Sağlıklı Yaşam

Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır? [Rehber]

Ağır metal detoksu nedir, ağır metaller vücuttan nasıl atılır, ağır metal detoksu nasıl yapılır sorularının cevapları; etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış birbirinden etkili ağır metal detoksu yöntemleri ve özel ipuçları bu yazıda! İşte detaylar...

📌 Ağır Metal Detoksu Nedir: Vücut için zararlı olan veya toksik özellik gösteren metalleri vücuttan atmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Nitekim ağır metaller oldukça farklı yöntemlerle vücuda girmekte ve canlı vücutlarında sinsi bir şekilde uzun yıllar boyunca birikmektedir. (1) (2) Toksik metaller her açıdan hayat kalitesini düşürmekte ve vücut genelinde ciddi zararlara yol açmaktadır. (3) Organ hasarları, zehirlenme ve hatta ölüm bunların bir kısmıdır. Ağır metaller bu sebeple sessiz katiller olarak tarif edilirler. Ağır metal detoksu ise vücudun ağır metallerden arındırılması olup zaten detoksun kelime anlamı toksinlerden kurtulmaktır.
(Ayrıca Bakınız: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?)

Uyarı: Nedeni bilinmeyen kronik yorgunluk, kansızlık, bağışıklık zayıflığı, vücut genelinde ağrılar ve depresyon gibi ağır metal birikimi belirtilerine sahip olan kişilerin ağır metal kaynaklarından uzak durmaları ile bir uzman kontrolünde ve düzenli olarak ağır metal testi ve ağır metal detoksu yapmaları önerilmektedir. Araştırmalara göre, alınan toksinin çeşidine göre farklılık göstermekle beraber toksik metaller 1 ile 3 hafta içerisinde vücuttan atılabilmektedir. (1) Zaten zararlı metalleri tanımak ve onlardan korunmak sağlıklı yaşam sürmek için şarttır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Toksin Biriminin ve Detoks İhtiyacının Belirtileri
Görsel: Toksin Biriminin ve Detoks İhtiyacının Belirtileri

Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır?

1- Vücudun Ağır Metal Alımını En Aza İndirmek

Herhangi bir detoks programının ilk adımı daha fazla toksinin vücuda girmesini önlemektir. Bu sebeple hem çevresel koşulların vücuda olumsuz etkilerini azaltmak hem de vücudun kendi temizlik mekanizmalarını desteklemek için ağır metal alımının olabildiğince azaltılması oldukça önemlidir, aksi taktirde gösterilen çabalar boşuna olacaktır. Şunlara dikkat edilmesi gerekir:

• Geleneksel ve organik gıdalar tercih edilmeli, besinlerin dışı iyice yıkanmalıdır. (1) (2)
Çeşme suyu, deniz ürünleri vb. riskli ürünler dikkatlice tüketilmeli; sigara içilmemelidir.
• Hava kirli veya yağışlı iken korunaklı giyinilmeli ve yağışta dışarıda durulmamalıdır.
• Ağır metalden yapılmış eşyalar (pişirme ve saklama kabı, folyo vb.) kullanılmamalıdır.
• Evdeki floresan ampul, kurşun boru tesisatı vb. ağır metal kaynakları değiştirilmelidir.
Ucuz ve kalitesiz oyuncaklardan, kişisel bakım ve giyim ürünlerinden uzak durulmalıdır.
• Diğer ağır metal kaynakları (amalgam dolgu, aşılar vb.) öğrenilmelidir. Detaylı bilgi için:
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Nedir? Ağır Metallerin Zararları Nelerdir?)

Görsel: Ağır Metal Kaynağı Pişirme ve Saklama Kaplarından Uzak Durulmalıdır
(Örneğin Alüminyum Yerine Cam, Çelik ve Toprak Kullanılabilir!)
Görsel: Ağır Metal Kaynağı Pişirme ve Saklama Kaplarından Uzak Durulmalıdır
(Örneğin Alüminyum Yerine Cam, Çelik ve Toprak Kullanılabilir!)

2- Şelasyon ile Detoks Sistemini Desteklemek

Şelasyon tedavisi, vücutta biriken toksinlerin iyonik bir substrata bağlanarak bağırsaklardan emilmesinin engellenmesine ve hatta vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olan bir tekniktir. Şelasyon tedavisinde damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit), B ve C grubu vitaminleri, magnezyum ve çinko gibi mineraller verilir. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer. Bu uygulama ile ağır ve zehirli metallerin büyük bir bölümü vücuttan atılabilir. (1) Şelasyon tedavisi zararlı toksik metalleri vücuttan atmanın en hızlı ve en etkili yoludur denilebilir. Ayrıca şelasyon işlemleri hem ağızdan hem de fitil yoluyla yapılabilir.

Uyarı: Bilinçsizce şelasyon yapılması daha çok toksik ara ürün oluşumuna sebep olabilir. Toksik ara ürünlerin zararını en aza indirmek için de vücutta yeterli miktarda antioksidan bulunması önem taşımaktadır. Faz-1’in yavaş olması yağ dokuda; faz-2’nin yavaş olması kanda toksin birikimine sebep olacağı için uzman kontrolünde faz-1’i hızlandırıp; faz-2’ye destek verip bakım yapmak mantıklıdır. Bu sebeple şelasyon işlemi tetkikler yapılarak ve uzman kontrolünde yapılmalıdır.

Şema: Şelasyon Tedavisi ile Ağır Metal Detoksu
Şema: Şelasyon Tedavisi ile Ağır Metal Detoksu

3- Düzenli Olarak Epsom Tuzu Banyosu Yapmak

Epsom tuzu (İngiliz tuzu), kimyasal formülü MgSO4 olan magnezyum sülfat tuzudur. Renk ve şekil olarak sofra tuzuna benzese de (1), sofra tuzundan farklıdır. Epsom tuzunun yapısında yüksek miktarda bulunan magnezyum vücutta 300’den fazla enzimi düzenler ve birçok vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. (2) Epsom tuzu banyosu otizmli ve ağır metal düzeyleri yüksek saptanan çocuklarda yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. (3) Zaten otistik çocukların çoğunluğunda magnezyum ve sülfat eksiği bulunmaktadır. (4) (5)
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Nedir? Ağır Metallerin Zararları Nelerdir?)

Sıcak (fakat, çok sıcak değil) banyo yapmak, hem zihinsel hem de fiziksel stresi hafifletmek için harika bir yoldur. Magnezyum sülfat suya koyulduğunda magnezyum ve sülfat ayrışır. Her iki molekül de deriden emilir. Epsom tuzundaki magnezyum özellikle alüminyuma karşı iyi gelir. Sülfatlar ise ters ozmoz adlı yöntemle vücudun toksinleri (özellikle ağır metalleri) atmasına ve zararlı maddelerin birikimini azaltmaya yardımcı olup bağışıklık sistemini güçlendirir. (1) Bu işlem sağlık açısından ciddi faydalar sağlasa (2) da abartılması huzursuzluk ve hiperaktiviteye, yutulması halinde de ishale yol açabilmektedir. Ayrıca deniz başta doğal tuzlu sulara girmek benzer faydalar sağlar. Epsom tuzu banyosu yapma adımları şu görseldeki gibi özetlenebilir:
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Görsel: Epsom Tuzu Banyosu İle Nasıl Detoks Yapılır?
Görsel: Epsom Tuzu Banyosu İle Nasıl Detoks Yapılır?

4- Ağır Metalleri Vücuttan Atan Besinler Tüketmek

Ağır metallerle ilgili yapılan çeşitli araştırmalarda ağır metallerin olumsuz etkilerine iyi gelen ve ağır metallerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran besinler tespit edilmiştir. Keçiboynuzu, spirulina ve chlorella, elma, modifiye turunçgil pektini, elma, narenciye, kişniş, sarımsak, soğan, soğuk preslenmiş rafine edilmemiş organik Hindistan cevizi yağı, chia tohumu, keten tohumu, yabani yaban mersini, limon, yeşil çay, elma, üzüm, turp, zeolit, deve dikeni, atlantik dulse ve maydanoz ağır metalleri vücuttan atan besinler arasında yer almaktadır. (1) (2) (3) Ayrıca bunlar kullanılarak ağır metal detoks içecekleri ve kürler hazırlanabilmektedir. (‘örnek‘)
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Bilgi: Araştırmalara göre pektin kullanıldıktan sonra, hastaların vücutlarındaki ağır metal seviyelerinin %74 azaldığı ve aynı zamanda astım ve depresyon gibi bazı belirtilerin de gerilediği gözlemlenmiştir. (1) Elma posası, portakal ve greyfurt kabuğu, ayçiçeği tablası, şeker pancarı posası ve kayısı önemli pektin kaynakları arasındadır. Benzer bir şekilde B1, B6 ve C vitamini eksikliklerinin, ağır metallere karşı zayıf tolerans ve daha kolay toksisite ile ilişkisi de ortaya konulmuştur. (2)

Görsel: Ağır Metalleri Vücuttan Atan Besinler Nelerdir?
Görsel: Ağır Metalleri Vücuttan Atan Besinler Nelerdir?

5- Vücudun Doğal Detoks Sistemini Desteklemek

Canlı vücutlarının da olumsuz çevre koşullarının etkisini en aza indirmek amacıyla çalışan gelişmiş bir detoks sistemleri bulunmaktadır. Canlı vücutlarının ana detoksifikasyon organı karaciğer olduğu için vücudun toksinleri uzaklaştırma kabiliyeti büyük oranda karaciğere bağlıdır çünkü karaciğerde toksinler yağda çözünür durumdan suda çözünür duruma çevrilir. Ancak cilt çevredeki toksinleri bloke ederek; karaciğer, bağırsaklar, lenf sistemi ve böbrekler ise dolaşım sistemindeki toksin maddeleri dışarı atarak ve bunlardan başka çeşitli organ ve yapılar da farklı yollarla detoksifikasyon işlemini gerçekleştirmekte veya desteklemektedir. (1)

Vücudun kendi doğal detoks sistemini desteklemek ve güçlendirmek için:
Stres ve zararlı maddelerden (alkol, sigara, kafein, şeker, hazır gıda vb.) uzak durulmalıdır.
✅ Meyve, sebze, et, bakliyat vb. her renkten yeterli miktarda sağlıklı gıda tüketilmelidir. (1)
B grubu vitaminleri, C vitamini, prebiyotik ve antioksidan tüketimine önem verilmelidir.
✅ Tekniğe göre uyku, sıvı tüketimi, terleme (spor, masaj, hamam, sauna…) faydalıdır. (1) (2)
Koenzim Q10, NADH, kreatin, glisin ve sirke detoksu destekleyen besin maddeleridir.
Besinlerin özellikleri araştırılmalıdır. Örneğin limon ve zeytinyağı karaciğeri temizler. (1)
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önem)

Şema: Ağır Metal Detoksu İçin Vücudun Detoks Sistemi Nasıl Desteklenir

6- Alüminyum Detoksu İçin Silika (SiO2) Tüketmek

Silika, silisyum dioksit (SiO2) bileşenidir. Silika vücudun pek çok fonksiyonu için gereklidir. Örneğin kalsiyumun vücuttan emilmesine yardımcı olur ayrıca kolajenin ana unsurlarındandır. En önemlisi alzheimer’in en önemli sebeplerinden bir tanesi olan alüminyum ağır metalinin vücuttaki seviyelerini önemli ölçüde azaltır. Silika alüminyumu molekülleri ile bağlayıp beyin hücrelerinden ayıklar ve vücudun dışına çıkmasını sağlar. At kuyruğu (kırk kilit otu), diyatomlu toprak (DE), bentonit kili (*), salatalık, muz ve yulaf sapı silika içeren temel besinlerdir.

Bilgi: Profesör Chris Exley alzheimer hastaları üzerinde yaptığı bir deneyde yüksek miktarda silis içeren suyu hastalara düzenli olarak içirmiştir. 13 haftalık deneyin sonunda 15 kişinin 8’inde artık nörolojik bozulma görülmediğini ve üçünde ise önemli bir bilişsel artış gerçekleştiğini gözlemiştir. (1) Zira alüminyum ve silisyum bir araya geldiklerinde bağlanır ve zarar vermezler. Fakat silika tüketimi miktarının da iyi ayarlanması gerekir. Örneğin silikanın fazla miktarda alınması vücutta B12 vitamini eksikliği gibi sorunlara yol açabilir. Bentonit kili ise içeriğindeki negatif iyonlarla ağır metaller gibi toksinleri içine çekerek vücuttan atılmasını sağlar.

Görsel: Silika Alüminyum Detoksu İçin Biçilmiş Kaftandır
Görsel: Silika Alüminyum Detoksu İçin Biçilmiş Kaftandır

7- Diğer Ağır Metal Detoksu Yöntemlerini Uygulamak

Alüminyum ve diğer toksik metalleri vücuttan atmaya yardımcı olabilecek gıda ve takviyelerin haricinde çeşitli bir çok yöntem bulunmaktadır. Örneğin yapılan çeşitli araştırmalarda özellikle yüksek kızılötesi saunaların vücut yağlarını düzeltmekle kalmayıp aynı zamanda detoks etkisi sağladığı gösterilmiştir (1) ki güneş ışığının da büyük bir bölümü kızılötesi ışınlardan meydana gelmektedir. Ayrıca hacamat yaptırmak (2), kupa çektirmek, sülük tedavisi (3), helyoterapi (tuz terapisi) ve mineral banyolar gibi geleneksel detoks yöntemleri de bulunmaktadır.

Yazıda ele alınan yöntemler günlük yaşama uydurulabilir. Örneğin toz zeoliti banyo suyuna atarak yıkanmak veya baharat olarak etli yemeklere kişniş katmak uzmanların önerisidir. Ayrıca şayet ağır metal detoksu terleme yoluyla yapılacaksa terleme esnasında toksinlerle beraber vitamin ve mineraller gibi faydalı bileşenler de vücuttan atıldığı için sağlıklı beslenme, kaya tuzu ve zengin mineralli maden suyu tüketimi ile doğan bu eksiklik kapatılmalıdır. En önemlisi, ağır metaller vücut direncini düşürdüğü için bağışıklık sistemi desteklenmelidir. (1)
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Görsel: Doğal Ağır Metal Detoksu Yöntemleri Nelerdir?
Görsel: Doğal Ağır Metal Detoksu Yöntemleri Nelerdir?
Yasal Uyarı: Ağır metal detoksu nasıl yapılır [rehber] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

2 Yorum

  1. Ağır metalin tanımı yoktur… Hala bir karmaşadır. Toksik metal terimi kullanılacak yakın zamanda. Ben de zamanında paylaştım yazını. Belirli bir eşiği geçince ya da eşiği olmadan eser miktarda bile vücuda kötü etkisi olan metallere demelidir. Mesela Alüminyum ağır metal değildir. Metaller grubundadır ama zararlıdır. Toksik etki yapanların çoğu da geçiş elementlerin yer alır. Ağır metaller zehir değildir. Bazıları zehir sayılabilir. Bunun için de belirli bir eşiği geçmesi ya da eser miktarda bile olsa alınması ya da direk enjeksiyon gibi yöntemlerle vücuda alınması lazım. En yaygın sırasıyla kurşun, arsenik ve civadır. Şelasyondan başka etkili ve hızlı atılması da mümkün değildir. Uzun bir konudur…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu