Hayata Dair

Statü Nedir? [Toplumsal Statü Sağlama]

Statü Nedir: Bir kimsenin, bir toplumda ya da topluluk içindeki hiyerarşik düzendeki durumu, yeri, kazandığı saygınlık ve makamı gibi toplumsal rollerinin toplamıdır.

Bu yazımızda statüyü oluşturan unsurlar, toplumsal statünün ne işe yaradığı ve nasıl statü gösterişi yapılması gerektiği hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu yazıdaki özel yöntemleri sadece birbirinize hava atmak yerine; bir PR çalışması veyahut itibar yönetimi gibi faydalı amaçlar uğuruna kullanmayı düşünebilirsiniz. Lafı uzatmadan konuya girelim.

Hassas Konularda Gösteriş Yapılmaz
Hassas Konularda Gösteriş Yapılmaz

1- Statüyü Oluşturan Unsurlar Nelerdir?

Sosyal güç ve diğer insanlarla kuvvetli ilişkiler
Düzen içerisinde bulunulan konumun önemi
Düzendeki rol yani görevler, hak ve sorumluluklar
Şeref, güç ve prestij gibi faktörlerin bileşimi
Ekonomik güç
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?)
Çekicilik ve PR çalışmaları

Toplumsal Rol ve Toplumsal Statü Toplumdaki Konumumuzu Belirten Kavramlardır
Toplumsal Rol ve Toplumsal Statü Toplumdaki Konumumuzu Belirten Kavramlardır

2- Toplumsal Statü Ne İşe Yarar?

Toplumsal statü insanların gruplara ayrılmasını sağlar. Aslında bu durum insanlar nezdinde hayatın sıkıcılığını azaltıp, insanlara daha yukarıyı daha ileriyi hedeflemek gibi bir takım amaçlar sunar. Bu sebepledir ki kıskandırmayan statü, statü değildir derler.

3- Gösteriş Nedir? Nasıl Yapılır?

Gösteriş Yapmak: Kıskandırmak, kendini göstermek, dikkat ve ilgi çekmek gibi değişik amaçlarla göze çarpacak davranışlarda bulunmaya denir. İnsanlar gösterişi genellikle lüks ürünlere para vererek yaparlar. Neden mi? Şu görselde bu durum çok güzel açıklanmış:

İnsanlar Lüks Ürünler Satın Alarak Yüksek Statü Sahibi Olmak İsterler
İnsanlar Lüks Ürünler Satın Alarak Yüksek Statü Sahibi Olmak İsterler

Gösteriş yapmak her ne kadar yer yer gerekli olsa da nice insanların sırf gösteriş yapabilmek uğruna komik durumlara düştüğü, koca koca servetleri heba ettiği şüphesiz bir gerçektir. Bakın Emre Yılmaz, Genç Bir İş Adamına adlı kitabında bu durumu ne güzel özetlemiş:


“Statü gösterişi para kazanılarak yapılmaz, para yakılarak yapılır. Meydanlarda alenen yakarsan “deli” derler. Teknelerde, müzayedelerde, malikanelerde yakarsan “wow” derler.”


Bu Söz ile Tam Olarak Bu Kastedilmektedir
Bu Söz ile Tam Olarak Bu Kastedilmektedir

Gösteriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

.#. Gösteriş yapma yöntemi kişinin bulunduğu statü, sosyal durumu (çevre), ekonomik durumu, cinsiyeti gibi faktörlere göre değişir.

Örnek: Tekneler, pahalıca arabalar, saatler, şurada burada ikinci evler, marka çantalar, kıyafetler,…

.#. Ölçüyü tutturmak esastır. Her işte olduğu gibi, gösterişte de abartıya kaçanlar önce insanları gıcık etmeye, daha sonra da kendilerinden soğutmaya başlarlar.

Örnek: Dönem dönem lüks ve mutlu(!) yaşamları ile gündem olup, insanları kendilerine hayran bırakan ünlüler ve sürekli gündem olup insanların gözünden düşen, dikkat çekmeyi başaramayan ünlüler.

Yapılan Hayır Gibi Konularda Gösteriş Yapmak Genellikle Uygun Değildir
Yapılan Hayır Gibi Konularda Gösteriş Yapmak Genellikle Uygun Değildir

.#. Gösteriş yapmak hem maddi, hem de manevi bir bedel ister. Giden zamanınız da çorbanın tuzu olur. Bu sebeple gösteriş yaparken 1 verip 10 kazanmaya, yani en yüksek verimi elde etmeye çalışmalısınız.

Örnek: 25 milyon lira verip uzaya giden adam, 25 milyon lira verip devasa bir tekne veyahut malikane alan bir adama göre daha kalıcı ve daha sağlam bir statü edinmiştir.

.#. Gösteriş yapmak ile görgüsüzlük birbirine karıştırılmamalıdır. Görgüsüzlük, yerinde yapılan gösterişle gelen tüm olumlu puanın tek kalemde silinip atılmasını sağlar. İnsanların tepkisini, nefretini çekmeniz de cabası olur. Mesela;

Bu Gösteriş Değil Görgüsüzlüktür
Bu Gösteriş Değil Görgüsüzlüktür

.#. Gösteriş yaparken hedef kitlenizin tercihlerini esas almalısınız. Unutmayınız ki, statü ve sosyal saygı ölçüsü subjektif (öznel) olan şeylerdir.

Örnek: İş adamlarının olduğu bir önemli bir fuara farklı olacağım deyip şortla gidip rezil ve aleme maskara olmak.

.#. Statü gösterisine devam edebilmek için batanlar, yanlış yatırımlar yaptıkları için batanlardan daha çoktur. Unutmayınız ki para kendisini yapanlarla sevişir, biriktirenlerle evlenir, statü gösterisi ile aldatanlardan ayrılır. Başka bir deyişle, fakirlerin çevresinden kurtulma hırsıyla bir servet kazanılır, zenginlerin çevresinden kalma hırsıyla bir servet kaybedilir.

Örnek: Eltilerin Savaşı filminde, sadece birbiriyle itişmek için saf ve dünyadan bir haber kocalarını dünyanın borcuna sokup üstelik onları birbirine düşüren eltiler.

Gösteriş Uğuruna Koca Servetler Heba Edilir Derken Bunları Kastediyoruz
Gösteriş Uğuruna Koca Servetler Heba Edilir Derken Bunları Kastediyoruz

.#. Her statü sembolünü bir üst statüdekilerin çoğu hakir görür, bir alt statüdekilerin çoğu kıskanır. Fakat 2-3 sınıf yukarıda veya aşağıda olanların çok da umurunda olmaz. Bu sebepten ötürüdür ki onbaşılar çavuşları kıskanır, generalleri değil.

Örnek: Zenginlerin en akıllılarının çoğunun kendilerine dost olarak birkaç sınıf aşağıdakileri tercih etmesi bu durumun en somut örneğidir.

.#. En büyük gösteriş, her türlü imkana sahip olmadığı halde gösteriş yapmamak, daha doğrusu zaten krallar gibi yaşadığı için buna ihtiyaç duymamaktır.

Gösteriş Yapmanın Da Bir Edebi Adabı Vardır
Gösteriş Yapmanın Da Bir Edebi Adabı Vardır

Kaynakça: Yazının içeriğinin yarısı Emre Yılmaz’a ait, Genç Bir İş Adamına adlı kitaptan alıntıdır.

Ayrıca özellikle yeni nesildeki pek çok kız için erkek ve hatta gay kanka miktarının kendi içlerinde bir çeşit toplumsal statü sembolü olduğu unutulmamalıdır.

Görsel: Reklamcılıkta Değer Pazarlaması Çok Daha Etkilidir (Örnek)
İnsanlar Statü Gösterişi İçin Katma Değerli Ürünlere Servetler Harcayabilirler

Yalnız vücut geliştirme günümüzde overrated. Elbette ceteris paribus, geri kalan her şeyi eşit iki erkekten kaslı olanı, göbekli olanına üstünlük sağlar. Ancak statünüzde ve/veya finansal gelirinizdeki x birim ilerleme, kaslarınızdaki 5x gelişimden daha çok statü atlatır.

// url değişimi?

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu