Eğitim ve İş Dünyası

İş Görüşmesinde En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

İş görüşmelerinde en çok sorulan soruları önceden bilmenin adaya sağladığı avantajlar, iş görüşmelerinde en çok sorulan klasikleşmiş, zorlayıcı ve yaratıcı sorular ile bunlara verilebilecek en etkili cevaplara örnekler işte bu sayfada!

Mülakatlar, iş başvurusu sürecinin en önemli adımlarından biridir. İşverenler, adaylarla alakalı daha fazla bilgi edinmek ve adayların işe uygunluğunu değerlendirmek adına sözlü mülakat yaparlar. Mülakatta sorulan sorulardan bazıları doğrudan adayların geçmişini ve deneyimlerini sorgularken, bazıları adeta gazetelerin hafta sonu eklerinde karşılaşılan akıl oyunlarına benzer yapılarıyla adayların işle ilgili bilgi, beceri ve deneyimlerini ölçmeyi amaçlar. Bazı sorular ise adayların yaratıcılık, problem çözme ve iletişim gibi genel özelliklerini değerlendirmek içindir.

Profesyonel İpucu: İş görüşmesi sırasında sorulması kuvvetle muhtemel sorular için önceden hazırlıklı olmak adaylara puan kazandırabilir. Mülakatlarda sorulan soruların cevaplarını görüşmeden önce güçlü yönlere odaklanarak planlamak ve pratik yapmak görüşme esnasında psikolojik açıdan ciddi rahatlama sağlayacağı için görüşmede heyecanlanmayı engeller ve duraklamadan soruları yanıtlamayı sağlar. Sorulması olası sorulara erkenden hazırlanmak, mülakat anında saniyeler içerisinde sıfırdan düzgün bir cevap bulmaya çalışmaktan kat ve kat daha etkilidir.
(Ayrıca Bakınız: İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler)

Görsel: Mülakatlarda Jüriyi Başarıyla İkna Etmek İyi Bir Kariyerin Kapısını Aralar

İş Görüşmesinde En Çok Sorulan Klasik Sorular ve Verilebilecek Cevaplar

1- Adayı Yakından Tanımak İçin Sorulan Sorular

1.1 – Bize Kendinizden Bahseder Misiniz?

İşverenlerin hakkınızda daha çok bilgi edinmek için sordukları bu soru yanıtlanırken, kişisel ve mesleki özellikler hakkında kısa bir özet sunulabilir. İlk bakışta basit gibi gözükse de aslında önemli olan bu soru işe neden uygun bir aday olunduğunu göstermek için güzel bir fırsattır.

Örnek Cevap: Merhaba, ben Ahmet. Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum ve son 3 yıldır XYZ şirketinde analist olarak çalışıyorum. İşimde başarılı şekilde raporlar hazırlayıp şirketin maliyetlerini azaltmaya yönelik çözümler sundum. Ayrıca iyi bir takım oyuncusuyum.

1.2 – Kendinizi Beş Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz?

Adayın hedeflerini, motivasyonunu, vizyonunu ve şirkete uzun vadede katkılarını anlamak için sorulan bu soruya ‘kendimi sizin yerinizde görüyorum‘ gibi klişe cevaplar yerine gelecekteki hedefler hakkında dürüst ve spesifik olarak kişisel vizyonu ortaya koyan cevaplar verilmelidir.

Örnek Cevap: Beş yıl içerisinde, sıkı çalışma ve büyük özveriyle mesleğimle ilgili ileri eğitimleri tamamlayarak alanımda başarılı bir kariyer sahibi olmayı ve finansal özgürlüğümü kazanmayı umuyorum. Kendimi toplum içinde saygı duyulan yerleşik bir profesyonel olarak görüyorum.

Görsel: Kendinizi Beş Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz Meşhur Bir Mülakat Sorusudur

1.3 – En Büyük Başarınız Nedir?

İşverenlerin adayların geçmiş başarılarını ve iş deneyimlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olan bu soruya cevap verilirken özellikle işle ilgili bir başarı hikayesi anlatmak etkili olacaktır. Zira hiçbir şey, adayın geçmiş deneyimine başarılı olmasından daha iyi ‘beni işe al‘ diyemez.

Örnek Cevap: XYZ firmasında çalıştığım dönemde yeni bir projeye ekip lideri olarak atandım. Projenin tamamlanmasıyla birlikte hem müşterilerden hem de üst yönetimden oldukça olumlu geri dönüşler aldım ve beni projedeki liderlik ve organizasyon becerisi nedeniyle takdir ettiler.

1.4 – En Güçlü Yönleriniz Nelerdir?

Adayın kişisel özellikleri hakkında bilgi edinmenin amaçlandığı bu soruda, adaylar işe alım uzmanının duymak istediğini düşündüğü şeyleri değil, kendini öne çıkaracak güçlü yanlarını dürüstçe paylaşmalı ve bu özellikleri iş hayatında nasıl kullandığına dair örnekler vermelidir.

Örnek Cevap: Dünyada en çok kullanılan programlama dillerinden olan Java’ya ileri seviyede hakimim. Ayrıca dünya çapında geçerliliğe sahip bir Oracle sertifikam mevcuttur. Ayrıca XYZ firmasında çalışırken Java ile uluslararası standartlara uygun personel bilgi sistemi tasarladım.

Görsel: Güçlü ve Zayıf Yönler Mülakat Sorularında Yer Alır

1.5 – En Zayıf Yönleriniz Nelerdir?

Adayların kendilerini ne kadar iyi tanıdıklarının ve dürüstlüklerini ölçüldüğü bu tuzaklı soruda, adayların dürüst ve çözümcü olmaları gerekir. Zayıf yönlerle nasıl baş edildiği, hatta bunların nasıl avantaja çevrildiğine dair akılcı bir cevap mücadeleci ve çözümcü olunduğunu belli eder.

Örnek Cevap: Benim en büyük zayıf noktam özellikle büyük bir topluluğun önünde konuşma becerilerimde bazı durumlarda özgüven eksikliği yaşamam olabilir. Ancak, bu konuda kendimi geliştirebilmek için konuşma kulüplerine katılarak daha fazla deneyim kazanmaya çalışıyorum.

1.6 – Maaş Beklentiniz Nedir?

Adayların maaş beklentisini öğrenmek için sorulan bu soruya tereddütsüz, profesyonelce ve güven dolu bir cevap verebilmek için piyasa araştırması yapılmalıdır. Ne vasıfları ve tecrübeleri yok sayacak kadar düşük, ne de dikkat çekecek kadar yüksek rakamlar verilmemesi gerekir.

Örnek Cevap: Maaş beklentim, sektör standartlarına ve kişisel deneyim düzeyime göre uygun yani adil ve rekabetçi bir aralıkta olacaktır. Bu aralığı daha önceki çalışmalarımın tecrübeleri ile belirledim ve işverenin sunduğu avantajlar da dikkate alınarak üzerine detaylıca konuşulabilir.

Görsel: Maaş Beklentisi Mülakat Soruları Arasındadır

1.7 – Kariyer Hedefleriniz Nelerdir?

Adayın uzun vadeli planlarına odaklanılan bu soru işverenlerin adayların şirket için uzun vadeli hedeflerini ve kariyer planlarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Bu soruda kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirtilmesi ve bunların ilgili şirket veya kurumla bağdaştırılması puan kazandırır.

Örnek Cevap: Kısa vadeli hedefim, bu pozisyonda şirketinize en iyi şekilde hizmet etmek ve becerilerimi kullanarak işimde en iyi performansı göstermektir. Uzun vadeli kariyer hedefimse, şirketinize değer katan projelerde yer almak ve ileride yönetici pozisyonlarına yükselmektir.

1.8 – Neden İş Deneyimleriniz Arasında Uzun Boşluklar Var?

Adayın iş geçmişi hakkında bilgi alarak adayın iş değişiklikleri, sadakati, kariyer hedefleri ve motivasyonu hakkında daha isabetli yorumlar yapmak için sorulan bu soruda meşgul olunan uğraşlar açıklanmalı ve konu bunun organizasyona nasıl katkı sağlayacağına bağlanmalıdır.

Örnek Cevap: Öz geçmişimde uzun bir süre boyunca işsiz görünüyor olsam da bu mecburi bir durum değil, tamamen daha önemli işlere odaklanmak için boş vakit yaratmak amacıyladır. Bu sürede işimde başarılı olmak için gönüllü çalıştım ve ek eğitimlere katılıp kendimi geliştirdim.

Görsel: İş Görüşmelerinde Geçmiş İş Deneyimleri Önemlidir

1.9 – Tutku Duyarak Yaptığınız Şeyler Nelerdir?

Adayın karakter analizini yaparak şirket kültürüyle karşılaştırmak ve adayın tutkularına verdiği önemi anlamak için sorulan bu soru, ileride bahsedilen tutkulara dair soru sorulabileceği için abartmadan, uydurmadan ama coşkulu şekilde ve iş ile bağlantı kurularak cevaplanmalıdır.

Örnek Cevap: Ailemin küçük yaştaki telkinlerinin de etkisiyle tutkuyla bağlı olduğum başlıca şey sağlıklı yaşamdır. Kişisel ilgi alanlarımı ve tutkularımı kariyerimle harmanlayabildiğim için fitness sektöründe insanlara yardım edip hayatlarında fark yaratmaktan büyük keyif alıyorum.

1.10 – Sizin Herhangi Bir Sorunuz Var Mı?

Adayın şirket ve pozisyon hakkındaki bilgisini ve bağlılığını anlamak için görüşmenin sonunda sorulan bu soru, aslında sorulan en kritik sorulardan birisidir. Bu soruya cevap verebilmek için görüşmeye gidilen şirket hakkında araştırma yapmak, profesyonel ve dengeli olmak gerekir.

Örnek Cevaplar: Evet, benim birkaç sorum var. Bu şirkette sizi en çok motive eden şey nedir? İnsanların bu pozisyonda genellikle karşılaştıkları başlıca zorluklar nelerdir? Çalışanların sahip olduğu eğitim ve gelişim olanakları nelerdir? Bu konularda daha fazla bilgi edinmek istiyorum.

Görsel: Mülakat Sırasında Dürüst Olmak Vs. Duymak İsteneni Söylemek

2- Adayın İşe Uygunluğunu Değerlendirmek İçin Sorulan Sorular

2.1 – Neden Bu Sektörde Çalışmak İstiyorsunuz?

İşverenlerin adayların sektöre özgü bilgi, tutku ve uygunluk düzeylerini değerlendirmek için sordukları bu soruya adaylar sektöre dair ilgi alanlarından, temel motivasyon kaynaklarından ve bu sektördeki yeni fırsatlardan kısaca bahsetmeleri genellikle yeterli bir cevap olmaktadır.

Örnek Cevap: Bu sektöre ilgi duyuyorum çünkü bu alanda yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması gibi süreçler hoşuma gidiyor. Ayrıca dünyanın dijitalleşmesiyle beraber şirketler sürekli olarak bu teknolojilere yatırım yaptığı için bu sektörde birçok fırsat bulunmaktadır.

2.2 – Neden Bu Pozisyon İçin Başvurdunuz?

İşverenler tutku sahibi insanları işe almak istedikleri için bu soruyu sorarlar. Bu soru, işverenin adayın neden bu işe ilgi duyduğunu anlamasına yardımcıdır. Bu soru yanıtlanırken, başvurulan pozisyonu çekici kılan faktörlerden bahsederek bunu ilgili iş yerine bağlamak isabetli olabilir.

Örnek Cevap: Müşteri hizmetleri temsilciliği benim için en ideal iştir çünkü insanlarla etkileşim halinde olmayı seviyorum ve aynı zamanda onlara yardım etmeyi de seviyorum. Ayrıca bence siz şirket olarak harika işlere imza atıyorsunuz, bu yüzden bunun bir parçası olmak istiyorum.

Görsel: Meslek, Sektör ve Pozisyon Mülakat Soruları Arasındadır

2.3 – Neden Biz? Şirketimiz Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Adayların kurum veya şirket hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesinin yanı sıra sahip olunan misyonun ne kadar önemsendiğinin ölçülmesi için sorulan bu soruya cevap verilirken şirket hakkında yapılan araştırmalardan ve neden burada çalışmak istendiğinden bahsedilmelidir.

Örnek Cevap: Şirketinizi araştırdığımda sektördeki lider konumunuzu ve yenilikçi yaklaşımınızı fark ettim. Çalışanlarınızın şirket kültürü hakkındaki olumlu geri bildirimleri beni buraya çeken temel etkenlerden biri oldu. Şirketinizin hedeflerini paylaşıyor ve katkıda bulunmak istiyorum.

2.4 – Neden Sizi İşe Almalıyız?

İşverenlerin adayların neden bu pozisyon için uygun olduklarını anlamalarına yardımcı olan bu soruya cevap verirken adaylar tecrübe ve bilgi birikimlerini aday oldukları işe nasıl aktarmayı planladıklarını kısa ama çarpıcı şekilde anlatarak geçmişle gelecek arasında köprü kurmalıdır.

Örnek Cevap: Benimle çalışmak isteyeceğinizi düşünüyorum çünkü bu pozisyon için gereken becerileri sağlayarak şirketinize değer katmaya hazırım. Ayrıca işini en iyi şekilde yapmak için çaba gösteren, açık fikirli, hızlı öğrenen ve uyum sağlayan kişiliğim olduğunu düşünüyorum.

Görsel: İş Görüşmelerinde Öz Geçmişte (CV)  Yazanlar Önemlidir

2.5 – Mevcut İşinizden Neden Ayrılıyorsunuz veya Çıkartıldınız?

İşverenlerin adayların mevcut işlerindeki memnuniyetsizlik yaratarak yeni bir iş arayışına yol açan faktörleri anlamalarına yardımcı olan bu soruya cevap verirken adaylar işlerdeki mevcut sorunlardan ve yeni bir iş arayışındaki ana beklentilerinden ‘ölçülü bir şekilde‘ bahsedebilirler.

Örnek Cevap: Mevcut işimden memnun değilim çünkü kariyer hedeflerimle ve değerlerimle uyumlu değil. Şirketimdeki ilerleme fırsatları sınırlı ve yeni beceriler edinme şansım da yok. Bu arayışta, şirketinizin daha uygun bir kariyer yolu sunabileceğini düşündüğüm için buradayım.

Uyarı: ‘Neden iş değiştirmek istiyorsunuz’, ‘mevcut işinizden neden ayrılıyorsunuz’, ‘neden işten çıkartıldınız’, ‘önceki işinizde sevmediğiniz şeyler nelerdi’ gibi işe alım uzmanlarını cezbeden bu tür zorlayıcı tuzaklı sorulara iyice düşünmeden cevap vermemek gerekir. Bu sorularda eski işvereni kötülemek bir şey kazandırmayacağı için bunun yerine yeni fırsatlar arandığının, görüşme yapılan pozisyon eskisinden daha iyi olduğundan kişisel gelişimi sürdürebilmek için ihtiyaç duyulduğunun ve geçmişte yaşananların öğretici olduğunun söylenmesi çok daha akıllıca olacaktır.

Görsel: Mülakatlarda Eski İş Tecrübeleri Üzerinde Özellikle Durulur

2.6 – Hangi Konularda Kendinizi Geliştirmek İstersiniz?

İşverenlerin, adayların kariyer planlama ve gelişim beklentilerini öğrenmek için sordukları bu soruyu cevaplarken kendilerini nasıl geliştirecekleri ve kariyer hedeflerine nasıl ulaşacakları konusundaki yol haritalarını somut ve ölçülebilir bir şekilde örnekler eşliğinde açıklamalıdır.

Örnek Cevap: Liderlik, iletişim ve yabancı dil becerilerimi geliştirmek istiyorum. Bu becerileri geliştirmek için eğitimlere katılmayı ve bunları uluslararası geçerliliğe sahip olan sertifikalarla belgelendireceğim. Uzun vadede, trendleri takip ederek kendimi geliştirmeyi sürdüreceğim.

2.7 – Yöneticileriniz ve Meslektaşlarınız Sizi Nasıl Tanımlar?

Adayların başkalarının sözlerini kullanarak kendilerini pazarlaması için güzel bir şans tanıyan bu soruda dürüst bir şekilde resmi incelemelere, başkalarının çıkarımlarına ve güncel olaylara dayandırıp açıklayarak bireysel güçlü yanlarını ve özelliklerini ortaya çıkarmaya çalışmalıdırlar.

Örnek Cevap: En son performans incelememde, amirim beni inisiyatif alan ve zor sorunlardan çekinmeyen biri olarak tanımladı. Meslektaşlarıma soracak olursanız, beni mantıklı, düzenli ve titiz olarak tanımlayacaklarından eminim. Özellikle patronum çalışkan biri olduğumu söylerdi.

Görsel: Tanıdık Geri Bildirimleri İş Görüşmelerinde Önemlidir

2.8 – Burada İlk 3 Ayında Bize Neler Sunabilirsin?

Adayın organizasyonda nasıl bir etki yaratabileceğini değerlendirmek amacıyla sorulan bu tür sorulara cevap verirken çalışma yerine hızlı bir şekilde uyum sağlama ve işe başlanan andan itibaren etkili olarak organizasyona değer katma vurgusunda bulunmak çok isabetli olacaktır.

Örnek Cevap: Başlangıç döneminde şirketin en büyük eksiğini kapatmak için ilk işim, sosyal medya pazarlaması kampanyalarına giriş yapmak ve onlar için etkin bir izleme sistemi kurmak olacaktır. Ayrıca sektördeki gelişmeleri takip ederek şirketin başarısına katkıda bulunacağım.

2.9 – Hayalinizdeki İş Nedir? Ne Tür İş Ortamları Tercih Edersiniz?

Adaylara hayalindeki iş başvurdukları pozisyonun gerçekten kariyer hedeflerine uygun olup olmadığını test etmek için sorulmaktadır. İdeal iş ortamı bölümünde ise adayların en mutlu olacakları, en rahat ve verimli şekilde çalışabilecekleri iş ortamını tarif etmesi gerekmektedir.

Örnek Cevap: Hayalimi süsleyen iş tutkularıma, yeteneklerime ve değerlerime uygun olan ve başvurduğum moda tasarımcılığıdır. Benim için takım atmosferi içinde yaratıcı düşünceye ve sürekli öğrenmeye teşvik eden bir iş ortamı büyük ve etkili başarılar elde etmek için idealdir.

Görsel: İş ve İş Ortamları Mülakatta Ele Alınan Konulardır

3- Adayın Bilgi ve Becerilerini Ölçmek İçin Sorulan Sorular

3.1 – Hangi Becerilerinizin İşe En Çok Katkı Sağlayacağını Düşünüyorsunuz?

İşverenin adayların kendilerini değerlendirerek kendi güçlü yönlerini ve bunların işe olan katkılarını ifade etmelerini sağladığı bu mülakat sorusunda sahip olunan beceriler kanıtlara dayandırılarak listelenmeli ve bunların işleyişe ne açılardan katkı sağlayacağı ele alınmalıdır.

Örnek Cevap: Karmaşık sorunları anlamak ve sorunları analiz ederek etkili çözümler üretmek konusunda eski işlerden kalma deneyimim mevcuttur. Bu beceriler iş süreçlerini iyileştirmek, işlerde verimliliği artırmak ve karar alma süreçlerinde etkin rol oynamak açısından önemlidir.

3.2 – Hangi Teknolojik Araçları ve Programları Kullanıyorsunuz?

Adayların teknolojik becerilerini ve bunların iş gereksinimlerine uygunluğunu ölçmek için sorulan bu soruya cevap verirken alakalı becerileri sıralamak, uzmanlık düzeylerini mümkünse kanıtlara dayandırmak ve güncel teknolojilere adapte olma vurgusu yapmak faydalı olacaktır.

Örnek Cevap: İşle alakalı olan güncel teknolojik araçları ve programları kullanma konusunda çok yetenekliyim. Bunlar arasında [teknolojik araçlar ve programlar] yer alıyor. Ayrıca yenilikçi teknolojileri de takip ederek şirketin hedeflerine ulaşması için verimli çözümler üretiyorum.

Görsel: İş Görüşmelerinde Sahip Olunan Beceri ve Yetenekler Önemlidir

3.3 – Sizi Farklı Kılan ve Diğer Adaylardan Ayıran Özelliğiniz Nedir?

İş alım uzmanlarının adayların benzersiz niteliklerini, özelliklerini ve yeteneklerini ortaya koymasını istedikleri bu mülakat sorusunda adaylar rakiplerinden farklı olarak organizasyona nasıl bir özel değer katabileceklerini örnekler eşliğinde ve sebepleriyle birlikte açıklamalıdır.

Örnek Cevap: İkna kabiliyetim oldukça yüksektir. Öyle ki XYZ firmasında satış temsilcisi olarak çalışırken uzun zamandır firmanın önde gelen satış uzmanları tarafından gerçekleştirilemeyen bir satışı toplumsal kanıt sunma tekniği sayesinde iki gün gibi kısa süre içinde sonuçlandırdım.

3.4 – Bir Proje Sırasında Karşılaştığınız Bir Zorluğu Nasıl Çözdünüz?

İşverenlerin adayların problem çözme yeteneklerini, kriz yönetimi becerilerini ve proje yönetimi deneyimlerini değerlendirdikleri bu soruya cevap verirken adaylar işte karşılaştıkları önemli bir sorundan bahsetmeli ve bu sorunu nasıl çözüme kavuşturduklarını açıklamalıdırlar.

Örnek Cevap: Geçen yıl bir projede, teknik ciddi bir sorunla karşılaştık ve projenin zamanında tamamlanması konusunda belirsizlikler ortaya çıktı. Takımca sorunu analiz ettik, farklı yazılım kullanıp planımıza sadık kalarak sorunu başarıyla çözdük, projeyi ise zamanında tamamladık.

Görsel: Çok Çalışan Değil Akıllı Çalışan Başarır

3.5 – Bir Çatışma Durumunda Nasıl Davranırsınız?

İşverenlerin adayların stres altındaki durumlarda nasıl davrandıklarını anlamalarına yardımcı olan bu soruya cevap verirken adaylar bu durumlarda sorunların çözümü için adım attıklarını ve hiçbir olumsuzluğun hedefleri gerçekleştirmeye engel olmayacağını belirtmeleri gerekir.

Örnek Cevap: Çatışmalar iş hayatının bir parçasıdır ve bu tür riskli durumlarda olabildiğince sakin ve profesyonel şekilde hareket etmeye çalışırım. Bu tür durumlarda diğer taraflarla ortak bir çözüm bulmaya odaklanırken, her zaman şirket politikalarına ve değerlerine bağlı kalırım.

3.6 – Takım Çalışmasında En Büyük Katkınız Nedir?

İşverenlerin adayların takım çalışması konusundaki yeteneklerini ve işbirliği becerilerini anlamalarına yardımcı olan bu soruya cevap verirken adaylar takım çalışmasının öneminden bahsederek iş arkadaşlarıyla ilişkilerini ve takım çalışmasına olan yaklaşımlarını anlatmalıdır.

Örnek Cevap: Takım çalışması benim için çok önemlidir ve her zaman takımımın hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım. İş arkadaşlarımla açık iletişim kurmayı ve herkesin güçlü yönlerini kullanarak işbirliği yapmayı tercih ederim.

Takım Çalışması Mülakat Sorularında Yer Almaktadır

3.7 – Baskı veya Stresli Durumlar İle Nasıl Başa Çıkıyorsunuz?

Adayların stres yönetimi ve adaptasyon yeteneklerinin ölçüldüğü bu soruyu başarılı bir şekilde yanıtlamak için adaylar stresi nasıl dengeledikleri, nasıl yönettikleri veya eğer daha üretken hale getiriyorsa bunun nasıl mümkün olduğunu geçmişten örnekler eşliğinde açıklamalıdır.

Örnek Cevap: Doktorluk doğası gereği stresli bir meslek olduğu için stres normal rutinimizin bir parçası haline gelmiştir. Ayrıca düşük stres isteksizliğe, yüksek stres bıkkınlığa yol açtığı için soğukkanlılıkla stresli duruma etkili çözümler bularak ideal stres seviyemi korumaya çalışırım.

3.8 – Zor Bir Müşteri İle Nasıl Başa Çıkarsınız?

İşverenlerin adayların iletişim, müşteri ilişkileri yönetimi ve etkili problem çözme becerilerini değerlendirdikleri bu soruya cevap verirken adayların zorlayıcı bir müşteri profili ile nasıl başa çıkabildiklerini ve tekrardan müşteri memnuniyetini nasıl sağladıklarını açıklamaları gerekir.

Örnek Cevap: Zorlayıcı bir müşteri ile başa çıkmak için öncelikle dürüst ve açık bir iletişimle müşterinin ihtiyaçlarını anlamaya çalışırım. Daha sonra, müşterinin sorunlarını ve şikayetlerini dikkatle dinleyerek, müşteri memnuniyetini sağlamak için en etkili çözümü bulmaya çalışırım.

Görsel: İş Görüşmesinde Referanslarla Alakalı Sorular Sorulur
Profesyonel İpucu: İş görüşmelerindeki belirleyici ve ayırt edici sorulara, diğer adaylardan farklı, etkileyici ve inandırıcı yanıtlar hazırlamak genellikle olumlu sonuçlar almayı sağlar. İş görüşmesi sırasında herkes profesyonel gözükebilir ama işe alındığında çalışandan beklenenlerle çalışanın aday olduğu sırada mülakatta söyledikleri eşleşmeyebilir ve bu durum iş hayatında ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple özellikle davranışsal mülakat sorularında söylenilenlerin ileride talep edileceğini unutmadan dürüst olmak iş başarısı için büyük önem taşımaktadır.
(Ayrıca Bakınız:
 İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler)

İş Görüşmesinde Sorulan En Zorlayıcı Sorulara Örnekler

• Eleştirilere açık mısınız? Motivasyonunuz nedir? Diğer adaylarda olmayıp sizde olan ne var?
• Sana göre alınması en zor kararlar nedir? Son 6 ayda aldığın en zor kararı söyleyebilir misin?
• Birisiyle yaşadığınız bir anlaşmazlığı ve onun bugün seni nasıl tanımladığını anlatabilir misin?
• En son ne zaman bir karara itiraz ettin? İtiraz ederken nasıl tavır sergiledin? Sonucu ne oldu?
• Bize yaptığınız kritik bir hatayı ve ondan çıkardığınız dersleri sebepleriyle anlatabilir misiniz?
• Başka hangi şirketlerle görüştünüz? Sunulan pozisyonun çekici bulmadığınız yönleri var mı?
• Sana göre en iyi ve en kötü ödüllendirme nedir? Sence bu şirkette neyi daha iyi yapabiliriz?

Görsel: Yaratıcı ve Zorlayıcı Mülakat Soruları

İş Görüşmesinde Sorulan Yaratıcı Sorulara Örnekler

• Süper bir gücünüz olsaydı ne olurdu ve nasıl kullanırdınız? (yaratıcılık, problem çözme)
• Hayatınız bir kitap olsaydı bu kitabın adı ne olurdu? (adayın hayat hikayesi ve kişisel kimliği)
• Bir zaman makineniz olsaydı hangi döneme giderdiniz ve neden? (adayın değer ve hayalleri)
• En son izlediğiniz filmi bir arkadaşınıza nasıl anlatırdınız? (adayın iletişimi ve empati seviyesi)
• Bir hayvan olsaydınız hangi hayvan olurdunuz ve neden? (adayın kişilik özellikleri ve algıları)
• Bir aracın deposundaki yakıt miktarını ölçmek için 5 yol gösterebilir misin? (problem çözme)
• Güncel bir teknoloji seçip bunu 5 yaşındaki birisine açıklar mısın? (adayın iletişim becerileri)

Not: Gizli yetenekleri keşfetmeyi sağlayan zorlayıcı ve yaratıcı pek çok mülakat sorusu mevcut olup, bunlara sorunun sorulma amacı düşünülerek verilebilecek en akıllı cevap verilmelidir. Mülakatlarda övünmeye gerek yoktur ancak gerçek bir başarı hikayesi ile taçlandırarak kişisel reklamını yapma hususunda da çekingen davranılmamalıdır. Elbette iş görüşmesi sırasında önceden hazırlanmış cevapları ezberlemiş gibi monoton bir tavırla ya da okur gibi vermek yerine doğal bir üslupla vermeye özellikle dikkat edilmeli ve teknik mülakata da hazırlanılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu