Eğitim ve İş Dünyası

21. Yüzyıl Becerileri ve Geliştirme Yolları

Değişen dünya koşullarına bağlı olarak her geçen gün önemi daha da artan en önemli 21. yüzyıl becerileri nelerdir, 21. yüzyıl becerileri neden önemlidir ve 21. yüzyıl becerileri nasıl geliştirilir sorularının cevapları işte bu yazıda!

21. yüzyıl becerileri; günümüz toplumunda ve iş hayatında başarılı olabilmek için gerekli olduğu belirlenen geniş bir bilgi, beceri, çalışma alışkanlıkları ve karakter özellikleri kümesidir. Modern dünyada yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler ve küreselleşme bağlamında değişen iş hayatının gereksinimlerini ve toplumun taleplerini karşılama noktasında hem bireyler hem de profesyonellerin sahip olması gereken bu kritik yetenekler; üniversiteye, kariyere ve hayatın kendisine daha iyi hazırlanarak başarılı olabilmek için stratejik öneme sahip olan niteliklerdir.

Profesyonel İpucu: Eğitim hayatında, iş dünyasında, iletişimde ve kişisel gelişim sürecinde büyük öneme sahip olan 21. yüzyıl becerileri; geleneksel öğrenme ve çalışma paradigmasının ötesine geçerek, gelişen teknoloji ve değişen iş dünyası ihtiyaçlarına uyum sağlamayı esas almaktadır. Öğrencilerin üniversiteye, kariyere ve sivil hayata hazırlanmalarını sağlamak için 21. yüzyıl becerilerini geliştirmesi çok önemli olup; bu değişen dengelere adapte olmayı gerektiren dinamik bir alandır.

Görsel: Bilgi, Beceri, Yetenek ve Yetkinlik Arasındaki İlişki
Görsel: Bilgi, Beceri, Yetenek ve Yetkinlik Arasındaki İlişki

En Önemli 21. Yüzyıl Becerileri Nelerdir?

İş dünyasında rutin bir hale getirilebilen tüm işler ya ucuz iş gücünün olduğu dış kaynaklara aktarılmakta ya da robotlar aracılığıyla otomatikleştirilmektedir. Ayrıca her şirketin beklentisi her çalışanının daimi gelişim sürecine katkıda bulunabilecek yeteneklere sahip olarak kendini bir üst kaliteye çıkartmasıdır. Bu sebeple geleceğin vazgeçilemez ve yararlı çalışanları olmak nitelikli yeteneklere sahip olmaktan geçmektedir. Teknolojik gelişmelerin mesafeleri kısalttığı ve süreçleri hızlandırdığı dünyada, yeni dengelerde yeniye en hızlı uyum sağlayan kazanandır.

Uyum sağlamak iletişim, adaptasyon ve inovasyondan geçmektedir. Ayrıca bilgi kaynaklarının arttığı bu dünyada doğru bilgiye ulaşmak ise teknoloji ve bilgi okuryazarlığına bağlıdır. Dünya sürekli değiştiği için sürekli yeni bir şeyler üreterek bu değişime ayak uydurmayı beklemektedir. Dahası iş dünyasında ‘karakteri işe al, yeteneği eğit‘ derler. Zaten iş ilanlarında artık ‘başarma azmi yüksek, iletişim becerileri ve sorumluluk duygusu güçlü, ekip çalışmasına yatkın, gelişime açık, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş’ gibi karakter özellikleri ve yetenekler de yer almaktadır.

Görsel: 21. Yüzyılda İş Hayatında Öne Çıkan Bazı Yetkinlikler
Görsel: 21. Yüzyılda İş Hayatında Öne Çıkan Bazı Yetkinlikler

Bugün, dünya sizi bildiğiniz şey için ödüllendirmiyor. Google her şeyi biliyor. Dünya sizi bildiklerinizle yapabildiğiniz şeyler için ödüllendiriyor.

Andreas Schleicher, OECD Eğitim Direktörlerinden

Öğrenme ve yenilik becerileri: Eleştirel düşünme, problem çözme, akıl yürütme, analiz, yorumlama, bilgiyi sentezleme, araştırma ve bilgiyi analiz etme, yaratıcılık, inovasyon, hayal gücü, yeniliklere adaptasyon, bilgiyi eleştirel bir şekilde tüketme ve yanıltıcı içerikleri tanıma

Dijital okuryazarlık becerileri: Bilgi ve iletişim teknolojisi okuryazarlığı, medya ve internet okuryazarlığı, sanal çalışma alanlarının kolay ve etkin bir şekilde kullanımı, programlama; veri toplama, veriyi analiz etme, veriyi yorumlama ve veriye dayalı olarak kararlar alma yeteneği

Kariyer ve hayat becerileri: Esneklik ve uyum, girişimcilik ve öz disiplin, zaman ve stres yönetimi, risk ve kriz yönetimi, üretkenlik ve sorumluluk bilinci, etkili iletişim ve sunum, liderlik ve inisiyatif, takım çalışması & iş birliği, azim, planlama, yenilikçi çözümler bulma, olaylara farklı perspektiflerden bakabilme, global farkındalık ve kültürel uyum, finansal okuryazarlık, sağlıklı yaşam okuryazarlığı, çevre koruma okuryazarlığı; yurttaşlık, etik ve sosyal adalet okuryazarlığı

Görsel: Dünya Ekonomik Forumuna Göre 21. Yüzyıl Becerileri
Görsel: Dünya Ekonomik Forumuna Göre 21. Yüzyıl Becerileri

21. Yüzyıl Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Profesyonel İpucu: 21. yüzyıl becerilerini geliştirmenin tek bir doğru yolu olmasa da, bu beceriler kişinin sürekli olarak kendini geliştirmesi ve değişen dünyaya ayak uydurması gereken dinamik bir alandır. Bu becerileri geliştirmek için çeşitli kurslar ve mentorlardan yardım alınabilir. 21. yüzyıl becerilerini geliştirmenin en iyi yolu, işin teorisini öğrendikten sonra gerçek hayat senaryoları üzerinde bol bol pratik yaparak ve geri bildirim alarak taçlandırmaktır. Bu, incelikli becerilerle donanarak günümüzde henüz var olmayan mesleklere ve bilinmeyenlere karşı hazırlayacaktır.

21. yüzyıl öğrenimi için güçlü bir vizyona sahip olmak sadece ilk adımdır. Uygulamaya yönelik tasarlanmış bir plan olmadan bu becerileri içselleştirmek genellikle mümkün olamamaktadır. Bu sebeple bütün bu becerilerin uygulanması konusunda destekleyici stratejiler geliştirilmelidir. Mesela farklı disiplinlerden ve kültürlerden insanlarla çalışma deneyimi edinmek hem kültürel farkındalığı, hem ekip çalışmasını, hem farklı perspektifleri anlama çabasını ve dolayısıyla da inovasyonu geliştirmeye yardımcı olacaktır. Burada teorinin pratiğini yapmak işin anahtarıdır.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu