Sağlıklı Yaşam

Nasıl Mutlu Olunur? [Mutlu Yaşamın Sırları]

Mutluluk nedir, mutlu olmak neden önemlidir, depresyonun ve mutsuz bir hayatın belirtileri nelerdir, mutlu olmanın temel şartları nelerdir ve nasıl mutlu olunur sorusunun cevabı niteliğinde mutlu yaşamın özel sırları işte bu yazıda!

📌 Mutluluk Nedir: Kişinin hayatı keyif alarak anlamlı şekilde yaşamasıdır. Yani bir birey sevinç, neşe, umut, coşku, kararlılık ve güven gibi pozitif duyguları; öfke, kaygı, nefret, pişmanlık, acı ve çaresizlik gibi negatif duygulara göre daha sık yaşıyorsa ve kişi genel olarak yaşamından memnunsa o kişi ‘mutlu’ olarak nitelendirilmektedir. Mutlu kişi, en canlı zevkleri veya en büyük hazları tatmış kişi değildir. Mutlu kişi hayatını hem bedensel hem zihinsel çok büyük acılar yaşamadan geçiren kimsedir. Mutlu olmak, sağlıklı olmanın üç şartından biridir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlık Nedir? Sağlık Neden Önemlidir?)

Profesyonel İpucu: Mutluluk en iyi ilaçlardandır. Öyle ki mutluluk hem fiziksel sağlık ile hem de ruh sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Araştırmalara göre; mutlu insanlar zorluklarla daha iyi baş edebilmekte ve bağışıklık sistemleri daha güçlü olduğundan dolayı daha uzun süre yaşamaktadırlar. Mutluluk iyi hissettirmenin yanı sıra verimliliği, yaratıcılığı ve lider ruhluluğu artırmaktadır. Ancak modern dünyada depresyon başta ruh sağlığı hastalıkları yaygınlaşmıştır. (1) (2) (3)
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

Görsel: Türkiye'de Mutluluk Oranı [Mutsuzluk Yaygın Bir Problemdir]
Görsel: Türkiye’de Mutluluk Oranı [Mutsuzluk Yaygın Bir Problemdir]

Depresyonun ve Mutsuz Hayatın Belirtileri Nelerdir?

• Mutsuzluk, sürekli olarak üzgün hissetme veya depresif bir ruh hali içinde olma hali
• Bir zamanlar zevk alınan etkinliklere karşı ilgi duymama ya da eskisi kadar zevk almama
• Karamsarlık, çaresizlik ve değersizlik hissi; neredeyse her konuda kendini suçlu hissetme
• Gelecek beklentilerinin olmaması ve hatta tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri
• Alışveriş, sosyal medya, teknoloji, tüketim ve pornografi gibi bağımlıklara sahip olma
Azalmış özgüven ve özsaygı, gelecek beklentilerinin olmaması, gelişmemek ve kıskançlık

• Düşünmede, konsantre olmada, karar vermede ve herhangi bir işi yapmada zorlanma
• Çok fazla uyuma veya uyku problemi yaşama, günlük yaşamda ciddi enerji kaybı yaşama
• Dikkat dağınıklığı, unutkanlık, asosyallik, mağduriyet hissi, kötümserlik ve şikayet etmek
• Hareketsiz oturamama, el sıkma gibi amaçsız fiziksel aktivitede artış veya yavaş hareketler
• Şikayet etmek, olayları aşırı şekilde büyütmek ve mevcut problemleri görmezden gelmek
• İştah kaybına bağlı olarak (uygulanıyorsa) diyetle ilgisi olmayan kilo kaybı veya kilo artışı

Görsel: Kronik Mutsuzluk ve Depresyon Belirtileri
Görsel: Kronik Mutsuzluk ve Depresyon Belirtileri
Not: Yukarıda listelenmiş olan belirtiler kronik mutsuzluk ve depresyon yaşayan bireylerde en sık görülen belirtilerdir. Ancak burada listelenmemiş başka belirti ve semptomlar da bulunmaktadır. Ayrıca D vitamini eksikliği semptomları (belirtileri) başka hastalıklar ile benzediği için olası belirtiler halinde teşhis için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Üstelik erken teşhis bu sorunun daha kolay bir şekilde tedavi edilmesi ve vücuda daha az zarar vermesi açısından hayati öneme sahiptir.

Depresyonun ve Mutsuz Hayatın Nedenleri Nelerdir?

Aşırı kuralcı ve beklentilerin yüksek olduğu bir aile yapısı, olumsuz yetişme şartları (mutsuz, çatışmacı vb.), düşük özgüven, diğer insanlarla hatalı ilişki kurma biçimleri, mutlulukla kaygıyı özdeşleştirmiş kişilik yapıları, geçmişten kapanmayan defterler, yaşanan suçluluk duyguları ve pişmanlıklar, arka arkaya yaşanan kayıplar ve olumsuz durumlar, kişinin yardıma kapalı olması ve depresyonu bir yaşam biçimi haline getirmesi depresyonun en temel sebepleridir. Dış stres kaynaklarının yanı sıra (1) (2) kişinin iç dünyasındaki travmatik olaylar da zorlayıcı olmaktadır. Ayrıca beslenme gibi konulardaki kritik hatalar da depresyonun sebepleri arasındadır. (3)

Şema: Kronik Mutsuzluk ve Depresyonun Sebepleri Nelerdir?
Şema: Kronik Mutsuzluk ve Depresyonun Sebepleri Nelerdir?

Mutlu Olmanın Temel Şartları Nelerdir?

.1.. Sağlıklı Olmak: Hayattaki her şey gibi mutlu olmanın da en temel şartı sağlıklı olmaktır. İnsanlar özellikle paranın derdine düştüğünde, sağlığını kolayca ihmal edebilmektedir. Ancak sağlığı korumak, vücudun mutlu olması için gerekli biyolojik dengeyi koruyabilmek için şarttır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

.2.. Finansal Özgürlük: Para, modern dünyada özgürlüğü simgeler. Çünkü para her türlü arzu ve gereksinimin o anki nesnesine dönüşmeye her an hazır olan bir varlıktır. Kişinin çalıştığı işten tutun, takıldığı arkadaş çevresine ve hatta sağlığına kadar her şeyi maddi durumu belirler.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?)

.3.. Sosyal Etkileşim: İnsan sosyal bir varlık olduğu için karşısındaki kişilerle bağ kurmak ister. Kendini anlayan, kendi gibi düşünen insanlar bulunca istemsizce mutlu olur. Ama kafa yapısı uyuşmayınca, karşıdakine bir süre sonra tahammül edemiyor. İşte bu da mutluluğu etkiliyor.

.4.. Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı: Bir kişi hayatına çeki düzen verdiğinde, mutlu olması için son bir kilit kalır: kişinin kendine acilen hayat amacı bulması gerekir. Bir hayat amacı olmayan, bir şeye doğrudan ya da dolaylı katkı sağlamayan kişiler tam anlamıyla mutlu olamazlar.

Nasıl Mutlu Olunur? [Mutlu Olmanın Temel Şartları]

Pratik Yöntemlerle Nasıl Mutlu Olunur?

Profesyonel İpucu: Mutluluğu etkileyen temel dört faktör (sağlıklı olmak, finansal özgürlük, sosyal etkileşim ve kendini gerçekleştirme ihtiyacı) birbirleriyle ilintili olduğu için biri olmadan diğeri de olmamaktadır. Bu sebeple bunların arasında bir denge kurmak gerekmektedir. Örneğin sağlık olmadan para kazanmak, para olmadan çevreyi değiştirmek, çevre olmadan yardım edecek insanlar bulmak ve yardım edecek insan bulmadan da hayalleri gerçekleştirmek zor olmaktadır. Yani hayatta parçalanmış alanlar tespit edilip, birleştirip yeni bir denge kurulmalıdır.

✅ Mutlu olmak için yapılması gereken ilk şey her açıdan sağlıklı olmaktır. Bunun için de sağlıklı yaşam uygulamaları (sağlıklı beslenme, düzenli spor, temiz hava alımı, düzenli uyku, doğada vakit geçirme, detoks vb.) bir hayat tarzı haline getirilmelidir. Sağlıklı olmak için hem bedensel, hem sosyal hem de ruhsal açıdan iyi bir hal içerisinde olunması gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Mutlu Olmak İçin Sağlıklı ve Gerçek Hayatlar Yaşanmalıdır
Görsel: Mutlu Olmak İçin Sağlıklı ve Gerçek Hayatlar Yaşanmalıdır

✅ Sahte yaşamlar günümüzde mutsuzluğun en temel sebepleri arasındadır. Gerçek hayatta kendini geliştirmek yerine tüm enerjiyi oyunlara harcamak, sosyal medyada sahtelikte ve ilgi bağımlılığında rekor kırmak; şahsi çıkar, beğenilme, ilgi vb. sebeplerle olduğundan farklı birisi gibi davranmak; dizilerde ve filmlerde gösterilen sorunsuz ve özendirici kurgusal yaşantıları gerçek sanmak bunların başlıca örnekleridir. Mutluluk için gerçekten kaliteli yaşanmalıdır. (1)

Profesyonel İpucu: Bir kişinin her adımı kendisi hakkında ipuçları verir. Şiddet eğilimi, melankolik şarkılar dinleme, trafikte agresiflik, pasiflik, hatta bağımlılıklar kişinin hayatındaki sorunlara işaret eder. Örneğin bağımlılıklar bireyin hayatındaki boşlukları doldurma görevi üstlenirler. Nitekim beynin yegane derdi ödül yani dopamin olduğu için bir şeye bağımlılığı olan insanların çoğunun da mutsuz bir hayata sahip olduğu görülebilir. Bu sebeple mutlu olabilmek için bağımlılıklardan kaliteli bir yaşam (sağlık, para, iş, sosyalleşme vb.) sahibi olarak kurtulmak gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Bağımlılıkların Gerçek Sebebi: Ödül Eksikliği)

Görsel: PET Çekiminde Dopamin Görüntüsü [Bağımlılıklar Beyinde Aynı Yeri Uyarır]
Görsel: PET Çekiminde Dopamin Görüntüsü [Bağımlılıklar Beyinde Aynı Yeri Uyarır]

✅ Mutlu olabilmek için stresten olabildiğince uzak durulmalı ve stres yönetilmelidir. Nitekim günlük yaşamda ölüm korkusu, geçim kaygısı, sınav stresi ve olası problemler başta hayatta stresli olmak için pek çok sebep bulunmaktadır. Stres savaşılması değil yönetilmesi gereken bir enerjidir ve stres yönetimi bisiklet kullanmak gibidir. Doğru kullanılırsa hedefe ulaşılır, panik yapılırsa takla atılır, hiçbir şey yapılmazsa da devrilinir. Ayrıca zihinsel esneklik ile bakış açısını değiştirerek mutlu olmada yardımcı olan ibadet, meditasyon, nefes egzersizleri, mizah, bilişsel terapiler, EFT, doğayla bağlantı kurma vb. teknikler mevcuttur. (1) (2) (3)
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

Düşünceler yaşam kalitesini doğrudan etkiledikleri için düşünce tarzı değiştirilmeli, gerçekçiliği elden bırakmadan yaşananların olumlu yönüne bakılmalı, siyah beyaz yaşam tarzından kaçınılmalı, mutlu anlar hatırlanmalı, gelecek ihmal edilmeden anda kalınmalı ve minnettar olunmalıdır. Ayrıca mutlu yaşamak için kişi kendini ve bedenini sevmeli, kendine iyi davranmalı, gülümsemeli, karar vermeyi kolaylaştırmak adına en temel değerlerini belirlemeli, kendinin mümkün olan en iyi halini gözünde canlandırmalı, kendine şefkat göstererek geçmiş travmalarını iyileştirmeli ve bu teknikler ile ruh sağlığını korumaya özen göstermelidir. (1)
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

Görsel: Mutluluk Serotonin, Dopamin, Endorfin ve Oksitosin İle Alakalıdır
Görsel: Mutluluk Serotonin, Dopamin, Endorfin ve Oksitosinle İlgilidir

✅ Mutlu olmak için kişi ortak ilgi alanlarına sahip arkadaşlar edinmeli, sevdikleriyle vakit geçirip sosyalleşmeli, mutsuzken fikir ve duygu alışverişi yapmalı, tercihen güzel konular hakkında derin ve anlamlı muhabbetler yapmalı, farklı deneyimler yaşayarak hayatına renk katmalı, iyi hissettiren aktiviteler yapmalı (tatile çıkmak, yeni yerler gezmek, yeni lezzetler tatmak vb.) ve hobiler edinmelidir. Nitekim kişinin kendini geliştirmesi kendini daha değerli dolayısıyla daha mutlu hissettirecektir. Başkaları için bir şeyler yapmakta aynı kapsamdadır.

Uyarı: Sürdürülebilir bir mutluluk için her şeyin kontrol edilemeyeceği kabul edilmeli, insanların olumsuz etkilemesine izin verilmemeli, istenmeyen olaylar kıymetli deneyimler olarak değerlendirilmeli, olayları anlamlandırmak haricinde yaşanılan kötü deneyimler kafada tekrar tekrar canlandırılmamalı, her yeni günün aslında yeni bir fırsat olduğu unutulmamalı, gün içinde gereksiz yere detaylarda boğulmamalı, kıskançlıktan sıyrılarak bağışlayıcı ve iyi kalpli olunmalıdır. (1) (2)

Sahte Yaşamlar 'Neden Mutsuzum' Sorusunun En Temel Cevabıdır

✅ Mutlu olabilmek için borçlardan kurtulmak, geliri artırmak ve yatırımlarla kazançları katlamak suretiyle kendi ayakları üzerinde durmak ve yeterli ekonomik güce ulaşmak gerekir. Ayrıca yapılan meslek mutluluğu doğrudan etkiler. Öyle ki sevdiği işi yapan kişi hobi niyetine çalışırken aynı zamanda parasını da kazanır. İdeal meslek sevilen, başarılı olunan ve geliri yüksek olan meslek olup kişiye göre farklılık göstermektedir. Pazartesi sendromu yaşamamak için gerekirse bu konuda risk alıp değişikliğe gitmekten çekinilmemelidir. Zira sabırla saatlerin sayıldığı bir iş uygun değildir, sabahları sevinçle uyanmaya sebep olacak bir iş seçilmelidir. (1)
(Ayrıca Bakınız: En Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?)
(Ayrıca Bakınız: En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])

✅ Mutlu olmak için kişinin başarılı olarak kendini gerçekleştirmesi gerekir. Bunun için konfor alanının dışına çıkmak, anlamlı ve gerçekçi hedefler belirlemek, önsezilerinin peşinden gitmek, ertelemeden kısır döngülerden çıkarak yavaş ve emin adımlarla hedeflere yürümek gerekir. Nitekim kişinin kendi hayatına anlam katması ve hayatı daha yaşanabilir kılması kendisinin elindedir. Hayatın anlamı kimi için bu dünyayı kurtarmak gibi kahramanca bir anlam olabilirken kimi içinse erdemli bir hayat sürmek olabilir. Ancak her ne olursa olsun utanılmamalı, düşülürse vakit kaybetmeden ayağa kalkıp tekrar denenmeli, mevcut yaşın kıymeti bilinmelidir. (1)
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Başarılı Olunur? [Başarının Sırrı])

Görsel: Nasıl Mutlu Olunur? [En İyi Mutlu Olma Yolları]
Yasal Uyarı: Nasıl mutlu olunur [mutlu yaşamın sırları] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu