Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Tatil Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Tatil yapmanın fiziksel, sosyal, zihinsel, ruhsal ve kültürel faydaları, tatil ve seyahat sürecinden en yüksek faydayı sağlayabilmek için dikkat edilmesi gerekenler (tatilin süresi, şekli vb.) ve özel ipuçları bu yazıda! İşte detaylar...

Tatil ve seyahat dönemleri, insanların kendilerine rahatça zaman ayırıp dinlenebileceği ve yıl içerisinde genellikle en keyifli anları yaşadığı dönemler olup; günümüzde bir lüks olmaktan çıkarak en elzem ihtiyaçlar arasında yer edinmiştir. Herkesin tatil anlayışı ve zevkleri farklılık gösterse de, türü her ne olursa olsun tatil yapmanın fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal açıdan pek çok faydasının olduğu da bilimsel olarak defalarca kez kanıtlanmış bir gerçektir. İşleyen demirin ışıldadığı zaten bilinen bir gerçektir, peki tatil yapıp dinlenenlere neler olmaktadır?

Profesyonel İpucu: İşleyen demir kuşkusuz ki ışıldar ama modern yaşam insanları her gün trafik, hava kirliliği, koşturmaca ve kısıtlı imkanlar nedeniyle strese sokup sağlığa ciddi zarar vermektedir. Zira eskisi gibi doğayla iç içe, toprakla uğraşılan, gün ışığıyla uyanılıp, gün batımıyla uyunan bir hayatın yerine; kaygılı, doğadan kopuk, gergin bir hayat sürülmektedir. Bu durumsa tatili sağlık açısından önemli kılmaktadır çünkü ruhun ve bedenin yenilenmek için molaya ihtiyacı vardır
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Popüler Tatil Türleri Nelerdir?
Görsel: Popüler Tatil Türleri Nelerdir?

Tatil Yapmanın Faydaları Nelerdir?

1- Tatile Çıkmanın Fiziksel Faydaları

Stresi Azaltır: Tatil; şehrin karmaşası ve sorumluluklar gibi hem bedenen hem de ruhen bireyleri yoran stres kaynaklarından uzaklaşmak için muhteşem bir fırsattır. Öyle ki tatilde yapılması gereken şey eğlenmek ve dinlenmek yani kısaca keyfine bakmaktır. Tatil omuzlardaki ağır yüklerden uzaklaşmayı sağlayarak kortizol seviyesini ve stresi düşürmekte; bireylerin bedenen ve ruhen daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Nitekim tatil sözcüğünün duyulması dahi zihinlerde muhteşem bir his yaratmaya yetmektedir. Yani tatil adeta yeniden doğuştur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Farklı bölgelere seyahat etmek vücudun farklı tehlikelerle karşılaşarak bunlarla savaşma becerisi kazanmasına olanak tanımaktadır. Çünkü tatilde farklı iklim koşulları, mekanlar ve yiyecekler deneyimlenmektedir. Ayrıca yeterli uyku alınması, stres seviyesinin düşmesi, tuzlu suda topraklama yapılması, terleyerek detoks yapılması ve güneşte D vitamini eksikliğinin kapatılması da bağışıklık sistemini ciddi bir şekilde desteklemektedir.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Deniz Tatili Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Kalp Krizi Riskini Düşürür: Yapılan bilimsel araştırmalara göre tatile çıkmak kalp krizi riskini erkeklerde %32 oranında ve kadınlarda ise %50 oranında azaltmaktadır. Ayrıca yılda iki kez seyahat edenlerde etmeyenlere oranla kalp krizi geçirme riski ise 8 kat daha az olmaktadır. (1)

İnsan Ömrünü Uzatır: Sağlıklı yaşam koşulları sunup olası sağlık problemlerini önlemesi gibi sebeplerle tatil yapmanın insanların ömrünü uzattığı da araştırmalarla kanıtlanmıştır. (1)

Hareketsizliği Önleyip Bedeni Güçlendirir: Tatilde yapılan spor, dans ve gezi gibi hareketli etkinlikler ve özellikle yoğun fiziksel aktivite içeren kayak, yüzme ve doğa yürüyüşü gibi tatil türleri hayata hareket katarak bedeni güçlendirir. Dolayısıyla tatiller çeşitli etkinliklere katılıp kaslardaki hamlığı atmak ve daha fit bir vücuda sahip olarak tatilden dönmek için idealdir.

Cildi Arındırır: Özellikle deniz ve termal tatillerinde cildin doğal ve şifalı suyla buluşması, cildin derinlemesine temizlenmesine ve toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?)

Termal Su Tatiline Çıkmanın Faydaları Nelerdir?

2- Tatile Çıkmanın Sosyal Faydaları

Sosyal İlişkileri Geliştirir: Kişinin gerek aile bireyleriyle gerek de arkadaşlarıyla güzel bir tatile çıkıp kaliteli zaman geçirmesi, yakınlarıyla iletişimini arttıracağı ve bağlarını güçlendireceği için sosyal ilişkileri pekiştirecek ve olası sorunların düzelmesine ciddi katkılar sağlayacaktır.

İlişkilere Romantizm Katar: Sevgililerin veya eşlerin tatile çıkması çiftler arası yakınlaşma ve özel anlar yaşama fırsatı sunacaktır. Yani partnerlerle seyahat etmek ilişkiyi canlandırmakta, ilişki süresini uzatmakta, ayrılma ve boşanma ihtimallerini düşürmektedir. Ayrıca çiftlerin 3’te 2’si bir hafta sonu kaçamağının alınan hediyelerden daha romantik olduğunu düşünmektedir.

Sosyal Çevreyi Genişletir: Tatil, içe dönük bir seyahat olmadığı sürece genellikle yeni insanları ve yeni sosyal çevreleri de beraberinde getirir (yerli halk, yabancı turistler vb.). Bu sebeple tatil yapmak kişinin asosyal davranışlarını azaltmaktadır. Nitekim tebdil-i mekanda ferahlık vardır.

İletişim Becerilerini Geliştirir: Tatil insanlara kendilerini rahat bir şekilde ifade etme ve başkalarıyla nasıl iletişim kurulacağını öğrenme imkanı sunar. Nitekim gidilen yerde ihtiyaçlar ve eğlence için başkalarıyla konuşmak zorunda kalınır ve bu da iletişim becerilerini geliştirir.
(Ayrıca Bakınız: Kendini Geliştirmenin En Etkili Yolları Nelerdir?)

Neden Yabancı Dil Öğrenmek Gerekir?

3- Tatilin Zihinsel ve Ruhsal Faydaları

Profesyonel İpucu: Tatil, özgün atmosferiyle insanların modern dünyada kısılıp kaldıkları kısır döngüden çıkmalarına yardımcı olur. Uzun saatler süren yemekler, güneş ve doğa keyfi, birbirinden zevkli unutulmaz aktiviteler, bolca gülme krizi, iki kaşık sabahlatan sohbet, bir tutam da özgürlük! İşte bu tarif bireylerin her açıdan enerji dolmasını sağlar. Zaten insanların kendilerine zaman ayırıp kısıtlanmadan hareket edebilmesi; sinir, stres ve gürültü yaşamaması en etkili ilaçlar arasındadır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Şehir Hayatında Direnç Sağlar: Tatil işteki ve günlük hayattaki sorunlardan uzaklaşmanın en iyi yoludur. Bu özelliği sayesinde kafanın boşalmasına ve sorunların kolayca çözülmesine yardımcı olur. Nitekim aktif bir tatil bile dinlenmeyi sağladığı için, hayatın zorluklarıyla baş etmeyi sağlayacak gücü ve motivasyonu sağlar. İyi bir tatil hayata, eğitime, işe vb. daha kolay adapte olmayı ve çalışma azmini kamçılayarak her açıdan daha başarılı olmayı sağlamaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Kronik Yorgunluk Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Dinlendirici Tatilin Faydaları Nelerdir?

Psikolojik Gelişim Sağlar: Bedeni ve zihni rahatlatması sebebiyle insanlara olumlu bir bakış açısı kazandırması ve çevresindeki insanlara da pozitif bir etki bırakmasını sağlaması, geçmişe dair hatıralar arasında özel bir gezintiye çıkmayı sağlaması, keşfetme duygusunu tetiklemesi, depresyon gibi psikolojik sıkıntılara iyi gelmesi ve psikolojik sıkıntıların yaşanma riskini ciddi oranda azaltması gibi sebeplerle tatiller bireyleri psikolojik açıdan iyileştirip geliştirmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

Eğlendirerek Yaratıcılığı Tetikler: Tatil, hayattaki elzem duygulardan olan eğlence ve hazzı hatırlatır. Tatil, duygular ve hafıza ile ilintili olduğu için monotonluktan yorulan zihni temizleyip iyileştirir. Tatilde ruhun gıdası olan spor, sanat, kültür, hobi ve eğlenceli aktiviteler açısından muhteşem deneyimler de bulunmaktadır. Zaten tatilde oluşan sinerji sayesinde her şey bir eğlenceye dönüşebilir veya her an çılgınca bir şeyler olabilir. Ayrıca tatilde rahat ve huzur dolu ortamın yaptığı çağrışımlar kişiye ilham vererek yaratıcı yönünün ortaya çıkmasını sağlar.

Trekking Tatili Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Bilişsel Becerileri Geliştirir: Tatil ve seyahatler beynin algılama kapasitesini ve yeteneklerini geliştirmektedir. Çünkü tatilin beraberinde getirdiği problemler (otel seçimi, şehirde kaybolma vb.) ince düşünerek plan yapma, organizasyon yapma, zamanlama, bütçe yönetimi, problem çözme ve konsantrasyon yeteneklerinin gelişmesi noktasında büyük katkılar sağlamaktadır. Ayrıca tatilin alzheimer gibi hafıza hastalıklarından koruduğu ve düzenli olarak tatil yapmanın olaylara, kişilere ve hayata karşı farklı bakış açıları kazandırdığı nice uzmanın ortak görüşüdür.

4- Tatil Yapmanın Kültürel Faydaları

.#. Yeni Kültürleri Tanıtır: Tatilde hiç tanınmayan bir bölgenin yaşam şartlarını gözlemlemek, yeni lezzetler tatmak ve yeni yaşantılara ortak olmak hayatı oldukça farklı bir yöne çekecektir. Nitekim günlük hayatta mümkün olmayan bir biçimde sosyalleşmek ve farklı yöresel tatları deneyimlemek hem damak zevkini hem de kültürü geliştirmektedir. Yeni kültürleri tanımak ise, hayatta durulan yeri ve yapılması gerekenleri görmek için muhteşem bir fırsattır. Her şeyden öte yeni insanlarla edilen sohbetler doyumsuzdur ve bütün bu farklı deneyimler ruhu besler.

Kültür ve Gezi Tatili Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Profesyonel İpucu: Tatilde yaşanan ve yeni olarak değerlendirilebilecek deneyimler bireylerin iç dünyalarını zenginleştirerek farklı bakış açıları kazandırırken aynı zamanda adaptasyon becerilerini de geliştirmektedir. Ayrıca birkaç günlüğüne bile olsa rutin hayattaki ‘güvenli alanın’ dışarısına çıkmak bireylerin özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Üstelik sürekli aynı şeyi yapmak insanı gerçek anlamda hasta edip tembelleştirmekle beraber, tatil bu kısır döngüyü kırmaktadır.

.#. Yabancı Dili Geliştirir: Gerek yurt içinde gerek yurt dışında turistik noktalarda yabancılarla sosyalleşmek yabancı dili geliştirmek için etkili bir yöntemdir. Nitekim yapılan araştırmalara göre dil öğrenmek için pratik şarttır ve yabancılarla konuşmak da pratik yapmanın en iyi yolları arasındadır. Zaten yurt dışına seyahat yapmak için yabancı dil öğrenmek gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Hangi Yabancı Dili Neden Öğrenmeliyiz?)

Yabancı Dil Öğrenmek Tatil Yapmanın Faydaları Arasındadır

Ne Kadar ve Nasıl Tatil Yapılmalıdır?

Tatil ihtiyacı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, uzmanlara göre ideal tatil süresi yılda ortalama 30-45 gündür. Özellikle gelişmiş ülkelerde tatil ve dinlenmenin yarattığı verimlilik sebebiyle tatil süreleri daha uzundur. Uzmanların önerilerine göre yılda 1-2 haftalık en az 2 yolculuk ve 3-4 günlük ufak seyahatler planlamak mantıklı olacaktır. Ayrıca, sadece ilkbahar ve yaz mevsimlerinde değil; soğuk ve iç karartıcı rutinden kaçmak için çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında uzun tatil yapmaya çalışmak akıllıca olacaktır. Ancak türü her ne olursa olsun tatili en yüksek verimi elde ederek geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

✅ Tatillerde elbette ki tembellik yapılabilir ancak uyku düzeni olabildiğince korunmalıdır.
Tatilde çalışılmamalıdır zira bu dinlenilememesine ve fayda sağlanamamasına yol açar.
✅ Tatil uyanıp şezlongda yer tutmaktan daha fazlasıdır, tatilin hakkı layığıyla verilmelidir.
✅ Tatilde en iyi planlama yapılmalı ve strese sokacak formalitelerden uzak durulmalıdır.
✅ Tatilde vakti teknolojik cihazlarla öldürmek yerine ruhun en temel gıdası olan doğa, spor, sanat, kültür, hobi ve eğlence temalı zihni boşaltan faydalı ve zevkli aktiviteler yapılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Eksiksiz Bir Tatil Planı Nasıl Yapılır?)

Görsel: Tatil Yapmanın Faydaları İle İlgili Önemli İstatistikler
Görsel: Tatil Yapmanın Faydaları İle İlgili Önemli İstatistikler
Not: Dünya, tatilde gidip görülebilecek yerler ve yapılabilecek aktiviteler açısından pek çok seçenek sunmaktadır. Dolayısıyla hareketsiz bir yaşam sürmek ve seyahat etmemek için ekonomik güç ve tembellikten başka bir sebep bulunmamaktadır. En önemlisi de her daim hayali kurulan tatil günlerini olabildiğince keyifli, verimli ve unutulmaz bir şekilde değerlendirmenizi can-ı gönülden temenni ediyoruz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu