Bilim ve Teknoloji

Akaryakıt Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler [Akaryakıt Hileleri]

Bütçeden maksimum verimi almak ve art niyetli satıcılardan kaçınmak adına akaryakıt (benzin, motorin, LPG vb.) alırken dikkat edilmesi gerekenler, işin püf noktaları ve yapılan akıl almaz akaryakıt hileleri bu yazıda! İşte detaylar...

Akaryakıt alırken seçici olmak gerekmektedir. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için nasıl yediğine ve içtiğine dikkat etmesi gerekiyorsa; araçların gıdası olan akaryakıtın da güvenilir, düzgün ve temiz yerlerden alınması da araçların sorun çıkartmaması, performansını ve yakıt verimliliğini koruması için son derece önem taşımaktadır. Araç sahiplerinin akaryakıt alırken art niyetli satıcılar tarafından kazıklanmaması ve hatta dolandırılmaması için sıkça başvurulan akaryakıt hilelerini ve bu hilelere karşı nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğrenmesi gerekmektedir.

Yakıt alınca aracın yakıt deposu ibresinin yeterince oynamaması, aracın beklenenden ve hatta elektronik göstergede yazandan yüksek miktarlarda yakıt tüketmesi, akaryakıt istasyonunda aracın deposu fullendiğinde pompada alınan yakıt miktarının aracın deposunun hacminden fazla olması gibi durumlar araç sahiplerini ciddi şüphelere düşürmektedir. Özellikle akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğu ve alım gücünün de düşük olduğu dönemlerde bunların üstüne bir de hileli akaryakıt alınması şoförleri adeta kelimenin gerçek anlamıyla çileden çıkarmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Alım Gücü Nedir? [Hesaplama, Arttırma…])

Akaryakıt Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Akaryakıt Hileleri Nelerdir?

Akaryakıt Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

1- Kaliteli ve Tekniğine Uygun Yakıt Alınmalıdır

✅ Maksimum verimi almak için tekniğine uygun olarak üretilmiş kaliteli yakıtlar alınmalıdır. Bunun en etkili yöntemi de güvenilir benzinlikleri tercih etmektir. 3-5 kuruş masraftan kaçmak için kalitesiz yakıt alınması hem verimsizliğe hem de araçta ciddi teknik arızalara yol açabilir.

Kaçak yakıt satmayacak kadar büyümüş, sıkça denetlenen, sürekli tercih edilen, güvenilen ve tercihen şehir merkezinde olan istasyonlar tercih edilmelidir. Akaryakıt istasyonu seçiminde önemli olan marka değil istasyonun güvenilirliğidir. Ayrıca otogaz alırken işlek istasyonlar tercih edilmelidir. Ancak benzin ve mazot alırken dinlenmiş yakıt daha temiz ve verimlidir.

2- Akaryakıt Hilelerine Dikkat Edilmelidir

Araç sahipleri pompa hilelerine karşı uyanık olmak zorundadır. Her yakıt alımında fiş istemek, yakıt dolum süresince pompanın başından ayrılmamak ve kartla ödeme yapılacaksa ödemeyi dolumdan sonra yapmak (ve ödeme miktarını teyit etmek), ekrandaki rakamın doğruluğundan emin olmak ve hileli katkı maddelerinin olup olmadığını sorgulamak gerekmektedir. Şüphe durumunda ise şüpheler istasyon ile paylaşılmalı, ölçüm kabı aracılığı ile pompadaki sayacın doğru yakıt verip vermediği kontrol edilmeli, gerekirse EPDK ve Sanayi Bakanlığı aranmalıdır. Ayrıca yakıt fiyat panolarındaki “x lira üzeri alımlarda indirim” gibi ifadelere dikkat edilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri)

Algıda Seçicilik İçeren Akaryakıt Fiyat Tabelaları [Örnek]
Algıda Seçicilik İçeren Akaryakıt Fiyat Tabelaları [Örnek]
Uyarı: Kalitesiz ve hileli akaryakıtlar aracın performansının düşmesine, deponun tükenme süresinin anormal şekilde kısalmasına ve hatta ciddi teknik arızalara yol açabilmektedir. Örneğin sulandırılmış benzin aracın çalışmamasına, deponun çürümesine ve bazı parçaların işlevini yitirmesine sebep olmaktadır. Üstelik böyle bir durumda yakıt, servis ve bozulan parçaların zararını kimse karşılamamaktadır. Ayrıca ülke genelindeki fiyatlardan çok farklı fiyata satılan yakıtlar kaçak olabilir.

3- Alım Saati ve Miktarı Dikkatlice Seçilmelidir

Akaryakıt alırken alım saati ve miktarı da oldukça önemlidir. Yakıt alırken serin vakitleri tercih etmek %2 kazanç sağlayacaktır. Çünkü yakıtlar soğuk havalarda daha sıkışık ve daha buharsız olacağı için aynı tutara daha fazla yakıt alınmış olacaktır (özellikle LPG gibi gaz yakıtlarda). Taksiciler gibi şoförlük mesleği erbaplarının yakıt alımı için bu saatleri tercih etmesi tesadüf müdür? Araç yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda ise eksik veya kaçak yakıt verme riski daha yüksektir. Ayrıca alınacak miktar ihtiyaçlara göre belirlenmelidir. Ancak otogazı depo bitene kadar kullanıp, otogaz alırken de yüksek miktarlarda almak önerilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?)

Akaryakıta Zam Yapılan Gün Yansıyan Manzara [Beklerken Yakılan Yakıt, Zammı Amorti Etmekte ve Asla Geri Getirilemeyen Tek Hazine Olan Zaman İse Boşa Akmaktadır]
Uzun Kuyruklarda Beklerken (1) Yakılan Yakıt, Zammı Amorti Etmekte ve Asla Geri Getirilemeyen Tek Hazine Olan Zaman İse Boşa Akmaktadır

4- Doğru Türde ve Amaca Göre Yakıt Alınmalıdır

Akaryakıt almadan önce aracın yakıt türü mutlaka belirtilmeli ve birbirine benzeyen yakıt türleri olan benzin yerine mazot, mazot yerine benzin dolmasını engellemek için tedbirli olmak gerekmektedir. Örneğin benzinli motora dizel konulduğunda yakıt tutuşmayacağı için araç hareket etmeyecek veyahut dizel motora benzin konulduğunda motorda çok ciddi ve kalıcı hasarlar oluşacaktır. Ayrıca yakıt alınırken ihtiyaçlar, kullanım miktarı ve kullanım şekli hesaba katılmalıdır. Örneğin aynı yakıt türüne ait tasarruf ve performans odaklı yakıtlar mevcuttur.
(Ayrıca Bakınız: Araç Yakıt Türleri ve Avantajları Nelerdir?)

5- LPG Pompası İdeal Basınçta Olmalıdır

LPG (otogaz), Türkiye standartlarında %70 bütan ve %30 propan gazı karışımından oluşur. Oranlar ülkelere göre farklılık gösterse de standarda göre düşük basınçlarda yakıt verilmesi sıvılaştırılmış gaz yerine gazoz gibi kabarmış bir gaz alınması anlamına gelmektedir. Yani aslında alınan 1 litre, gerçekte standardına uygun 1 litre değildir. Çünkü depo ağırlıkla ucuz ve daha düşük verimlilikte olan bütan gazı ile dolmaktadır. LPG pompasının ekranının olduğu yerin yakınında bulunması zorunlu olan ibreli basınç göstergesi ile basınç kontrol edilebilir.

Görsel: LPG Pompasının Basıncı Kontrol Edilmelidir [Örnek]
Görsel: LPG Pompasının Basıncı Kontrol Edilmelidir [Örnek]
Profesyonel İpucu: 15°C sıcaklıkta bütan 0,8 bar basınçta, propan 8,8 bar basınçta sıvı hale gelmektedir. LPG alınan pompalar 9 bardan düşük bir basınçla size LPG dolduruyorsa kazıklanma söz konusudur. Fakat 15°C’den daha soğuk havalarda bu basınç değeri daha düşük, daha sıcak havalarda ise daha yüksektir. Buna dikkat etmek, yakıt tüketiminde %30’a varan tasarruf ve performans artışı sağlamaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?)

6- Sistem Açılmadan Pompa Takılmamalıdır

Yakıt istasyonu görevlisinin araca gaz dolum tabancasını takmadan önce pompayı açması, ekranda sıfır yazısını gördükten sonra pompayı takması istenmelidir ve tercihen yüksek miktarda yakıt verilmiş olan pompa tercih edilmelidir. Bu bir hile değildir, özellikle otogazda eksiksiz yakıt almayı sağlar ve “neden depoyu fullerken depo hacminden fazla yakıt alıyorum” sorusunun da cevabını içerir (1). Ayrıca benzer şekilde depoya hava basma hilesine karşı da dikkatli olunmalıdır. Şikayetlere göre akaryakıt istasyonu çalışanı kolu yarım çekip işlem tamamlamadan pompa kolunu tam çekerse bir çeşit yakıt & hava karışımı alınmış olmaktadır.

Akaryakıt Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler [Pompada Kalan Yakıt]
Uyarı: Akaryakıt istasyonlarında sigara vb. ateşle istasyona yaklaşmamak, cep telefonu kullanmamak, dolumdan sonra depo kapağının iyice kapatıldığından emin olmak önem taşımaktadır. Akaryakıt istasyonuna uğramışken lastiklerin hava basınçlarını kontrol etmek de aracın ömrü, yol tutuşu ve yakıt tasarrufu için önemli bir pratiktir. Ayrıca yedek yakıt deposunun ana amacı genleşen yakıtın yeniden kazanılması olduğu için bu kısmın yakıt ile doldurulması önerilmemektedir.

Popüler Akaryakıt Hileleri Nelerdir?

• Düşük kalitede yakıt satmak, yakıtı sulandırmak, hatta depoya hava basmak
• Yakıt hacmini fazla göstermek için solvent gibi katkı maddeleri kullanmak
• LPG pompasının düşük basınçta çalışması, pompanın hatalı ölçüm yapması
• İlan panosunda yazan fiyat ile pompadaki fiyatın birbirinden farklı olması
• İllegal yöntemlerle sokulan (kaçak vb.) yakıtın satılması (genellikle hilelidir)
• Elektrikli araçlarda aynı fiyatta düşük akımla pil dolum sürecini yavaşlatmak
• Fatura vermeden satış yapmak, sahte elektrik kesintileri yaparak yanıltmak
• Bilinen, bilinmeyen veya henüz açığa çıkmamış olan diğer akaryakıt hileleri

Şema: Akaryakıt Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler [EPDK]
Şema: Akaryakıt Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler [EPDK]

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu