Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Bedava Seyahat Etmenin Yolları Nelerdir?

Bedavaya seyahat etmek mümkün mü, seyahat eden bir insanın en temel ihtiyaçları nelerdir, bedavaya / ucuza seyahat etmenin yöntemleri nelerdir ve seyahatte nasıl tasarruf yapılır sorularının cevapları bu yazıda! İşte detaylar...

Sırtına çantayı alarak özgürce ve üstelik bedavaya (en azından olabildiğince ekonomik şekilde) dünyayı dolaşmak bir hayal değildir. Rüyaları süsleyen bu tür fikirleri duyanların yer yer içleri gitmekte, bazen de bu konuda okuduklarına inanamamaktadırlar. Kullanılabilen bazı tekniklere ek olarak; sadece gelişmiş ülkelerde değil hemen her ülkede, oldukça çeşitli alanlarda hizmet veren gönüllü seyahat organizasyonları da bulunmaktadır. Bu tarz organizasyonların bazılarına katılmak tamamen ücretsiz iken bazıları için düşük miktarda ücret ödenmesi gerekmektedir.

Profesyonel İpucu: Akıllıca teknikler kullanılıp seyahat masrafları önemli ölçüde azaltılabilir. Örneğin gidilen yerlerde sokakta müzik yapmak ve bileklik satmak gibi yollarla kazanılan para ile kişi cebinden bir şey çıkmadan seyahat masraflarını sübvanse edebilir. Ayrıca yurt dışında gönüllü olarak çalışılırken yapılan bir iş için maaş benzeri bir ücret alınmasa da beslenme, barınma, dil eğitimi ve yerel ulaşım gibi konularda tek kuruş harcanmadan yardım alındığı gibi, bazen az miktarda cep harçlığı bile kazanılabilmektedir. Ancak bu noktada ‘bedava peynir sadece fare kapanında olur‘ misali art niyetli kampanyalara dikkatli olunması isabetli olacaktır.
(Ayrıca Bakınız:
Neden Bedava Peynir Sadece Fare Kapanında Olur?)

Bedavaya veya Ucuza Seyahat Etmenin Yolları Nelerdir?

Seyahat Eden Bir İnsanın Temel İhtiyaçları Nelerdir?

Bedavaya veya ucuza seyahat etmek gerçekleştirmesi imkansız bir hayal değildir, ancak işin iç yüzünün detaylıca düşünülerek gerçekçi hesaplarla bunun mümkün hale getirilmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir. Seyahat edecek bir insanın planlaması gereken en temel ihtiyaçları beslenme, barınma, ulaşım, iletişim, sağlık ve gerekli belgelerdir. Bunlar aynı zamanda seyahati yapılabiliyorsa bedavaya getirmek şayet yapılamıyorsa da tasarruf ederek masrafları olabildiğince azaltmak için üzerinde düşünülmesi gereken en temel hususlardır.

Beslenme: Ortalama sağlıklı bir insanın günde 3 öğün yeme ve içme ihtiyacı karşılanmalıdır.
Barınma: Geceleri güvenli yerde konaklamanın haricinde temizlik vb. ihtiyaçlar karşılanmalıdır.
Ulaşım: Seyahat edilecek ülkeye ulaşımın haricinde ülke ve şehir içi ulaşım da planlanmalıdır.
İletişim: Telefondan bireysel internet erişimi, yurt dışı aramaları vb. unsurlar planlanmalıdır.
Sağlık: Yurt dışında tedaviyi de kapsayan seyahat sağlık sigortası yaptırmak olası riski azaltır.
Vize & Pasaport: Gerekli belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösteren zorunlu masraflardandır.
(Ayrıca Bakınız: Vize Nedir? Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?)

Görsel: Seyahat Eden Bir İnsanın Temel İhtiyaçları
Görsel: Seyahat Eden Bir İnsanın Temel İhtiyaçları

Bedavaya veya Ucuza Seyahat Etme Yöntemleri Nelerdir?

1- Yeme İçme Masraflarını Azaltın

Tatilde yepyeni lezzetleri tatmak güzel bir deneyim olsa da bu durum beslenme giderlerinin gözden geçirilmesi gerektiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Bu nedenle iyi bir araştırma ile gidilecek yerdeki en ekonomik beslenme seçeneklerinin dikkatlice süzülmesi gerekmektedir. Bunun en etkili yolu tüm yemekleri kişinin kendisinin pişirmesidir. Öyle ki bir kamp ocağı ile istenilen yerde yemek yapılabilir. Ayrıca otelde konaklayacakların kahvaltının konaklamaya dahil olmasına özen göstermeleri ve uygun sokak lezzetlerini araştırmaları akıllıca olacaktır.

Profesyonel İpucu: Dünyanın pek çok yerinde önemli restoranlar öğle saatlerinde akşam yemeği saatlerine göre daha uygun fiyatlardan müşterilerini ağırlamaktadır. Bu nedenle şehrin önemli lezzetlerini denemek ve biraz kendinizi şımartmak için gidilen yerdeki önemli restoranları öğle saatlerinde ziyaret etmek ciddi tasarruf sağlayacaktır. Benzer bir mantıkla turistik bölgelerde yemek yememek, bahşiş miktarına dikkat etmek, uygun marketlerden alışveriş yapmak, ucuz masalarda oturmak ve yerli insanları takip etmek beslenmede akıllıca tasarruf sağlayacaktır.

Sokak Lezzetleri ile Tatilde Yeme İçmede Tasarruf Yapılabilir

2- Konaklamayı Uygun Fiyata Getirin

Seyahat maliyetlerini oluşturan en önemli masraflardan biri konaklamadır. Eğer ucuza gezme yöntemlerini araştırıyorsanız muhtemelen 5 yıldızlı otelde konaklamayı düşünmüyorsunuzdur. Bütçenize ilaç niteliğinde olup konaklama harcamanızı direkt aşağıya çekecek en temel öneriler erken rezervasyon avantajlarından yararlanmak, şehir merkezinden ve turistik bölgelerden uzak durmak, Airbnb vb. ile ev veya oda kiralamaktır. Klasik yöntem otel araştırması yapmak olsa da gezginler için daha ekonomik ve daha ilgi çekici konaklama yöntemleri ortaya çıkmıştır.
(Ayrıca Bakınız: Otel Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler)

Çadır Kurmak: Kişi kaplumbağa misali evini sırtına yükleyip çadırla tüm dünyayı gezebilir.
Coachsurfing: Uluslararası misafirperverlik servislerine üye olunarak misafirperver ve gezgin dostu olan kişilerin evine konuk olunarak konaklama ve temel ihtiyaçlar ücretsiz karşılanabilir.
Mind My House: Coachsurfing gibi bir mantıkla çalışan bu sistem aracılığıyla konuk olunan evlerde çocuk bakma, yemek yapma vb. işlere yardımcı olunup barınma ücretsiz karşılanabilir.
Home Exchange: Gidilecek rotadan normalde yaşanan şehre gelmek isteyen bir ev sahibi bulunarak evler belli bir süre takas edilerek bedavaya ev konforunda konaklama imkanı sağlar.

Görsel: Çadır Güvenli Yere Kurulmalı, Para Vermemek İçin Risk Alınmamalıdır :)
Görsel: Çadır Güvenli Yere Kurulmalı, Para Vermemek İçin Risk Alınmamalıdır 🙂

Uyarı: Konaklama için ayarlanan yer neresi olursa olsun son güne kadar ücretsiz iptal seçeneği bulundurulmalıdır. Şayet seyahate kalabalık bir ekiple uzun vadeli olarak gidiliyorsa normal bir daire kiralanabilir. Ancak bu işin ulaşım boyutu da düşünülerek gezilecek yerlere çok uzak yerlerde de kalınmamalıdır. Eğer çadırda kalınacaksa kamp alanlarında konaklanıp yeni dostlar edinilebilir ve tuvalet, duş, elektrik, internet vb. ihtiyaçlar karşılanabilir. En önemlisi de sokakta uyumanın ve belli yerlere çadır kurmanın bazı ülkelerde yasal olmayabileceği unutulmamalıdır.

3- Ulaşım Masraflarını Azaltın

Ulaşım ilk bakışta bütçede çok fazla yer kaplamıyor gibi görünse de toplama bakıldığında ciddi bir rakama ulaşabilen önemli bir maliyet kalemidir. Gidişteki ve dönüşteki ulaşım maliyetlerini düşürmek için bileti erkenden almak gibi yöntemlerle ucuz bilet aramak en mantıklı yoldur. Şehir içi ulaşımda maliyetleri düşürmek için taksiye binmek yerine toplu taşımayı tercih etmek, bisiklete binmek, UBER gibi uygulamalardan yararlanmak, aynı yere giden ve yol masraflarını paylaşmak isteyen birilerini bulmak, taksicilerle pazarlık yapmak, gerekirse otostop çekmek, yakın mesafelerde yürümek ve gece trenlerini tercih etmek sıkça tercih edilen seçeneklerdir.
(Ayrıca Bakınız: Toplu Taşımayla ve Şahsi Araçla Seyahatin Avantajları)

Görsel: Yol Arkadaşı Uygulamaları Ekonomik ve Konforlu Ulaşım Sunar
Görsel: Yol Arkadaşı Uygulamaları Ekonomik ve Konforlu Ulaşım Sunar

4- Akıllıca ve Bilgece Seçimler Yapın

4.1 – Seyahate Çıkılacak Ülke ve Zaman Dilimi

Zorlu bir süreç olabilen seyahati planlama evresinde püf noktalara dikkat edilerek, akıllıca ve bilgece seçimler yapılarak çok daha ucuz bir seyahatin kapılarını aralayacak olan bir seyahat planına sahip olunabilir. Örneğin zamanlamada ve mekan seçiminde ne kadar esneklik payı olursa harika bir fırsat bulma ve muhteşem maceralar yaşama ihtimali de o kadar artacaktır. Turist yoğunluğunun yüksek olmadığı sezonlarda gezmek ucuzluğun haricinde ferah ferah gezme imkanı da sağlayacaktır. Benzer şekilde ucuz ülkelere seyahat etmek de tasarrufludur.

4.2 – Avantajlı Fırsatları Takip Edip Uygulamak

Bütçe ve Alışveriş: Başka bir memlekette alışveriş yapılırken turistik yerlerden uzak durulmalıdır çünkü turist olduğunuz anlaşılırsa fiyatlar değişkenlik gösterebilir. 🙂 Bu sebeple yerel halkın alışveriş yaptığı yerleri tercih etmek akıllıca olacaktır. Ayrıca pazarlık yapmaktan çekinilmemeli, cüzdanda çok fazla miktarlarda para bulundurulmamalı ve cüzdandaki miktarı satıcı görmemelidir. Ürünler almadan detaylıca incelenmeli, gerekirse paylaşım ekonomisi uygulanmalıdır. Burada en önemli nokta çok iyi araştırma yaparak bütçe planı hazırlamaktır.
(Ayrıca Bakınız: Kişisel Bütçe Planı Nasıl Hazırlanır?)

Görsel: Tatilde Bütçe Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görsel: Tatilde Bütçe Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Püf Noktalar: Hayattaki her neredeyse konunun can alıcı püf noktaları bulunur. Bu püf noktalar ile dünyayı bedavaya dolaşmak, daha doğru bir ifade ile dünyayı sömürerek dolaşmak mümkündür. 🙂 Örneğin internette gizli modda arama yapılarak rezervasyon sitelerinin web tarayıcısı çerezlerini takip etmesi ve fiyatı yükseltmesi engellenebilir. Örneğin başka bir ülkede yerel halka danışmak yapılabilecek en akıllıca hamledir. Örneğin vizesiz ülkeleri ziyaret etmek vize masrafından kurtulmayı sağlar. Örneğin acil durum parası bir köşeye konulduktan sonra seyahate çıkılabilir ve hatta work & travel misali seyahatta hem işte çalışılıp hem de gezilebilir. Örneğin yabancı dil eğitmeni ve tur rehberi gibi bazı mesleklerle çok daha kolay iş bulunabilir.

Öğrenci Kartları: Öğrenci olmak sanılanın aksine büyük şanstır, tabi ki kullanabilene. Çoğu ülkede öğrenci kartları belli başlı indirimleri elde etmeyi sağlar. Ulaşım, müzelere giriş, pek çok sosyal ve kültürel etkinlik başta olmak üzere çoğu yerde %50’ye varan dev indirimlerden faydalanma imkanı sunar. Öğrenciliği belgelemenin en garanti yöntemi tüm dünyada geçerli olan ISIC kartı çıkartmak olup gidilen yerlerde ne tür öğrenci indirimlerinin olduğu da mutlaka öğrenilmelidir çünkü aksi belirtilmedikçe otomatikman standart sivil ücretten işlem yapılacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Üniversiteye Başlayanlara En İyi Tavsiyeler)

Görsel: Dünyanın Pek Çok Noktasında Geçerli Olan ISIC Öğrenci Kartı
Görsel: Dünyanın Pek Çok Noktasında Geçerli Olan ISIC Öğrenci Kartı

İletişim Maliyetleri: Seyahat edilecek yerde (özellikle başka bir ülkede) iletişim kurabilmek veya internet sahibi olabilmek için SIM kart almak gerekebilir. Bu sebeple gidilecek yerdeki operatörleri önceden araştırılmalı ve kalınacak süreye göre internet ihtiyacı hesaplanmalıdır. İletişim masraflarını azaltmak için, SIM kart işine girilmeden çevrimdışı takılmak mümkündür ancak bunun için önceden hazırlanmış kusursuz bir plan gereklidir. Örneğin kalınan evlerdeki veya güvenilir kafelerdeki ücretsiz wi-fi ağları ile iletişim ihtiyacı bedavaya dahi karşılanabilir.

4.3 – Döviz Bozdurma ve Ödeme Seçenekleri

Mesele yurt dışında ucuza gezmek olunca döviz bozdurma işlemi de işin içine giriyor. Döviz bozdurma konusunda dikkat edilmesi gereken temel nokta komisyon oranlarıdır çünkü bazı yerler tıpkı bir tefeci gibi ciddi ücretler talep etmektedir. Bu sebeple döviz havalimanları yerine şehir içerisinde banka gibi kurumsal yerlerde bozdurmak ve belli bir süre yetecek kadar para bulundurmak mantıklı olacaktır. Benzer bir şekilde fazla para kesintisi yapan kredi kartlarından kullanmamak ve seyahate çıkmadan önce gidilecek yerin kurlarını öğrenmek faydalı olacaktır. Ayrıca zarar etmemek için para, gidilen yerin yerel para birimine tek seferde çevrilmemelidir.
(Ayrıca Bakınız: Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? Yurt Dışına Çıkmak İçin Neler Gerekir?)

Görsel: Seyahat Ederken Döviz Bozdurma İmkanları ve Ödeme Seçenekleri Önemlidir

4.4 – Gezi ve Eğlence Planları ile Maliyetleri

Seyahate çıkıldığında ziyaret edilmesi gereken yerler (müzeler, tarihi yerler, doğal güzellikler vb.) ve yapılması gereken aktiviteler (konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler vb.) hakkında uzun bir listeye sahip olunacaktır. Eğlence konusunda ücretsiz günleri ve indirimleri takip etmek, birbirleri ile anlaşmalı (iş ortaklığı) olan biletlerden almak, kombine biletler almak, öğrenci ve çocuk indiriminden yararlanmak ve kredi kartı kampanyalarını takip etmek ciddi avantaj sağlayacaktır. Ayrıca pek çok yerde gönüllü rehber eşliğinde ücretsiz şehir turları yapılmaktadır.

5- Gönüllülük Programlarına Katılın

Yarışmalar ve Burslar: Özellikle öğrenciler için birçok seyahat yarışması, staj veya seyahat bursu bulunmaktadır. Bunlar seyahat kulüpleri, doğa ve bilim dernekleri, tur şirketleri, okullar ve hatta küresel kurumlar (örneğin Erasmus+ Avrupa Birliği) tarafından düzenlenmektedir.

Woofling: Organik tarım yapılan çiftliklerde yemek ve konaklama karşılığında iş yapılması esasına dayanan bir sistemdir. Yeni yetenekler kazanıp kendini geliştirirken aynı zamanda başka yerleri gezmek için güzel bir alternatiftir. Bunun Türkiye’deki adı ise TaTuTa veya WWOOF’dur.

Görsel: Erasmus+ Öğrencilerin AB'yi Düşük Masrafla Gezebileceği Bir Projedir
Görsel: Erasmus+ Öğrencilerin AB’yi Düşük Masrafla Gezebileceği Bir Projedir

Help Exchange: Dünya çapında yemek ve konaklama karşılığında gönüllü olarak hizmet etmek ve seyahat etmek isteyen gezginleri hostlar ile buluşturan bir tür organizasyondur.

Conservation Volunteers: Eko turizmi teşvik edip, doğal ortamları korumak için geliştirilmiş çeşitli kısa süreli projelerde takım halinde çalışma fırsatının verildiği bir tür organizasyondur.

Birleşmiş Milletler Gönüllüleri: Tescilli bir uzmanlık alanı ve deneyimi olanların sivil toplum kuruluşlarıyla dünya çapında barış ve kalkınmaya gönüllülükle katkı sunduğu bir kuruluştur.
(Ayrıca Bakınız: Eksiksiz Bir Tatil Planı Nasıl Yapılır?)

Uyarı: Bedava seyahat etmenin yolları nelerdir konulu yazımız profesyonel ve güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazılarımızı her ne kadar güncel tutmak için büyük çaba sarf etsek de bu yazıdaki bilgiler de dünyadaki çeşitli gelişmelere bağlı olarak zamanla farklılık gösterebileceği veya güncelliğini yitirebileceği için mutlaka güncel bilgiler güvenilir kaynaklardan teyit edilmelidir. Sağlıklı ve eğlenceli günler dileriz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu