Eğitim ve İş Dünyası

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler

Kariyer basamaklarını emin adımlarla en hızlı şekilde tırmanarak güzel bir hayata sahip olmak ve iş hayatında başarılı olmak için en iyi tavsiyeler ile iş hayatına yeni başlayanların iş hayatında dikkat etmesi gerekenler bu yazıda!

Başarılı bir kariyer pek çok kişinin hayallerini süsleyen bir hedeftir çünkü iş hayatındaki başarı beraberinde daha çok kazanç, daha konforlu bir yaşam ve çevrede daha çok saygı görme gibi çeşitli avantajların yanı sıra mutluluk, memnuniyet ve kendini ispatlama gibi pozitif duyguları da getirmektedir. Bu sebeple pek çok kişi başarının sırrını öğrenerek güzel bir kariyerin tadını çıkarmak, anlamlı işler yaparak dünyada bir fark yaratmak, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek, önemli olmak ve finansal özgürlüğe ulaşmak yani güzel bir şeyler yapmak ister ancak bunları nasıl yapacağını bilmez. Bu sebeple iş hayatına hazırlıklı olmakta büyük fayda bulunmaktadır.

Profesyonel İpucu: Başarı; kriterleri ve koşulları kişiden kişiye değişen bir süreçtir. Başarı genellikle beraberinde yakın vadede yeni fırsatları ve pozitif geri dönüşler almayı, uzun vadede ise daha iyi yerlere gelmek suretiyle daha konforlu bir yaşam sürmeyi sağladığı için herkes başarılı olmak ister ama kariyerde anlık parlamalar yerine kalıcı ve sürdürülebilir bir başarı sağlamak kolay değildir ve bu çalışanların rekabet dolu bir ortamda zorlu bir sınav vermelerini gerektirir. Ne yazık ki bu ter dökmeden, çaba göstermeden ve fedakarlık yapmadan mümkün olmamaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Başarılı Olunur? [Başarının Sırrı])

Görsel: İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler
Görsel: İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler

1- Ehliyet ve Liyakat Sahibi Olunmalıdır

İş hayatında parmakla gösterilen ve ne olursa olsun vazgeçilemeyen birisi olmanın anahtarı ehliyet ve liyakat sahibi olmak yani işlerde kalite ve profesyonelliği ön planda tutmaktır. Zira gün bitiminde masada sadece yapılan işler kalacaktır. Bu aynı zamanda hem çalışanlar, hem işletmeler, hem de girişimciler için katma değer oluşturarak yüksek gelir elde edebilmek için çok önemlidir. Nitekim iş dünyasında ‘yeteneği işe alın karakteri eğitin‘ derler. Bu sebeple iş hayatında uzun vadede kişinin itibarını inşa eden dürüstlük ve güvenilirlik gibi iş etiğine de önem göstermek yani karakter sahibi olmak insanların gözünde iyi konuma ulaşmada şarttır.
(Ayrıca Bakınız: Liyakat Nedir? Liyakat Neden Önemlidir?)

Görsel: Liyakat Sahibi Kişilerin Özellikleri
Görsel: Liyakat Sahibi Kişilerin Özellikleri

2- Verimliliğin Birincil Şartı Sağlıklı Yaşamdır

Her şeyin başı olan sağlık bedenen, ruhen ve sosyal açıdan tam bir iyilik halinde olma durumu olup değeri kaybedilince anlaşılan nadir hazinelerden biridir. Sağlık; anne karnında başlar ve genler, beslenme, uyku düzeni, hareket miktarı ve yaşam tarzı gibi kriterler kişinin bugünkü ve gelecekteki sağlık durumunu doğrudan etkiler. Bu sebeple sağlıklı yaşama Silikon Vadisi gibi teknoloji merkezlerinde ve Japonya gibi ülkelerde özel bir önem verilir. Çünkü bu hasta olarak gereksiz zaman kaybı yaşamanın önüne geçmenin yanı sıra bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal zorlukları iyi yöneterek kişinin işteki verimliliğinin ve yapılan işin kalitesinin artmasını sağlar.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: İş Hayatında Başarı İçin Sağlıklı Bir Yaşam Sürme Yolları

3- İlk İzlenim ve Stil İtibar İnşasında Etkilidir

İlk izlenim, biriyle yapılan etkileşimden sonra zihinde onunla ilgili oluşan ilk algıdır. İlk izlenim kısa sürede oluştuğu ancak zor değiştiği ve insan doğası kişiyi birisiyle ilgili ilk izlenime bağlı kalmaya zorladığı için ilk izlenime ve stile özel önem verilmelidir. Görünüş, giyim tarzı, duruş, konuşma tarzı, jest ve mimikler ilk izlenimi oluşturan temel faktörlerdir. Özellikle profesyonel dünyada iyi izlenim oluşturmak için temiz ve özenli bir şekilde giyinerek diğer insanlara karşı güler yüzlü yaklaşmak oldukça önemlidir. Giyim tarzıysa çalışılan kurumun kültürü ve değerleri gözlenerek ve elbette ölçülü kalmaya dikkat edilip uyum sağlama esasıyla belirlenmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Etkili Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır?)

Görsel: Mülakatlarda İlk İzlenimin Önemi ve Sıkça Yapılan Hatalar
Görsel: Mülakatlarda İlk İzlenimin Önemi ve Sıkça Yapılan Hatalar
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

4- İletişime ve İnsan İlişkilerine Önem Verilmelidir

İyi bir iletişim, kişinin iş arkadaşlarıyla işbirliğini geliştirir, yanlış anlamaların önüne geçer ve işlerin daha hızlı ve daha verimli şekilde yapılmasını sağlar. Yani özgüven eksikliği sebebiyle geri planda durulmamalı, bencil olmadan samimi ilişkiler kurulmalı, uyumlu olunmalı, pozitif ama realist olunmalı, empati ve sempati yetenekleri geliştirilmeli, iyi bir dinleyici olunmalı, az ama öz konuşulmalı, robotik cevaplardan kaçınılmalı ve en önemlisi karşıdaki ne kadar zengin, ünlü ve başarılı olursa olsun onun da herkes gibi hayalleri ve korkuları olan bir insan olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca iletişimde kelimeler önemli olsa da sözsüz iletişimin gücü büyüktür.

Görsel: İş, Uyku ve Sosyalleşme Arasındaki İlişki :)
Görsel: İş, Uyku ve Sosyalleşme Arasındaki İlişki 🙂

5- Ağ Oluşturmak Özel Fırsatlar ve Rehberlik Sağlar

İş dünyası içerisinde güzel ilişkiler kurarak bir network oluşturmak yeni iş fırsatları oluşturma, bilgi ve deneyim paylaşımı, iş verimliliğini artırma, iş bulma ve kariyer gelişimini kolaylaştırma, güven ve itibar inşası, pazarlama ve marka bilinirliği, kriz yönetimi ve vizyonu genişletme gibi konularda kritik bir rol oynamaktadır. Bu sebeple iyi bir ağa sahip olmak iş başarısını büyük ölçüde etkileyebilmektedir. İş dünyasında referanslar karşılıklı güvenin daha kolay bir şekilde tesis edilmesini sağladığı için yalnızca işe girerken değil iş hayatının bizzat içinde de hayati kolaylıklar sağlamaktadır ancak burada önemli olan şey referansların sayısı değil niteliğidir.

İş Dünyasında Kaliteli Bir Network (Ağ) Oluşturmak Önemlidir

6- Hedef Belirleyip Planlayın ve Odağınızdan Sapmayın

Kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek kişiyi motive ederek hedefe ulaşmak için daha iyi bir performans sergilemeye teşvik eder. Bu aynı zamanda iş hayatında daha iyi planlama yapmayı sağlar. Ancak bu hedefler asla gerçek dışı olmamalıdır. Ardından yapılacak işler not edilerek bir öncelik sırası oluşturulmalı ve plan yapılmalıdır çünkü plansız başlanan iş, en ufak aksilikte tepetaklak olabilir. Nitekim iyi bir planlama, işlerin organize edilerek daha verimli bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. Hedefe nihai bir yol haritası muamelesi yapılmalı, büyük hedefler daha küçük ve kısa süreli alt hedeflere bölünmeli ve adım adım asıl hedefe yaklaşılmalıdır.

Görsel: İş Dünyasında Çok Çalışan Değil Akıllı Çalışan Başarır
Görsel: İş Dünyasında Çok Çalışan Değil Akıllı Çalışan Başarır

7- Doğru Teknikle Elinizden Gelenin En İyisini Yapın

Başarının çabasız gelmeyeceği unutulmamalı ve işler ertelemeden harekete geçilerek elden gelenin en iyisi yapılmalıdır. Hedef belirlemek ve planlama yapmak kadar istikrarlı ve sabırlı olmak, kendine güvenmek, gerçekçi olmak, yenilikçi olmak, gerekirse risk almak, yapılan işte tembelliğe kapılmadan ipleri bırakmamak, ön sezilere güvenmeyi ihmal etmemek, engelleri ortadan kaldırmak, mantıklı fikirlerin arkasında durmak, alanında uzmanlaşmış deneyimli bir akıl hocası bulmak, zorlu bir projede sorumluluk almak, dikkat dağıtıcıları engellemek ve aynı anda çok fazla şeye odaklamamak başarı potansiyelini önemli ölçüde artıracak pratiklerdir. Ayrıca elbette başarılı olabilmek için özel hayatta bazı fedakarlıklarda bulunmak gerekebilir.

Görsel: İş Hayatında Başarı Tıpkı Buz Dağı Gibidir
Görsel: İş Hayatında Başarı Tıpkı Buz Dağı Gibidir
Profesyonel İpucu: 21. yüzyıl becerileri; günümüz toplumunda ve iş hayatında başarılı olabilmek için gerekli olduğu belirlenen geniş bir bilgi, beceri, çalışma alışkanlıkları ve karakter özellikleri kümesidir. Gelişen teknolojiye ve iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamayı esas alan bu beceriler sorunları çözme ve işleri en verimli şekilde yapmada yardımcıdır. Öğrenme ve yenilik becerileri, dijital okuryazarlık becerileri, kariyer ve hayat becerileri olarak gruplanan bu becerileri öğrenmek ve geliştirmek iş dünyasında önemli rekabet avantajı sağlayacaktır.
(Ayrıca Bakınız: 21. Yüzyıl Becerileri ve Geliştirme Yolları)

Görsel: Dünya Ekonomik Forumuna Göre 21. Yüzyıl Becerileri
Görsel: Dünya Ekonomik Forumuna Göre 21. Yüzyıl Becerileri

8- İnovatif Bir Şekilde Kalite Ve Katma Değer Üretin

Yaratıcılık, her gün yapılan şeyleri yeni yöntemler deneyerek öğrenilebilen bir yetenektir. Önemli olan bir şeyi oluşturmanın ne kadar zaman alacağı değil, ortaya çıktığında onun ne kadar değerli ve faydalı olacağıdır. Nitekim hangi teknoloji yaratılırsa yaratılsın, yaratılan şey bir ürün için değil, insanlar ve iyileştirmeye çalışılan hayatlar içindir. Dolayısıyla zor durumlarda bile yapılan işler düzenli olarak değerlendirilerek elden gelenin en iyisi yapmaya çalışılmalıdır. Nitekim piyasada rekabet üstünlüğü yaratmanın temel yolu yenilikçi bir anlayışla kaliteli ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetler üretmek ve bunları gösterilecek şekilde belgelemektir.

Görsel: Hız, Fiyat ve Kalitenin Katma Değere Etkisi
Görsel: Hız, Fiyat ve Kalitenin Katma Değere Etkisi

9- Uyumlu Bir Takım Çalışması Hayat Kurtarıcıdır

Takım çalışması; işlerin daha hızlı, daha kolay ve daha verimli bir şekilde yapılmasını sağlar. Nitekim kişinin kendi zayıflıklarını telafi etmesinin en iyi yolu, farklı yetenekleri olan takım arkadaşları bulmasıdır. Bu sebeple durumdan istifade edilerek farklılıklar bir zenginlik olarak görülmelidir. İş arkadaşlarıyla uyumlu şekilde çalışmak, bunu güçsüzlük göstergesi görmeden yardım almaktan çekinmemek, yardımı spesifik bir şekilde isteyip yardım geldiğinde zarif ve minnettar olmak, gerekirse kendini kullandırtmadan yardım etmekten çekinmemek ve negatif geri dönüşlere açık olmak isabetli olacaktır. Önemli olan her şey bittiğinde ortaya konan iştir.

Takım Çalışması İş Dünyasında Başarılı Olmak İçin Şarttır

10- Motivasyon Gelip Geçicidir, Disiplin İse Bakidir

Motivasyon, bir işi tamamlamak için belirli bir zihinsel ve duygusal halin ön koşul olduğu varsayımına dayanırken; disiplin ise tam tersine fonksiyonelliği ruh halinden ve duygulardan ayırır. Bu fark ise konfor alanından çıkılarak sürekli erteleme döngüsünün kırılmasını sağlar. Disiplinsiz bir çalışan olmak aslında yapılan işe değer verilmediği izlenimini oluşturabilir. Bu sebeple not tutarak çalışmak, planlı olmak, işleri zamanında yapmak ve bunun için zaman yönetimine özel önem vermek başarılı iş hayatının anahtarıdır. Elbette başa çıkılabilecekten fazla sorumluluk almamakta işlerin mesai saati dışına taşmaması hususunda çok önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: En Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri Nelerdir?)

Görsel: İş Hayatının Zorlayıcı Yönlerine Güzel Bir Örnek
Görsel: İş Hayatının Zorlayıcı Yönlerine Güzel Bir Örnek

11- Mutluluk Sahip Olunanla Tatmin Olma Sanatıdır

İşiniz için tutkunuz olsun çünkü işiniz sizin için anlamlıysa, iş hayatınız eğlenceye dönüşür. Eğer işin kendisiyle ilgili tutkunuz yoksa, onu yapma gerekçenizle (para, güç, statü vb.) ilgili tutkunuz olsun. Çünkü sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış hissetmezsiniz. İşler her zaman kötüye gidebilir. Bunun kişiyi yıpratmaması için ilk yapılması gereken başaracağına dair inancını kaybetmeden iyimser olmak ancak hayal dünyasında da yaşamadan içinde bulunan durumu iyi analiz ederek en uygun çözüme karar vermek ve hazırlıklı olmaktır. Ayrıca iş yerine aidiyet önemlidir, örneğin sırf çok maaş veriyor diye huzurlu olunan yerden ayrılmak hatadır.
(Ayrıca Bakınız: En Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?)

Görsel: Hayatın Aslında Alınan Kararların Bir Sonucu Olduğunun Örneği
Görsel: Hayatın Aslında Alınan Kararların Bir Sonucu Olduğunun Örneği
Uyarı: İş hayatında mutluluk ve başarı dengesini korumak için kişi duygularını kontrol altında tutmayı öğrenmelidir. Başarısızlık, yetersizlik ve başkalarını hayal kırıklığına uğratma insanı iş yaşamında korkuya sürükleyen üç temel kategori olsa da sıkıntıları göz ardı etmek yerine pratik ve can sıkıcı olmayan bir yol arayışıyla en kısa sürede ortadan kaldırmak, kıskançlık ve alınganlık yapmak yerine başarıyı arttıracak olan noktalara odaklanmak, kimseyi küçümsememek ve kibirlenmemek ancak kendi reklamını yapmak başarının önünü açacaktır. Nitekim unutulmamalıdır ki bir çivi bir nalı bir nal bir atı bir at bir yiğidi bir yiğit bir memleketi kurtarır! 🙂
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Mutlu Olunur? [Mutlu Yaşamın Sırları])

Görsel: Hiçbir Şey İmkansız Değildir, İmkansız Sadece Zaman Alır
Görsel: Hiçbir Şey İmkansız Değildir, İmkansız Sadece Zaman Alır

12- İş Dünyasının Karanlık Yüzüyle Tanışın

İş dünyasında kötü bir ekiple başarı tesadüf, başarısızlık kaderdir. Tek derdi para kazanmak olup bu uğurda hiçbir kural tanımayanlar, çalışanlarını modern köleler olarak gören patronlar, işten kaytarmak için harcadığı zekayı işe ayırsa ayın çalışanı seçilecek çalışanlar, laf yaparak iş yapıyormuş gibi görünenler, size yaptırdığı işi kendi yapmış gibi lanse edenler, yalakalık ile bir konuma gelmeye çalışanlar, çekicilik faktörüyle yetersizliklerinin üstünü örtmeye çalışanlar, evde eşiyle kavgasına kadar her şeyi işine yansıtanlar 🙂 derken liste uzar gider. Ne yapılması gerektiği açıktır: net bir sınır çekip dimdik durarak sınırı ne pahasına olursa olsun korumak! Benzer bir durum hayati önem taşıyan iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları için de geçerlidir.
(Ayrıca Bakınız: İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?)

Görsel: Günlük Yaşamdan İş Dünyasının Karanlık Yüzüne Örnekler
Görsel: Günlük Yaşamdan İş Dünyasının Karanlık Yüzüne Örnekler

13- Yanınızdakiler Simitçi De Olabilir Mitçi De 🙂

İlk bakışta ilginç gelmiş olabilir ama yanınızdakilerin ne amaçla bulunduklarını bilemezsiniz. Yanınızdaki sıradan birisinin dahi, başkasının adamı olmasa bile kendi şahsi hırsları uğruna sizi riske atamayacağını (örneğin terfi almak amacıyla patrona söylemek için sizin açığınızı arayıp aramadığını) kimse garanti edemez. Zamanında sadece kendi şahsi hırslarının uğruna çevirdiği entrikalarla dünyaya hükmetmiş koskoca bir imparatorluğun yıkılışının temellerini atan Hürrem Sultan örneği bu konuda bir başına yeterlidir. İyi haber şu ki korunma yolu bellidir: insanların niyetlerini okuyup açık vermemek; düşünülenlere, denilenlere ve yapılanlara dikkat etmek!
(Ayrıca Bakınız: Bal Tuzağı Nedir? [Çarpıcı Örnekler])

Görsel: Bal Tuzağı İş Dünyasının Dikkat Edilmesi Gereken Pis Bir Yönüdür

14- Sadece İş Odaklı Olmayın, Sosyalliğe Vakit Ayırın

Hayat sadece işe gitmekten, başarı için çabalamaktan veya para kazanmaktan ibaret değildir; sağlık, mutluluk, huzur, aile, eğlence ve vicdan gibi kavramlar da önemlidir. Hayatın sadece iş odaklı olması, kişiyi bir süre sonra bıkkınlığa ve başarısızlığa sürükleyecektir. Bu yüzden iş ve özel yaşam dengesini korumak ve sosyalleşerek kafa dağıtmak daha verimli bir iş hayatına sahip olmak için çok faydalı olacaktır. Örneğin hayatını çalışmaya, başarıya ve para kazanmaya adayıp bu uğurda sağlığını, psikolojisini ve hatta kendi benliğini feda edip sonra kazanılan bu parayı tekrardan bunları kazanmak için harcamakta en açık ifadeyle saçmalığın daniskasıdır.

Görsel: İnsan Hayatının Her Döneminin Ayrı Bir Güzelliği Bulunmaktadır
Görsel: İnsan Hayatının Her Döneminin Ayrı Bir Güzelliği Bulunmaktadır

15- İhtiyaç Duyulan Becerileri Ömür Boyu Geliştirin

Kişisel gelişim yaşam sürecek bir yolculuk olup, kariyer sürecinde ise rekabet avantajı sağlar. Çünkü bu hem mevcut eksikleri kapatmayı, hem özel yeteneklerle donanmayı, hem de kişinin kendini değişen dünyaya adapte edecek türde güncellemesini sağlayacaktır. Öğrenmeye açık olmak, dar ve sabit fikirli olmak yerine yeni bakış açıları kazanıp olaylara farklı pencerelerden bakmaya çalışmak; gündemi, sektördeki ve iş yerindeki gelişmeleri takip ederek dikkat çekici olan noktaları not almak; tecrübeli üstlerin dediklerine kulak vermek, hataları analiz edip ders çıkarmak kaydıyla hata yapmaktan çekinmemek kişinin işini daha iyi yapmasını sağlayacaktır. Ne de olsa hayat gibi kariyer de doğru ve yanlış deneyimler ile en mükemmel haline evrilir!
(Ayrıca Bakınız: Kendini Geliştirmenin En Etkili Yolları Nelerdir?)

Görsel: İş Dünyasında Kendini Geliştirmenin Önemini Gösteren Çarpıcı Bir Örnek
Görsel: İş Dünyasında Kendini Geliştirmenin Önemi

Sonuç olarak; konfor alanından çıkıp yeni bir çalışma ortamına dahil olanlar için iş dünyası ilk başta stresli ve zorlayıcı olsa da işe giren kimsenin kendine güvenmemesi için hiçbir sebep yok! Çünkü hiçbir iş yeri başarısız olacağına inandığı birini işe almaz, herkes benzer yollardan geçmiştir ve Roma 1 günde inşa edilmemiştir. Herkes bir şekilde para kazanabilir ama herkes sevdiği işe sahip olamayabilir. Eğer sevdiğiniz bir işte çalışıyorsanız işinizin kıymetini bilin ve tüm emeğinizle işinize sarılın. Bu şekilde işinizde başarıya ulaşmanız kendiliğinden gelişen bir duruma dönüşecek. Bizler de hayalinizdeki güzel kariyere sahip olmanızı içtenlikle dileriz. 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu