Eğitim ve İş Dünyası

En Hızlı Nasıl Yabancı Dil Öğrenilir?

Yabancı dil öğrenmenin mantığı nedir, yabancı dil öğrenimindeki temel dil becerileri nelerdir, temel yabancı dil becerileri nasıl geliştirilir ve yabancı dille bütünleşip uzmanlaşma yöntemleri nelerdir sorularının cevapları bu yazıda!

Globalleşen dünyada sadece ana dili bilmek yeterli olmamakta ve yabancı dil öğrenmenin önemi her geçen gün artmaktadır. Nitekim yabancı dil öğrenmek sadece eğitim alanında ve iş dünyasında kariyer basamaklarını tırmanırken değil, hayatın pek çok alanında gerekmektedir. Öyle ki yabancı dil öğrenmek gelişmiş iletişim yeteneği, yüksek kültürel farkındalık, daha iyi eğitim olanakları, daha iyi bir kariyer ve kazanç potansiyeli, kolaylaşan seyahatler, özgüven artışı, mantıklı düşünme ve analiz becerisi başta olmak üzere pek çok fayda sağlamaktadır.

Profesyonel İpucu: Yabancı dil öğrenirken geliştirilmesi gereken en temel 4 dil becerisi konuşma, yazma, dinleme ve okuduğunu anlamadır. Ayrıca kelime ve gramer bilgisi ile genel iletişim becerileri (kelime seçimi, beden dili, tonlama, özgüven, genel kültür vb.) temel 4 dil becerisinin alt yapısını oluşturur. Yabancı dil öğreniminde hiçbir sır yoktur; sadece yeni dile bağlı kalmak, sıkı çalışmaya istekli olmak ve hata yapmaktan korkmamak gerekir. Bunların yanı sıra dillerin gramer (dil bilgisi) yapıları farklı olduğu için hangi yabancı dilin öğrenileceği de önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Hangi Yabancı Dili Neden Öğrenmeliyiz?)

Görsel: Yabancı Dil Öğrenimindeki Temel Dil Becerileri
Görsel: Yabancı Dil Öğrenimindeki Temel Dil Becerileri

Temel Yabancı Dil Becerileri Nasıl Geliştirilir?

1- Yabancı Dilde Konuşma Becerisini Geliştirme

Dil öncelikle konuşma üzerine olduğu, geri kalan her şey konuşma üzerine inşa edildiği için, konuşma geliştirilmesi gereken en önemli dil becerisidir. Etkili şekilde soru sormak ve başkaları soru sorduğunda cevap vermek, kendini ve başkalarını tanıtmak; kişiler, nesneler, olaylar, yerler ve süreçleri tanımlayıp onlar hakkında konuşmak; şikayette bulunmak, yön sormak, talimat istemek ve vermek, başkalarıyla tartışmak ve onları ikna etmek; tartışmalara katılmak bunun temel kullanım alanlarıdır. Konuşma sorulara hazırlıksızken anında dinamik yanıtlar verilmesini gerektirdiği için pasif dinleme ve refleks tepkilerinin bir karışımıdır.

✅ Yeni bir dil öğrenmenin en iyi yolu diyalog ve rol yapma gibi yollarla o dili konuşmaktır.
✅ Konuşma becerisini geliştirmenin en iyi yolu bir kurs veya tartışma grubuna katılmaktır.
✅ Kurslar dil bilgisince doğru konuşmak; gruplar kuralsız ve rahat konuşmak için idealdir.
✅ Robot gibi konuşulmamalıdır. (beden dili, akılıcılık, duygular, vurgu ve tonlama vb.)
✅ Kelimelerin bölgeye göre değişebilen doğru ve anlaşılır telaffuzu üzerine çalışılmalıdır.
Dil bilgisi ve kelime haznesi geliştirilmeli, deyimler kullanılarak profesyonelleşilmelidir.
✅ Yanında sözlük veya sözlük uygulaması bulundurmak zorlu anlarda oldukça kullanışlıdır.

Görsel: Konuşma İçin Etkili Şekilde Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri
Görsel: Konuşma İçin Etkili Şekilde Yabancı Dil Öğrenme Teknikleri

2- Yabancı Dilde Dinleme Becerisini Geliştirme

Dinleme, duyulan bir şeye dikkat etme ve anlam çıkarmaya çalışma etkinliğidir. Bu sebeple işitmeden fazlasıdır ve konuşulan dili anlama esasına dayalı olduğu için dil ediniminde birinci kanaldır. Dinleme süreci konuşmacının aksanını, telaffuzunu, gramerini ve kelime dağarcığını anlayıp kavramayı içerir. Dinleme bir mesajı anlamak, mesajı değerlendirip kabul etmek veya reddetmek, gerçeği görüşten ayırt etmek, konuşmacıyı (sorunlarını, duygularını vb.) anlayıp ona yardım etmek, zevk almak veya duyusal izlenim kazanmak gibi farklı amaçlarla yapılır.

✅ Dinleme becerisini geliştirmenin ideal yolu düzenli olarak yabancı dilde yayın izlemektir.
✅ Bu tür yayınlar şarkı, radyo, TV programı, çizgi film, dizi ve film başta farklı türlerde olabilir.
✅ Öncelik ilgi alanına uygun ve eğlenceli ama fayda sağlayabilecek yayınlara verilmelidir.
✅ Bu, boş zamanları angarya olmayan bir yolla faydalı şekilde değerlendirmek için idealdir.
✅ Dinlemede denilenleri anlamak ve anahtar ifadeleri yakalamak için çaba sarf edilmelidir.
✅ Dinlemede anlamı bilinmeyen kelime ve ifadelerin not alınıp sözlükten bakılması gerekir.
Bilinen ve zaten ana dilde izlenmiş yayının seçilmesi dili kolayca anlamayı sağlayacaktır.

Görsel: Dilde Aktif Dinleme Süreci
Görsel: Dilde Aktif Dinleme Süreci
Uyarı: Konuşma ve dinleme becerileri, bütün dil becerilerinin gelişiminde önemli olan ve birbirine bağlı (veya bir başka ifadeyle iç içe geçmiş) olan dil becerileridir. Dolayısıyla düzenli dinleme alışkanlığının kazanılması konuşma başta bütün dil becerilerinin gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Ancak dinlemede söylenenleri anlamaya odaklanma isteğini artırmak için ana dilde alt yazıların olmaması ve (belli bir düzeyden sonra) yabancı dilde alt yazıları olmaması faydalı olacaktır.

3- Yabancı Dilde Yazma Becerisini Geliştirme

Yazma, pratik ikincil dil becerisidir. Yabancı dilde günlük veya blog yazmak, yabancı bir mektup veya sohbet arkadaşı edinmek gibi uygulamalar yazma konusunda dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda cümle yapısı, dil bilgisi, imla, kelime bilgisi vb. konulara çalışmaya yardımcı olacaktır. Aslında yazma becerilerini geliştirmenin asıl zorluğu sadece pratik yapmak için harcanan zamanla ilgili değil, bunu becerinizi geliştirecek ve kötü alışkanlıkları veya hataları pekiştirmeyecek şekilde yapmaktır. Örneğin mümkünse yabancı dili iyi birisinin yazılanları inceleyip varsa hataları düzeltmesi aynı hataları tekrar yapmanın önüne geçecektir.

Görsel: Kompozisyon Bölümleri ve Etkili Yazma Teknikleri
Görsel: Kompozisyon Bölümleri ve Etkili Yazma Teknikleri

4- Yabancı Dilde Okuma Becerisini Geliştirme

Okuma, yazılı dili anlamak esasına dayanmaktadır. Okumak tüm dil becerilerinin gelişimine katkı sağladığı için yeni bir dil öğrenmenin önemli bir parçasıdır. Yabancı dilde merak duyulan ve okurken sıkılmayacak konulardaki yayınları (kitap, gazete, dergi, yazı vb.) düzenli olarak okumak, üstün körü okuma yapmadan yazılanları anlamak için aktif çaba göstermek, anlamı anlaşılmayan ifadelerin anlamlarını öğrenmek ve zorlayıcı yakın ifadelerin kullanıldığı seçici hazır okuma aktiviteleri yapmak (doğru, yanlış, bahsedilmemiş seçimi vb.) faydalı olacaktır.

Not: Dinleme ve okuma becerileri dışarıdan pasif gibi görünse de aslında ciddi konsantrasyon gerektirir. Bunların geliştirilip kazanılan pratiğin kaybedilmemesi için düzenli olarak çalışma yapılması gerekir. Okuma yoluyla yazma becerisini geliştirmek için yazarın yazıyı nasıl yazdığı analiz edilmelidir. Benzer bir şekilde okunan metinlerin özetlerini çıkarmak okuduğunu anlama, başka kelimelerle ifade etme ve yazma yeteneklerini geliştirir. Okuma yoluyla konuşma becerisini geliştirmek için de yazıları yüksek sesle okuyarak telaffuza çalışmak gerekir.

Görsel: 5 Aşamada Yabancı Dil Öğrenmek
Görsel: 5 Aşamada Yabancı Dil Öğrenmek

Yabancı Dille Bütünleşip Uzmanlaşma Yolları Nelerdir?

1- Öğrenilen Yabancı Dile Bağlı Kalmak

Yabancı dilde uzmanlaşmak tekrara bağlı olduğu için düzenli olarak doğru teknikle yeterli miktarda çalışmak gerekir. Yani her gün bir şey öğrenmek alışkanlık haline getirmek ve bir şeyi hatırlayana dek onu beyne tekrar tekrar kazımak gerekir. Çalışma oturumları arasında çok uzun süre ara vermek son öğrenilenleri unutmaya yatkın olmak ve daha önce öğrenilenlere geri dönerek değerli çalışma zamanının boşa harcanması demektir. Ancak yabancı dilden gına gelecek kadar uzun süreler de çalışılmamalı, yabancı dil ilgi çekici bir durumda tutulmalıdır.

Yabancı dil öğrenimine bağlı kalmak için motivasyonu korumak ve mevcut hedeflerden asla vazgeçmemek gerekir. İleride karşılaşılabilecek harika deneyimleri ve fırsatları düşünmek bu konuda faydalı olacaktır. Ayrıca dil öğrenirken en büyük engelin hata yapma korkusu olduğu unutulmamalı, kimsenin mükemmel olmadığının ve herkesin hata yapabileceğinin farkında olunarak temel amaç zevkle ilerleme kat etmek olmalıdır. Aslında yapılan hatalar dönüm noktasıdır çünkü bunlar öğrenme sürecinin bir parçasıdır ve gelişmeye yardımcı olmaktadır.

Görsel: Yeni Bir Dil Öğrenmek Sabır ve Sadakat İster
Görsel: Yeni Bir Dil Öğrenmek Sabır ve Sadakat İster

2- Öğrenilen Yabancı Dille Bütünleşmek

.#. Yabancı Dilde Düşünmek: Yabancı dilde doğal ve akıcı şekilde konuşup yazmanın temel yolu beyni tam olarak yabancı dilde düşünmek konusunda eğitmektir. Nitekim zihni sürekli olarak ana dil ile yabancı dil arasında çeviri yapmaya harcamak hem enerji hem de zaman israfına yol açmaktadır. Zaten her dilin kendine has özellikleri ve ayrıntıları olduğu için bazı durumlarda diller arasında çeviri yapmak imkansıza yakın olmaktadır. İstendiğinde ana dilde istendiğinde de yabancı dilde düşünmek ise yabancı dili tıpkı ana dili konuşmanın sırrıdır.

.#. Bolca Pratik Yapmak: Yabancı dil öğrenmenin en kolay yolu motivasyonu kaybetmeden o dile sık sık maruz kalmaktır. Nitekim bu sayede yabancı dile daha rahat adapte olunacaktır. Yabancı dizi ve filmleri altyazılı olarak izlemek, internetteki videolu yabancı dil anlatımlarından yararlanmak, sevilen şarkıları tecrübe etmek, çeşitli yayınları okumak, sosyal medyayı yabancı dil için kullanmak ve yabancı dili hobilerin bir parçası yapmak (yabancı dildeki yemek tariflerini kullanmak vb.) dilin kendi mutfağında pişmeyi sağlayacaktır. Bunlar hem dili kalıplarını, hem gramer kullanımını, hem de kelime dağarcığını geliştirmesi bakımından katkı sağlayacaktır.

Görsel: Aktif ve Pasif Öğrenme Piramidi
Görsel: Aktif ve Pasif Öğrenme Piramidi
Profesyonel İpucu: Etkili şekilde yabancı dil öğrenmek için öğrenmek istenen dil hayatın bir parçası haline getirilmelidir. Dil yalın olarak düşünülerek dili besleyen kültür ögesi göz ardı edilmemelidir. Her dil ait olduğu kültürün ürünü olduğu için kültürü tanımak ve analiz edip anlamak dil öğrenmeyi kolaylaştırır. Özellikle dizi ve filmler dilin özel ifadelerini öğretmekle kalmayacak, üstelik farklı durumlarda o dilin ve kültürün yaklaşımını da öğretecektir. Bu sayede o dili konuşan insanların iletişimde verdiği tepkileri analiz ve tekrar ederek öğrenim süreci hızlanacaktır.

.#. Yaşam Tarzı Yapmak: Pratiğin kaybedilmemesi ve kendine güveni artırmak için yabancı dilin yaşam tarzı haline getirilmesi akıllıca olabilir. Bunun için normalde ana dilde yapılan konuşma, dinleme, okuma ve yazma faaliyetlerinin yabancı bir dilde yapılması gerekir. Hatta elektronik cihazlardaki dil ayarlarını değiştirmek teknik terimleri kolayca öğrenmeye yardımcı olacaktır. Görsel, işitsel ve sözlü yöntemler kullanılarak bir yandan da dil bilgisi ve kelime öğrenilmeli ve bu döngü ilgi çekici durumda tutulmalıdır. Zaten dil öğrenmenin en zor noktası sabretmektir.

Görsel: İngilizce Öğrenirken Verimi Artırma Yöntemleri
Görsel: İngilizce Öğrenirken Verimi Artırma Yöntemleri

.#. Sözlük Yapmak: Yanında sözlük bulundurmak hem bolca zaman kazandıracak hem de olası gerginliklerden kurtaracaktır. Sözlük fiziki bir sözlük olabileceği gibi bir telefon uygulaması da olabilir. Önemli olan konuşma akışını bozmamak için ihtiyaçlara doğru ve hızlı bir şekilde cevap verebilmesidir. Zaten belli bir kelimeyi aramak ve cümlede kullanmak onu hafızaya almada oldukça etkilidir. Başlangıç aşamasındaki birisi ana dilde açıklamalar sunan sözlükleri kullanmalı ama belli bir seviyeye ulaşan birisi yabancı dilde açıklamalar sunan sözlükler kullanmalıdır.

.#. Yurt Dışı Seyahati: Bir dile ne kadar çok maruz kalınırsa o kadar çabuk öğrenilebileceği için yabancı dil öğrenmenin en iyi yolu dili yerinde öğrenmektir. Hayatın her anında yabancı dil konuşan insanların içinde bulunmak doğal öğrenme sürecini hızlandıracak ve beyin duyduğu bu kalıpları algılamaya, ayrıştırmaya ve anlamlandırmaya başlayacaktır. Bu başka kültürleri tanımaya da yardımcı olacaktır. Ayrıca seyahat etmeden ve yüksek masraflar yapmadan da teknolojinin gelişmiş olanakları sayesinde yabancı dille etkileşim halinde olmak mümkündür.
(Ayrıca Bakınız: Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? Yurt Dışına Çıkmak İçin Neler Gerekir?)

Yurt Dışına Seyahat Etmek En Hızlı Şekilde Yabancı Dil Öğrenmeyi Sağlar
Profesyonel İpucu: Sadece dil bilgisi çalışmak ve kelime listesi ezberlemek yerine, gerçek ve canlı bir kişiyle konuşmak dil öğrenme konusunda bir kitap veya ekrana bakmaktan çok daha motive edicidir. Bu sayede konuşulan kişiye ve konuya göre değişmekle birlikte hem akademik hem de günlük yaşamda etkili iletişim kurma yöntemleri öğrenilebilir. Yabancılarla arkadaşlık kurup, onlarla sosyal ortamlarda takılmak eğlenerek dil öğrenmeyi sağlar. Ancak sadece ana dili yabancı dil olan birisini değil, aynı zamanda onu öğretebilecek birisini bulmak akıllıca olacaktır.

3- Dilde En Önemli Şeylere Odaklanmak

Yeni bir dil öğrenirken öncelik sırasına göre çalışmak faydayı ve verimi artıracaktır. Kelimeler (selamlama ifadeleri, sayılar, sıfatlar, fiiller vb.), alfabe, fonetik alfabe (telaffuz sembolleri) ve olmazsa olmaz gramer konuları (tüm zamanlar, fiil kipleri, özne yüklem uyumları vb.) başta olmak üzere temel bilgiler edinildikten sonra önceden ana dilde izlenmiş bir diziyi veya filmi yabancı dilde izlemek oldukça etkili olacaktır. Ayrıca yabancı yapımların çoğunda (özellikle komedi gibi alanlardaki yapımlarda) güçlü bir aksan ve çok anlamı bir dil kullanıldığı için bunları kendi ana dilindeki kişilerin bile bazen anlamakta zorlanabileceği unutulmamalıdır.

Görsel: Yabancı Dile Aşinalık Kazanma Yöntemleri
Görsel: Yabancı Dile Aşinalık Kazanma Yöntemleri

Yeni bir dil öğrenirken yapılabilecek en önemli şey temel kelime dağarcığına hâkim olmaktır. Çünkü ilk bakışta cümlelerin tamamı anlaşılmasa bile anahtar kelimeleri seçme yeteneği, bir konuşmanın veya metnin ana fikrini anlamaya yardımcı olabilir. Bu sebeple en çok kullanılan kelimeleri ve dilin (kişiye göre farklılık gösteren) kişisel kullanım amacıyla alakalı olan kelimeleri öğrenmek daha isabetli ve verimli olacaktır. Öyle ki bir dilde en çok kullanılan 1000 kelimeyi öğrenmenin ortalama bir metnin %70’ini anlamayı sağlayacağı tahmin edilmektedir. Aslında ne kadar çok ve çeşitli kelime öğrenilirse o kadar çok ve o kadar iyi cümleler kurulabilecektir.

Profesyonel İpucu: Yabancı dil öğrenmede bir diğer önemli konu görsel ve işitsel zekaları aynı anda kullanabilmektir. Araştırmalara göre yeni bir dil öğrenirken görsel ve işitsel zekayı aynı anda kullanan insanların öğrenme hızları sadece görsel ya da sadece işitsel zekayı kullanarak öğrenenlere göre çok daha fazla olmaktadır (1) ve yine araştırmalara göre uyumadan hemen önce yapılan çalışma (özellikle gün içinde öğrenilen şeylerin tekrarı) öğrenmede oldukça etkili olmaktadır. (2)

Görsel: Çoklu Zeka Kuramı ve Zeka Türleri
Görsel: Çoklu Zeka Kuramı ve Zeka Türleri

Doğru kelimeleri doğru yolla öğrenmek gerekir. Sıkça kullanılan kelime ve deyimler için not defteri tutmak, yaşanan ortamı yapışkan notlarla doldurmak, kelime oyunu ve fotoğraflardan yararlanmak bu konudaki en popüler yöntemlerdir. Özellikle bir not defterine gün içerisinde öğrenilen ve öğrenilmek istenen kelimeler ile cümle kalıplarını sürekli not etmek bu sürecin en verimli egzersizlerinden birisidir. Ancak notları yatmadan önce tekrar etmek, gerçek yaşam dilinde ve yazılarda bunları kullanmak; bütün bunları hafızaya almada kritik öneme sahiptir.

Kelime öğrenimi konusunda ayrıca yazımı ve telaffuzu birbirine benzeyen kelimelere, birden fazla anlamı olan kelimelere ve birbiriyle akraba olan kelimelere dikkat edilmelidir. Kelimeler telaffuzlarıyla birlikte öğrenilmelidir zira telaffuz edilemeyen yüzlerce kelimeyi öğrenmenin hiçbir anlamı yoktur. Telaffuzu kitaptan öğrenmek zor olabileceği için başkaları ile sohbet etmenin ve mobil uygulamaların işe yaradığı yer burasıdır. Çünkü doğru telaffuz için kelimeyi yüksek sesle söylemek gerekir. Bu sebeple karşıdaki kişinin sizi düzeltme konusunda çekingen olmaması gerekir. Ayrıca akıcılık için tekerlemelere çalışmak faydalı ve eğlenceli olabilir.

Görsel: Dil Öğrenirken Telaffuz Çalışması Örnekleri
Görsel: Dil Öğrenirken Telaffuz Çalışması Örnekleri
Not: Çoğu insanın okulda öğrenmeye yıllarını harcadıkları yabancı dilin çoğunu hatırlayamamasının nedeni, okul müfredatının dil bilgisi öğrenimine çok fazla ve konuşmaya çok az zaman ayırma eğiliminde olmasındandır. Bu sebeple bir dili hızlıca öğrenmek için öncelikle nasıl konuşulacağını öğrenilmelidir, zaten dil bilgisinin özellikleri dilde ilerledikçe kolayca anlaşılacaktır. Zaten dil bilgisinin önemli olduğu şüphesiz inkâr edilemez ancak mesele şu ki fiil tabloları veya belirli bir edatın kullanılabileceği özel durumlar gibi konularda endişelenilmemelidir.

Kelime öğrenimi ve telaffuz çalışmalarında dil öğrenimi için tasarlanmış yazılım ve uygulamalar da kullanılabilir. Bu konuda geliştirilen pratik yapma araçları, çeviri araçları, telaffuz sözlükleri ve hatta yazılan yazılardaki yazım hataları bedavaya düzelten araçlar bulunmaktadır. Ayrıca dikte, dinleme ve imla becerilerini geliştirmek için mükemmel bir yoldur. Bir yakının bir yerden bir paragraf okuması istenir, duyulan şey kâğıda yazılıp yazılan asıl metinle karşılaştırılır. Hatta kişinin kendi kendine konuşması (ve ses kaydına alıp kendini değerlendirmesi) bile faydalıdır.

Görsel: Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına (CEFR) Göre Dil Seviyeleri
Görsel: Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına (CEFR) Göre Dil Seviyeleri

Bütün bu teknikler ve uygulamalar ile yabancı dil seviyelerinden başlangıç seviyesinden (A1) başlayarak adım adım temel seviye (A2), orta seviye (B1), orta üst seviye (B2), ileri seviye (C1) ve hatta en üst seviye olan ustalık seviyesine (C2) kadar çıkarılabilir. Üstelik dil öğrenmenin yaşı yoktur ve doğru tekniklerle öğrenme süresi epeyce kısaltılabilir. Ama mevcut seviyenin global çapta geçerliliği olan sınavlarla (TOEFL, IELTS vb.) kanıtlanması büyük önem arz eder.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu