Sağlıklı Yaşam

D Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi]

D vitamini eksikliği nedir, D vitamini eksikliği belirtileri ve hastalıkları nelerdir, D vitamini eksikliği neden olur, D vitamini eksikliği tedavisi nasıl yapılır ve D vitamini bulunan besinler nelerdir sorularının cevapları işte bu yazıda!

📌 D Vitamini Nedir (Kalsiferol): Kemik sağlığı, bağışıklık sistemi ve hücre gelişiminde kritik rol oynayan ve yağda çözünen bir vitamindir. Güneş ışığı sayesinde vücutta sentezlendiği (1) için aktif formu olan kalsitriol hormon olarak da kabul edilir. D vitamini, vücuttaki sistemlerde ve 200’den fazla gen üzerinde güçlü etkileri olan vücut fonksiyonları için olmazsa olmaz bir vitamindir. Öyle ki pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde vazgeçilmezdir. Vücutta yeterli miktarda bulunmadığında kas güçsüzlüğü, vücut ağrıları, yorgunluk, zayıf bağışıklık ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca çocuklarda raşitizmin birincil sebebidir.

Profesyonel İpucu: D vitamini güçlü bağışıklık, ruh sağlığı, kemik sağlığı, sağlıklı hamilelik, kalp sağlığı, kanserle mücadele ve bilişsel bozuklukları önleme gibi konularda hayati öneme sahiptir. (1) Ama D vitamini eksikliği ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Öyle ki farklı ülkelerde yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliği görülme sıklığı %40 ile %100 arasında değişmektedir. Örneğin 2020 ölçümlerine göre, dünya nüfusunun %50’sinde bu eksiklik görülmektedir. Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise bu oran %90’lara kadar çıkmıştır. (2)
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: D Vitamininin Vücuttaki Görevleri ve Fonksiyonları
Görsel: D Vitamininin Vücuttaki Görevleri ve Fonksiyonları

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

• Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda sık sık hastalanmak veya enfekte olmak
• Halsizlik, çabucak yorulmak, uyusa bile dinlenememek ve kronik yorgunluk yaşamak
• Kalsiyum emiliminin azalmasının sonucunda kas, kemik ve eklem ağrıları ile kramplar
• Kemik kaybı, kas kütlesinde azalma, destek hareket sisteminde zayıflama ve güç kaybı
Ruh halinde sıklıkla yaşanan değişiklikler (depresyon, anksiyete, çabuk sinirlenme vb.)
Bilişsel yeteneklerde bozulma, uykusuzluk, saç dökülmesi ve yaraların yavaş iyileşmesi
• Cilt ve kalp sorunları, kilo vermede güçlük, inflamasyon, otoimmün hastalıklar, diyabet

D vitamini eksikliğinin belirtileri eskiden sadece destek ve hareket sistemi ile ilişkilendirilirken 2000’li yıllardan sonra yapılan araştırmalarla beraber D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilen hastalıkların yelpazesi oldukça büyümüştür (kanser, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik hastalıklar, enfeksiyonlar, otoimmün ve kronik hastalıklar vb.). Ayrıca şiddetli ve uzun süreli D vitamini eksikliği özellikle büyüme çağındaki bireylerde büyüme sorunları, deformiteler ve raşitizm; yetişkinlerde osteomalazi; yaşlı bireylerde ise yatağa bağımlı hale gelmek gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Ayrıca testosteron düşüklüğüne ve üreme sorunlarına yol açabilir.

Görsel: D Vitamini Eksikliği Belirtileri (Semptomları)
Görsel: D Vitamini Eksikliği Belirtileri (Semptomları)
Not: Yukarıda listelenmiş olan belirti ve semptomlar D vitamini eksikliği yaşayan bireylerde en sık görülen belirtilerdir. Ancak burada listelenmemiş başka belirti ve semptomlar da bulunmaktadır. Ayrıca D vitamini eksikliği semptomları (belirtileri) başka hastalıklar ile benzediği için olası belirtiler halinde teşhis için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Üstelik erken teşhis bu sorunun daha kolay bir şekilde tedavi edilmesi ve vücuda daha az zarar vermesi açısından hayati öneme sahiptir.

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Gün boyunca kapalı mekanlarda bulunarak yeterince güneşlenmemek, güneş korucuyu kullanmak, Ekvator’dan uzakta güneşin yıl boyu fazla görülmediği yerlerde yaşamak, yaşın ilerlemesi sebebiyle cildin incelmesi, ten renginin koyu olması, kilolu veya obez olmak, D vitamini içeren besinlerden yeterince tüketmemek, çeşitli hastalıklar ve ilaçların yan etkileri, bağırsaklarda yetersiz emilim (Crohn hastalığı, çölyak hastalığı vb.), karaciğer veya böbreklerin iyi çalışmaması, genetik faktörler, hamilelikte artan ihtiyaç, (anneler için) çocuk emzirmek ve (bebekler için) yeterince anne sütü alamamak D vitamini eksikliğinin temel sebepleridir.

Görsel: D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri
Görsel: D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri (1)

D Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Canlıların onlarca sağlık parametresi vücutta yeterince D vitamini olmasına bağlıdır. Dolayısıyla D vitamini eksikliği halinde beden sinsi ve ilerleyici bir çökme süreci içine girer. Bu nedenle de D vitamini sadece bir vitamin değildir, aynı zamanda sağlıklı yaşam için elzem bir maddedir. Yağda çözünen bir vitamin olduğu için vücutta depolanabilir ve her gün alınması gerekmez. D vitamini her ne kadar vücutta depolanabilse de, sürekli olarak tüketilen bir madde olduğu için yerine konulamaması halinde seviyesi düşer. Bu sebeple düzenli olarak takviye edilmelidir.

1- D Vitamini Eksikliği Tanısı Nasıl Konulur?

Her yıl düzenli olarak, tercihen hastalık sezonunun başladığı sonbahar aylarında D vitamini seviyesine baktırılmalı ve uzman kontrolünde gereken adımlar atılmalıdır. Ayrıca yaz başında yaptırılacak ikinci bir analiz de yazın ne oranda D vitamini depolamak gerektiği konusunda yol gösterici olabilir. Zaten kandaki D vitamini düzeyi izlenmesi gereken temel sağlık parametreleri arasındadır ve bunu en iyi gösteren parametre 25 OH’dır. Özellikle riskli grupta olanlar (cildi koyu renkliler, yeterince güneşlenmeyenler, beden kitle indeksi 25’in üzerinde olanlar, vücut ağrıları olanlar, depresif olanlar, veganlar vb.) mutlaka D vitamini kontrollerini yaptırmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Vücut Kitle İndeksi Nedir? [BMI Hesaplayıcı])

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Olanlar 25 Hidroksi D Vitamini Testi Yaptırmalıdır

2- D Vitamini Seviyeleri Nelerdir?

Seviyenin TanımıD Vitamini Seviyesi
D Vitamini Eksikliği20 ng/ml’den az
D Vitamini Yetersizliği21-30 ng/ml arası
Alt Sınır (Düşük Normal)31-40 ng/ml arası
Normal (İdeal Seviye)41-80 ng/ml arası
Üst Sınır (Yüksek Normal)81-119 ng/ml arası
D Vitamini Fazlalığı120 ng/ml’den fazla
Tablo: Vücuttaki D Vitamini Seviyeleri ve Tanımları

Not: İnsan vücudundaki ideal D vitamini seviyesi ve D vitamininin vücuttaki sağlıklı üst limiti hakkında farklı veriler elde edildiği ve bu konular hakkında farklı görüşler bulunduğu için bu konu hâlâ tartışma konusudur. Bazı uzmanlara göre seviyenin 40-50 ng/ml olması yeterli iken, bazı uzmanlara göre bu seviyenin 80-100 ng/ml olması gerekmektedir. Bu sebeple doktorunuz dediklerini uygulayınız! Ayrıca vücutta D vitamini, K vitamini, magnezyum ve kalsiyum dengesi de korunmalıdır.

Görsel: D3 Vitamini, K2 Vitamini, Mg ve Ca Dengesi Önemlidir
Görsel: D3 Vitamini, K2 Vitamini, Mg ve Ca Dengesi Önemlidir

3- Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

D vitamini vücutta depolanabilmesine rağmen günlük olarak tüketilmesi gerekmekte olup, günlük D vitamini ihtiyacı tartışmalı bir konudur. Genel bir prensip olarak sağlıklı bir yetişkin için günlük alınması gereken D vitamini miktarı 600 IU (15 mcg)’dir. Ancak bu miktar yaş, vücutta vitamin eksikliği olup olmadığı, hamilelik ve emzirme döneminde olunup olunmadığı gibi faktörlere göre farklılık gösterebilmektedir. Önemli olan (herkesin metabolizması farklı olduğu için) günlük alınan D vitamini miktarından ziyade, kandaki D vitaminin ideal düzeyde olup olmadığıdır. Bu sebeple D vitamini takviyesi uzman kontrolünde, kan testi yaptırılıp ve vücuttaki yarılanma ömrünün ortalama 2-3 hafta olduğu hesaba katılarak yapılmalıdır. (1)

Aşırı yüksek doz D vitamini alımı, toksik veya zararlı nitelikler gösterebilir. Bu sebeple 0-1 yaş grubuna 400 IU (10 mcg), 1-70 yaş grubuna 600 IU (15 mcg), 70 yaş üstüne 800 IU (20 mcg) D vitamini önerilmektedir. (1) Ancak bu değerlerin yeterli olmadığını iddia eden uzmanlar ve bu yönde elde edilen veriler mevcuttur. Mesela araştırmalara (2) ve Amerikan Endokrin Derneği’ne (3) göre yetişkinler için günde 10.000 IU alım güvenli olup bu durum herhangi bir kritik toksik değişikliğe yol açmamaktadır; ve meşhur Prof. Dr. Anthony Fauci COVID-19 sürecinde önerilen miktarın 10 katı (günde 6.000 IU) D vitamini kullanmıştır. (4) (5) Ayrıca Prof. Dr. Ahmet Aydın farklı bir yaklaşımda bulunarak kilo başına 100 IU D3 vitamini tüketilmesini önermektedir.

Görsel: Rahmetli Prof. Dr. Ahmet Aydın'a Göre Kiloya Göre Önerilen Günlük D Vitamini İhtiyacı (IU)
Görsel: Kiloya Göre Önerilen Günlük D Vitamini İhtiyacı (IU)
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

4- D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

D vitamini yağda çözünen dört vitaminden birisi (A, D, E, K) olup (bitkisel kaynaklı) D2 ve (hayvansal kaynaklı) D3 olarak iki şekli bulunmaktadır. Ancak insan vücudu D3 vitamini ürettiği için, eksiklik halinde D3 formuna odaklanılması mantıklı olacaktır. D vitamini eksikliği tedavisi yapılırken güneşlenmek, D vitamini takviyesi almak ve D vitamini içeren besinler tüketmek gibi farklı yöntemler bulunmaktadır. İçlerinde en doğal ve en etkili yöntem güneşlenmektir. Ayrıca bu sorun mevcut algının aksine genellikle yalnızca beslenme ile çözülememektedir. (1)

4.1 – Tekniğine Uygun Olarak Güneşlenme

Profesyonel İpucu: Araştırmalara göre coğrafi konum sebebiyle güneşe maruz kalarak yeterli D vitamini üretenlerin birçok hastalığa yakalanma ihtimali daha düşüktür. Benzer bir şekilde 1918-1919 İspanyol Gribi ve COVID-19 salgınlarında yaz aylarında (üretilen yüksek D vitamini sayesinde) ölüm oranları çok daha düşük seyretmiştir. (1) (2) Zaten vücutta pek çok gen D vitaminiyle bağlantılı olduğu için güneş ışınlarıyla kazanılan D vitamini bu konuda en güvenli ve etkili yöntemdir. Nitekim atalarımızın da dediği üzere “güneş girmeyen eve doktor girer“. 🙂
(Ayrıca Bakınız: Sağlıkla İlgili Güzel Sözler ve Atasözleri)

D Vitamini Eksikliğini Kapatmak İçin Güneşli Açık Havada Tekniğine Uygun Şekilde Güneşlenmek Gerekir
Görsel: D Vitamini Eksikliğini Kapatmak İçin Tekniğine Uygun Güneşlenme

Güneşlenmede verimi artırmak için günde 20 dakika tercihen güneş ışınlarının dik geldiği (yani gölgenin boydan kısa olduğu) öğle saatlerinde güneşlenilmelidir. Bu süre havanın bulutlu olması, kişinin cilt rengi, güneşlenme saati, vücudun güneş alan miktarı ve yaşanılan bölge gibi faktörlere göre farklılık göstermektedir. Güneşlenerek D vitamini üretebilmek için yaşanılan yere D vitamini sentezi için gereken UVB ışınlarının ulaştığından emin olunmalıdır. Bu konuda en güncel bilgiler çeşitli uygulamalar ve güneşlenme takvimleri yardımıyla öğrenilebilir.

✅ Güneş ışınlardaki UVB ışınları cam ve plastik gibi maddelerden geçemediği için güneşin doğrudan deri üzerine düşmesi sağlanmalıdır. Ayrıca güneşlenirken güneş koruyucu kremler kullanılmamalıdır. Çünkü güneş koruma kremleri UV-B ışınlarına karşı da öyle iyi bir koruma sağlarlar ki koruma faktörü 30 bir krem vücudun D vitamini sentezi yeteneğini %95 oranında azaltabilir. Ayrıca güneşlenince en az 1-2 saat duş alınmamalı ve sabun kullanılmamalıdır. Çünkü üretilen D3 vitamini cildin yüzeyine çıkmakta ve zamanla emilerek kana geçmektedir.

Görsel: D Vitamini Eksikliği Tedavisinde Güneşlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görsel: D Vitamini Eksikliği Tedavisinde Güneşlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uyarı: Güneşe kısa süreli maruz kalmak cilt üzerinde ciddi olumsuz bir yaratmasa da güneşe yüksek miktarda maruz kalmak cilt yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açabilmektedir. (1). Bu sebeple (koyu tenliler güneşte daha uzun süre kalabilse de) daha uzun süre güneş kalmak için ekstra koruyucu önlemler alınmalıdır. Örneğin sıcak çarpmasından ve gözler gibi riskli bölgeleri güneşin olası zararlı etkilerinden korumak için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanmak akıllıca olabilir.

4.2 – Tekniğine Uygun Vitamin Takviyesi

D vitamini eksikliği sorununu gidermek için ikinci yöntem hazır D vitamini takviyeleri almaktır. Takviyeler damla (ampul), enjeksiyon (iğne) ve hap gibi çeşitli formlarda olabilmektedir. Kış aylarında yeterli güneş ışığı olmadığı ve UV-B ışınları ulaşamadığı için vitamin takviyesi almak gerekebilir. Benzer bir durum yeterince güneş yüzü görmeyenler için de geçerlidir. Vitamin takviyesi almakta temel amaç vücuttaki D vitamini seviyesini güvenli bir noktaya getirmektir.

D Vitamini Eksikliği Kapatma Yollarından Birisi De Takviyelerdir

D vitamini takviyesi alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
• Vücudun doğrudan kullanabildiği daha etkili ve düşük riskli D3 formu tercih edilmelidir.
• D vitamini yağda çözündüğü için yağ karışımı halindeki takviyeler daha etkili olacaktır.
• Takviyenin eser miktarda bile katkı maddesi içermemesine (BHA vb.) dikkat edilmelidir.
• Vücuttaki mineral dengesi için özellikle yaşlıların D3K2 formunda almaları önerilir. (1)
• Takviyeler mutlaka uzman kontrolünde ve periyodik ölçümler yapılarak kullanılmalıdır.
• D vitamini takviyeleri yağ içeren bir yemekle birlikte alınmalıdır. (Bu emilimi %32 artırır)

Profesyonel İpucu: 2013’te yapılan bir araştırmaya göre ağızdan ve enjeksiyon yoluyla alınan D vitaminlerinin her ikisi de etkili olmaktadır. Ancak 3 ay sonraki düzey artışı ağızdan alanlarda belirgin şekilde daha fazla olmuştur ve altıncı ayın sonunda ise pek farklılık kalmamıştır. Bu sebeple D vitaminini enjeksiyon yerine ağızdan (oral olarak) almak daha mantıklı olabilir. (1) Ayrıca vücut D vitaminini aktive etmek için magnezyuma ihtiyaç duyulmaktadır. (2) En önemlisi de vitamin enjeksiyonlarının (yani iğnelerinin) ağır metal içermemesine dikkat edilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Nedir? Ağır Metallerin Zararları Nelerdir?)

Görsel: D3 Vitamini Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görsel: D3 Vitamini Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

4.3 – D Vitamini İçeren Besinler Tüketmek

Normal şartlar altında D vitamini ihtiyacının %90’ı güneş ışınlarından, %10’u ise besinlerden karşılanmalıdır. (1) Çünkü D vitamini doğal olarak çok az gıdada bulunur ve gıdalar genellikle bir kişinin günlük ihtiyacını karşılamak için yeterli değildir. Öyle ki kişi en çok D vitaminini içeren balık ve karaciğer gibi besinleri bolca tüketse bile ihtiyacının en fazla %20’sini bu yolla karşılayabilir. Ayrıca somon, sardalye, ringa, kılıç, ton ve uskumru gibi yağlı balıklar; karaciğer, yumurta sarısı, karides, tavuk, kırmızı et, doğada güneş gören mantarlar ve yapay takviyeyle zenginleştirilmiş gıdalar (tahıl, süt, süt ürünleri vb.) D vitaminince zengin besinler arasındadır.

D vitamini en çok koyunların kuyruk yağında bulunur. Öyle ki koyunlar güneş ışığını adeta vücutlarında depolarlar. D vitamini olarak alınan takviyelerin hammaddesinin (eğer vegan ürünü değilse) genellikle koyunların kıllarından elde edildiğini biliyor muydunuz? (1) (2) Zaten kuyruk yağının sağlığa çeşitli faydaları bulunmakla beraber bunlar yüzyıllardır bilinmektedir. (3) Kuyruk yağını yemeklere katılarak tüketmek mümkündür. Kokusunu ağır bulanlar, içine kakule ekleyerek yumuşatabilirler ancak sade olarak tüketilmesi daha tesirlidir (yani etkilidir).
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Görsel: D Vitamini İçeren Besinler ve Besinlerdeki D Vitamini Miktarları
Görsel: D Vitamini İçeren Besinler ve Besinlerdeki D Vitamini Miktarları
Yasal Uyarı: D vitamini eksikliği [belirtileri, nedenleri ve tedavisi] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu