Sağlıklı Yaşam

Soda ve Maden Suyu Farkı Nedir?

Soda ve maden suyu yapılarının, tatlarının ve işlevlerinin benzemesi sebebiyle pek çok kişi tarafından aynı şey sanılsa da pek çok maden suyu ve soda farkı bulunmaktadır. İşte maden suyu ile soda arasındaki fark ve diğer detaylar...

Riskli kişiler başta her insanın yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Beslenme konusunda bilinmesi gereken konulardan birisi de maden suyu ve soda arasındaki farktır. Örneğin ABD’de hipertansiyon hastalarına yüksek sodyum içeriği nedeniyle sodanın tavsiye edilmemesi, Türkiye’de maden suyunun tavsiye edilmemesi şeklinde yanlış bir algıya yol açmıştır. Çünkü insanlar soda ve maden suyunu aynı şey zannetmiştir. Oysa maden suyu ile soda birbirinden çok farklı şeylerdir.

Profesyonel İpucu: Soda ve maden suyu genellikle aynı şey zannedildiği için bunların farklarını bilen bir kişi hangisini içmenin daha faydalı olacağına kolaylıkla karar verebilecektir. Maden suyu diğer adı maden sodası yer altındaki maden suyunun kendi doğal yapısındaki gazın dışında Cumhuriyet döneminde şişelenme sırasında karbondioksit gazının da eklenmesi ile oluşan suyun adıdır. Ancak soda, tatlandırıcı içeren yapay gazlı içeceklere verilen isimdir. Soda ve maden suyu arasındaki farkları bilmek sağlıklı beslenme konusunda büyük önem taşımaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Soda ve Maden Suyu Farkı Nedir? [Soda Maden Suyu Farkı]

Soda ve Maden Suyu Arasındaki Farklar Nelerdir?

✅ Maden suları yer altı sularından beslenirler. İçerdiği bütün mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yer altındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar. Ancak soda içilebilir nitelikteki herhangi bir suya (genellikle çeşme suyuna) karbondioksit ve sodyum bikarbonat eklenerek elde edilir. Zaten piyasadaki gazlı içeceklerin çoğu (gazoz, meşrubat vb.) aslında sodadır.

✅ Maden suları yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanlarda bulunan mineralleri de bünyesine alarak yol alır. Bu özelliği sebebiyle doğaldır, çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve mineral farklılığı sebebiyle kendine has bir tadı vardır. Ancak sodalar yapaydır ve genellikle daha az miktarda mineral içerirler. Örneğin Ankara’nın Beypazarı ilçesinden çıkan maden suyu zengin mineralli su sınıfında bulunurken sodalar genellikle doğal mineralli su sınıfında bulunur.

Su ÇeşidiMineral Miktarı
Doğal Kaynak Suyu500mg/L’den Az
Doğal Mineralli Su1000mg/L’den Az
Zengin Mineralli Su2500mg/L’den Fazla
Tablo: Suların Çözünen Toplam Katı Madde Miktarına Göre Gruplandırılması

✅ Zengin mineralli maden suyu sağlık açısından oldukça faydalıdır ancak sodanın bilinen çok fazla bir yararı yoktur. Hatta (eğer varsa) yapısındaki doğal olmayan aromalar, yapay tatlandırıcılar, katkı maddeleri vb. sebebiyle sağlık açısından zararlı olabilir. Üstelik doğal maden suyu tansiyonu düşürürken, soda yüksek sodyum sebebiyle tansiyonu yükseltir.

Uyarı: Maden sularının bazıları ve sodaların çoğu sodyum bikarbonatça zengindir. Hipertansiyon hastalarının veya bu konuda riskli kişilerin sodyum bikarbonat içeriği yüksek olan maden sularından uzak durması gerekmektedir. Ayrıca kemik erimesi ve osteoporozu olan kişilerin günlük kalsiyum ihtiyacını desteklemek için kalsiyum bikarbonatı yüksek olan maden sularını tercih etmesi önerilmektedir.

✅ Maden suyu kapağı açılmazsa istisnalar haricinde uzun süre bozulmaz, sadece kapağından ve ambalajından dışarıya karbondioksit gazı sızabilir. Ancak soda maden suyu kadar dayanıklı değildir ve bu sebeple üretilirken genellikle koruyucu katkı maddeleri kullanılır. Soda su yerine içilebilecek bir alternatif değildir, ancak maden suyu su yerine içilebilecek bir alternatiftir.

Soda İle Maden Suyu Arasındaki Fark [Maden Suyu ve Soda Farkı]

✅ Maden suyu mideyi rahatlatma özelliğine de sahiptir. Yemekle birlikte tüketildiği taktirde besinlerin sindirimini ve emilimini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle yemek sırasında içecek olarak tercih edilebilecek bir alternatiftir. Fakat soda içerebildiği fazla bikarbonat neden ile yemek sırasında ve hemen sonrası içildiğinde mide asit dengesini bozarak sindirimi geciktirebilir. Maden suyunun bunların haricinde pek çok faydası (damarların tıkanmasını engellemesi vb.) bulunmaktadır. Bu sebeple sporcuların da favorisi durumundadır.

✅ Ülkelere göre farklılık göstermekle beraber, maden suyunun ruhsatı Sağlık Bakanlığı’ndan alınır ancak sodanın ruhsatı Tarım Bakanlığı’ndan alınır. Ayrıca her ikisinin de yapısında bulunan karbondioksit gazı bünyelerinde bakteri ve mikrop gibi mikroorganizmaların üremesini engeller ve genellikle yeşil gibi güneşten etkilenmeyen renklerdeki şişelere ambalajlanırlar.

Soda Mı Maden Suyu Mu? [Özet]

Profesyonel İpucu: Uzmanlara göre günde 1 litreye kadar maden suyunun tüketilebilir. Maden suyunun en önemli faydası ise mineral deposu olmasıdır. İshal vb. durumlarda, spor yaparken veya aşırı sıcaklarda oluşan terleme ile kaybedilen suyun ve mineralin yerine konması için güzel bir seçenektir. Bu, sağlıklı açısından meşhur “maden suyu bir ihtiyaç, soda ise bir tercihtir” sözü ile özetlenebilir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Maden Suyunun Faydaları
Maden SuyuSoda
Doğal Olarak ÇıkarılırYapay Olarak Üretilir
Yapısında CO2 VardırSonradan CO2 Eklenir
Mineralce Daha ZengindirMineralce Daha Fakirdir
Kendine Has Tadı VardırKendine Has Tadı Yoktur
Uzun Süre BozulmazKoruyucu Katkılar Eklenir
Çıktığı Bölgeye ÖzeldirÇıkarılmaz, Üretilir
Sağlık Açısından FaydalıdırSağlığa Zararları Olabilir
Sindirimi ve Emilimi KolaylaştırırSindirimi Geciktirebilir
Ruhsatı Sağlık Bakanlığı’ndan AlınırRuhsatı Tarım Bakanlığı’ndan Alınır
Abartılmadan Su Yerine TüketilebilirSuya Alternatif Değildir, Tercihtir
Tablo: Soda ve Maden Suyu Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Yasal Uyarı: Soda ve maden suyu farkı nedir konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu