Sağlıklı Yaşam

Sağlık Nedir? Sağlık Neden Önemlidir?

Sağlık nedir, sağlık çeşitleri nelerdir, nasıl sağlıklı olunur ve sağlık neden önemlidir gibi soruların hem bireyler hem de toplumlar için cevapları ile konu hakkında bilinmesi gereken bilgiler ile özel ipuçları bu yazıda! İşte detaylar...

📌 Sağlık Nedir: Kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içerisinde olmasıdır. Sağlık bir başka ifadeyle vücudun işlevsel ve metabolik etkinliği ve kişinin maruz kaldığı fiziksel, zihinsel ve sosyal zorlukları yönetme ve uyum sağlama yeteneğidir. Sağlık kavramı bütüncül bakış açısına göre ise bireylerin vücudunda sadece hastalık ve sakatlığın olmayışını değil aslında her açıdan iyi bir durumda olmasını ifade etmektedir. Sağlık kavramı o kadar önemlidir ki; hayatta hiç bir kavramla değiştirilemez, kıyaslanamaz veya ölçülemez.

Sağlık tüm varlıkların en büyüğüdür, sağlıklı bir ayakkabı tamircisi hasta bir kraldan iyidir.

Isaac Bickerstaff, Ünlü Yazar

Sağlık hastalığın zıddıdır ve aynı zamanda vücudun fiziksel, sosyal ve zihinsel bozukluklardan korunması anlamına gelir. Sağlık, kişinin günlük yaşam görevlerini doğru ve doğru bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olan faktördür. Bir kişinin fiziksel sağlığı, vücudunun her yerinde herhangi bir hastalığın olmaması ve biyolojik güvenliği açısından önemlidir. Ruhsal ve sosyal sağlık ise kişinin kendisini rahat ve mutlu hissedip ve hayattan keyif alması için önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Mutlu Olunur? [Mutlu Yaşamın Sırları])

Sağlık Nedir? Sağlıklı Olmanın Şartları Nelerdir?

Sağlık Neden Önemlidir?

Profesyonel İpucu: Sağlık; yitirilinceye kadar değeri fark edilemeyen nadir hazinelerden bir tanesidir. Sağlık hem bireyler, hem toplumlar, hem de ülkeler için kelimenin gerçek anlamıyla hayati öneme sahip olan konular arasındadır. Öyle ki sağlık olmadığı taktirde hayata dair sayılabilecek neredeyse hiçbir konunun ciddi bir önemi kalmamaktadır. Zaten Türk-İslam kültürünün önemli bir parçası olan Şeyh Edebali’nin meşhur ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ öğüdü de bu minvaldedir.
(Ayrıca Bakınız: İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın Sözünün Anlamı)

✅ Sağlık olmadıktan sonra kişinin güzel veya yakışık olup olmadığının, ekonomik durumunun iyi olup olmadığının, popülerlik derecesinin veya herhangi başka bir göstergenin hiçbir önemi kalmamaktadır. Bunların bir değere sahip olabilmesinin temel ön koşulu (her ne kadar farkında olunmasa da) sağlıklı olmaktır. Çünkü sağlığın değeri yitirilince fark edilmektedir. Örneğin bir işçi fiziki olarak hasar görmesi veya bir manken bir kaza sonucunda güzelliğini yitirmesi halinde işine ve dolayısıyla para kazanmaya devam edemeyecektir. Yani sağlık birincil önceliktir.

✅ Sağlıklı insan; kendine, ülkesine, topluma ve hatta tüm dünyaya hizmet edebilen insandır. Bu sebeple toplumu oluşturan bireylerin sağlık düzeyi, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini ve geleceklerini belirleyen en önemli etkenler arasındadır. Nitekim sağlıklı olmayan bireyler ne temel görevlerini yerine getirebilir ne de çevrelerine ve hatta kendilerine faydalı olabilir. Bu sebeple sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir çünkü bireyler sağlıklı olduğunda aileler ve dolayısıyla toplumlar da sağlıklı olur. Dolayısıyla sağlıklı toplumlar ehliyet ve liyakat açısından daha başarılı olma eğilimindedirler.
(Ayrıca Bakınız: Liyakat Nedir? Liyakat Neden Önemlidir?)

✅ Sağlığın insan için bir diğer önemi, onu tedavi masraflarından ve hastaneye gitme zahmetinden kurtarmasıdır. Tedavi masraflarına ayrılacak para daha sağlıklı ve daha eğlenceli bir yaşam sürmek için kullanılabilir ve hatta yatırım yapılarak paraya değer dahi kazandırılabilir. Bu sebeple “bir gram önlem bir kilo tedaviye bedeldir” sözü unutulmamalıdır. Örneğin bisiklet süren ve formda olan birisinin taşıt, kasko, akaryakıt ve servis gibi masrafları yoktur ve üstelik daha sağlıklıdır. Yani sağlık insanların yaşam kalitesini de gözle görülür şekilde arttırmaktadır.

Sağlık Ne Demek Kısaca - Sağlıklı Olmak Neden Önemlidir?
Bilgi: Her birey dünyanın neresinde veya hangi noktasında olursa olsun kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürme hakkına sahiptir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) anayasasının yürürlüğe girdiği 7 Nisan tarihi tüm dünyada ‘Dünya Sağlık Günü‘ olarak anılmakta ve bu çerçevede insanları sağlıklı yaşamlar sürme konusunda bilinçlendirmek amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir. Zaten hem bu etkinliklerde hem de günlük yaşamda sağlığın hayatımızdaki önemi hep vurgulanmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıkla İlgili Güzel Sözler ve Atasözleri)

Sağlıklı Olmanın Şartları Nelerdir?

Bedensel İyilik: Canlıların vücutlarını oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, kritik miktarda mikrop taşıma gibi durumların olmaması halidir. Ayrıca genel olarak dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olma, fiziksel olarak aktif yaşam sürme gibi fiziksel sağlığa yönelik davranışları yerine getirmekle ilgili sağlıklı yaşam biçimi ögelerini içermektedir.

Sosyal İyilik: Nerede nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilip insanlarla iyi ilişkiler kurma, küçüğünü sevip büyüğüne hoşgörülü davranma, kendisiyle ve çevresiyle barışık ve hoşnut olma, kendini yeterli hissetme ve özgür olup kendi kararlarını alabilme halidir. Ayrıca kişiler arası iletişim, yaşanan çevre ile bağlantı ve dünyadaki olaylara tepki ögelerini içermektedir.

Ruhsal İyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilme ve düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilme, başka bireylerini anlayabilme, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilme, güçlüklerle mücadele edebilme, koşullara uygun hareket edebilme, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilme yani kişinin kendiyle barışık olma halidir. Ayrıca psikolojik ögeler içermektedir.
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

Görsel: Sağlık Nedir? Sağlık Çeşitleri Nelerdir?
Görsel: Sağlık Nedir? Sağlık Çeşitleri Nelerdir?

Sağlıklı Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Sağlıklı olmak için hem bedensel (biyolojik), hem ruhsal, hem de sosyal açıdan iyi bir hal içerisinde olmak gerekmektedir. Sağlıklı olmak sanılanın aksine her daim parayla değildir. Belki sağlıklı beslenme ve bazı ek imkanlar dolgun bir bütçe gerektirebilir ancak aralıklı açlık (yani oruç), düzenli güneşlenme ve spor gibi sağlık için ciddi ve geniş kapsamlı faydalara sahip olduğu bilinen uygulamalar genellikle bedava veya ucuzdur. En önemlisi de sağlıklı olmanın en köklü, en bilindik ve en iyi yolunun sağlıklı yaşam uygulamalarını (beslenme, spor, dinlenme, psikoloji, uyku, temizlik, detoks vb.) hayat tarzı haline getirmek olduğu unutulmamalıdır. (1)
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Tıp alanında bilerek veya bilmeyerek yapılabilecek yanlışlar; etkisi ömür boyu sürebilecek ciddi sonuçlara yol açabileceği için alanında uzman, güvenilir ve iyi niyetli (örneğin sizi müşteri değil hasta olarak gören) gerçek uzmanları ve kaynakları baz almak hayati derecede önem taşımaktadır. Zaten tıpta (genellikle) alternatifler oldukça fazladır. Örneğin çeşitli kuruluşlarda sunulan (genellikle ücretli olup başvuru gerektiren) profesyonel sağlık hizmetleri de mevcuttur. Bu sağlık hizmetleri koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Şarlatanlık Nedir? [Özellikleri, Örnekleri ve Hukuki Boyutu])

Görsel: Modern Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması
Görsel: Modern Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması
Yasal Uyarı: Sağlık nedir ve sağlık neden önemlidir konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu