Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Arabalarda yakıt tüketimi hesaplama nasıl yapılır sorusunun cevabı; kullanışlı yakıt tüketimi hesap makinesi, yakıt tüketimi hesaplama formülü, örnek yakıt tüketimi hesaplama uygulamaları ve hesaplama yöntemleri işte bu sayfada!

Hesap Makinesi İle Yakıt Tüketimi Hesaplama

Gerekli Bilgiler Değerler
Ödenen Tutar (₺):
Gidilen Mesafe (km):
Yakıt Litre Fiyatı (₺):
KM Başına Ortalama Tüketim (lt):
KM Başına Ortalama Tüketim (₺):
100 KM’de Ortalama Tüketim (lt):
100 KM’de Ortalama Tüketim (₺):

Gerekli Bilgiler Değerler
Ödenen Tutar (₺):
Yakıt Litre Fiyatı (₺):
100km’deki Tüketim (lt):


Alınan Yakıt (lt):
Gidilebilecek Mesafe (km):
KM Başına Ortalama Tüketim (lt):
KM Başına Ortalama Tüketim (₺):

Gerekli Bilgiler Değerler
Gidilecek Mesafe (km):
Yakıt Litre Fiyatı (₺):
100km’deki Tüketim (lt):
Ödenecek Tutar (₺):
Gidilecek Mesafe (km):
KM Başına Ortalama Tüketim (lt):
KM Başına Ortalama Tüketim (₺):

Profesyonel İpucu: Yakıt tüketimi hem gerekli bütçeyi hazırlama, hem de ideal sürüş tarzına ulaşma açısından son derece önemli olduğu için sürücülerin dikkat ettiği konulardan birisidir. Araçların yol bilgisayarlarında ortalama yakıt tüketimi verileri anlık olarak gösterilse de yakıt tüketimini hesaplamanın oldukça çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. İdeal yakıt tüketimi araçtan araca göre farklılık gösterse de fabrika verilerinin bir tık üstüdür çünkü bu değerlere ulaşmak oldukça zordur.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır? [İdeal Yakıt Tüketimi Hesaplama]

İdeal Yakıt Tüketimi Nedir? İdeal Orana Nasıl Ulaşılır?

Türü ne olursa olsun araçlar için en ideal yakıt tüketimi onlara ait resmi fabrika değerleridir. Çünkü her bir aracın teknik özellikleri (motor türü ve özellikleri, yakıt türü, tahrik türü, ağırlık, tekerlekler, ekstra donanımlar vb.) farklı olduğu için tüm araçlar için geçerli olan ortak ideal bir değerden bahsedilemez. Aslında aynı model araçlar bile özelleştirilmiş farklı donanımları sebebiyle farklı yakıt tüketimi ortalamalarına sahip olabilirler. Ancak, yine de bir genelleme yapmak gerekirse fabrika verileri ve bu verilerin bir tık üstündeki tüketimin başarılı olduğu söylenebilir. Araçların kullanım kılavuzlarında veya internette bu verilere kolaylıkla ulaşılabilir.

Profesyonel İpucu: Fabrikanın katalog verileri ile gerçek yakıt tüketimi arasında fark olması son derece normaldir. Fabrika testleri düz yolda, mükemmel bir asfaltın üzerinde, ideal sıcaklıkta, rüzgarsız bir havada, cılız sürücü ile, oldukça düşük yük miktarları ile ve viteslerin ideal hız oranları baz alınarak yapılmaktadır. Bu sebeple optimum verimde hesaplanan fabrika çıkışı değerlerini yakalamak ‘çoğu zaman’ sürücülere hayal gibi gelse de, bu değerlere ulaşmak için yakıt tüketimini etkileyen faktörler baz alınarak uygulanabilecek bir takım özel teknikler de bulunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?)

Görsel: Araçlarda Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörle
Görsel: Araçlarda Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler

Farklı Yöntemlerle Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

1- Aracın Ortalama Yakıt Tüketimini Hesaplama

Yakıt tüketimini hesaplamanın en bilindik yöntemi depoyu tamamen doldurup ve ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayıp yakıtı bitirmek ardından da litre cinsinden toplam depo hacmini depo bitinceye kadar kat edilen toplam kilometreye bölmektir. Bu işlem depo göstergesinin oynama miktarına göre de yapılabilir. Bu hesaplamayla bulunan değerin 100 ile çarpılması ile elde edilecek sonuçta ‘arabam 100 km’de kaç litre yakar‘ sorusunun cevabıdır. Örneğin 10 litre yakıt ile 150 kilometre yol gidebilen bir araç 10/150 = 0.06 l/km yani kilometre başına 0.06 litre yakıt tüketiyor diyebiliriz. Benzer bir mantıkla arabanın kaç kuruş yaktığı hesaplanabilmektedir.

Bilgi: Araç karma yakıt tüketimini hesaplamanın belli bir standardı mevcuttur. Şehir içi yakıt tüketimi hesaplama için motor soğuk haldeyken çalıştırılıp max. 50 km/s hız ile 4-19 km arası bir mesafede test yapılır. Şehir dışı yakıt tüketimi hesaplama için şehir içi hesaplamasından sonra motor ideal sıcaklıkta iken max. 120 km/s hız ile 7 km mesafede test yapılır. Karma yakıt tüketimi hesaplama için de ortalama şehir içi tüketim verisinin %37’si ile ortalama şehir dışı tüketim verisinin %63’ü toplanır. Karma yakıt tüketimi araba alırken dikkat edilmesi gereken bir kriterdir.
(Ayrıca Bakınız: Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler)

Görsel: Araç Bilgisayarı İle Ortalama Yakıt Tüketimini Öğrenme Örneği
Görsel: Araç Bilgisayarı İle Ortalama Yakıt Tüketimini Öğrenme Örneği

2- Gidilebilecek Maksimum Mesafeyi Hesaplama

Araçtaki yakıt veya alınan yakıt ile 100 km’deki ortalama yakıt tüketimi arasında basit bir oran orantı ilişkisi kurularak gidilebilecek maksimum mesafe hesaplanabilir. Bunun yolu ise aracın deposundaki yakıt miktarının aracın l/100km cinsinden ortalama yakıt tüketimine bölünmesidir. Örneğin deposunda 15 litre yakıt bulunan ve 100 km’de ortalama 7.5 litre yakıt tüketen bir araç deposundaki 15 litre gaz ile; 15/(7.5/100)= 200 kilometre yol gidebilir. Ancak yol kalitesi, lastik basıncı, yük ve araç sürüş tarzı gibi pek çok etkenin bu değerleri etkilediği unutulmamalıdır.

3- Alınması Gereken Yakıt Tutarını Hesaplama

Gidilmesi planlanan mesafe ile aracın 100 km’deki ortalama yakıt tüketimi arasında basit bir oran orantı ilişkisi kurularak yolda kalmamak adına alınması gereken minimum yakıt miktarı hesaplanabilir. Bunun yolu ise l/100km cinsinden ortalama yakıt tüketiminin gidilecek toplam kilometre ile çarpılıp çıkan sonucun 100’e bölünmesi ve depodaki mevcut yakıt miktarının bu sonuçtan çıkarılmasıdır. Örneğin 250 kilometre yol gitmesi planlanan, deposunda 10 litre yakıt bulunan ve 100 km’de de ortalama 7 litre yakıt tüketen bir aracın yolda kalmamak için en az (7/100) * 250) – 10 = 7,5 litrelik yakıt almalıdır. Ancak pek çok etkenin bu değerleri etkilediği ve en önemlisi yakıt tüketimini azaltarak tasarruf yapmanın mümkün olduğu unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?)

Görsel: Araç Yakıt Tüketimini Azalma Yöntemleri
Görsel: Araç Yakıt Tüketimini Azalma Yöntemleri

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu