Ekonomi ve Finans

Devlet Teşviki Nedir? Devlet Teşviki Nasıl Alınır?

Devlet teşviki nedir, neden önemlidir, devlet teşviki türleri nelerdir, devlet teşviki kimlere verilir, devlet teşviki için başvuru koşulları nelerdir ve devlet teşviki nasıl alınır gibi konuyla ilgili önemli soruların cevapları bu yazıda!

📌 Devlet Teşviki Nedir: Devlet kurumları tarafından ihracat, yatırım, ar-ge, tasarım, istihdam, ekonomik büyüme ve refahın artırılması gibi amaçlarla yatırımcılara ve girişimcilere verilen desteklerdir. Devlet teşvikleri yatırımcılar ve girişimciler için gereken finansman, hammadde, ekipman ve eleman gibi ihtiyaçların giderilmesini sağlayarak ekonomiye değer katılmasını ve kalkınmanın desteklenmesini sağlar. Özellikle ülke ekonomilerinin bozulma eğiliminde olduğu kriz ve darboğaz dönemlerinde can suyu olarak ekonomilerin rahat nefes almalarını sağlar.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Kriz Nedir? [Sebepler, Sonuçlar…])

Profesyonel İpucu: Ekonometrik kanıtlara göre devlet teşvikleri iş, satış, katma değer, yenilik, inovasyon ve sermaye gibi konularda ciddi katkı sağlamaktadır. Öyle ki teşvikler aslında ekonomiyi kalkındırmak için tasarlanmış yeni fikirleri ve programları finanse etmenin bir yoludur. Çünkü rekabeti, girişimciliği ve güçlü iş performansını teşvik ederek ekonomiyi güçlendirir. Ayrıca devletten teşvik almak bağışçıların dikkatini topladığı için çok prestijlidir çünkü bu bir topluluk, çalışma alanı veya sektör üzerinde önemli ve olumlu bir etkinin olduğunun işaretidir.

Devlet Teşviki Nedir? Devlet Teşviki Nasıl Alınır? Devlet Teşviki Kimlere Verilir?

Devlet Teşviki Türleri Nelerdir?

Finansman destekleri (hibe, kredi, vergi indirimi, prim vb.)
Ekipman ve malzeme destekleri (makine, teçhizat, yakıt vb.)
✅ Üretim, Ar-Ge, yerlileştirme, laboratuvar ve patent destekleri
✅ İş gezileri, fuarlar, uluslararası işbirlikleri ve arazi destekleri
Eğitim destekleri (mentorluk, koçluk, danışmanlık vb.)
✅ Performans bazlı destekler ve diğer devlet teşvikleri
(Ayrıca Bakınız: Hibe Nedir? Hibe Desteği Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?)

Devlet Teşviki Kimlere Verilir?

Kamu hizmetleri sağlamak ve ekonomiyi canlandırmak için ihracatçılar, girişimciler, esnaflar, KOBİ’ler, zanaatkarlar, ve çiftçiler başta çeşitli meslek gruplarına; bilimsel araştırmaları ve yenilikçi çalışmaları desteklemek için bilim insanlarına; eğitimi desteklemek için ekonomik durumu yetersiz olan öğrencilere ve çeşitli amaçlar doğrultusunda sanatçılara, turizmcilere, topluluk projesi yürütenlere, doğal afetler ve ekonomik krizler gibi felaketlerden zarar görenlere ve farklı gruplara farklı özelliklerdeki çeşitli devlet teşvikleri sunulmaktadır.

Görsel: Devlet Tarafından Verilen Hibe Teşviki Örneği [2021]
Görsel: Devlet Tarafından Verilen Hibe Teşviki Örneği [2021]

Devlet Teşviki Veren Kurumlar Nelerdir?

Türkiye’de devlet teşviki veren kurumlar ve destek verdikleri temel gruplar şunlardır:
KOSGEB; kamu gücüyle esnafları, KOBİ’leri, sanatkârları ve girişimcileri destekler. (1)
TÜBİTAK; bilimsel ve teknolojik araştırmaları, ar-ge ve kariyer çalışmalarını destekler.
İŞKUR; istihdamın korunmasını, geliştirilmesini ve işsizliğin önlenmesini destekler.
Teknopark ve Ar-Ge merkezleri; bilimi ve katma değer üretim projelerini destekler.
Ziraat bankası ve tarım il müdürlükleri tarım ve hayvancılık faaliyetlerini destekler.
• Cumhurbaşkanlığı, KYK, bakanlıklar, vakıflar ve bankalar da farklı grupları destekler.

Devlet Teşviki Başvuru Şartları Nelerdir?

• Desteğe ihtiyaç duyulması ve gerek duyulması halinde bunun belgelenmesi
• Destek verilecek grupların arasında olmak (esnaf, zanaatkar, çiftçi, KOBİ vb.)
• (Genellikle) 18 yaşından büyük olmak ve (gerekirse) teşvik teklifi oluşturmak
• Vatandaşlık şartlarına uymak (yerli ve yabancı yatırımcıların teşvikleri farklıdır)
• Devlete ödenmemiş vergi borcunun olmaması ve sabıka geçmişinin temiz olması
Gerekli belgelerin toplanması (gelir belgesi, girişimcilik belgesi, çiftçilik belgesi vb.)
• Teşvik türüne ve teşvik veren kuruma göre farklılık gösterebilen diğer özel şartlar

Görsel: Türkiye'de Devlet Teşviki Veren Önemli Kurumlardan Bazıları

Devlet Teşviki Nasıl Alınır?

Devlet teşviki alma süreci uygun teşviklerin araştırılması, teşvik başvurularının yapılması, yapılan başvuruların incelenip karar verilmesi ve desteğin başarıyla uygulanmasını içeren doğrusal bir yaşam döngüsünü takip eder. Devlet teşviklerini öğrenmek için teşvik veren kurumlar ve kuruluşlar araştırılmalı, mevcut teşviklerden tür ve ödeme koşulları açısından uygun olanları bulunmalı ve eğer şartlara uyum sağlanabiliyorsa başvuru yapılmalıdır. Ancak teşvik başvurularının karmaşık bir süreç olduğu ve yüksek rekabet içerdiği unutulmamalıdır.

Uyarı: Devlet teşvikleri vergilerle finanse edildiği için desteğin verimli şekilde harcanmasını sağlamak için katı uyum ve raporlama önlemleri içerir. Teşvikin uygun şekilde kullanılmaması veya ciddi başarısızlıkların olması halinde teşvik geri ödenmek zorunda kalınabilir. Ayrıca başvurularda evrak işleri karmaşık olup kamu yararı profesyonelce açıklanmalı, ikna edici ve etkileyici olunmalıdır. İkna edici bir teklif hazırlamak öyle zordur ki, başvuranlar genelde profesyonel yardım alırlar.

Devlet Teşviği Nedir? Ne İşe Yarar? [Özet]

Devlet teşvikleri genelde yatırımın belli bir yüzdesine veya üst bir harcama limitine göre verilir. Bazı teşvik türlerinde teşvik alanın teşvikin mülkiyetini alabilmesi için bekleme süresi (kilitleme veya hak kazanma süresi olarak adlandırılır) bulunur. Teşvik aldıktan sonra teşvikin kullanımına ilişkin ayrıntılı raporlar sunulması gerekebilir. Teşvik alınamayan durumlarda yatırımcı bulmak veya kredi çekmek gibi alternatiflere yönelmek gerekebilir. Ayrıca teşvik alınmasa bile girişimciler devletin desteklediği yeni iş fikirleri hakkında bilgi edinebilirler.
(Ayrıca Bakınız: En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])

Yasal Uyarı: Devlet teşviki nedir ve devlet teşviki nasıl alınır konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu