Sağlıklı Yaşam

Kalsiyum Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi]

Kalsiyum eksikliği nedir, kalsiyum eksikliği belirtileri ve hastalıkları nelerdir, kalsiyum eksikliği neden olur, kalsiyum eksikliği tedavisi nasıl yapılır ve yüksek miktarda kalsiyum bulunan besinler nelerdir sorularının cevapları bu yazıda!

📌 Kalsiyum Nedir (Ca): Atom numarası 20 olan, parlak gri renkli ve toprak alkali metalleri sınıfından bir elementtir. Kalsiyum insan vücudunda hayati önem taşıyan temel mineraller arasındadır ve hatta miktar olarak insan vücudunda en çok bulunan mineraldir. (1) İnsan vücudunda yer alan kalsiyumun yaklaşık %99’u kemiklerde ve dişlerde, geri kalan %1 ise kan, kas ve diğer dokularda bulunur. Kalsiyum gibi mineraller vücut tarafından üretilemediği için, dışarıdan besin yoluyla alınması gerekir ve kalsiyum birçok gıdada doğal olarak bulunur.

Profesyonel İpucu: Kalsiyum birçok vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde kritik bir rol oynar. Kalsiyumun başlıca görevleri kas, kemik ve dişlerin oluşturulması, korunması ve fonksiyonu; sinir hücrelerinin mesaj taşıması, metabolik faaliyetlerin desteklenmesi, hormon ve enzimlerin salgılanmasıdır. (1) Bunun yanı sıra pek çok hastalığa karşı etkilidir. Farklı ülkelerde yapılan çalışmalarda kalsiyum eksikliğinin görülme sıklığı neredeyse %50 olmakla beraber, özellikle fakir ülkelerde halkın yarısının günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayamadığı tahmin edilmektedir. (2) (3)
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Kalsiyumun Vücuttaki Görevleri ve Fonksiyonları
Görsel: Kalsiyumun Vücuttaki Görevleri ve Fonksiyonları

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

• Kas spazmları ve krampları; ellerde, ayaklarda ve yüzde uyuşma ve karıncalanma
Kronik yorgunluk, çocuklarda raşitizm ve erişkinlerde osteoporoz (kemik erimesi)
• Beyin fonksiyonlarının aksaması ile hafıza kaybı, unutkanlık, bilinç bulanıklığı vb.
• Kemikteki deponun tükenmesi ile düşük kemik yoğunluğu (osteopeni) ve kırık riski
• Saç büyümesinde yavaşlama ve saçlarda kırılganlaşma; ciltte kuruma ve pürüzlenme
Tırnakların hassaslaşması ve kırılganlaşması; dişlerin zayıflaması ve çürüklerin artması
Tansiyon ve kalp ritm bozukluğu, baş dönmesi, gözlerde kararma, iştah ve kilo kaybı

Not: Yukarıda listelenmiş olan belirti ve semptomlar kalsiyum eksikliği yaşayan bireylerde en sık görülen belirtilerdir. Ancak burada listelenmemiş başka belirti ve semptomlar da bulunmaktadır. Ayrıca kalsiyum eksikliği semptomları (belirtileri) başka hastalıklar ile benzediği için olası belirtiler halinde teşhis için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Üstelik erken teşhis bu sorunun daha kolay bir şekilde tedavi edilmesi ve vücuda daha az zarar vermesi açısından hayati öneme sahiptir.

Görsel: Kalsiyum Eksikliği Belirtileri (Semptomları)
Görsel: Kalsiyum Eksikliği Belirtileri (Semptomları)

Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?

Kalsiyum eksikliğinin en temel nedeni ilerleyen yaşla beraber kalsiyum ihtiyacının artmasıdır. Özellikle orta yaş sonrasında, özellikle menopoz dönemindeki kadınların östrojen hormonunda düşüş yaşanması kalsiyum ihtiyacını artırmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle çocuklukta uzun bir süre boyunca yetersiz kalsiyum alımı ve emilim eksikliği (malabsorbsiyon) yaşanması, bu riski önemli ölçüde artırmaktadır. Ancak vücut kalsiyum seviyelerini doğrudan kemiklerden alarak koruduğu için, bunlar kısa vadede ciddi bir eksikliğe ve ciddi semptomlara yol açmayacaktır.

Bunların yanı sıra hormon bozuklukları (hipoparatiroidizm vb.) sebebiyle kandaki kalsiyumun kontrol edilememesi, veganlık sebebiyle kalsiyumca zengin hayvansal ürünlerin tüketilmemesi, kalsiyum açısından zengin gıdalara intolerans yaşanması; D vitamini, fosfor ve magnezyum eksiklikleri; bazı genetik faktörler; kafein, sigara ve alkol tüketimi; pankreatit, çölyak, crohn, böbrek yetmezliği gibi bazı hastalıkların yan etkileri; ağır metaller başta toksinler, bir takım ilaç ve tedavilerin yan etkileri, hamilelikte artan ihtiyaç, (anneler için) çocuk emzirmek ve (bebekler için) yeterince anne sütü alamamak magnezyum eksikliğinin temel sebepleridir. (1)

Görsel: Kalsiyum Eksikliğinin Nedenleri
Görsel: Kalsiyum Eksikliğinin Nedenleri

Kalsiyum Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Canlıların onlarca sağlık parametresi vücutta yeterince kalsiyum olmasına bağlıdır. Dolayısıyla kalsiyum eksikliği halinde beden sinsi ve ilerleyici bir çökme süreci içine girer. Bu nedenle kalsiyum sadece bir mineral değildir, aynı zamanda sağlıklı yaşam için elzem bir maddedir. Esansiyel bir mineral olduğu için vücutta depolanabilir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum her ne kadar vücutta depolanabilse de, sürekli olarak tüketilen bir madde olduğu için yerine konulamaması halinde seviyesi düşer. Bu sebeple düzenli olarak takviye edilmelidir.

1- Kalsiyum Eksikliği Tanısı Nasıl Konulur?

Her yıl düzenli olarak, tercihen hastalık sezonunun başladığı sonbahar aylarında kalsiyum seviyesine baktırılmalı ve uzman kontrolünde gereken adımlar atılmalıdır. Zaten kandaki kalsiyum düzeyi izlenmesi gereken temel sağlık parametreleri arasındadır ve kalsiyum kanda değil dokularda birikme eğiliminde olduğu için hassas ve doğru bir teşhis yapabilmek için aynı anda farklı testler yapılabilmektedir. Özellikle riskli grupta olanlar (osteoporoz hastaları, sindirim sistemi sorunları olanlar, menopoza giren kadınlar, veganlar, kemoterapi ve diüretik ilaç kullananlar, kronik kas ağrısı olanlar vb.) mutlaka magnezyum kontrollerini yaptırmalıdır.

Görsel: Kalsiyum Eksikliği Teşhisinde Kullanılan Testler
Görsel: Kalsiyum Eksikliği Teşhisinde Kullanılan Testler
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

2- Kalsiyum Seviyeleri Nelerdir?

Kalsiyum TestiNormal Kalsiyum Seviyesi
Kalsiyum (Serum)8.6-10.3 mg/dL
Kalsiyum (İyonize)4.4-5.2 mg/dL arası
Paratiroit Hormonu (PTH)11-51 pg/mL arası
Kreatinin (Böbrek Fonk.)0.6-1.3 mg/dL arası
D Vitamini (25 Hidroksi)30-80 ng/mL arası
Tablo: Kalsiyum Eksikliği Teşhisi Testleri ve İdeal Kalsiyum Seviyeleri
(Not: İyonize Kalsiyum Serbest ve Metabolik Açıdan Aktif Formdur)

Not: Vücuttaki kalsiyumun büyük bir bölümü dişlerde ve kemiklerde bulunurken; yalnızca %1’lik bölümü kan, kas ve diğer dokularda bulunmaktadır (1). Bu sebeple kan değerinin normal olması vücutta kalsiyum eksikliği olmadığı anlamına gelmemektedir. Çünkü genel kan değerleri normal olsa da; dokulardaki kalsiyum eksikliklerinden dolayı pek çok şikayet yaşanmaktadır. Nitekim vücut bu minerali dışarıdan yeterince alamayınca kemiklerdeki depoları tüketmeye başlamaktadır. Ayrıca D vitamini, K vitamini, magnezyum ve kalsiyum dengesi korunmalıdır.

Görsel: D3 Vitamini, K2 Vitamini, Mg ve Ca Dengesi Önemlidir
Görsel: D3 Vitamini, K2 Vitamini, Mg ve Ca Dengesi Önemlidir

3- Günlük Kalsiyum İhtiyacı Ne Kadardır?

Kalsiyum vücutta depolanabilmesine rağmen günlük olarak tüketilmesi gerekmekte olup, sağlıklı bir yetişkin için günlük alınması gereken magnezyum miktarı 1000-1200 mg’dır. Ancak bu miktar yaş, vücutta kalsiyum eksiği olup olmadığı, hamilelik ve emzirme döneminde olunup olunmadığı gibi faktörlere göre farklılık gösterebilmektedir. Aslolan (herkesin metabolizması farklı olduğu için) günlük kalsiyum tüketimi miktarından ziyade, kandaki kalsiyumun ideal düzeyde olup olmadığıdır. Bu sebeple kalsiyum takviyesi uzman kontrolünde, kan testi yaptırılıp ve vücuttaki yarılanma ömrünün 20 gün olduğu hesaba katılıp yapılmalıdır. (1)

Aşırı yüksek doz kalsiyum alımı, toksik veya zararlı nitelikler gösterebilir. Ama gereklilik ve uygun doz için her daim bir doktora danışılmalıdır. Aslında kalsiyumun gıdalar yolu ile alınması genellikle güvenli iken, yüksek miktarda takviye şeklinde alınması sağlık açısından risk oluşturabilir. Çünkü vücut sadece ihtiyaç duyduğu kadar kalsiyumu emer ve fazlalığı idrarla atar. Ancak bunun genellikle hayati riski olmasa da aşırı susama, bulantı, kusma, böbrek taşı, kas ağrısı vb. yan etkilerinin olabileceği ve böbrekleri yoracağı da göz ardı edilmemelidir.

Görsel: Yaşa Göre Önerilen Günlük Kalsiyum İhtiyacı (mg)
Görsel: Yaşa Göre Önerilen Günlük Kalsiyum İhtiyacı (mg)
Not: Önerilen Üst Limit Yetişkinlerde 2500 mg, Yaşlılarda 2000 mg’dır (1)

4- Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir?

4.1 – Kalsiyum İçeren Besinler Tüketmek

✅ Kalsiyum eksikliği çoğu zaman tedavi edilebilir ve hafif kalsiyum eksikliği vakaları için genellikle beslenme değişiklikleri yeterli olmaktadır. Aslında doktor aksini söylemedikçe, kalsiyumu yiyeceklerden almak en iyisidir. Ayrıca kalsiyum eksikliği yaşamayan bireyler için de beslenmeye dikkat etmek kalsiyum eksikliğinden ve bu eksikliğin neden olabileceği sağlık sorunlarından korunmanın en temel yoludur. Bu sağlıklı beslenme için de olmazsa olmazdır.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

✅ Kalsiyum pek çok canlı için hayati açıdan elzem bir mineral olduğu için, pek çok besin kalsiyum içerir ve ‘normal şartlarda‘ kalsiyum vücut tarafından kolaylıkla emilebilir. Peynirler (özellikle parmesan, Amerikan, gravyer, mozzarella, çedar, gouda, fontina, feta, ricotta ve tofu peyniri), bazı tohumlar (özellikle ‘haşhaş‘, susam ve chia), tahin, bazı kuru yemişler (badem, fındık, ceviz, fıstık vb.), badem sütü, süt, yoğurt, yumurta, bazı sebzeler ve meyveler (dereotu, roka, maydanoz, tere, kara lahana, ıspanak, bamya, brokoli vb.), bazı baklagiller (fasulye, nohut vb.), karahindiba, bazı deniz ürünleri (sardalya, somon, karides vb.), kuru kayısı ve takviyeyle güçlendirilmiş gıdalar (bazı kahvaltı gevrekleri vb.) kalsiyumca zengin besinler arasındadır.

Görsel: Yüksek Miktarda Kalsiyum İçeren Besinler
Görsel: Yüksek Miktarda Kalsiyum İçeren Besinler

4.2 – Tekniğine Uygun Kalsiyum Takviyesi

Profesyonel İpucu: Bir mineralin yüksek miktarda bulunduğu bir besini tüketmek, vücutta o mineralin eksikliğini kapatmak için yeterli olmayabilir. Örneğin yüksek miktarda kafein ve fosfor tüketimi ile D vitamininin eksikliği vücuttaki kalsiyum emilimini zorlaştırmaktadır. (1) Benzer bir şekilde aşırı miktarda lif tüketilmesi de mineral emilimini (özellikle kalsiyum emilimini) zayıflatabilmektedir. (2) Bu tarz durumlarda özellikle risk grubundaki bireyler için kalsiyum ihtiyacını karşılamak sanıldığı kadar kolay olmayabileceği için uzman kontrolünde hap ve enjeksiyon (iğne) gibi çeşitli formlardaki takviyeler de faydalı alternatifler olabilmektedir.

Kalsiyum takviyesi alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
• Takviyenin eser miktarda bile olsa katkı maddesi içermemesine dikkat edilmelidir.
• Emilimde sorunları olanlara enjeksiyon önerilir ancak bunlar ağır metal içermemelidir.
• Mide asidinin emilimi artırması sebebiyle takviyenin yemekle birlikte alınması önerilir.
• Kalsiyum takviyeleri ile demir ve / veya antiasit takviyeleri aynı anda alınmamalıdır. (1)
Emilim ve biyoyararlanımı yüksek formlar (sitrat, format, ororat vb.) tercih edilmelidir. (1)
• Farklı özelliklerdeki farklı formların arasından doğru kalsiyumu seçmek çok önemlidir.
• Takviyeler mutlaka uzman kontrolünde ve periyodik ölçümler yapılarak kullanılmalıdır.

Görsel: Kalsiyum Takviyesi Türleri ve Özellikleri
Görsel: Kalsiyum Takviyesi Türleri ve Özellikleri
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)
Yasal Uyarı: Kalsiyum eksikliği [belirtileri, nedenleri ve tedavisi] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu