Sorumluluk Reddi Beyanı

Kritik yasal uyarıların yapıldığı bu sayfada anlaşılırlığı artırmak için insanların zar zor okuduğu hukuki terimlerle dolu ifadelere ek olarak günlük hayattan çarpıcı örnekler eşliğinde bir bakış açısı sunmayı hedefliyoruz. İşte detaylar...

Sorumluluk feragatnamesi, taraflarca bir hukuki ilişkide uygulanabilecek ya da zorunlu hale getirilebilecek hakları ve yükümlülükleri belirlemek ve sınırlandırmak için tasarlanmış olan bir beyandır. Bu belge, sitenin kullanımı ile ilgili olası her türlü hukuki anlaşmazlıkta temel teşkil eder ve kullanıcılarımızı, sitedeki içeriğin doğru ve güvenilir bir şekilde kullanılması konusunda yönlendirir. Amacınız her ne olursa olsun web sitemizi ziyaret ederek veya sitedeki içeriklerin herhangi bir bölümünü kullanarak kullanım koşullarımıza tabi olmayı kabul etmiş olursunuz.
(Ayrıca Bakınız: Kullanım Koşulları ve Gizlilik Politikası)

Profesyonel İpucu: Hukuki detaylara geçmeden önce, internet sitemizde bulunan içeriklerin doğru olmasını sağlamak için mümkün olan her tür çabanın gösterilmiş olduğunu belirtmekte fayda var. Yetkinliği onamaya ehil kurum ve kuruluşlardan eğitime dair diploma, lisans, sertifika, uzmanlık, doktora ve sair yetkinlik gösteren profesyonelleri baz alıyoruz. Dünya çapında saygın kaynakları tarayarak bilimsel araştırmalar ışığında, güncel trendleri ve mevcut eğilimleri hesaba katarak ince eleyip sık dokuyor, ciddi emek sarf ederek tarafsız şekilde içeriklerimizi hazırlıyor, paylaşmadan kalite kontrollerinden geçiriyor ve düzenli olarak güncelliyoruz.
(Ayrıca Bakınız: İçerik Yayın Politikası ve Standartları)

Görsel: TechnoGezgin.Com İnternet Sitemizin Başlıca Yayın İlkeleri
Görsel: İnternet Sitemizin Başlıca Yayın İlkeleri

Yasal Sorumluluk Reddi Beyanımız

1. Kullanım Riski ve Sorumluluğu

İnternet sitemizde tüm bilgiler ‘olduğu gibi’ sunulduğu için bunların eksiksizliği, doğruluğu, güncelliği ve bu bilgilerin kullanımından elde edilen sonuçlar konusunda herhangi bir garanti verilmez. Bu sebeple sitemizde yer alan bilgilerin değerlendirilmesi ve bu bilgilere dayanarak alınacak herhangi bir kararın veya uygulanacak herhangi bir tedbirin sonuçlarından doğacak sorumluluk tamamen kullanıcıya ait olduğu için bunlardan kaynaklanabilecek doğrudan ya da dolaylı zararlardan ve kayıplardan; özellikle de sağlıkla ilgili, ekonomik, mesleki, hukuki ve yaşamsal sorunlardan ötürü technogezgin.com ve paydaşları kesinlikle sorumlu tutulamaz.

Görsel: Analiz Yapma ve Karar Verme Süreçlerinin Karmaşıklığı
Görsel: Analiz Yapma ve Karar Verme Süreçlerinin Karmaşıklığı
Uyarı: Sitemizdeki sağlıkla alakalı içerikler bilgi verme amaçlı olduğu için bunların profesyonel bir tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Sağlık problemleri kişiye özel olsa da içeriklerimiz doğası gereği genel niteliktedir. Bu sebeple, içeriklerimiz hastalığın bireysel bazda en doğru teşhis, tanı ve tedavi yöntemlerini içermeyebilir. Bütün konularla alakalı detaylıca araştırma yapılması, (kişisel sağlık parametreleri, kullanılan ilaçlar, mevcut hastalıklar ve yan etkiler gibi sebeplerle) bunların uzman tavsiyesi almadan kesinlikle uygulanmaması ve acil durumlarda derhal yerel acil durum servislerine başvurulması hayati önem taşır.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Malpraktis Nedir? [Yanlış Teşhis ve Tedavi Öldürür!])

Görsel: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi
Görsel: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi

2. Olası Hatalar veya Eksiklikler

İnternet sitemizde yer alan materyaller, bir profesyonel veya uzman tavsiyesi teşkil etmediği anlayışıyla sunulduğu için sitemiz içeriklerde belirtilmiş olan herhangi bir ürün, hizmet, görüş, kişi veya prosedür gibi bilgileri önermez, bunların etkinlikleri ve güvenliklerine dair garanti vermez. Bilim, iş dünyası ve kanunların doğası değişken olduğu, ve içeriklerimiz genel nitelikte olup bütün detayları kapsaması amaçlanmadığı için bireysel bazda ideal bilgileri ve metotları içermeyebilir veya bunlar herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Sitede fark ettiğiniz eksiklik ve hataları iletişim sayfasından bize bildirerek gereken düzeltmeleri yapmamızı sağlayabilirsiniz.
(Ayrıca Bakınız: Techno Gezgin İletişim Sayfası)

Görsel: İçeriklerimizin Kalite Kontrol Süreci (Temsili)
Görsel: İçeriklerimizin Kalite Kontrol Süreci (Temsili)

3. Dış Bağlantılar ve Reklamlar

İnternet sitemizde yer alan içerikler, harici web sitelerine bağlantılar içerebilir. Bunlar kolaylık sağlamak amacıyla özenle seçilmiş olsalar da; harici sitelerde yer alan bilgilerin doğruluğunu, alakasını, güncelliğini veya eksiksizliğini garanti etmediğimizi vurgulamak isteriz. Ayrıca web sitemiz belli ürün ve hizmetler hakkında çeşitli reklamlar ve satış ortaklığı bağlantıları içerebilir. Bu bağlantılar aracılığıyla gerçekleştirilen satışlardan sitemiz komisyon kazanabilir. Ancak web sitemizin bu tedarikçi siteler üzerindeki kontrolü sınırlı olup, bu bağlantılar aracılığıyla erişilen ürün ve hizmetlerle ilgili olarak ortaya çıkabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Görsel: Dış Bağlantılar İçin Sorumluluk Reddi Beyanı
Görsel: Dış Bağlantıların Güvenli Kullanımı

4. Kişisel Görüşler ve Farklılıklar

Sitemizde yer alan içerikler günlük hayatın önemli bir parçasını oluşturan sağlık, finans, hukuk ve ilişkiler gibi hassas konuları içerebilir ancak hiçbir inanca, etnik kökene, ırka, cinsiyete veya bireye zarar verme, rencide etme veya kötüleme gibi amaçlar taşımaz. İçeriklerimiz ülke, kültür ve disiplin farklarından kaynaklanan şahsi görüş, deneyim ve yorumları içerebilir. Sitemizdeki bilgilerin değerlendirilmesi tamamen kullanıcıların sorumluluğunda olup, farklılıklara saygı duyulmalıdır. Kullanıcılar tarafından yayınlanan yorumların sorumluluğu kendilerine ait olup, sitemiz sebep ne olursa olsun herhangi bir yorumu haber vermeden silme hakkını saklı tutar.

Görsel: Farklı Bakış Açılarının Algılanan Gerçekliğe Etkisi
Görsel: Farklı Bakış Açılarının Algılanan Gerçekliğe Etkisi

5. Telif Hakları ve Adil Kullanım

İnternet sitemiz telif haklarına saygı duymakta ve yasalara uygun olarak adil kullanım ilkesini takip etmektedir. Bu yüzden içeriklerimizi oluştururken mümkün olduğunca orijinal ve telifsiz materyaller kullanmaya ve bu alandaki güncel teknolojilerden yararlanmaya özen gösteriyor, bunların yetersiz kaldığı noktalarda özellikle görsel içeriklerde ücreti karşılığında telif hakkına uygun şekilde lisanslanmış materyalleri kullanarak yasalara ve etik kurallara uyum sağlıyoruz. Web sitemizde herhangi bir telif hakkı ihlali amaçlanmamakta olup; haklarının ihlal edildiğini düşünen telif hakkı sahipleri iletişim sayfasından bize ulaşmaları halinde, iddialarını dikkatlice inceleyerek gerekli önlemleri alacağımızdan ve geri dönüş yapacağımızdan emin olabilirler.
(Ayrıca Bakınız: Techno Gezgin İletişim Sayfası)

Görsel: Telif Hakları İçin Sorumluluk Reddi Beyanı
Görsel: Telif Haklarına Konu Olabilecek İçerik Türleri

Sorumluluk Reddinin Dayanak Noktaları ve Örnekleri

1- Bilimin Doğasının Değişim Üzerine Kurulu Olması

Bilim, sürekli bir keşif ve öğrenme sürecidir. Bilim ilerledikçe ortaya çıkan yeni bilgiler, mevcut teorileri tamamlayabilir ve değiştirebilir. İnternet sitemizde sunulan bilgiler, yayınlandığı tarih itibarıyla geçerli olan araştırmalara ve bulgulara dayanmaktadır. Ancak bilim dünyasındaki yeni gelişmeler nedeniyle, bu bilgiler zaman içerisinde geçerliliklerini yitirebilir. Örneğin 20. yy’da böcek ilacı olarak yaygın olarak kullanılan, ilk başta sıtma gibi hastalıklarla mücadelede büyük bir buluş olarak kabul edilen DDT (1) ile keyif verici ve tıbbi gibi farklı amaçlar için kullanılan sigara (2) zararsız olduğu düşünülen ancak sonradan zararlı olduğu kanıtlanan maddelerdir.
(Ayrıca Bakınız: Bilim Mutlak Doğru Mudur? [Değişen Bilimsel Bilgiler])

Görsel: Bilim ve Teknolojide Zamana Bağlı Değişkenlikler
Görsel: Bilim ve Teknolojide Zamana Bağlı Değişkenlikler

2- Bilim ve İş Dünyasında Her Konuda Fikir Birliği Olmaması

Bilim insanları, kurumlar ve sektörler arasındaki metodolojik yaklaşımlar ve çıkar çatışmaları ile ülke, kültür ve disiplin farklarından kaynaklanan deneyim ve yorum farklılıkları gibi nedenlerle görüş ayrılıkları yaşanabilmektedir. Mesela Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin yetişkinlere önerdiği günlük D vitamini tüketim miktarı sadece 600 IU (3) iken, bazı çalışmalara göre (4) (5) yetişkinler için günde 10.000 IU alım güvenli olup bu kalsiyum metabolizmasında toksik bir değişikliğe yol açmamaktadır. Bu nedenle, her alanda en iyi kişiselleştirilmiş uygulamaları bulmak için detaylıca araştırma yapmak ve bir uzmana danışmak son derece önemlidir (6).

Görsel: Kişiselleştirilmiş Tıp Uygulamalarına Örnek
Görsel: Kişiselleştirilmiş Tıp Uygulamalarına Örnek

3- Aynı Etkenlerin Farklı Şartlarda Farklı Sonuçlar Yaratması

Önemle belirtmek gerekir ki; belli bir sonucu farklı sebepler ortaya çıkabileceği gibi (7), belli bir sebep farklı şartlarda farklı sonuçları ortaya çıkarabilir (8). Dolayısıyla belli bir yöntem her durumda aynı etkiyi göstermeyebilir. Örneğin, kalsiyum metabolizması sorunlarının tedavisi bireyden bireye değişkenlik gösterir. Kalsiyumun bağırsaklardan emilmesi için D vitaminine, D vitaminin aktifleşmesi için magnezyuma ve emilen kalsiyumun kemiklere yerleşmesi içinse K2 vitamine ihtiyaç duyduğu için; bunlar vücutta yetersiz ise kalsiyum kullanımı tehlikeli olabilir (9). Bu sebeple, doğru adımlar atabilmek için detaylı bir sebep-sonuç analizi yapılmalıdır.

Görsel: Çok Yönlü Neden Sonuç İlişkilerine Örnek
Görsel: Çok Yönlü Neden Sonuç İlişkilerine Örnek

4- Bilim ve İş Dünyasındaki Şarlatanlık ve Sahtekarlık Olgusu

Bilim; genellikle kapsamlı finansal destekler olmadan sürdürülemeyen bir faaliyet olduğu için finansman sağlayanların çıkarları, hangi bilimsel bulguların öne çıkarıldığı ve hangilerinin göz ardı edildiği üzerinde belirleyici bir rol oynayabilir. Örneğin 2009’daki Domuz Gribi Salgınında DSÖ’nün salgın planlamasına danışmanlık yapan en önemli bilim insanlarının ilaç şirketleriyle finansal bağlantıları olduğu (10) ve hazırladıkları yönergelerden fayda sağlayan ilaç şirketleri için ücretli çalışmalar yaptıkları ortaya çıkarılmıştır (11) (12). Sitemiz herhangi bir dış baskı veya etki altında kalmadan objektif ve tarafsız bilgi sunmayı çok net şekilde taahhüt etse de ziyaretçilerin mevcut bilgileri eleştirel bakış açısıyla değerlendirmeleri önemle tavsiye edilir.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Şarlatanlık Nedir? [Özellikleri, Örnekleri ve Hukuki Boyutu])

Görsel: Bilim Dünyasında Sahtekarlık ve Şarlatanlık Örneği
Görsel: Bilim Dünyasında Sahtekarlık ve Şarlatanlık Örneği
Yasal Uyarı: İnternet sitemizi ziyaret eden veya kayıt olan kullanıcılar kullanım koşullarını, gizlilik politikasını ve sorumluluk feragatnamesi hükümlerini okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılacaktır. İnternet sitemiz gerekli görülen durumlarda maddeler üzerinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Yapılan değişikliklerin yayınlanmasından sonra kullanıcıların siteyi kullanmaya devam etmeleri, bunları bağlayıcı olarak kabul ettikleri anlamına gelir. Herkese açık şekilde sunulan şu sayfada sistemin işleyişine dair bilgi edinilebilir ve değişiklikler kontrol edilebilir:
(Ayrıca Bakınız: Kullanım Koşulları ve Gizlilik Politikası)

Başa dön tuşu