezdinde bu durum sizin uzun vadeli bir içerik üreticisi olduğunuz şeklinde yorumlanır ve size bir tık özel önem verilir.

Ayrıca alan adınızda ve hatta alan adınızın en başında geçen anahtar kelimelerde kolaylıkla sıralama elde edersiniz. Ayrıca .com ve .net gibi prestijli alan adlarını tercih etmeniz sizin lehinize olacaktır. Ayrıca sunucu IP adresi tek size ait olmalıdır. (Dedicated IP kullanın.) Ayrıca IP adresi mümkünse A veya B sınıfı olmalıdır.

Dedicated IP Kullanımı Site İçi SEO Açısından Daha Sağlıklıdır
Dedicated IP Kullanımı Site İçi SEO Açısından Daha Sağlıklıdır

.#. Anahtar Kelime Kriterleri:
– Başlıklarda, hatta mümkünse başlıkların en başında anahtar kelime kullanımı
– Meta başlığı ve meta açıklamasında anahtar kelime kullanımı
– Kalıcı bağlantıda (URL) anahtar kelime kullanımı
– İlk 100 kelimede anahtar kelime kullanımı
– Görsel alt etiketlerinde anahtar kelime kullanımı
– İçeriğin çeşitli yerlerine yedirerek anahtar kelime kullanımı
– Anahtar kelimelerin bazılarının kalın (bold) ve eğik (italik) şeklinde belirginleştirilmesi
İdeal Anahtar Kelime Oranı: %3’tür.

Uyarı: Başlıklardaki ve meta açıklamasındaki anahtar kelime formları tıpatıp aynı olmamalıdır. Aksi halde site içi SEO değil, spam yapmış olursunuz.

Etiket Ayarları: Etiket kullanıyorsanız içerikteki kelime sayısının %3ü kadar etiket kullanmak önerilir. İçerikteki etiketler en fazla kullanılan kelimelerden olmalıdır.

Site İçi SEO Çalışmaları Yükselişin Alt Yapısını Hazırlar Ama Fırlamak İçin Tek Başına Yeterli Değildir
Site İçi SEO Çalışmaları Yükselişin Alt Yapısını Hazırlar Ama Fırlamak İçin Tek Başına Yeterli Değildir

8) Son Adım: Site Dışı SEO ve Backlink Takviyesi

Site içi SEO optimizasyonu konusunda bu yazıda yazılanları eğer tüm yazılarınızda başarılı bir şekilde uygularsanız bir süre sonra gözle görülür bir ilerleme yaşamanız gerekir. Fakat bir süre sonra bunların da yeterli olmadığına şahit olacaksınız.

Site içi SEO çalışmalarınızı tamamladıktan sonra, arama motorlarında en iyi sıralamalara yükselip maksimum verimi alabilmeniz için bu çalışmaların site dışı SEO ve backlink çalışmaları ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu konuda örnek uygulamalara ve detaylı bilgiye “Site Dışı SEO ve Backlink Nedir? [Rehber]” yazımızda ulaşabilirsiniz.

Site Dışı SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber]
Site Dışı SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber]

Sitenizin teknik alt yapısını yeterli bir seviyeye getirdikten, ürettiğiniz içerikleri kullanıcıya en iyi deneyimi yaşatacak ve aynı zamanda SEO kurallarına uyumlu hale getirdikten sonra ve en önemlisi bunlar uzman birisinin site dışı SEO çalışmaları ile adeta taçlandırıldıktan sonra şu tarz yükselişler elde etmemek işten değildir:

Site İçi SEO ile Site Dışı SEO Birleşirse Güdümlü Roket Etkisi Yapar
Site İçi SEO ile Site Dışı SEO Birleşirse Güdümlü Roket Etkisi Yapar

Site İçi SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Site içi SEO kriterleri çok karışık. Hangi birini nasıl uygulayayım?

Elbette ki bizler de bu yollardan geçtik. Farklı yerlerden araştıra araştıra, kendi sitemizde uygulaya uygulaya bunların hafızamızda yer edinmesini sağladık.

Sizler de benzer bir şekilde; bol tekrar ve bolca pratik ile bunları hafızanıza yerleştirebilirsiniz. Ayrıca böyle detaylı ve pek çok konunun bir arada olduğu bir rehbere denk geldiğiniz için de şanslısınız. Fakat gene de bunlar gözünüzü korkuttu ise bu konuda bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Kullanıcıya Mesaj Veren Başarılı Site Logosu Örnekleri [Alıntı]
Kullanıcıya Mesaj Veren Başarılı Site Logosu Örnekleri [Alıntı]

Soru: Site içi SEO çalışmalarını bitirmeden site dışı SEO çalışmalarına başlamalı mıyım?

Böyle bir hamle intiharla eşdeğer olur. Hele hele yeni bir siteniz ilk aylar kesinlikle sosyal medya ve forum paylaşımları haricinde site dışı SEO çalışması yapmayınız.

Site içerisindeki optimizasyonu yapmadan site dışı SEO yapmak otele giden bir kişinin kiraladığı otel odasında yatak olmaması veyahut fırına giden bir kişinin ekmek bulamadan geri dönmesi gibi sakat bir durumdur.
Site İçi SEO (On Page SEO) ve Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışmalarının Farkı
Site İçi SEO (On Page SEO) ve Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışmalarının Farkı

Soru: Anahtar kelime konusunda spam yapılmalı mıdır, spam nasıl yapılır?

Spam yapmaktan kaçınmalısınız. Google’a göre kelime spamları şu şekillerde yapılır:
– Bir Web sayfasının sıralama almaya çalıştığı şehirlerin ve eyaletlerin listelendiği metin blokları
– Aynı kelimeleri veya kelime öbeklerini genellikle doğal görünmeyecekleri şekilde tekrar etme
Örnek: Özel puro kutuları satıyoruz. Özel puro kutularımız el yapımıdır. Bir özel puro kutusu satın almayı düşünüyorsanız, lütfen özel puro kutusu uzmanlarımıza ozel.puro.kutulari@example.com adresinden ulaşın.
Size Verebileceğimiz En İyi Site İçi SEO (On Page SEO) Tekniği Budur
Size Verebileceğimiz En İyi Site İçi SEO (On Page SEO) Tekniği Budur

Galip gibi olma taktiğine ne dersiniz? 🙂 İşin geyiği bir yana, eğer daha fazlasını öğrenmek ve SEO’yu sadece site içi değil, pek çok koldan incelemek isterseniz size bir sürprizimiz de var. Öncelikle;

 Bu yazıda bahsedilen unsurlar site içi SEO (on page SEO) ile alakalıdır. Fakat başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken site dışı SEO, içerik üretimi, kullanıcı deneyimi gibi birçok faktör vardır. Tüm bunlar hakkında detaylı bilgi almak için “SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? [Efsane Rehber]” konulu rehberimize göz atabilirsiniz.

Görsel: İnternet Sitelerinde UX Testinde Kullanılan Isı Haritasına Örnek
Görsel: İnternet Sitelerinde UX Testinde Kullanılan Isı Haritasına Örnek


MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu