Sağlıklı Yaşam

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir gibi soruların cevapları ile hem hastalıklara karşı vücudun direncini hem de yaşam kalitesini arttıran hayati önemde pratikler işte bu yazıda!

Bağışıklık sistemi vücudun hastalıklara ve zararlı organizmalara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, yabancı ve zararlı maddeleri ayırt ederek vücudu onlardan koruyan, patojen ve tümör hücrelerini yok eden sistemdir. İmmün sistem olarak da bilinen bağışıklık sistemi başka bir ifadeyle vücudun kendisine ait doğal savunma sistemidir. Bağışıklık sisteminin en temel amacı vücudu hastalık yapıcı etkenlere (patojenlere) karşı korumaktır. Nitekim canlılar sürekli olarak dış çevreyle ve dış çevredeki hastalık yapıcı etkenlerle bir çeşit etkileşim halindedirler.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?)

Profesyonel İpucu: Bağışıklık sisteminin çeşitli sebeplerle zayıflaması vücudu dış etkenlere karşı savunmasız bırakmakta ve bu durum da hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek sağlık harcamalarını ve ilaç kullanımını azalmak, olumsuz çevre koşullarının etkisini en aza indirmek, hastalık olma riskini azaltmak, şayet hasta olunsa bile en hafif şekilde atlatmak ve hayat kalitesini arttırmak için kelimenin gerçek anlamıyla hayati önem taşır.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar? [Zayıf Bağışıklık Belirtileri])

Görsel: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Görsel: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

1- Sağlıklı Bir Psikolojiye Sahip Olunmalıdır

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gereken ilk şey sağlıklı ve güçlü bir psikolojiye sahip olmak yani başka bir ifadeyle ruh sağlığını korumaktır. Psikolojik sağlığı ciddi bir şekilde etkileme potansiyeli olan stres, kaygı, korku, karamsarlık, mutsuzluk, endişe ve hatta depresyon gibi duygular ise bağışıklık sistemi başta olmak üzere tüm vücudun en büyük düşmanlarıdır. Zaten 21. yüzyılda psikolojik problemlerin sıklığı ve çeşitliliği oldukça artmıştır. (1) (2) Dış stres kaynaklarının yanı sıra kişinin iç dünyasındaki travmatik olaylar da zorlayıcı olmaktadır.

Stres savaşılması değil yönetilmesi gereken bir enerji olduğu için stres yönetimi öğrenilmeli ve psikolojik durum kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır. Düşük stresin yarattığı rehavet ile yüksek stresin verdiği zararlar arasında ideal bir denge kurulmalıdır. Bunun için stresle başa çıkma yöntemleri öğrenilmelidir. (1) (2) (3) (4) Stres kaynakları fark edilmeli, anlaşılmalı ve ortadan kaldırılmalı ya da uyum sağlanmalıdır. Zaten stres yönetimi bisiklet sürmek gibidir. Doğru kullanılırsa hedefe ulaşılır, panik yapılırsa takla atılır, hiçbir şey yapılmazsa da devrilinir.
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

Şema: Hayat Tarzının ve Stresin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi
Görsel: Hayat Tarzının ve Stresin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi
Profesyonel İpucu: Hücre biyoloğu Bruce Lipton’a göre hücreler beyin tarafından kendisine gönderilen mesajlara göre şekil almaktadır. Zaten su moleküllerinin kendilerine söylenen sözlere göre şekil aldığı bilinen bir gerçektir. (1) Psikoloji ve bağışıklık ilişkisi zaten bilimsel araştırmalarla defalarca kez kanıtlanmış olsa da kendisiyle güzel bir şekilde konuşulan bitkilerin daha hızlı büyüdüğü şeklindeki gözlemler de benzer mantıkla açıklanabilir. Dolayısıyla hepimiz kendi bağışıklık sistemlerimizin komutanıyız diyebiliriz. Bu sebeple ruh sağlığı korunmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

2- Vücudun pH’ı İdeal Aralıkta Tutulmalıdır

Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzları vücudu asitlendirmektedir. Zararlı mikroorganizmaların azımsanamayacak bir bölümü (maya, küf, laktobasil, asetobakter vb.) asitli ortamlarda yaşamayı sevmektedir. Vücudun asitlenmesi arttıkça da bağışıklık sistemi zayıflayacağı için hastalıklara zemin oluşmaktadır. Örneğin Otto Warburg kanserin oluşum mekanizmasını oksijensizlik ve asitlenme ile açıklayarak 1931’de Nobel ödülünü almıştır. Zaten Dr. Otto Warburg’a (ve pek çok uzmana) göre kanser dahil pek çok hastalık alkali ortamda var olamaz. Öyle ki alkali ortam şartlarının mikroorganizmalar için inhibitör yani zayıflatıcı bir etki yaptığı kanıtlanmıştır. (1)
(Ayrıca Bakınız: Kanser Nedir? [Belirtileri, Nedenleri, Türleri ve Tedavisi])

Doktor Otto Warburg Kanserin Gerçek Sebebinin Oksijensizlik Olduğunu Göstererek Nobel Ödülü Almıştır

Vücudun pH dengesini (7.4) koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirme yolları şunlardır:
✅ Beslenme alışkanlıklarının düzenlenip vücutta asitlenmenin önüne geçilmesi (1) (2)
✅ Düzenli ve yeterli oksijen alınması (temiz hava, oksijen tüpü, ozon terapisi vb.)
Hava kalitesinin artırılması (havalandırma, hava temizleyici araç ve bitkiler vb.)
✅ Vücuttaki oksijen miktarını azaltan zararlı alışkanlıklardan kaçınılması (sigara vb.)
Karbonat tüketimi (1) ve (eğer varsa) uyku apnesi ile burun tıkanıklığının tedavisi
Oksijenli solunuma katkı sağlayan bileşenler (limon, NAD, kreatin, demir vb.) (1)

Uyarı: Vücudun farklı besinlere ihtiyacı bulunmakta ve farklı besin gruplarının ise farklı pH değerleri bulunmaktadır. Ayrıca vücudun asitlenmesi ne kadar zararlı ise alkali yaşamın abartılması da sağlık için bir o kadar zararlıdır. (1) Üstelik limon gibi asit olmasına rağmen vücudu alkali hale getiren bir takım gıdalar da vardır. Bu sebeple bahsedilen pratikler mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır.

Görsel: Bağışıklık Sistemini Destekleyen En İyi Alkali Yaşam Uygulamaları
Görsel: Bağışıklık Sistemini Destekleyen En İyi Alkali Yaşam Uygulamaları

3- Tekniğine Uygun D Vitamini Alınmalıdır

D vitamini, vücutta önemli işlevleri olan güçlü bir besin maddesidir. Bunların en önemlileri bağışıklık sistemi sağlığını desteklenmesi ve kemiklerin güçlü ve sağlıklı olması için gereken kalsiyumun sadece D vitamini varlığında emilmesidir. D vitamini eksikliği 21. yüzyılda dünya çapında bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Öyle ki yetişkin nüfusun yaklaşık yarısının yeterli miktarda D vitamini almadığı tahmin edilmektedir. Örneğin TURDEP-2 araştırmasına göre Türkiye’de her 10 kişinin 9’unda D vitamini eksikliği görülmektedir. (1)

Modern yaşam koşulları gibi sebeplerle yaşanan D vitamini eksikliği sonucunda ise bağışıklık sisteminin zayıflaması, depresyon, vücut ağrıları, yorgunluk, iskelet ve kas sistemi bozuklukları ve hatta kanser gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sebeple vücuttaki D vitamini miktarı düzenli olarak test ettirilmeli ve vücutta yeterli miktarda D vitamininin olması için tekniğine uygun olarak ve düzenli bir şekilde D vitamini alınması gerekmektedir. Bu eksiği besinlerle kapatmak genellikle mümkün olmadığı için en etkili yöntemin güneşlenme olduğu unutulmamalıdır. (1)
(Ayrıca Bakınız: D Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin D Vitamini Alımına Dikkat Edilmesi Gerekmektedir
Görsel: D Vitamini Bağışıklığı Güçlendirerek Pek Çok Hastalığı Engeller

4- Tekniğine Uygun ve Sağlıklı Beslenilmelidir

Canlıların yaşam kalitelerini ve bağışıklık sistemlerini etkileyen en temel faktörlerden birisi de şüphesiz beslenme düzenidir. Çünkü kişi ne yerse odur. (1) Zaten vücut her haliyle kendini belli etmektedir. (2) (3) Eğer beslenme doğruysa bağışıklık sistemi çok daha güçlü olmaktadır ve hastalıklara karşı tedavilerin faydalı olması için beslenmenin doğru olması önem taşımaktadır. Beslenme konusunda mevsim, kilo, besin grupları, miktar, beslenme zamanı, besinin sağlıklı olup olmadığı, doğallık ve teknik (pişirme şekli vb.) gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Profesyonel İpucu: Bağışıklık sisteminin %70’i bağırsaklarda bulunduğu için (1) (zaten bağırsaklar 2. beyin olarak bilinir (2) (3)) sağlıklı bir mikrobiyotası olmayan kişilerin bağışıklık sistemleri risk altındadır. Bu sebeple bağırsak florasına zarar veren (4) (5) ve dirençli bakteri oluşumuna yol açan (6) uygulamalardan kaçınılmalı ve bağırsaklara önem verilmelidir. Ayrıca sağlıklı, kaliteli ve doğal besinlerle beslenilmelidir. (7) Sağlıklı beslenme bağışıklık sistemini güçlendirse de bağışıklık sistemini güçlendiren özel besinler mevcuttur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir? [Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?]
Görsel: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

📌 Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler: Probiyotik içeren besinler (yoğurt, kefir, ayran, şalgam vb.), doğal sebze meyveler ve baharatlar (özellikle limon, maydanoz, zerdeçal, zencefil, kişniş, kekik ve keçiboynuzu), doğal et ve et ürünleri, balıklar (özellikle soğuk su balıkları), bal, propolis, glisemik indeksi düşük gıdalar (özellikle kuruyemişler), özel tohumlar (keten vb.), doğal yağlar (zeytinyağı vb.), turşu, sarımsak, sirke, soğan, bitkisel çaylar (yeşil çay vb.), doğal çorbalar (tarhana, işkembe, kelle paça vb.), ginseng ve besleyici olan (özellikle C vitamini, B12 vitamini, çinko, omega-3, glutatyon, kolajen, koenzim Q10 içeren) besinler bu gruptadır.

5- Tekniğine Uygun ve Düzenli Uyku Alınmalıdır

Düzenli ve yeterli uyku bedeni, ruh sağlığını, bağışıklığı ve kiloyu korumak için önemlidir. Yapılan çalışmalarda günde 6-7 saatten daha az uyuyan kişilerde bağışıklık sisteminin güç kaybetmesi sonucu obezite ve çeşitli kronik hastalıkların yaygın görüldüğü görülmüştür. Bu sebeple yeterli, kaliteli ve düzenli uyku alınması gerekir. En az 6-7 saat, tercihen 22.00 ile 02.00 saatleri arasında, ses almayan karanlık bir odada ve doğru pozisyonda uyumak alınan uykunun kalitesini artıracaktır. Ayrıca uyuma tekniği, uyanma şekli, teknolojik cihazlardan uzak durmak ve hatta yaşam tarzı uyku verimini doğrudan etkilemektedir. Detaylı bilgi için:
(Ayrıca Bakınız: Biyolojik Saat Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Sağlıklı Olur?)

Görsel: Sağlıklı Bir Uyku Düzeninde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görsel: Sağlıklı Bir Uyku Düzeninde Dikkat Edilmesi Gerekenler

6- Hayata Düzenli Olarak Hareket Katılmalıdır

Düzenli olarak yapılan egzersizler bağırsaklardaki emilimi arttırarak besinlerden alınan verimi arttırır, terleme ile beraber vücuttaki toksinlerin ve zararlı bileşenlerin atılmasını sağlar. Ayrıca araştırmalara göre düzenli egzersiz yapmak üst solunum yolu enfeksiyonları dahil pek çok hastalığa yakalanma riskini düşürmektedir. (1) Üstelik düzenli spor yapmanın vücuttaki zararlı bakterileri yok eden hücre sayısını artırdığı da çeşitli araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bu sayede vücut kendi direncini arttırmaktadır yani spor bağışıklık sistemini güçlendirmek için idealdir.
(Ayrıca Bakınız: Düzenli Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?)

Not: Spor yapmanın ve terlemenin vücuda, organlara ve bağışıklık sistemine pek çok faydası olsa da bunların abartılmaması gerekir. Sakatlanmalar gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için uzman kişilere danışılmalıdır. Ayrıca vücut terleme ile faydalı vitamin ve mineralleri kaybettiği için ter attıktan sonra beslenme, kaya tuzu tüketimi ve maden suyu tüketimi gibi yöntemlerle takviye yapılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kaya Tuzu Nedir? Kaya Tuzunun Faydaları Nelerdir?)
(Ayrıca Bakınız: Soda ve Maden Suyu Farkı Nedir?)

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Sporun Faydaları Arasındadır
Görsel: Spor Yapmanın Sağlığa Faydaları

7- Kişisel Temizliğe Önem Verilmelidir

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusunun bir cevabı da vücudun içi gibi dışının da -özellikle vücudun içi ile dışı arasında bağlantı kuran ağız, burun ve kulak gibi noktaların- temizlenmesidir. Kişisel temizliğe ve kişisel bakıma önem vermek ideal ortam koşullarının sağlanarak hastalıklara yakalanma riskini düşürmek açısından kritik önem taşımaktadır. Bu sebeple özellikle el, yüz, kulak ve cilt temizliği; kıyafet ve ayakkabı temizliği; genel kapsamlı vücut temizliği; ev ve ofis ortamının temizliği gibi temizlik uygulamalarına dikkat edilmelidir.

Profesyonel İpucu: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal kişisel bakım ve temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Ne zamandan beri cilt, saçlar, tırnaklar vb. sağlıklı ve çekici olmak için vitamin, mineral, posa ve lif gibi besinler yerine hormon bozucu, ağır metal ve toksin dolu kimyasal kokteyllere ihtiyaç duyar oldu? Ağır kimyasal içerikli kişisel bakım ve temizlik ürünleri uzun vadede çeşitli sorunlara yol açabilir. Ayrıca aşırı hijyen takıntısı hem vücudun milyarlarca mikroorganizmadan oluşan doğal zırhında gedikler açmakta, hem de dirençli mikroorganizmaların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple her yıl yüzbinlerce kişi ölmektedir. (1)
(Ayrıca Bakınız: Kimyasalsız Doğal Temizlik Ürünleri ve Yöntemleri [Rehber])

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Kişisel Temizliğe ve Kişisel Bakıma Önem Vermek Gerekir
Görsel: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Temizlik Önemlidir

8- Sağlıklı Yaşam Tarzı Benimsenmelidir

✅ Bağışıklık sistemini güçlendirmek, yaşam kalitesini gözle görülür ölçüde arttırmak ve hastalıklara yakalanma riskini düşürmek için yapılabilecek en akıllıca şey sağlıklı yaşamı bir hayat tarzı haline getirmektir. Sağlıklı yaşam şimdiye kadar bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla ele alınan psikoloji, pH, beslenme, uyku ve spor gibi alt başlıkları kapsamaktadır. Fakat söz konusu bebekler olduğunda ekstra hassasiyet göstermek gerekir. Örneğin uzmanlara göre özellikle bebeklerin yararlı mikroorganizmaları dışarı çıkarak ve anne sütüyle alması gerekir.

✅ Bağışıklık sistemini güçlendirmek için rafine tuz yerine doğal kristal kaya tuzu kullanmak, incir ve kuruyemiş gibi şifalı besinler tüketmek, çıplak ayakla toprağa basarak topraklama yapmak, meyve ve sebzeleri mevsiminde yemek; olabildiğince organik, sağlıklı ve ev yapımı besinler tüketmek ve hatta oruç tutmak gibi sağlıklı yaşam pratikleri araştırılıp uygulanmalıdır. Ünlü sosyal medya platformlarından birisinin kurucusunun oruç tuttuğunu biliyor muydunuz? (1) Aşağıdaki görselde bahsedilen örnek senaryo bu konunun önemini anlatmak için yeterlidir:
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Sağlıklı Yaşam ve Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Neden Önemlidir? [Örnek]
Görsel: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Önemi [Örnek Senaryo]

✅ Sağlıklı bir yaşam ve güçlü bir bağışıklık sistemi için bağımlılık gibi zararlı alışkanlıklardan (sigara, alkol, uyuşturucu, mastürbasyon, teknoloji vb.) uzak durulmalıdır. Bunun en temel yolu ise gerçek ve güzel bir yaşamdır. Solunan havasını kalitesini arttırmak için de düzenli olarak havalandırma yapılmalıdır ve hatta gerekirse hava kalitesini arttıracak ek tedbirler (hava arıtıcı bitkiler, makineler vb.) alınmalıdır. Ayrıca düzenli olarak maruz kalınan toksinler ve zararlı bileşenler detoks ile vücuttan atılmalıdır. Bunların en önemlileri ağır metaller ve radyasyondur.
(Ayrıca Bakınız: Bağımlılıkların Gerçek Sebebi: Ödül Eksikliği)
(Ayrıca Bakınız: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?)

Yasal Uyarı: Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

7 Yorum

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal ve etkili öneriler paylaşmışsınız, güzel içerik teşekkürler 🙂

  2. Bağışıklık sistemimim güçlenmesi için sürekli C vitaminin yoğun olduğu yiyecekler tüketiyorum, temizliğime dikkat ediyor ve düzenli uyumaya çalışıyorum. Sizce de bunlar bağışıklık sistemi için yeterli midir?

    1. Merhaba, bilimsel araştırmalara göre sağlam psikoloji, (abartılmadan alınan) D vitamini ve dengeli & düzenli beslenme de önemlidir. Fakat bu öneriler bünyeden bünyeye farklılık gösterebileceği için bu konuda bir uzmana danışmanız daha akıllıca olacaktır.

  3. Bağışıklık sisteminin önemi ve bağışıklık sistemini güçlendirme yolları gerçekten bu kadar güzel anlatılamazdı, ellerinize sağlık.

    1. En az 6 aylık dev bir araştırmanın ve yazıda düzenli olarak yapılan güncellemelerin sonucu 😉

  4. Bir yazı düşünün ki hem bilimsel olsun, hem kullanıcıyı okurken sıkmasın, hem her köşesinde bilgi fışkırsın, hem de bu kadar uzunken laf gevezeliği yapmadan gerçekten faydalı bilgilerle ve önemli bakış açılarıyla dolu olsun.

  5. Bağışıklık sistemi güçlendirme ve bağışıklık sisteminin önemi bu kadar güzel anlatılamazdı. Her açıdan mükemmel bir içerik olmuş, tebrik ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu