Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? Yurt Dışına Çıkmak İçin Neler Gerekir?

Yurt dışına gitmenin yöntemleri nelerdir, yurt dışına gitmek için neler gerekir ve yurt dışına giderken nelere dikkat edilmelidir sorularının cevapları başta ile yurt dışına çıkacaklara verilebilecek en iyi tavsiyeler bu yazıda! İşte detaylar...

Yurt dışına çıkmak, gezginlere sayısız yeni insanla ve kültürle tanışma imkanı sunan heyecanlı, benzersiz ve eşsiz bir deneyimdir. Küreselleşmeye bağlı olarak daha da popülerleşen yurt dışı seyahatleri başka bir ifadeyle önemli bir kültürel ve turistik cazibe hizmetidir. Konfor alanının dışına çıkıldığı bu süreçler sadece unutulmayacak türde bir maceraya atılmak değildir. Bu, aynı zamanda farklı kültürleri tanıma, genellikle sadece dijital mecralarda görülen turistik eserleri yakından inceleme, farklı bir atmosferi soluma, yeni insanlarla tanışıp yeni aktiviteler deneme gibi fırsatların elde edildiği ve farklı limanlara yelken açılarak ufkun genişletildiği bir süreçtir.

Profesyonel İpucu: Yurt dışına seyahat edilerek kazanılan beceri ve deneyimler, gezginleri profesyonel iş dünyasında bir adım öne çıkmanın yanı sıra, yaşam boyu kişisel faydalar sağlayabilir. Gezginler kendi ülkelerinde ne kadar seyahat etmiş olurlarsa olsunlar ilk yurt dışı seyahatleri başta korkutucu ve kafa karıştırıcı gelebilir ancak yurt dışında gitmeden önce yapılacak plan ve hazırlıklar seyahat deneyiminde büyük bir fark yaratacaktır. Gezginlerin her şeyden önce seyahat edecekleri ülke ve bölgeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Eksiksiz Bir Tatil Planı Nasıl Yapılır?)

Görsel: Yurt Dışına Nasıl Gidilir?

Yurt Dışına Gitmenin En İyi Yolları Nelerdir?

1- Turistik Amaçla Yurt Dışına Gitmek

Yurt dışına çıkmak için akla gelen ilk yöntem turistik gezilere katılmaktır. Bu geziler genellikle başka ülkelerdeki turistik yerleri gezip görmek, yeni lezzetleri deneyimlemek ve yeni kültürler tanımak gibi farklı amaçlarla yapılsa da; turistik vizelerin diğer ülkelerde çalışma ve oturma izni tanımadığı unutulmamalıdır. Nitekim turistik amaçlı olan gezilerde dilenen ülke dilendiği şekilde gezilebilir ancak önceden belirlenen süre dolduktan sonra memlekete dönmek gerekir.

2- Çalışma Amacıyla Yurt Dışına Gitmek

Yurt dışına gitmenin bir diğer yöntemi ise çalışmaktır. Çünkü bazı ülkeler belli iş gruplarındaki yabancıların ülkelerinde çalışmak için başvuru yapabilmelerine olanak tanımaktadır. Çalışma amacıyla yurt dışına çıkabilmek için gidilmek istenen ülkelerin iş ilanları düzenli takip edilmeli, ancak yine de ilgili ülkede çalışabilmek ve hatta oturma hakkı kazanabilmek için çalışma vizesi ve oturma izni alınmalıdır. Ayrıca gidilecek olan ülkenin kültürünü öğrenmek, alanında nitelikli bir eleman olmak ve oralarda konuşulan dili öğrenmek iş bulmayı epeyce kolaylaştıracaktır.

Görsel: İş Amacıyla Yurt Dışına Çıkmak

3- Yatırım Yaparak Yurt Dışına Gitmek

Temelli olarak başka bir ülkeye yerleşmek için en etkili yöntem ilgili ülkenin vatandaşlığını almak olsa da bu gerçekten oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Çünkü turistik vize, oturma izni veya çalışma izni almak gidilen ülkelerde sınırlı bir süreliğine bulunma hakkı tanımaktadır. Ancak bazı ülkeler sadece ev almak ya da şirket kurmak gibi yatırımların yapılması karşılığında veya belirli bir süre oturma şartı sağlandıktan sonra vatandaşlık vermektedir. Bu sebeple yatırım yaparak yurt dışına çıkmak için vatandaşlık şartlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

4- Eğitim Amacıyla Yurt Dışına Gitmek

Yurt dışına çıkıp orada uzun süre kalmanın en iyi yollarından biri de eğitim programlarından yararlanmaktır. Bunun başlıca sebebi lisans, yüksek lisans, doktora veya dil eğitimi yani türü ne olursa olsun eğitim için yurt dışına gitmenin ‘genellikle‘ oturma ve çalışma iznini beraberinde getirmesidir. Üstelik bazı eğitim programları belli kriterleri sağlayan öğrencilere konaklama ve burs gibi önemli destekleri sunmaktadır. Aslında bu sayede hem yurt dışında okuma, hem part-time çalışıp gelir elde etme, hem de ülkeyi doyasıya gezme imkanı elde edilmektedir.

Görsel: Eğitim Amacıyla Yurt Dışına Çıkmak

5- Yurt Dışına Çıkış Programlarından Yararlanmak

Yurt dışında eğitim görmek ve çalışmak aynı zamanda gelecek için de iyi bir yatırımdır. Ancak yurt dışına çıkmanın çok farklı yolları da bulunmaktadır. Özellikle gerek ücretli gerek ücretsiz çeşitli programlar yoluyla yurt dışına gidilebilmektedir. Yurt dışına gitmek için Erasmus gibi finansal destek veren ve eğitim alma olanağı sunan programlar olduğu gibi Work & Travel, AIESEC, Avrupa Gönüllü Hizmeti ve Workaway gibi gönüllülük ve çalışma esasına dayalı kültürel deneyim, sosyal yardımlaşma ve maddi kazanç tabanlı programlar da bulunmaktadır.

Yurt Dışına Gitmek İçin Ne Gerekir?

• Yurt dışına gitmek için temel motivasyonun bulunması (turizm, eğitim, para, iyi yaşam vb.)
• Gidilebilecek olası ülkelerin listelenmesi ve kişisel kriterlere göre ideal seçeneğin bulunması
• Gidilecek ülkenin kültürünün, tarihinin, ikliminin ve yaşam şartlarının detaylıca araştırılması
• Beslenme, konaklama, ulaşım, iletişim ve sağlık gibi temel seyahat ihtiyaçlarının planlanması
• Güzergahın planlanması ve gerekli olan evrakların (kimlik, vize, pasaport vb.) tamamlanması
• Yurt dışına çıkış yöntemi seçildikten sonra gereken adımların atılıp lojistiğin hazırlanması
(Ayrıca Bakınız: Tatile Giderken Alınması ve Yapılması Gerekenler)

Görsel: Seyahat Eden Bir İnsanın Temel İhtiyaçları
Görsel: Seyahat Eden Bir İnsanın Temel İhtiyaçları

Yurt Dışına Çıkanlara Verilebilecek Tavsiyeler Nelerdir?

✅ Yurtdışına çıkmak zannedildiği gibi kompleks bir süreç değildir. Yurtdışına hiç çıkmamış kişiler, doğal olarak çok heyecanlansalar da temel hazırlıklar yapıldıktan sonra gerisi zaten akıp gitmektedir. Daha farklı bir bakış açısı sunmak gerekirse pasaportlarımız farklı olsa da aslında hepimiz aynıyız. Sonuçta gezegen değil ülke değiştirildiği için gidilen yerde de hepimiz gibi insanlar bulunmaktadır. Dünyada her ne kadar kültürler farklılık gösterse de, insanlar temelde her yerde aynı oldukları için gezginleri yurt dışında büyük bir bilinmez beklememektedir. 🙂

✅ Gereksiz stresten kaçınmak için en önemli ipucu pasaport ve vize başvurusunun önceden yapılması gerektiğidir. Çünkü pasaport veya vize olmadan, potansiyel seyahat yarıçapı önemli ölçüde sınırlı kalmaktadır. Bu sebeple vizesi ve pasaportu olmayan gezginlerin bu eksiklerini hemen tamamlamaları ve pasaportu olan gezginlerin pasaport üzerindeki geçerlilik süresine kanmamaları akıllıca olacaktır. Örneğin pasaportun seyahat edilecek tarihlerden sonra bile en az 6 ay daha geçerliliği ve en az 2 boş sayfasının olduğunun kontrol edilmesi gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Vize Nedir? Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?)

Vize ve Pasaport Yurt Dışına Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Arasındadır

✅ İster kısa ister uzun süreliğine yurt dışına çıkılıyor olsun yurtdışına çıkmadan önce seyahat sigortası yaptırmak seyahat esnasında aniden ortaya çıkabilecek istenmeyen sürprizlere karşı bir güvence olacaktır. Özellikle yurt dışı seyahatlerinde seyahat sigortası yaptırmak ilk bakışta gereksiz masraf olarak görülse de bu; hem sağlık masraflarının yanı sıra talebe göre hırsızlık, bagaj hasarları ve çeşitli kişisel kayıpları kapsayacak şekilde güvence sağlayacak hem de vize başvurularında avantaj sağlayacaktır. Yani sigorta işi her açıdan sağlama almayı sağlamaktadır.

✅ Seyahat deneyimini sorunsuz kılmak için varış noktasını farklı açılardan araştırmak kritik öneme sahiptir. Spontane şekilde seyahat etmek ilk bakışta daha eğlenceli görünse de, yabancı ülkelerdeki farklılıkları (özellikle kültür ve yasa farklılıklarını) öğrenmek gezginlerin beladan uzak tutacak ve seyahat deneyimini pratik kılacaktır. Örneğin Singapur’da sakız çiğnemenin, Venedik’te güvercin beslemenin veya İskoçya’da sarhoşken ineğe binmenin yasa dışı olduğunu biliyor muydunuz? Garip gelebilecek bütün bu yasalar kültürel farklılıklardan kaynaklandığı için hukuk, inanç, dil ve beslenme gibi alanlardaki farklılıkların öğrenilmesi isabetli olacaktır.

Görsel: Yurt Dışına Çıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Priz Uyumu Kriteri
Görsel: Yurt Dışına Çıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Priz Uyumu Kriteri

✅ Yurt dışına gitmeden önce seyahat edileceğinin bankaya bildirilmesi, gidilecek ülkede ATM erişiminin ne kadar kolay olduğunun kontrol edilmesi, eğer mümkünse döviz işlemlerinin yurt dışına çıkılmadan halledilmesi ve yurt dışında dışarı çıkarken yapılacak harcamalara yetecek kadar para taşındığından emin olunması finansal açıdan atılabilecek isabetli adımlardır. Ancak yine de seyahat esnasındaki temel ihtiyaçları hesaplı ve hatta ücretsiz şekilde karşılamanın akıllıca yollarının da bulunduğu göz ardı edilmemelidir. Örneğin uluslararası öğrenci kartı (ISIC CARD) çıkarılarak birçok müze ve restoranda indirim kazanma fırsatları elde edilebilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Bedava Seyahat Etmenin Yolları Nelerdir?)

✅ Yurt dışına çıkmadan önce her açıdan detaylıca ancak fiyat performans dengesini en iyi sağlayacak şekilde bir seyahat planlaması yapılması istenmeyen sürprizlerin ortaya çıkmasını engelleyecektir. Özellikle konaklama ve ulaşım alanlarında en etkili yolun bulunduğundan emin olunması gerekmektedir. Ayrıca yurt dışına çıkmadan önce GSM hattı yurt dışına açılmalı, cep yakmayan faturalar için yurt dışı paketleri alınmalı ve ilgili ülkeye & bölgeye gitmek için doğru zaman araştırılarak bu bağlamda kıyafet seçimi & hava durumu uyumuna dikkat edilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Tatile Giderken Alınması ve Yapılması Gerekenler)

Görsel: Seyahate Çıkarken Alınması Gereken Eşyalar
Görsel: Seyahate Çıkarken Alınması Gereken Eşyalar
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)
Uyarı: Yurt dışına nasıl çıkılır ve yurt dışına çıkmak için ne gerekir konulu yazımız profesyonel ve güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazılarımızı her ne kadar güncel tutmak için büyük çaba sarf etsek de bu yazıdaki bilgiler de dünyadaki çeşitli gelişmelere bağlı olarak zamanla farklılık gösterebileceği veya güncelliğini yitirebileceği için mutlaka güncel bilgiler güvenilir kaynaklardan teyit edilmelidir. Sağlıklı ve eğlenceli günler dileriz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu