Sağlıklı Yaşam

Tıbbi Malpraktis Nedir? [Yanlış Teşhis ve Tedavi Öldürür!]

Tıbbi malpraktis nedir, türleri nelerdir, önlenebilir tıbbi hatalardan korunmak için neler yapılmalıdır ve tıbbi malpraktis davaları hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir sorularının cevapları ile çarpıcı istatistikler bu yazıda!

📌 Tıbbi Malpraktis Nedir: Tıp ilmi icra edilirken, hatalı davranış ya da görev ihmali sonucunda bir zarara ya da yaralanmaya neden olunması durumudur. Hekimler, görevlerini yaparken, ihmal, hata ya da kusurları ile hastalarına verdikleri zararlar nedeni ile ceza hukuku hükümlerine göre şahsen sorumludurlar. Ayrıca hekimler hastaların maddi ve manevi zararı şahsi mal varlıklarından tazmin etmekle de yükümlü tutulabilirler. Malpraktis genel kelime olarak ise bir meslek grubunun mesleğini uyguladığı esnada ortaya çıkan hatalı hareketleridir.

Profesyonel İpucu: Hekimlerin hukuk doktrini, tıp doktrini, kanun, yönetmelik ve kurallar nedeniyle çeşitli yükümlülük, sorumluluk ve görevleri doğmaktadır. Bunların ihlali, çeşitli adlar altında ‘suç’ olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bundan dolayı, tıp doktorlarının sağlık uygulamalarına ilişkin yasa vb. mevzuatı öğrenmesi gerekir. Çünkü, suç durumunda yasanın bilinmemesi mazeret sayılmamaktadır. Tıpta yanlış uygulama, tıbbi hata, hekimliğin kötü uygulaması, tıbbi uygulama hataları gibi pek çok durumda hekimlere malpraktis davaları açılabilmektedir.

Görsel: Yaygın Tıbbi Malpraktis Türleri
Görsel: Yaygın Tıbbi Malpraktis Türleri

Önlenebilir Tıbbi Hatalar Nelerdir? Neden Önemlidir?

✅ Dünya genelinde ölüm nedenleri sıralamasında kalp ve damar hastalıkları ile kanserden sonra en çok ölüm tıbbi hatalar sebebiyle olmaktadır ve bunların da azımsanamayacak bir bölümü önlenebilir tıbbi hatalardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019’daki açıklamalarına göre yanlış tedavi sebebi ile dakikada beş kişi yaşamını yitiriyor. (1) Bu rakam pek çok hastalığın sebep olduğu ölümlerden çok daha fazladır. En yaygın olarak yapılan tıbbi hatalar şunlardır:

• Hatalı tanı konması (%33)
• Cerrahi hatalar (%23)
• Tedavi hataları (%18)
• Obstetrik hatalar (%10)
• İlaç ve anestezi hataları (%10)
• Diğer hatalar (%5)

Şema: En Yaygın Ölüm Sebeplerinden Birisi De Önlenebilir Tıbbi Hatalardır
Şema: En Yaygın Ölüm Sebeplerinden Birisi De Önlenebilir Tıbbi Hatalardır

✅ Tıbbi malpraktis, bir sağlık hizmeti sağlayıcısının bir hastanın tedavisinde tanınan “bakım standardından sapmasıyla” ortaya çıkar. Bakım standardı, makul derecede ihtiyatlı bir sağlık hizmeti sağlayıcısının aynı veya benzer koşullar altında ne yapacağı veya ne yapmayacağı olarak tanımlanabilir. John Hopkins Üniversitesi’ne göre, tıbbi malpraktis ameliyat sırasında hata yapan cerrahtan daha fazlasıdır. Nitekim malpraktis hastanın durumunu teşhis edememe, yanlış teşhis, yanlış reçete, bilgilendirilmiş onam eksikliği ve daha fazlasını içerebilmektedir.

✅ Harvard sağlığa göre bazı tıbbi malpraktis vakaları küçük yaralar içermesine rağmen vakaların %80’i ciddi yaralanmalar ve ölümler ile ilgilidir. Sadece doğum yaralanmaları için ortalama kayıp 2.5 milyon dolar iken acil servis olayları için de 2.3 milyon dolardır. İhmalkâr acil servis tedavisi sonucu ölen hastalar için ekonomik kayıpların 2007 yılında 1.1 milyon dolar olduğu tahmin edilmiştir. New York tıbbi malpraktis ödemelerinde ülkeye liderlik yapmaktadır. Sadece 2014 yılındaki New York tıbbi ihmal ödemeleri yaklaşık 690 milyar dolardır.

Görsel: Malpraktis Konusu Olan Deney Yapma Suçu [Komik Karikatürler]
Görsel: Malpraktis Konusu Olan Deney Yapma Suçu

✅ 2019 yılında yayınlanan bir rapora göre tıbbi malpraktis sigortasının sağlık hizmeti sağlayıcılarına yıllık maliyeti sadece 1.9 milyar dolar iken, hastalara ve ailelere önlenebilir tıbbi hatalardan kaynaklanan maliyet yıllık bazda 17 milyar ila 29 milyar dolar arasındadır. Ayrıca 2014 yılındaki bir rapora göre doktorların %30’undan fazlası tıbbi malpraktis sigortasına +10.000$ ödemektedir. Ancak tıbbi malpraktisten muzdarip olanların sadece %2’si tazminat talebinde bulunmaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili açılan davalarda tüm davaların %20’sini oluşturmaktadır. Bu konuyla ilgili önemli istatistikler şunlardır: (1) (2) (3) (4) (5)

✅ Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’ne göre malpraktis, hastalara alerjik oldukları veya kontrendike oldukları durumları için (veya ek ilaçlar uygulandığında) ek ilaçların verilmesine neden olabilir. Ayrıca dünya genelinde pek çok ülkede cerrahlık gibi genellikle daha yüksek maaşa ve yüksek saygınlığa sahip olan branşların nispeten daha az tercih edilmesinin en temel sebebi doktor adaylarının olası tıbbi hatalardan ve sorumluluk almaktan çekinmesidir.

Şema: TUS'ta İlk 100'e Girenlerin Tercih Ettiği Bölümler 2020
Şema: TUS’ta İlk 100’e Girenlerin Tercih Ettiği Bölümler 2020

Tıbbi Hatalardan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Olası tıbbi hatalardan korunmak için hem tabiplerin, hem işverenlerin hem de insanların alabileceği bir takım önlemler bulunmaktadır. Ancak burada tabibin çalışma şartlarının da önem taşıdığı gerçeği asla reddedilemez! Örneğin 5 dakikada bir hastaya bakan tabibin hata yapma oranı çok daha yüksek olacaktır. Bir tabibin yapabileceği en etkili şey işinin inceliklerini öğrenmek ve olabildiğince pratik yaparak alanında profesyonellik kazanmasıdır. Ayrıca bilim dahil yaşamın her alanında bağnazlığa karşı sorgulayıcı bir bakış açısı kazanılması gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Bağnazlık Nedir? Taassup Nedir? [Örnekler])

Profesyonel İpucu: İnsanların tıbbi hatalardan korunmasının en güzel yolu kendilerini ve sevdiklerini alanında uzmanlaşmış ve güvenilir hekimlere emanet etmesidir. Örneğin ücreti değil fonksiyonelliği baz alarak tedavi uygulayacak olan Hipokrat yeminine sadık hekimlere gitmek gerekir. Ayrıca yıllar sonra dahi pardon denilerek toplanan kanserojen vb. ilaçların olduğu, mesleğini para kazanmak için kötüye kullanan tıbbi şarlatanların da olduğu, bilimin değişken olduğu ve hastaların hukuken tedaviyi reddetme hakkının olduğu da unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Bilim Mutlak Doğru Mudur? [Değişen Bilimsel Bilgiler])
(Ayrıca Bakınız: Hastanın Tedaviyi Reddetme Hakkı ve Hukuki Dayanakları)

Tıbbi Malpraktis Davaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Malpraktis kavramı ulusal ve uluslararası mevzuatta tanımlanmaya çalışılmıştır. Örneğin Türk Tabipler Birliği hekimlik mesleği etik kurallarının 13. maddesinde malpraktis kavramı ‘bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle hastanın zarar görmesi hekimliğin kötü uygulaması anlamına gelir.‘ şeklinde tanımlanmıştır. Ancak deneyimsizlik kavramı hekim eksikliği olarak değerlendirmemelidir çünkü mesleğe yeni başlayan bir hekimden deneyimli bir hekim gibi davranması değil tıbbi standartlara uygun bir müdahale gerçekleştirmesi beklenmelidir.

Araştırma dâhil, sağlık alanında her müdahalenin, ilgili meslekî yükümlülükler ve standartlara uygun olarak yapılması gerekir.

Avrupa Biyotıp Sözleşmesi (Anayasanın 90. Maddesinin 5. Fıkrası Gereği İç Hukukun Parçasıdır)

Tababetin ilkelerine ve tababet ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı ve ya aldatıcı mahiyette teşhis ve tedavi yapılamaz.

Hasta Hakları Yönetmeliği 11. Madde
Şema: Tıbbi Davaların Sebepleri Nelerdir?
Şema: Tıbbi Davaların Sebepleri Nelerdir?

Sağlık personeli ile hasta arasındaki ilişkide, tıbbi kötü uygulamadan dolayı zarar meydana geldiğinde hukuki sorumluluk doğar. Sağlık personeli, tıbbi kötü uygulama durumlarında sağlık kurum ve kuruluşu ile birlikte müteselsilen sorumludur.

Tıbbi Hizmetlerin Uygulanmasından Doğan Sorumluluk Kanunu 25. Madde, (Bu Madde Henüz Onaylanmamıştır)

Hekim ve hasta arasındaki ilişki, uygulamadaki görüşe göre, vekalet sözleşmesine dayanır. Bu nedenle de hasta ve hekim ilişkisinin genellikle vekalet akdi olduğu söylenebildiği için, bu tür davalarda ortaya çıkan tazminat talepleri, Borçlar Hukuku’nun vekalet akdi hükümlerine göre değerlendirilir. Aynı zamanda, hekimle hasta arasında sözleşme ilişkisinin bulunmadığı durumlarda, hekim haksız fiil hükümlerine göre sorumlu olur. Farklı alanlarda açılmış olan tıbbi malpraktis davalarında verilen bazı emsal kararlar şunlardır: (1) (2) (3) (4) (5) (6)

Görsel: Tıbbi Malpraktis Davalarında Zaman Aşımı Süreleri
Görsel: Tıbbi Malpraktis Davalarında Zaman Aşımı Süreleri
Not: Tıbbi malpraktis davaları ile ilgili istatistiklere göre tıp çalışanları hakkında en çok şikayet edilen konu özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesidir. Bu sebeple dava açılmadan önce mutlaka tıbbi malpraktis ve hukuki sonuçları ile malpraktis yasası hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Ayrıca komplikasyon ve malpraktis farkı olduğu unutulmamalıdır. İstenmeyen sonuçlar oluşurken hekimin kusuru yoksa komplikasyondur ve bu durumda hekim sorumlu tutulmamalıdır.

Makpraktis davası açabilmek için gereken şartlar şunlardır:
• Hekimin hukuka aykırı davranışının olması (haksız fiil, vekaletsiz iş görme, sözleşme ihlali vb.)
• Tıbbi müdahale sonucunda ortaya çıkmış bir zararın bulunması
• Kusur sonucunda ortaya çıkan zarar arasında bir illiyet bağı bulunması
• Kusurun doktor nedeni ile ortaya çıkan bir kusur olması gerekir.

Şema: Komplikasyon ve Malpraktis Farkı Nedir?
Şema: Komplikasyon ve Malpraktis Farkı Nedir?

Bu dört şartın birlikte sağlanması halinde hekimin tazminat sorumluğu çıkabilir. Ancak bu dört şarttan birisi bile eksik olursa hekim hakkında tazimata hükmedilemez. Burada en önemli olan konu kusur kavramıdır. Çünkü, kusur yoksa hekimin sorumluluğu da yoktur. Dolayısı ile dava açılamaz açılsa bile sonuç alınamaz. En önemlisi de önlenmesi imkansız olan bir sonuç nedeni ile hekimin kusurundan bahsedilemez ve bunun için de hekim sorumlu tutulamaz.

Hekimin sorumlu tutulmasının en temel şartı tıbbi gerekliliğe uygun olarak hareket edip etmediği yani kusurunun olup olmadığıdır. Gerekli şartlar sağlandığı ve dava açıldığı taktirde hekimin savunması “tıbbi gerekliliğe uygunluk” kriteri göz önünde alınarak istenilecektir. Bu durumda bir hekimin sahip olması gereken tecrübe, mesleki yetenek, bilgi birikimi, fizik ve fikri güç dikkate alınarak, somut bir olaydaki hekimin davranışında herhangi bir sapma olup olmadığına bakılacak ve eğer bir sapma bulunursa bu kusur olarak tanımlanacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Şarlatanlık Nedir? [Özellikleri, Örnekleri ve Hukuki Boyutu])

Görsel: Tıbbi Malpraktis Nedir? [Tıbbi Malpraktis Örnek Senaryo]
Görsel: Tıbbi Malpraktis Nedir? [Tıbbi Malpraktis Örnek Senaryo]
Yasal Uyarı: Tıbbi malpraktis nedir [yanlış teşhis ve tedavi öldürür!] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu