Eğitim ve İş Dünyası

Yüz Yüze ve Online Eğitim Arasındaki Farklar

Yüz yüze eğitimin avantajları, yüz yüze eğitimin dezavantajları, online eğitimin avantajları, online eğitimin dezavantajları, yüz yüze eğitim ve online (çevrim içi) eğitim arasındaki farklar ile bu konu hakkında özel ipuçları işte bu yazıda!

Eğitim, tarih boyunca insanlık medeniyetin ilerlemesinin kritik bir parçası olmuştur. Çünkü eğitim bilgi hazinesini zenginleştirmenin, dünyayı daha iyi anlamanın ve hayatı daha kolay kılmanın temel şartı ve yöntemidir. Ancak eğitimin amacı aynı kalsa da dünyadaki gelişmelere bağlı olarak eğitimi etkili ve verimli kılmak için kullanılan eğitim yöntemleri zaman içerisinde değişime uğramaktadır. Örneğin günümüzde dijital teknolojilerin gelişimi ile birlikte yüz yüze eğitim yerini online eğitim gibi alternatiflere bırakmaya başlamıştır. Yüz yüze ve online eğitim büyük bir tartışma konusudur ve hangisinin daha iyi olduğu öğrencinin özelliklerine bağlıdır.

Profesyonel İpucu: Başarılı bir eğitim süreci için eğitim yöntemi; kişinin kendi öğrenme tarzına, hedeflerine ve kişisel gereksinimlerine göre seçilmelidir. Hiç şüphesiz yüz yüze eğitim ve online eğitim metotlarının kendine has avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Yüz yüze eğitimde zaman ve mekan kısıtlamaları, online eğitimde etkileşim eksikliği ve teknik aksaklıklar daha sık görülmektedir. Ancak yine de genel prensip olarak; online eğitimin geleneksel sınıf eğitimi ile birlikte veya tamamlayıcı olarak kullanıldığında daha etkili olduğu söylenebilir.

Görsel: Online ve Yüz Yüze Kullanılan Başlıca Araçlar
Görsel: Online ve Yüz Yüze Kullanılan Başlıca Araçlar

Yüz Yüze Eğitimin Avantajları Nelerdir?

Yüz yüze eğitim; derslerin derslik, atölye, laboratuvar gibi eğitim ortamlarında bir öğretmen liderliğinde bir aracı teknoloji olmaksızın doğrudan beden dili ve sözlü dil ile verildiği bir geleneksel eğitim modelidir. Yüz yüze eğitimde öğrencilerin ve öğretmenlerin aynı anda aynı fiziksel ortamda bulunması gerektiği için, öğrenciler okula veyahut eğitim gördükleri binaya gitmek zorundadırlar. Yüz yüze eğitim tarzının kendine has değerleri ve avantajları şunlardır:

✅ Yüz yüze eğitim aynı ortamda senkronize şekilde yapıldığından sözlü ve sözsüz iletişimin birlikte etkili şekilde gerçekleştirilmesi verimli bir öğrenme ve değerlendirme imkanı sağlar.
✅ Öğrencilerin soru sorması, tartışmalara katılması ve geri bildirim alması gerçek zamanlıdır.
✅ Mühendislik, doktorluk, fen bilimleri ve sanat gibi pratiğe dayalı bilimler için ideal yoldur.
✅ Yüz yüze eğitim grup işbirliğini teşvik edip sosyal ve iletişim becerilerin gelişmesini sağlar.
✅ Sınıf ortamında öğrencilerin eğitmenin denetiminde olması disiplinli bir ortam sağlayarak motivasyonu artırır ve eğitmenin öğrencileri yakından takip edip rehberlik yapmasını sağlar.
✅ Yüz yüze bulunmak rahatlatıcıdır, eğlencelidir, derslere ve etkinliklere katılımı teşvik eder.

Görsel: Amfide Yüz Yüze Eğitime Örnek
Görsel: Amfide Yüz Yüze Eğitime Örnek

Yüz Yüze Eğitimin Dezavantajları Nelerdir?

• Yüz yüze eğitim; aynı anda aynı ortamda bulunmak gerektiğinden esnek değildir ve zaman ile mekan kısıtlamalarına sahiptir. Mesela uzaktaki eğitim kurumlarına ulaşım zorlayıcı olabilir.
• Yüz yüze eğitim ulaşım, beslenme ve konaklama gibi çeşitli maliyetleri beraberinde getirir. Ayrıca planlama, organizasyon ve yönetim alanlarında da ekstra emek ve maliyet gerektirir.
• Sınıf ortamında eğitmenlerin bütün öğrencilere aynı şekilde eğitim vermesi yavaş öğrenen öğrenciler için zorlayıcı olabilir. Ayrıca içe dönük öğrenciler için derse katılım zorlayıcı olabilir.

Not: İnternetin ve gelişen eğitim teknolojilerinin de etkisiyle çevrim içi eğitim platformları tuğla ve harç sınıflarının yerini alma eğiliminde olsa da dünyaya yön veren büyük isimlerin yetiştiği Waldorf School of Peninsula’da eğitimin teknoloji olmadan sadece geleneksel yöntemlerle yapıldığı, en başarılı üniversitelerden Harvard’da derslerin geleneksel yöntemlerle (kara tahtada tebeşirle az teknoloji kullanımıyla vb.) işlendiği ve benzer pek çok örneğin olduğu göz ardı edilemez.

Görsel: Yüz Yüze Eğitimin Maddi Açıdan Zorlayıcılığına Örnek
Görsel: Yüz Yüze Eğitimin Maddi Açıdan Zorlayıcılığına Örnek

Online Eğitimin Avantajları Nelerdir?

Online (çevrim içi) eğitim; çevrimiçi ortamda sanal olarak yürütülen ve derslerin çeşitli dijital teknolojiler kullanılarak verildiği bir çeşit modern eğitim modelidir. Online eğitim bilgiyi çevrim içi platformlar aracılığıyla dağıtarak ilkel öğretim yöntemlerinin getirdiği temel olumsuzlukların üstesinden gelmeyi hedeflemekte olup; yetersiz kaldığı noktalar olsa da popülerliği ​​her geçen gün daha da artmaktadır. Online eğitim tarzının kendine has değerleri ve avantajları şunlardır:

✅ Online eğitim; öğrencilerin herhangi bir zamanda, herhangi bir yerden öğretim materyali ile kendi istedikleri hızlarda etkileşime geçmesini sağlar. Öğrenciler bilgisayarlarının bulunduğu her yerden derslere girebildiği için açık ifadeyle zaman ve mekan kısıtlamasından bağımsızdır.
✅ Online eğitim, okula gitme zorunluluğu olmadığı için özellikle çalışan ve zamanı olmayan kişiler için iyi bir alternatiftir. Öyle ki hem çalışıp hem de eğitime esnekçe devam etmeyi sağlar.
✅ Çevrim içi eğitim; ulaşım ve konaklama gibi maliyetleri azaltarak önemli bir tasarruf sağlar.
✅ Güncel teknolojik araçları kullanma fırsatı sunduğu için temel dijital becerileri de geliştirir.
✅ Daha geniş müfredat yelpazesi, hızlı erişim ve hızlı değerlendirme gibi avantajlar da sunar.

Görsel: Senkron ve Asenkron Online Eğitim
Görsel: Senkron ve Asenkron Online Eğitim

Online Eğitimin Dezavantajları Nelerdir?

• Teknolojik aşinalığı düşük olan ve gerekli donanımsal altyapıya sahip olmayanlar (örneğin yavaş ve ikide bir kopan bir internet bağlantısı olanlar) için online eğitim çok zorlayıcı olabilir.
• Yüz yüze etkileşimin sınırlı olması motivasyon eksikliğine ve sosyal izolasyona yol açabilir.
• Online eğitimde öğrencilerin öz disiplin ve motivasyonları kritik rol oynadığı için öğrenciler kendi başlarına çalışmayı organize etmeli ve motivasyonlarını yüksek tutmayı da öğrenmelidir.
• Tıp ve mühendislik gibi pratik gerektiren uygulamalı bilimler için uygun değildir. Eline bıçak almamış cerrahlar, şırınga tutmamış hemşireler ve deneyimsiz mühendisler güvenilir değildir.
• Online sınavlarda kopya çekmeyi önlemek zordur ve değerlendirmeler objektif değildir. 🙂

Profesyonel İpucu: Eğitimin sadece öğretmen merkezli olarak tutulmadan ders esnasında öğrencinin aktif tutulması ve eğitimin öğretmenle karşılıklı iş birliğine dayandırılması, gerekirse öğrenci ile öğretmen etkileşimini sağlamak için kamera açılması, kaliteli içeriklerden ve faydalı online eğitim araçlarından faydalanılması, motivasyonun yüksek tutulması ve ders sonunda derse en uygun değerlendirme yöntemlerinin kullanması ‘online eğitimde verimliliği artırma yolları‘ arasındadır.

Görsel: Online Eğitimde Sınavlarda Kopya Çekmenin Kolaylığı
Görsel: Online Eğitimde Sınavlarda Kopya Çekmenin Kolaylığı

Geleneksel eğitim ağırlıkla ezber yoluyla kültür, gelenek ve göreneklerin incelenmesi ile içinde yaşanan toplumun temellerini öğretmeyi hedeflerken; modern eğitim ise ağırlıkla insan-çevre etkileşimi yoluyla öğrencilere eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme gibi en kritik becerilerini geliştirmeyi öğretmektedir. Uzun lafın kısası yüz yüze eğitimin de uzaktan eğitimin de kendine has hem avantajları hem de dezavantajları bulunmakla beraber bireyler kendilerine uygun eğitim modelini belirleyebilirler. Zaten günümüzde ikisi de birlikte tercih edilmektedir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.
Başa dön tuşu