Eğitim ve İş Dünyası

İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?

İş sağlığı ve güvenliği nedir, neden önemlidir, iş kazalarının sebepleri nelerdir, iş güvenliğinde tehlikeli durumlar ve temel risk kaynakları nelerdir, iş sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanır sorularının cevapları bu yazıda! İşte detaylar...

📌 İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir: İş yerlerinde yapılan işlerin sorunsuz şekilde yürütülmesi ile bağlantılı olarak ortaya çıkabilen olası tehlikelerden, çalışanlarının sağlığına zarar getirebilecek şartlardan korunabilmek ve bunlara ek olarak daha güvenli bir iş hayatı ortamı oluşturabilmek amacıyla yapılan sistemli bilimsel çalışmalardır. İş sağlığı ve güvenliği bilimi çalışmalarında, iş yerlerindeki tehlike kaynaklarını ortaya çıkartarak bunlardan oluşabilecek riskleri kontrol altına alarak olabilecek kazaları azaltmak ve tehlikeli ortamları ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır.

Profesyonel İpucu: İş sağlığı ve güvenliği bilimi, ‘önlemek ödemekten ucuzdur‘ ilkesini baz alan ve anayasalarda da kendine yer bulan bir uluslararası standartlar kümesidir. Endüstriyel çalışmalarda çalışanın sağlığının ve güvenliğinin korunması çalışanın kendisi ve işverenin işleri açısından çok önemlidir. İstatistiklere göre her on beş saniyede bir kişi iş yeri kaynaklı kazalar ve hastalıklar sonucunda hayatını kaybetmekte olup mesleki yaralanmaların ve ölümlerin ekonomik yükünün her yıl küresel gayri safi yurt içi hasılanın %4’ü olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca iş kazalarının %98’ini kolaylıkla veya sistemli çalışmalar ile önlemek mümkündür.
(Ayrıca Bakınız: Sağlık Nedir? Sağlık Neden Önemlidir?)

Görsel: Yıllara Göre İş Kazalarının Dağılımı
Görsel: Yıllara Göre İş Kazalarının Dağılımı
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında; her meslekte, her çalışma alanında yani hayatın her anında insan sağlığının bozulmasını önlemek ve daha ergonomik bir çalışma ortamı sağlamak amaçlanmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde ise çalışanların her açıdan sağlıklarını ve refahını artırır, çalışanların üretkenliklerini ve motivasyonlarını arttırarak işlerdeki verimliliği artırır, iş verenlerin maliyetlerini azaltmak suretiyle küresel ekonomide israfı azalmasına yardımcı olur, hukuki ve etik sorumlulukları yerine getirmeyi sağlar, iş yeri imajını olumlu yönde etkileyerek çalışanların sadakatini arttırır. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının üç ana amacı şunlardır:

Çalışanların Korunması: Çalışanlar için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak, çalışanları çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak, iş ile çalışanlar arasındaki uyumu sağlamak; çalışanların sağlık, güvenlik ve refahını geliştirmek vb.
İşletmenin Korunması: Kazaları veya güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamlarından dolayı doğabilecek istemeyen olayları (makine arızaları, devre dışı kalmalar, patlamalar, yangınlar vb.) önceden tespit edip gerekli önlemleri alarak oluşabilecek maddi manevi zararları önlemek vb.
Üretimin Korunması: Üretimin devamlılığını sağlamak ve üretimde verimliliği artırmak vb.

Görsel: İş Kazaları Sebebiyle Ortaya Çıkan Kayıplar Buz Dağı Gibidir
Görsel: İş Kazaları Sebebiyle Ortaya Çıkan Kayıplar Buz Dağı Gibidir
Not: İş sağlığı ve güvenliğine önem verilmemesi sonucunda ve fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal tehlike kaynakları yüzünden yaşanan iş kazaları hastane, ilaç, araç, gereç masrafları ile tazminat, iş göremezlik ve ölüm ödenekleri gibi doğrudan kayıplara; kazalının çalışamaması, diğer işçilerin kazalı ile meşgul olması ve moral çöküntüsü gibi nedenlerle çalışamaması, yasal işlemler dolayısıyla yaşanan zaman kaybı ve ek masraflar gibi dolaylı kayıplara; üretime ara verilmesi, makinelerin durması veya hasar görmesi, malzeme veya ham madde kaybı, kaza geçiren işçinin verimliliğinin düşmesi gibi üretim kayıplarına sebep olmaktadır.

İş Kazalarının Temel Sebepleri Nelerdir?

İş güvenliğini zedeleyen başlıca etken iş kazalarıdır. İş kazaları, İngilizce’de 4M ile ifade edilen insan, makine, çevre ve yönetim kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. İnsan faktörü yorgunluk, dikkatsizlik, unutkanlık, tedbirsizlik, hastalık, kurallara uymama, ve stres; makine faktörü arızalı ekipman, yetersiz kontrol ve bakım, eksik ve hatalı koruyucular, hatalı makine yerleşimi; çevre faktörü yetersiz çalışma bilgisi, uygun olmayan çalışma metodu, uygun olmayan çalışma yeri; yönetim faktörü yetersiz yönetim, eğitim eksikliği, talimatların tam uygulanmaması, yetersiz planlama, işe uygun olmayan personel istihdamı, yetersiz kontrol gibi kriterleri içermektedir.

Görsel: İş Kazalarının Temel Sebepleri
Görsel: İş Kazalarının Temel Sebepleri

İstatistiklere göre balıkçılık, havacılık, kereste, metal işçiliği, tarım, madencilik ve ulaşım gibi sektörler işçiler için en tehlikeli sektörler olarak tanımlamaktadır. Ancak mesleki güvenlik ve sağlık risk faktörleri sektöre ve endüstriye bağlı olarak farklılık gösterir. Mesela inşaat işçileri düşme riski altındayken, balıkçılar boğulma riski taşırlar. Sağlık çalışanları, güvenlik personelleri ve öğretmenler gibi belirli meslek grupları içinse psikososyal riskler daha belirgindir. Yine de iş kazalarının %88’i güvensiz davranışlardan, %10’u tehlikeli durumlardan ve %2’si ise önlenemez nedenlerden kaynaklandığı için iş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmak mümkündür.

İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Profesyonel İpucu: İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak; iş kollarına göre farklılık göstermekte olup; tıp, fizik, kimya, matematik, istatistik, iktisat, sosyoloji, psikoloji ve ergonomi gibi farklı bilimlerden yararlanılan çok yönlü bir çalışma gerektirir. Çalışanların sağlık durumları, çalışma düzenleri ve çalışma ortamlarının insan merkezli yaklaşımla düzenlenmesi ile meslek hastalıkları ve iş kazaları sonucunda yaşanan kesikler, yaralanmalar, elektrik çarpması, zehirlenmeler, cilt hastalıkları, kırıklar, organ kayıpları ve ölümler önlenerek iş performansı artırılabilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler)

Görsel: İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Risk Değerlendirmesi Adımları
Görsel: İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Risk Değerlendirmesi Adımları

✅ İş yerindeki potansiyel tehlikeler belirlenip bunların çalışanlara etkisi değerlendirilmelidir.
İş güvenliği eğitimi almadan işe başlanmamalı ve çalışma yeri düzenli kontrol edilmelidir.
✅ İş yerinde güvenlik tedbirleri çalışanlara iyice öğretilmeli ve bunlar sık sık hatırlatılmalıdır.
✅ İş için uygun olan koruyucu ekipmanlar kullanılmalı ve güvenlik talimatlarına uyulmalıdır.
✅ İş yerinde acil durum planları oluşturulmalı ve acil durumla içinse tatbikatlar yapılmalıdır.
✅ Yüksek riskli iş gruplarında çalışanların düzenli sağlık izleme ve muayeneleri yapılmalıdır.

✅ Koruyucu donanımların, iş makinelerinin ve aletlerinin periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
✅ Önleme ve korumaya dayalı anlayışla iş yerinde gözetim ve denetim sistemi kurulmalıdır.
✅ Sıfır iş kazası hedefiyle, uzman desteği alınarak kapsamlı bir çalışma planı hazırlanmalıdır.
✅ İş sağlığı ve güvenliği kanunlarına uyum sağlanıp çevrede düzen ve temizlik korunmalıdır.
✅ Çalışanların tehlikeli tutum ve davranışları (yetkisi harici işlem yapmak vb.) düzeltilmelidir.
✅ İş kazaları hemen raporlanmalı ve bunlardan ders çıkarılıp benzer durumlar önlenmelidir.

Görsel: İş Güvenliği İçin Kullanılan Kişisel Koruyucu Ekipmanlar
Görsel: İş Güvenliği İçin Kullanılan Kişisel Koruyucu Ekipmanlar
Uyarı: Teknolojinin gelişmesi ile çalışanların iş yükü azalmış olsa da iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı gerekli tedbirleri almak iş yerlerinin ve çalışanların ortak görevidir. Ayrıca sadece tehlikeli ve ağır işler için tedbir alınması gerektiği doğru bir yaklaşım değildir. Bu konuya sorumluluğun bilincinde olarak hassasiyet ile yaklaşmak ve çalışma şartlarını olması gereken düzeylere çekmek kelimenin gerçek anlamıyla hayati önemdedir. Unutulmamalıdır ki, sağlık yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak bir iyilik halidir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlık Nedir? Sağlık Neden Önemlidir?)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu