Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Vize Nedir? Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Vize nedir, pasaport nedir, vize ve pasaport arasındaki farklar nelerdir, vize ve pasaport nasıl alınır, vize ve pasaport alırken nelere dikkat edilmesi gerekir gibi konu hakkındaki önemli sorularının cevapları bu yazıda! İşte detaylar...

Vize Nedir? Vize Çeşitleri Nelerdir?

📌 Vize Nedir: Bir ülkeden diğer bir ülkeye geçişte ülkeler arasındaki kararlar doğrultusunda şahsın kendine ait pasaportuna yada yerine geçebilecek diğer bir belgeye, gideceği ülkenin temsilciliği (konsolosluk, büyük elçilik vb.) tarafında verilen izin belgesidir. Vizeler; turistlik, ticari veya öğrenim gibi çeşitli amaçlar ile alınabilir ve vizelerin süresi vize veren makam tarafından ziyaretin amacına göre saptanır. Genel olarak vize türleri ve özellikleri şunlardır:

Transit Vize: Bir ülkeye gidilirken, başka bir ülkeden aktarma yapılması gereken durumlarda, aktarma yapılan ülkenin sınırlarından geçebilmek için istenen kısa süreli vizedir. Seyahaten önce aktarma yapılacak olan ülkenin transit vize isteyip istemediği mutlaka kontrol edilmelidir.
Multiple (Çoklu) Vize: Geçerlilik süresi boyunca sınırsız sayıda giriş-çıkış hakkı veren vizedir.
Single (Tekli) Vize: Tek kullanımlı vizelerdir. Bitiş tarihi bitmemiş olsa bile 2. çıkış yapılamaz.

Görsel: Temel Vize Çeşitleri Nelerdir?
Görsel: Temel Vize Çeşitleri Nelerdir?
Not: Vize bir devletin ülkesine seyahat edecek yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesine girebileceğini gösteren bir kayıttır. Vize türleri ülkelere ve kullanım amacına göre farklılık göstermektedir. Örneğin Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar kalmasına izin veren bir vizedir.

Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

📌 Pasaport Nedir: Yabancı bir ülkeye gidecek olan kişilerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, İngilizce ve/veya bir başka yabancı dille birlikte hazırlanmış olan ve sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesidir. Pasaport, başka bir ifadeyle yurt dışına çıkacak olan kişilerin bir nevi kendi ülkeleri içerisinde kullandıkları kimlik belgeleri gibi, yurt dışında kullandıkları kimlik belgeleridir. Genel olarak pasaport türleri ve özellikleri şunlardır:

Görsel: Türkiye'deki Temel Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
Görsel: Türkiye’deki Temel Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Bordo (Umuma Husus) Pasaport: Standart vatandaşların temin edebilecekleri pasaporttur.
Yeşil (Hususi) Pasaport: Üst düzey devlet memurlarına, bazı meslek gruplarına ve 1. derece akrabalarına verilir. Yeşil pasaport dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat imkanı sağlar.
Gri (Hizmet) Pasaport: Kurumlar tarafından görevlendirilen siyah ya da yeşil pasaport sahibi olmayan kimselere verilen geçici pasaporttur. Pek çok ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlar.
Siyah (Diplomatik) Pasaport: Üst düzey devlet görevlilerine görev süreleri boyunca verilir.

Vize & Pasaport Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pasaport, ülke dışına çıkan kişinin diğer ülkelerde geçerli olan kimliği iken vize ise bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gereken izindir. Vize ve pasaport arasındaki temel fark, pasaportun kişinin kendi ülkesinin yetkilileri tarafından verilmesi ama vizelerin yabancı ülkelerin yetkilileri tarafından verilmesidir. Pasaportlar yurt içinde de (il emniyet müdürlükleri vb.), yurt dışında da (konsolosluk vb.) alınabilir. Ancak pasaport veren kurum, pasaport türüne göre farklılık gösterebilir. Ayrıca kişinin pasaportu olsa dahi, gitmek istediği ülke vize isteyebilir veya ülkeye girişte çeşitli ekstra şartlar koşabilir.
(Ayrıca Bakınız: Tatile Giderken Alınması ve Yapılması Gerekenler)

Vize ve Pasaport Arasındaki Farklar Nelerdir?

Vize & Pasaport Nasıl Alınır?

Vize nasıl alınır” ve “pasaport nasıl alınır” sorularının cevapları başvuruda bulunacak olan kişinin mesleğine göre farklılık göstermektedir. Telefon vb. ile veya online olarak başvuruda bulunulup randevu oluşturulduktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek ilgili prosedür tamamlanır. Ayrıca defter maliyetine ek olarak belgenin geçerli kılınacağı dönemin uzunluğuna göre (1 yıl, 2 yıl, 5 yıl vb.) gerekli ücretler ödenir. Başvuru yapılırken kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur ve önemlidir.

Pasaport nereden alınır? Pasaportlar yurt içinde de (il emniyet müdürlükleri vb.), yurt dışında da (konsolosluk vb.) alınabilir. Ancak pasaport veren kurum, pasaport türüne göre farklılık gösterebilir. Peki vize nereden alınır? Vize ise konsolosluklar ya da aracı kurumlar gibi dış temsilcilikler ya da havalimanı ve sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığı ile alınabilir. Pasaportun hazırlanma süresi ise iş yoğunluğuna bağlı olarak genellikle 3 gün ile 1 ay arasında (bazen daha uzun) sürebilmektedir. 18 yaşın üstündekilerin kendilerinin başvurması gerekirken, 18 yaştan küçük olanların ebeveynlerinden muvafakatname alması gerekmektedir.

Görsel: Vize & Pasaport Nasıl Alınır?
Görsel: Vize & Pasaport Nasıl Alınır?

Vize & Pasaport Başvurusu İçin Ne Gerekir?

Vize / pasaport başvurusu için gerekli evraklar ise genellikle şunlardır:
Kimlik (hüviyet) kartı ile kimliğin en az 2 adet önlü ve arkalı fotokopisi
• Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan kişinin en az 5 adet vesikalık fotoğrafı
• Eğitim ve meslek durumunu ortaya koyan belgeler (öğrencilik dahildir)
• Öğrencilerin öğrenci belgesi, mezunların asıl diploması ve fotokopisi
• Varsa seyahat sağlık sigortası belgesi (teminatın miktarı önem taşır!)
• Ülkeye, seyahat amacına ve pasaport türüne göre gereken ek belgeler
Başvuru masrafı, (varsa) eski pasaport, olası ekstra ücretler ve evraklar

Vize & Pasaport Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Profesyonel İpucu: Ülkeler kendilerinden daha kötü olan ülkelerin ve siyasi, politik veya ekonomik anlaşmaları olmayan ülkelerin vatandaşlarını içeriye vizesiz almak istemezler. Çünkü, daha kötü olduklarına inandıkları veya yakın ilişkileri olmayan ülkelerde yaşayan insanların, ellerini kollarını sallayarak ülkelerine iltica etmelerini istemezler. Bu sebeple vize ülkeler için de bir çeşit güvencedir. Aynı zamanda vize almak isteyen kişilerin bilgilerini de en ince ayrıntısına kadar öğrenmek isterler.
(Ayrıca Bakınız: Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? Yurt Dışına Çıkmak İçin Neler Gerekir?)

Pasaport almak vize almaktan daha kolaydır, hatta bazı istisnai durumlar haricinde çocuk oyuncağıdır. Dolayısıyla asıl odaklanılması gereken şey vize alma sürecidir. Vize verecek olan ülkeler haklı sebeplerle (güvenlik, demografi vb.) başvuran kişiyi didik didik araştırmak ister. Bu sebeple vize alırken evrakların tam olmaması, evrakların özensiz olması, kötü bir yabancı dil seviyesi ve özellikle işsiz olmak gibi faktörler vize almayı zorlaştırabilir. Çünkü bu tarz durumlar kişinin karşı tarafın gözünde potansiyel bir göçmen izlenimi kazanmasına sebep olacaktır.

Görsel: Mülakatlarda İlk İzlenimin Önemi ve Sıkça Yapılan Hatalar
Görsel: Mülakatlarda İlk İzlenimin Önemi ve Sıkça Yapılan Hatalar

✅ Vize başvurusunda yapılan mülakatın amacı, seyahat edilecek ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşullara uygunluğunu test etmektir. Sempatik olmak, verilen sorulara net cevaplar vermek, evrakları düzenli ve özenli bir şekilde sunmak, heyecanlanmamak, abartmadan bakımlı olmak, rahat olmak, sorulara sakin cevap vermek, söylemeden ekonomik durumunun iyi olduğu izlenimini vermek, ve en önemlisi asla yalan söylememek reddedilme ihtimalini önemli ölçüde azaltacaktır. Verilen izlenim çok önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Etkili Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır?)

✅ Vize başvurularında geçerli genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır. Pasaportun ise yıpranmamış olması gerekir çünkü yıpranmış pasaporta vize alınsa dahi sınırdan geri çevrilmek mümkündür. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak ise yasalara göre suçtur. Örneğin yırtık ve silik pasaport işleme alınmamaktadır. Ayrıca pasaportun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen gösterilmelidir. Üstelik pasaportta vize damgasının basılabileceği boş vize sayfalarının bulunması gerekmektedir.

Görsel: Pasaporta Yapılan Vize Damgaları Örnekleri
Görsel: Pasaporta Yapılan Vize Damgaları Örnekleri

Ayrıcalıklı pasaportlar vize almayı kolaylaştırdığı gibi vize ücretinden de muaf olmayı sağlamaktadır. Ayrıca bazı ülkeler bazı ülkelere vize zorunluluğu koymamaktadır. Daha da önemlisi artan güvenlik kaygılarıyla, konsolosluklar vize için gerekli bilgi ve belgeleri her an değiştirebilmektedirler. Bu sebeple güncel başvuru şartlarının takip edilmesi gerekmektedir. Başvurunun reddedilebileceği önceden kabul edilmelidir. Ancak vize başvurularının reddedilmesi halinde genellikle sebebi söylenmekte ve açıklaması yapılmaktadır.

✅ Uzun süreli pasaport çıkartmak maliyetli olsa da riski daha azdır. Vize başvurularında ise vize türüne göre maliyetler farklılık gösterebilir (örneğin eğitim vizesinde bazı bedeller tahsis edilmez). Süresi dolan pasaport veya vize için yeniden başvuruda bulunarak yeniletmek gerekmektedir. Ayrıca süresi dolan belge çöpe atılmamalıdır çünkü başvuruda lazım olacaktır. Yurt dışında pasaportun kaybolması halinde ise vatandaşı olunan ülkenin konsolosluğuna gidilmesi halinde pasaport veya pasaport yerine geçen bir belge verilmektedir.

Vize Nedir? Pasaport Nedir? Nasıl Alınır? Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yasal Uyarı: Vize nedir, pasaport nedir ve nasıl alınır konulu yazımızda belirtilen bilgiler vize ve pasaport uygulamalarında çeşitli sebeplerle zaman içerisinde değişiklikler görülebileceğinden güncelliğini korumuyor olabilir. Ayrıca yazıda ele alınan başlıklar (ödenmesi gereken ücretler, gereken belgeler, ek şartlar, vize gerekliliği vb.) ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu sebeplerle gidilmek istenilen ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliği ile temas kurularak bilgilerin doğruluğu ve güncelliği kontrol edilmeli, seyahat planlaması ise ona göre yapılmalıdır.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu