Eğitim ve İş Dünyası

Üniversiteye Başlayanlara En İyi Tavsiyeler

Üniversiteye yeni başlayanlar için ekonomi, eğitim, kariyer, günlük ve sosyal yaşam başta çok çeşitli konularda işleri kolaylaştıracak ve hatta kritik anlarda hayat kurtaracak en iyi tavsiyeler ile en kritik uyarılar bu yazıda! İşte detaylar...

Üniversite okumak kişiye pek çok fayda sağlar, kişiyi iş hayatına hazırlar. Üniversite yılları kişinin gençlik yıllarının baharında yaşadığı özel yıllardır. Fakat üniversiteye yeni başlayacak olanlar için, hele hele başka bir şehirde okumaya gidecek olanlar için çok büyük bir merak konusudur. Merak duygusunun yanı sıra; kişi nerede okursa okusun, üniversitenin hangi bölümüne giderse gitsin; kişinin ekonomik durumu, yaşı, cinsiyeti, sosyal ve kültürel şartları her ne olursa olsun geçim, gelecek, yaşam, ortam değişikliği gibi konularda da bazı endişeler duyabilmektedir.

Profesyonel İpucu: Üniversite yaşamı özünde sağlık, kariyer ve sosyal yaşamın dağıtılmasıdır. Üniversite yılları genellikle hayatın en özgür dönemleri olsa da, kişinin yetişkin genç bir birey olmasıyla beraber hayatında gelecek kaygısı, geçim sıkıntısı, sorumluluklar, depresyon ve gençlik yıllarını yaşamak gibi stres kaynakları da birlikte gelmektedir. Üniversite hayatında yaşanması kuvvetle muhtemel olan zorluk ve sıkıntıları bilmek, bunlara karşı tedbir alarak üniversite yıllarını verimli şekilde değerlendirebilmek, bu dönemde başarılı ve mutlu olabilmek için şarttır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Mutlu Olunur? [Mutlu Yaşamın Sırları])

Görsel: Üniversite Dönemi Gerçek Hayat İçin Isınma Turlarıdır
Görsel: Üniversite Dönemi Gerçek Hayat İçin Isınma Turlarıdır

Üniversiteye Yeni Başlayanlara En İyi Tavsiyeler

1- Gelir Kaynakları ve Para Yönetimi

Günümüzde dünya para ile yönetilmekte, hayatta pek çok şey para ile elde edilebilmektedir. Mutluluğu ve yaşam standartlarını etkileyen en temel faktörlerden birisi paradır. Öyle ki para modern dünyada özgürlüğü simgelemektedir. Çünkü para her türlü arzu ve gereksinimin o anki nesnesine dönüşmeye her an hazırdır. Kişinin beslenme, barınma, giyim, hatta sosyal ve kültürel aktivitelerine kadar neredeyse her şey için ekonomik güç gerekmektedir. Dolayısıyla para kazanmak ve parayı yönetmek üniversite hayatının verimli ve zevkli geçmesi için şarttır.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Nasıl Kazanılır?)

✅ Üniversitede gelir elde etmenin en kolay yolu tanıdıklardan harçlık almaktır.
Bursla düzenli gelir elde edilebilir ama bursa hak kazanmanın kriterleri bulunur.
✅ İşe girip çalışılarak veya internetten para kazanılabilir ama bunlar yorucu işlerdir.
✅ Öğrenim kredisi çekilip eğitim finanse edilebilir ama kredi faiziyle geri ödemelidir.
✅ İhtiyaç (%50), istek (%40) ve tasarruflar (%10) için bütçe planlaması yapılmalıdır.
✅ Gelecek vaat etmiyorsa gerekirse üniversite okumamak ciddi israfı önleyecektir.
✅ Gösteriş, lüks tüketim ve şans oyunları gibi para tuzaklarından uzak durulmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Para Tuzağı Nedir? Popüler Para Tuzakları Nelerdir?)

Görsel: 20'li Yaşlarda En Çok Yapılan Finansal Hatalar
Görsel: 20’li Yaşlarda En Çok Yapılan Finansal Hatalar

2- Kariyer, Eğitim ve İş Dünyası

Profesyonel İpucu: Üniversite okumanın temel amacı iyi bir eğitim alarak kariyer basamaklarını hızlıca tırmanmak ve böylece güzel bir hayat sürebilmektir. Başarılı bir kariyer sahibi olma konusunda iyi bir üniversitede okumak ciddi katkı sağlasa da, asıl olan kişinin verdiği emek olduğu için iyi bir üniversiteden mezun olmak şart değildir. Burada birincil hedef tekrar ve kalıpların ötesine geçip, değişikliklere uyum sağlayabilen ve güncel ihtiyacı yakalayabilen kalifiye elemanlar olmaktır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Başarılı Olunur? [Başarının Sırrı])

2.1 – Üniversite Eğitimi

Üniversite liseden farklı bir ortamdır. Örneğin teneffüs zili yoktur, hoca derse istediği zaman ara verip istediği zaman geri başlar. Derse geç kalındığında hoca geç kağıdı istemez, yoklama prosedürü daha esnektir. Bu sebeple ilk hafta okula alışma süreci olarak değerlendirilmelidir. Bunun için de her şeyden önce kişi üzerindeki şokları, üzüntüleri ve pişmanlıkları atmalıdır. Kişi hayatta gördüğü her şeyi gözlemci ve irdeleyici bakış açısıyla ele alarak, bunların kendine ne katabileceğini düşünmelidir. Nitekim yaşanılan çağ bilgi çağı olup bilgi en kıymetli hazinedir.
(Ayrıca Bakınız: Bakmak ve Görmek Arasındaki Fark)

Görsel: Eğitim ve İş Hayatında Nasıl Başarılı Olunur? [Özet]
Görsel: Eğitim ve İş Hayatında Nasıl Başarılı Olunur? [Özet]

Üniversite eğitiminde (kişiye göre değişmekle birlikte) işleri kolaylaştıran öneriler şunlardır:
• Üniversite eğitimi üniversite sınavından zordur ve dersler sanılanın aksine yatarak geçilmez.
Dengeli olunmalıdır, örneğin derslere gitmeyip sınava son gün çalışanlar genellikle kalırlar.
• Üniversitede de dış desteğe ihtiyaç duyulabileceği için hocaların gözüne girmek önemlidir.
• Okul, dersler, sınavlar, hocalar gibi kritik konular hakkında üst sınıflara danışmak akıllıcadır.
• Üst sınıfların ‘x hoca zorludur dersten geçirmez‘ tarzında muhabbetlerine inanılmamalıdır.
• Çalışınca geçilmeyecek ders yoktur ancak verimli ve yeterince çalışmayan öğrenciler vardır.

• Üniversitede düzenli not tutmak veya düzenli not tutan arkadaşlara sahip olmak önemlidir.
• Ders çalışırken grup çalışması iyi seçenektir ve doğru kişilerle paylaşımcı olmak mantıklıdır.
• Öğrencilik yaşamının en önemli merkezi kantindir. (çıkmış sorular, ders notları vs. oradadır)
Sınavlar anlatılanlardan ağır olabilir, bu tarz durumlarda çan eğrisi en temel kurtarıcınızdır.
• Derece yapanlar için ortalama önemlidir ama kişinin kendini geliştirmesi daha da önemlidir.
• Ortalamayı yüksek tutmak adına iş baştan sıkı tutulmalıdır, ortalama bir yılda şaha kalkmaz.
• Öğretilenleri sindirip pratik yapabilmek için erken mezun olma telaşına kapılmamak şarttır.

Görsel: Üniversite Eğitimine Ezber Değil Pratik Odaklı Bakılmalıdır
Görsel: Üniversite Eğitimine Ezber Değil Pratik Odaklı Bakılmalıdır
Not: Üniversiteler temel mesleki bilgileri kazandırır. Bu bilgiler hem diplomayı almak için hem de meslekle ilgili düşünce modellerini zihinde oluşturmak için oldukça önemlidir. Aslında en açık ifadeyle üniversiteler temelleri verir ancak iş dünyası uzmanları beğenir. Bu sebeple kişinin ‘mezun olunca düşünürüz’ demek yerine kendini üniversite dersleriyle sınırlandırmamalıdır. Yani teknolojik imkanlar eğlence kadar kişisel gelişim için de kullanılmalıdır. Okulun sunduğu yan dal ve çift ana dal gibi imkanları araştırılmalıdır. Ayrıca gerekli sertifikalar toplanmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Sertifika Nedir? Sertifika Ne İşe Yarar?)

2.2 – CV Güçlendirme ve Staj

Üniversite dönemi bir seyahat gibi değerlendirilerek kişi kendini çok yönlü geliştirilmelidir. Nitekim hep varış noktasına giden farklı yollar olabileceği için kişi kendini sınırlamamalıdır. İş hayatındaki temel görev soru sormak ve çözüm üretmek olacağı için soru sormaktan, cevap aramaktan, çözüm yolunda hata yapmaktan çekinmemek; hata yaptığında sorunun kaynağını bulmak ve yıkıcı değil yapıcı çözümlere odaklanmak gerekir. Üniversite öyle bir dönemdir ki; kişinin üstleneceği iş, aile ve sosyal çevre gibi sorumlulukların hiç biri üzerinde yoktur veya az seviyededir. Yani aslında kişinin kendini geliştirmeye ayırabileceği bol vakit bulunmaktadır.

Görsel: Üniversitede Kişi Kendini Gerçekçi Bir Şekilde Yetiştirmelidir
Görsel: Üniversitede Kişi Kendini Gerçekçi Bir Şekilde Yetiştirmelidir

Dünya ve ülke gündemi ile çalışmak istenen sektördeki gelişmeler takip edilmeli, sektörde öne çıkan kaynaklar takip edilmeli ve temel gereksinimleri öğrenmek için kişinin kulağı biraz delik olmalıdır. Kişi kendisine ‘dünyayı 5 yıl sonra nerede görüyorum‘ diye sormalı ve kişisel gelişim adımlarını buna göre şekillendirmelidir. Nitekim iş dünyasında hayatta kalan değişime en iyi adapte olabilenlerdir. Ayrıca okullar modern iş hayatının değişimlerini ve gerekli niteliklerini ıskalayabildiği için özellikle okulda öğretilmeyen konular olan finans, sağlıklı yaşam, vergiler, pazarlama, ticaret, zaman yönetimi gibi akademik ve hayatta kalma becerileri geliştirilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Kendini Geliştirmenin En Etkili Yolları Nelerdir?)

İş dünyasında ‘karakteri işe al, yeteneği eğit‘ derler. Nitekim iş ilanlarının içerisinde ‘başarma azmi yüksek, iletişim becerileri ve sorumluluk duygusu güçlü, ekip çalışmasına yatkın, gelişime açık, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş’ gibi karakter özellikleri ve yetenekler yer almaktadır. Bunlar meslekten bağımsız olarak geliştirilmesi gereken özelliklerdir. Bunları geliştirmenin en iyi yolu da iş hayatını olabildiğince erken tecrübe etmektir nitekim kişi hayatının ortalama 40 yılını çalışarak geçirecektir. Bunun için staj imkanlarını değerlendirmek, kulüp çalışmalarına katılmak, al-sat vb. işler yapmak mantıklıca olacaktır. Bu esnada da gelişime odaklanılmalıdır.

Görsel: Üniversitede Sahip Olunabilecek Hedeflere Örnekler
Görsel: Üniversitede Sahip Olunabilecek Hedeflere Örnekler
Profesyonel İpucu: Yetenekler kişiyi iş hayatında her zaman ön planda tutacaktır. Bu sebeple meslek yaşamın temel bir parçası haline getirilmeli ve uyanık olunan saatler kişisel gelişime katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmelidir. Kişinin kendine yapacağı yatırımın, yapabileceği diğer bütün yatırımlardan daha değerli olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda yapılabilecek en akıllıca şeyse yabancı dil öğrenmektir çünkü yabancı dil hayatın neredeyse her alanında lazım olacaktır. Üstelik konu ne olursa olsun İngilizce kaynakların sayısı ve niteliği diğerlerinden kat kat iyidir
(Ayrıca Bakınız: Hangi Yabancı Dili Neden Öğrenmeliyiz?)

2.3 – Öğrenci Değişim Programları

Üniversite hayatı gençliğin sağladığı özgürlük ve esneklik lüksünden yararlanmanın en iyi zamanıdır! Erasmus, Faravi ve Mevlana gibi öğrenci değişim programlarına katılıp veya staj ve work & travel gibi bahanelerle diğer şehir ve ülkelerde okuma fırsatı kazanılabilir. Bu aynı zamanda farklı yerleri gezip görmek için bir fırsattır. Gidilen yerler hakkında derinlikli bilgiler öğrenmeye, oraların insanlarını ve yaşam tarzlarını gözlemlemeye, hatta dostluklar kurmaya, kısacası başka yaşamlara tanık olmaya çalışmak kişinin bakış açısını genişletecektir. Yeterli bütçesi olmayanlar yeni dünyalar keşfetmeye yakın ve nispeten ucuz ülkelerden başlayabilir. Ayrıca Türkiye gibi medeniyetler beşiği olan bir ülke de gezilip görülecek yerlerle doludur.
(Ayrıca Bakınız: Türkiye’de Gezilmesi Gereken Yerler [Türkiye Gezi Rehberi])

Görsel: En Popüler Öğrenci Değişim Programı AB'nin Erasmus Projesidir
Görsel: En Popüler Öğrenci Değişim Programı AB’nin Erasmus Projesidir

3- Konaklama ve Barınma

Üniversite hayatında barınma ihtiyacını karşılamak için tercih edilen temel üç yöntem ailenin (veya diğer tanıdıkların) yanında kalmak, ev kiralamak ve yurtta kalmaktır. Farklı bir şehirde okumak kişiye ek sorumluluklar yüklediği için eğitim, kişisel gelişim ve eğlence konularında zorlayıcı olacaktır. Bu gerçek, yurtlarda çekilen mizah malzemesi yapılan fotoğraflarda açıkça görülebilir. Ancak bu aynı zamanda kişiyi özgür kılarak en hızlı yoldan hayatı öğrenmesini sağlayacaktır. Fakat kişi sadece özgürlük için evden ayrılmamalı, kar-zarar hesabı yapmalıdır.

Profesyonel İpucu: İyi aile çocuğu imajına sahip olanlar, toplum nezdinde saygın bir üniversitede veya bölümde okuyanlar ve (genellikle evi daha nazik kullanma eğiliminde oldukları için) kadın öğrenciler daha kolay kiralık ev bulurlar. Öğrenci şehri olarak bilinen şehirlerde barınma gibi ihtiyaçları karşılamak daha kolaydır. Kirada zorlananlar başkalarıyla kiralayarak kira yükünü azaltabilirler. En önemlisi, ailesinden ayrı okuyacaklar özgürlükler konusunda ipin ucunu kaçırmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler)

Görsel: Üniversitede Konaklama İmkanları Zorlayıcı Olabilir
Görsel: Üniversitede Konaklama İmkanları Zorlayıcı Olabilir

4- Ulaşım İmkanları

Üniversite hayatında ulaşım ihtiyacını karşılamak için tercih edilen temel üç yöntem toplu taşıma, şahsi otomobil ve (yakın mesafelerde) yaya ulaşımdır. Toplu taşıma ucuzdur ancak (yoğunluk, kuyruk vb. sebeplerle) her daim konforlu olmayabilir. Şahsi otomobil en hızlı ve konforlusu yöntemdir ancak maliyetlidir. Üstelik yakın yerlerde oturan öğrencilerin birbirlerini bulmalarını sağlayarak, araç sahiplerinin yakıt masraflarına ortak bulmalarını ve de otomobili olmayanların daha iyi ulaşım imkanına kavuşmalarını sağlayan uygulamalar mevcuttur. Ayrıca birçok üniversitede meşhur otostop kültürü de bulunur. Özellikle kampüse uzun mesafelerde konaklayanlar zaman yönetiminde sorun yaşayabildikleri için bu konuya da dikkat etmelidir.

5- Sosyal Yaşam, Kültür ve Eğlence

Üniversite yılları, sadece okula gidip gelmekten veya ders çalışmaktan ibaret değildir. Nitekim maddi şeylerle sınırlı bir dünya insanın ruhunu doyurmamakta ve insanlar bunun için farklı tecrübelere ihtiyaç duymaktadır. Fakat bu yıllar ilköğretim ve lise yıllarından farklı olarak artık insanlar arasında menfaat ilişkilerinin geliştiği, küçükken sahip olunan o samimi duyguların nispeten kaybolduğu yıllardır. Kişinin meslek hayatına atıldığında veya evlenip çoluk çocuğa karıştığında ileride vakit bulamayacağı faaliyetlere öğrenim hayatında yer vermesi gerekir.

Görsel: Gençliğin Kendine Has Avantaj ve Dezavantajları Vardır
Görsel: Gençliğin Kendine Has Avantaj ve Dezavantajları Vardır

5.1 – Arkadaşlık İlişkileri

Eğitim sadece derslerden ibaret değildir. Eğlenirken sosyal yetenekleri geliştirmek de bir tür eğitim olup bunlar insanı hayata hazırlamaktadır. Kişi artık hayata atıldığı ve ipleri eline aldığı için sorumluluk almaktan çekinmemelidir. Kişi kendini keşfetmeli, büyüdüğü için öğrenmesi gereken çok şey olduğunun farkında olmalıdır. Ayrıca hata yapmaktan çekinilmemeli, pes edilmemeli ve bunlara tecrübe olarak bakılmalıdır. Özellikle ilk haftalar okula alışma süreci olduğu için ilk arkadaşlıkların temeli bu sürede atılır. Kişi üniversiteyi kendini anlatmak için de değerlendirmelidir. Zira burada kurulacak dostlukların kişiye neler getireceği hiç belli olmaz.

Uyarı: Yalnız kalmamak için hoşlanılmayan ortamlarda bulunmak, başkaları bir şeyi yapıyor diye aynı şeyi yapmak zorunda hissetmek, gerektiğinde hayır diyememek, düşünmeden konuşmak ve hareket etmek bu konuda sıkça yapılan yanlışlardır. Ayrıca üniversitenin gen havuzu lise popülasyonu gibi yerel değildir. Bu sebeple her siyasi görüşün, ırkın, dinin, mezhebin, tarikatın mensubunun veya fanatiğinin yanınızda duran kişi olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca Erasmus gibi öğrenci değişim programları ile gelen yabancı ülkelerden öğrenciler de olabilmektedir.

Görsel: Türkiye'deki Üniversiteler ve Siyasi Pusuladaki Yerleri [Alıntı, Tamamen Mizah Amaçlıdır]
Görsel: Türkiye’deki Üniversiteler ve Siyasi Pusuladaki Yerleri
[Alıntı, Tamamen Mizah Amaçlıdır]

Üniversite ilişkilerinde (kişiye göre değişmekle birlikte) işleri kolaylaştıran öneriler şunlardır:
Yeni olunduğu her yerde belli edilmemeli, ilk defa görüyormuş gibi yapılmamalıdır.
Rahat, girişken, konuşkan ve mesafeli olunmalı fakat çok fazla laubali olunmamalıdır.
✅ Bir grubun içine hemen dâhil olunmamalı, gözlem yaptıktan sonra bir grup seçilmelidir.
Seçici olunmalı, kimseyle çabuk samimiyet kurulmamalı ve çokbilmiş davranılmamalıdır.
İnsanlar tanınmalı ve maskeleri fark edilmelidir (işi düşünce yazanlar, laf taşıyanlar vb.).
✅ Başkaları gözlemlenmeli, başkalarının yaşadıklarından tecrübe edinmeye çalışılmalıdır.

✅ İnsanları menfaat, para, fedakârlık söz konusu iken neler yapabildikleri test edilmelidir.
✅ Başkalarının doğruları körü körüne kabul edilmemeli, kişi gerçekleri kendi keşfetmelidir.
✅ Başkalarının yanında güçlü ve gizemli olunmalı ama kim olunduğu da saklanmamalıdır.
✅ Kimsenin istenen bir şeyi aslında hak etmediğini hissettirmesine asla izin verilmemelidir.
✅ Para vb. konularda kimseye kolay inanılmamalı; pişman olunacak şeyler yapılmamalıdır.
✅ Kişi kendini dışarıya kapatmamalı ve farklı türlerden insanlarla arkadaşlık yapmalıdır.

Görsel: Üniversitede Farklı Türden Arkadaşlar Edinilmelidir
Görsel: Üniversitede Farklı Türden Arkadaşlar Edinilmelidir

5.2 – Sosyal ve Kültürel Faaliyetler

Sosyal ve kültürel faaliyetler iletişimi, bakış açısını, özgüveni geliştirir; enerji kaynağı olur ve en önemlisi insan olduğumuzu hatırlatır. Bu sebeple üniversitenin imkanlarından yararlanmak (yüzme havuzu, spor aktiviteleri, geziler vb.), sevilen alanlardaki öğrenci kulüplerine katılmak, okul yaşamını aktif geçirmek, üniversitenin gündemini takip etmek, yaşanılan şehirdeki kültür-sanat ve fikir etkinliklerini takip etmek, kendine zaman ayırıp yapmaktan mutluluk duyulacak bir hobi edinmek faydalı olacaktır. Ancak bunlar sırf yapmış olmak için yapılmamalı, bunlarla kişi kendine bir şeyler katmaya çalışmalıdır. En önemlisi de ölçülü ve seçici olunmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kaliteli Boş Zaman Uğraşları Yazıları)

5.3 – Kadın-Erkek İlişkileri

Üniversitelerin özgür ortamı kendini ilişkilerde de belli eder. Üniversitede bu konuda tecrübe kazanmak akıllıca olacaktır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en temel husus üniversitenin kapısından girer girmez sevgili bulunmayacağı, aceleci ve sabırsız olunmaması gerektiği, işin biraz akışına bırakılması gerektiğidir. Zira üniversite ortamında bilhassa kızların ulaşılmaz olmaları altın kuraldır çünkü herkesle samimi olan kızlar fazla değer görmez. Üstelik kızların güzelliklerinin ve opsiyon bolluklarının zirvesi bu yıllardır. Zaten iyi erkek toklukta, iyi kadın yoklukta belli olur. Ayrıca sınıftan sevgili yapılmamalı, gold diggerlerden uzak durulmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kaliteli Kadın Erkek İlişkileri Yazıları)

Görsel: Sosyal İlişkiler Konusunda Dünyada 3 Tip Erkek Vardır :)
Görsel: Sosyal İlişkiler Konusunda Dünyada 3 Tip Erkek Vardır 🙂
Uyarı: Özetle üniversite bir okul değil, hayata hazırlık evresidir. Bilinmelidir ki bu yıllar gelip geçecektir. Hayatın adeta baharı olan bu evrede sevilmeyen bir yerde ve sevilmeyen insanlarla çalışmak ziyan edilmiş bir hayattan başka bir şey değildir. Bu sebeple kişinin şartlarına göre farklılık gösterse de, karar almaktan ve bunlar uygulamaktan çekinilmemelidir. Ayrıca maksimum performans için önem sırasına göre zaman planlanmalı ancak gerekirse plansızca işler yapılabilmelidir. Ayrıca üniversitede hayatı yaşarken ortamlara kapılıp asıl amaç unutulmamalıdır.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu