Eğitim ve İş Dünyası

En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri

Hem geleneksel yani yüz yüze pazarlamada, hem de modern yani dijital pazarlamada iş sahiplerinin kullanabileceği en başarılı ve en etkili bilimsel temelli satış teknikleri ve pazarlama teknikleri bu yazıda! İşte detaylar...

📌 Pazarlama Stratejisi Nedir: Şirketlerin müşterilerin ihtiyaçlarını anlayarak ve belirgin ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı yaratarak hedeflerine ulaşmak için yaptıkları uzun vadeli planlardır. Yani işletmenin amacını, hedeflerini ve işletmeyi diğerlerinden farklı kılan özellikleri özetleyen yapılandırılmış kapsamlı bir faaliyet planıdır. Satış ve pazarlama stratejileri hedef kitle analizinden, bu hedef kitleye ulaşmak için hangi kanalların ne şekillerde kullanılacağına karar vermeye kadar pek çok bileşeni kapsamaktadır. Ayrıca pazarlama planına sahip olmak, işletmelerin satış başarıları için yapıtaşıdır çünkü pazarlama başarıları tesadüfen oluşmaz.

Profesyonel İpucu: Pazarlama reklam ve tanıtımdan daha fazlası olup, müşteriyle bağlantı kurmakla ilgilidir. Bir pazarlama stratejisi geliştirmek hedefler belirlemeyi, pazarı araştırmayı, ürün planları geliştirmeyi, pazarlama girişimlerini tanımlamayı ve “7 P’yi” takip etmeyi içerir. (1) Dev şirketlerin ciddi paralar harcayarak yaptırdığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış olan psikoloji ve müşteri davranışı temelli satış ve pazarlama teknikleri rakiplerle rekabet edebilmek için olmazsa olmaz olup neredeyse her ürün ve hizmetin başarıyla satılabileceğini kanıtlamaktadır. (2) (3)
(Ayrıca Bakınız: Al Sat Para Kazan: Alım Satım İçin Taktikler ve Ürünler)

Görsel: Bir Girişimci Olarak Hayatta Kalmak İçin Satış Teknikleri
Görsel: Bir Girişimci Olarak Hayatta Kalmak İçin Satış Teknikleri
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri

1- Ürünün Görünüşünü Optimize Etmek

Müşteriler için en önemli şey satılan ürün ve hizmetler olduğu için, pazarlama çalışmalarına ilgili ürünün müşteriler tarafından ne şekilde algılandığının düzenlenmesi ile başlanmalıdır. Bu işlem özellikle dijital ortamlarda olmazsa olmaz nitelikte olup; ürün listelemelerinin görünüm, başlık, marka adı, açıklama ve işaretler gibi açılardan trafik ve müşteri deneyimi için optimize edilerek satışa dönüşüm oranlarını artırmaya yardımcıdır. Burada başlıca prensipler şunlardır:

✅ Başlıkta en alakalı ürün bilgileri (marka, koleksiyon, model, renk, miktar vb.), promosyon mesajları (ücretsiz kargo, indirim vb.) ve rakamları kullanın ama gereksiz anahtar kelimelerden, iddialı ifadelerden (en çok satan, garantili vb.) ve tüm başlığı büyük harfle yazmaktan kaçının.

✅ Dijital ortamda müşterilerin yakınlaştırma yapmasına olanak tanıyan yüksek çözünürlüklü görüntüler kullanın. Ürün açıklaması, kullanımlar, temel ayırt edici özellikler ve gösteriler içeren kısa süreli videolar ekleyin. Eğer işletme fiziki ise ürünlerin dizilim mantıklarına özen gösterin.
(Ayrıca Bakınız: Alışveriş Çılgınlığına Yol Açan Özel Market Hileleri)

Görsel: Mağazalarda Satışları Artırmak İçin Yapılan Özel Ürün Dizilimi Teknikleri
Görsel: Mağazalarda Satışları Artırmak İçin Yapılan Özel Ürün Dizilimi Teknikleri

✅ Dijital ortamda mümkün olduğunca çok alanı doldurarak, yalnızca gerçek öğeyi saf beyaz bir arka plan üzerinde gösteren ana görsellerden koyun ancak bunlara metin, dekor, aksesuar, URL, logo, grafik, ambalaj vb. eklemeyin. Ayrıca ürünün özelliklerini, dokularını ve kesitlerini vurgulamak için (potansiyel olarak bir yaşam tarzı ortamında) 2-5 alternatif görsel de ekleyin.

✅ Ürün açıklamalarını en kritik bilgileri içeren ancak çok uzun olmayan şekilde yazın. Metin ve resimlerde ürünün özelliklerini, faydalarını ve opsiyonlarını vurgulayın; kutuda ne olduğunu tarif edin. Ayrıca endüstri ve teknoloji jargonu yerine müşterilerin anladığı terimleri kullanın.

2- Güven ve Samimiyet Oluşturmak

İşletmeler müşterilerin ihtiyaçlarına ve taleplerine en kısa süre içerisinde, en verimli şekilde ve müşteri memnuniyeti odaklı olarak cevap vermelidir. Bu sebeple pazarlamada karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi en önemli şeydir. Öyle ki müşterileri özel olduklarına ve nasıl kazançlı çıkacaklarını göstererek ilgili ürün ve hizmet grubunu satın almaları gerektiğine ikna etmek (ve gerçekten de kazançlı çıkmalarını sağlamak) gerekir. Mesela müşterilere uzmanlık sergilemek güven tesis edip müşterileri satın almaya sevk eden etkili bir yoldur. Ayrıca ürünleri deneme ve inceleme fırsatı sunmak güveni arttırırken çok fazla indirim yapmak güvensizlik aşılamaktadır.

Müşteri Davranışları Üzerine Yapılmış Hayati Önemde Bir Araştırma Genel Kanının Aksine Psikoloji ve Güvenin Fiyattan Kat Kat Önemli Olduğunu Gözler Önüne Sermektedir
Görsel: Müşteri Davranışları Üzerine Yapılmış Önemli Bir Araştırma
Bilgi: Araştırmalar yaygın kanının aksine psikoloji ve güvenin ürünün fiyatından kat kat daha önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu sebeple işletmeler için en mutsuz müşteriler aslında en büyük öğrenme kaynaklardır. Araştırmalara göre internetteki işletmeler için ürün hakkındaki yorumlar, işletme bilgilerinin tam ve güvenilir olması, işletme hesabında mavi tik olması, gerçekçi görseli kullanımı ve etiket kullanımı tüketiciler için önemlidir. Ayrıca mesajlara hızlıca cevap verilmesi ve kapıda ödeme seçeneği gibi kolaylıklar olması satış potansiyelini arttırmaktadır.

3- Profesyonellik İlkesini Benimsemek

Satış başarısı için uzun vadeli bir güven ortamı oluşturulup ürün ve hizmetler zamanında, hedeflenen ve beklenen kalite düzeyinde ve hatta mümkünse bunun ötesinde sunulmalıdır. Benzer şekilde doğru iletişim hem psikolojik bağ kurarak güven ortamının tesis edilmesi hem de müşterilerin ikna edilmesi için gereklidir. İdeal iletişim yapılan işin ciddiyetinin farkında olup profesyonellik, samimiyet ve ölçülü mizahı elden bırakmamaktır. Düzenli müşteriler kazanmak için yapılan işte iyi olmanın yanı sıra dikkat çekici, iddialı ve gönüllere giren cinsten cümleler kurulmalı ve iletişimin çoğu sözsüz gerçekleştiği için sözsüz iletişime de dikkat edilmelidir. (1)

Görsel: Yüksek Satış ve Pazarlama Başarısı İçin Sihirli Sözcükler
Görsel: Yüksek Satış ve Pazarlama Başarısı İçin Sihirli Sözcükler

Öte yandan kullanılacak sözlü dilin hedef pazarın özelliklerine göre belirlenmesi çok etkilidir. Sınava hazırlık kitaplarını derece yapmış öğrenciler ile tanıtmak, D vitaminini ülkede 10 kişinin 9’unda eksikliğin görüldüğü verisine dayandırarak pazarlamak, şık ve modern gösterdiği için dar kıyafetleri kusurları kapatıp dengeli gösterdiği için de bol kıyafetleri pazarlamak ihtiyaçlara hitap eden başarılı satış stratejilerine örnektir. Ayrıca ürünler veya firma hakkında betimleyici bir dille duygu dolu anlar yaşatacak şekilde etkileyici hikayeler anlatmak markalaşmayı ciddi şekilde etkiler. Çünkü duygusal ve akıcı bir hikaye güven hormonu oksitosin salgısını tetikler.

Ancak bazı senaryolarda zekice düşünülmüş basit taktikler bile yeterli olabilmektedir. Örneğin Duston Lui evini 800.000$’a satışa sunmuştur ancak evi satın alacak birisini bulamayınca evi çekiliş ile hediye edeceğini söylemiştir. Çekiliş için tam 2 milyon tane bileti birer dolardan satıp, çekilişi de herkesin önünde yapmıştır. Ardından kazanana evini verip 2.000.000$’ı yani evin 2.5 katı değerindeki parayı alıp gitmiştir ve şapka çıkartılacak türden bir işe imza atmıştır. 🙂

Görsel: Çok Rahat ve Çok Profesyonel Bir Pazarlama Örneği
Görsel: Çok Rahat ve Çok Profesyonel Bir Pazarlama Örneği

4- Müşteriler Arasında Rekabet Oluşturmak

Profesyonel İpucu: Müşterileri satın almaya sevk eden, harekete geçirici en temel mekanizma rekabettir. Sevgililer günü başta özel günler, sınırlı sayıda üründe özel indirimlerin yapıldığı kara cuma gibi alışveriş günleri, patron çıldırdı gibi ifadeler ve müşteri ödül programları bunun güncel örnekleridir. Ancak burada müşterilere çok alternatif sunmanın karar vermeyi zorlaştıracağı ve az alternatif sunmanın istenen ürün ile karşılaşmayı zorlaştıracağı için satışları azaltacağı göz ardı edilmemelidir.

4.1 – Yoksunluk Yaratmak

Sınırlı sayıda ürün, özel seri, bu fırsat kaçmaz ve hatta patron çıldırdı bir daha böyle bir indirim olmaz gibi ateşli ifadelerle insanların ihtiyaçları olmasa dahi satın almalarını sağlayan bir çeşit psikolojik satın alma baskısı oluşturulduğu etkili özel bir tekniktir. Örneğin aşağıdaki görsel bir ürün tanıtımından alınmış olan oldukça başarılı bir pazarlama örneğidir. Bu örnekte ‘bu fırsat kaçmaz‘ denilerek yoksunluk oluşturulmuş ve hatta kalp ile (müşterilerini) kucaklamak isteyen ellerle ‘derdinizin dermanı biziz‘ mesajını veren takdire şayan bir kompozisyon yaratılmıştır. Bu örnekte bu sayede aynı zamanda başarılı şekilde ‘merak uyandırma‘ tekniği de uygulanmıştır.

Görsel: Yoksunluk Yaratıp ve Merak Uyandırıp Rekabet Oluşturan Bir Reklam
Görsel: Yoksunluk Yaratıp ve Merak Uyandırıp Rekabet Oluşturan Bir Reklam

4.2 – İhtiyaç Duygusu Oluşturmak

İnsanları alışveriş ve tüketim yapmaya sevk eden en temel unsur fiziksel, psikolojik veya sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmektir. Örneğin günümüzde ortalama bir tüketici temel gıda ürünleri ile beslenme, kültür ve eğlence faaliyetleri ile sosyal, lüks tüketim ürünleri ile genellikle gösteriş ve toplumsal statü gibi konularda ihtiyaçlarını gidermeyi hedeflemektedir. Yani pazarlama yolu ile satışları arttırmak için insanların ihtiyaçlarına hitap etmek ve en önemlisi de insanlara ilgili ürün veya hizmet grubunu ihtiyaçları doğrultusunda neden alması gerektiğini anlatmak gerekir.

4.3 – Toplumsal Kanıt Sunmak

Tüketicilerde olmayan ancak olmasını isteyecekleri şeylerin onlara diğer tüketiciler tarafından gösterilmesiyle tüketim isteğinin tetiklenmesidir. Özellikle çeşitli incelemeler, sosyal beğeniler, sözler, hizmetler veya markalar için referanslar gibi çeşitli geri bildirimler içeren sosyal kanıtlar, müşteriler üzerinde çok güçlü bir psikolojik etkiye sahiptir. Örneğin tıraş bıçağı reklamlarında tıraş bıçağının özelliklerini tanıtmak yerine tıraş olan adamı tam yanağından güzel bir kadının öpmesi ile izleyici bilinçaltına ‘tıraş bıçağı kullanmanın çekicilik yarattığı’ mesajı verilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Başarılı Reklam Kampanyası Oluşturma Stratejileri)

Görsel: Tüketicilere Statü Sağlayan Ürünler Kolay Pazarlanırlar [Örnek]
Görsel: Tüketicilere Statü Sağlayan Ürünler Kolay Pazarlanırlar [Örnek]

5- Markalaşmak ve Katma Değer Üretmek

Katma değer üretmek aynı hammaddeden üretilen ürünü yüksek fiyata satmanın en etkili yoludur. (1) Markalaşmak ise katma değer üretmenin en güzel yollarındandır. (2) Markalaşma ve itibar yönetimi uygulamaları ile ve elbette işinin ehli olarak tüketicilerin müdavim olmaları ve başkalarına tavsiye etmeleri sağlanarak çığ top etkisiyle büyüyen ücretsiz bir pazarlama kampanyası yapmaları sağlanabilir. Olumlu geri dönüşleri sosyal medyada paylaşmak, şikayet ve sorunları dinleyip hızlıca çözmek, soru cevap etkinlikleri gibi uygulamalarla müşterileri geri dönüşte bulunmaya sevk etmek ve bonkör kampanyalar düzenlemek örnek uygulamalardır.
(Ayrıca Bakınız: Katma Değer Nedir? Nasıl Oluşur? [Örnekler])

İsim dediğimiz nedir ki? Gül dediğin şu şey başka isimle de kokar, hem de aynı güzellikte. (William Shakespeare, Ünlü Şair)

Önemli olan iyi bir sese sahip olmak değildir. Önemli olan yorumun farklı olmasıdır. (Stephen Malkmus, Ünlü Müzisyen)

İnsanlar daha hoş, pozitif ve zevkli bir deneyimi; daha kaliteli bir ürün yerine tercih edeceklerdir. (Tony Robbins, Ünlü Yazar)

Görsel: Katma Değer Üreterek Kar Potansiyelini Artırmak
Görsel: Katma Değer Üreterek Kar Potansiyelini Artırmak

6- Etkili Satış Kampanyaları Düzenlemek

Profesyonel İpucu: Pazarlama veya satış esnasında yapılacak kampanyalar ve verilecek etkileyici ve anlamlı ufak hediyeler bile son derece faydalı olabilir. Bu tarzdaki cömertlikler orta vadede kat kat fazla getiri sağlarken markalaşmaya da önemli katkı sağlayacaktır. Tanımlanabilir iş hedefleri belirlendikten sonra doğru stratejilerle ve 7P’ye odaklanarak (1) yapılan satış kampanyaları pazarlamayı daha etkin kılarak rekabetin yüksek oranda arttığı piyasalarda bile başarıyla tutunmak, işleri büyüterek satışları ve dolayısıyla kârı artırmak için kritik önem taşımaktadır.

Çapraz Satış: Tüketicilerin çeşitli kampanyalar aracılığıyla satın aldıkları ürünlerin haricindeki başka ürünleri de satın almaya teşvik edilmeleridir. Özellikle de birbiri ile bağlantılı olan et ile baharat, saat ile bileklik, kemer ile cüzdan, ped ile çikolata gibi ürünlerin birlikte alınması (bu ürünlerin reyonda yan yana dizilmesi kesinlikle tesadüf değildir) ve en az belli bir sayıda ürün alınması gibi durumlar halinde ekstra indirim yapılması çapraz satış uygulamalarına örnektir.
(Ayrıca Bakınız: Alışveriş Çılgınlığına Yol Açan Özel Market Hileleri)

Görsel: Çapraz Satış Uygulaması İle Pazarlama Örneği
Görsel: Çapraz Satış Uygulaması İle Pazarlama Örneği

Sürümden Kazanma: Ürünlerin daha düşük kâr oranları ile satılması sonucunda satışların arttırılmasıdır. Sürümden kazanma orta ve uzun vadede (özellikle ekonomik kriz, salgın, doğal afet gibi sıkıntılı dönemlerde) bilinirlik, imaj, kazanç artışı ve markalaşma gibi konularda yani en açık ifadeyle pazara ayak uydurup etki alanını genişletmede ciddi fayda sağlamaktadır. Ancak bir ürünün fiyatı toplum algısında pahalı olarak akılda kalmışsa, ilgili ürünün maliyeti ciddi bir şekilde düşmediği sürece genellikle ürün fiyatı pahalı tutulmaya devam edilmektedir.

Upsell Tekniği: Müşterilerin daha büyük bir satış yapmak amacıyla seçilen ürünün veya diğer eklentilerin daha pahalı, daha yükseltilmiş veya premium bir sürümünü satın almaya ikna edilmesidir. Örneğin sinemada biletin yanında içecek ve patlamış mısır; restoranlarda büyük boy içecek, patates ve salata; sıfır otomobilin yanına ek donanım paketleri satmayı hedefleyen kampanyalar buna verilebilecek başlıca örneklerdir. Burada aslolan net bir strateji oluşturmak için ne kadar çok zaman harcanırsa, satış yapmak için o kadar fırsat yaratılacağı gerçeğidir.

Görsel: İnsan Psikolojisi ve Davranışlarını Baz Alan Upsell Pazarlama
Görsel: İnsan Psikolojisi ve Davranışlarını Baz Alan Upsell Pazarlama
(‘Benzer Örnek‘)

Elde Kalan Ürünler: Yeterince talep görmediği için satılamayan veya son kullanma tarihi az kalan ürünler tıpkı bazı marketlerin yaptığı gibi özel indirim veya kampanyalar ile satılabilir ve hatta özel çekilişler yapılarak dahi dağıtılabilir. Üstelik bu tarz hamleler insanların tekrardan benzer kampanyalar bulabilme ümidi ile hep aynı işletmeyi tercih etmelerini sağlar. Yeni çıkan ürünler market stantlarında neden tadımlık dahi olsalar bedavaya ikram ediliyor sanıyorsunuz? Çünkü minik ikramlar sayesinde samimi bir ortam ile ciddi satış potansiyeli yakalanmaktadır.

Algı, Risk ve Kriz Yönetimi: Tüketici algılarının risk ve kriz yönetimi yapılarak şekillendirilmesi oldukça etkili bir yöntemdir. İndirim ve kampanya gibi olumlu unsurların sıkça dillendirilirken, zam ve kriz gibi olumsuz unsurların ise olumsuz intiba uyandırmayacak olan fiyat değişikliği gibi yumuşak sözcükler ile ifade edilmesi, eşsiz bir satış noktası oluşturulup ürünlerin sunum kalitelerinin ve ürün yelpazesinin abartmadan çeşitlendirilmesi, kârla tekrar yatırım yapılması, düzenli olarak geri dönüşler alınması ve özgün olunması (‘örnek‘) gibi teknikler çok akıllıcadır. Ürünlerin içeriklerinde tepki çekecek katkıların adları yerine E-621 vb. kodların yazılması ve gizli zam ile ‘en ucuz marka algısı yaratılarak‘ halkla ilişkilerin geliştirilmesi (‘örnek‘) buna örnektir.
(Ayrıca Bakınız: Gizli Zam Nedir? Nasıl Yapılır? [Örnekler])

Görsel: Psikoloji ve Sosyoloji Temelli Satış ve Pazarlama Tekniği
Görsel: Psikoloji ve Sosyoloji Temelli Satış ve Pazarlama Tekniği
Uyarı: Satılan ürün ve hizmetleri yanıltıcı kelime oyunları (‘örnek‘), aslını yaşatan taklitler ile dikkat çekme çalışmaları ve tüketici davranışlarını yanıltıcı tekniklerle manipüle etme çabaları (‘örnek‘) gibi tekniklerle para tuzağı haline dönüştürmenin satış ve pazarlama tekniği olmadığı, aslında müşteriyi kazıklamak anlamına geldiği unutulmamalıdır. Bu türden uygulamalar ilgili işletmenin / markanın itibarına ve bilinirliğine adım adım zarar vererek çöküşü kaçınılmaz bir son haline getirirler.
(Ayrıca Bakınız: Para Tuzağı Nedir? Popüler Para Tuzakları Nelerdir?)

7- Zamanlamayı Akıllıca Ayarlamak

Zamanlama ilk izlenimi ve marka itibarını doğrudan etkiler. Müşterilerle en geç ilk 5 dakika içerisinde ilgilenilmelidir, aksi taktirde müşteriler önemsenmediklerini düşüneceklerdir. Ayrıca müşterileri sabah erken saatlerde (08:00-09:00) ve akşam iş çıkış saatlerinde (17:00-18:00) arasında aramak gerekir zira diğer saatlerde müşteriler yoğun olacak veya iş çıkışından sonra telefona bakma ihtimali azalacaktır. Araştırmalara göre satış yapmak için en uygun günler ise çarşamba ve perşembe günleridir. Çünkü pazartesi ve salı günleri yoğunluktan satışlar düşüş göstermektedir. İnsanların genel eğilimi tatilden önce alışveriş yapmayı istememektir olduğu için en kötü gün ise Cuma günüdür. Ayrıca özel günlerde tüketim çılgınlığı da artmaktadır.

Görsel: Zamanlamanın Satış ve Pazarlama Konusundaki Etkisi
Görsel: Zamanlamanın Satış ve Pazarlama Konusundaki Etkisi

8- Farklı Yöntemleri Birlikte Kullanmak

Profesyonel İpucu: Söz konusu iş her ne olursa olsun, gerçekten işinin ehli olanlar belli bir bilinirliğe ulaştıktan sonra kendilerini öneren insanların yarattığı çığ gibi bir etkinin doğal bir sonucu olarak müşteriler tarafından zaten bulunacakları için reklamlara, pazarlamaya veya başka taktiklere ihtiyaç duymayacaklardır. Ancak yine de pazarlamanın gücünden yararlanmak ve teknikleri profesyonel bir şekilde doğru kombinasyonlarla kullanmak özellikle ticaret alanında etkiyi daha da arttıracaktır
(Ayrıca Bakınız: Al Sat Para Kazan: Alım Satım İçin Taktikler ve Ürünler)

Pazarlama ürün, fiyat, dağıtım, promosyon, hedef kitle, fiziksel olanaklar ve süreç ile alakalı bir süreçtir. Kullanıcı geri dönüşlerine önem vermek, satış sonrası destek sunmak, akıllı fiyatlama yapmak, içerik pazarlama gibi etkili yöntemlere yönelmek, kelimelerle renkleri doğru ve etkili bir şekilde kullanmak, etkili bir reklam stratejisi uygulayarak daha çok kişiye ulaşmak, bölgesel ölçekte test edip (gerekirse) küresel ölçekte uygulamak, insanların başka yerde bulamayacağı için tekrar tekrar sizi ziyaret etmelerini sağlayacak işlere imza atmak gibi stratejiler kombine edilirse ciddi etkiye sahip olurlar. Öyle ki bu sayede her şey gönül rahatlığıyla pazarlanabilir.

Görsel: Daha Düşük Maliyetli Olup Pazarlama İle Pahalıya Satılabilecek Bazı Ürünler
Görsel: Daha Düşük Maliyetli Olup Pazarlama İle Pahalıya Satılabilecek Bazı Ürünler

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu