Ekonomi ve Finans

Aktif Gelir Nedir? Aktif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Aktif gelir nedir, nasıl kazanılır, aktif gelirin avantajları ve dezavantajları nelerdir, aktif gelir ve pasif gelir arasındaki farklar nelerdir ve aktif gelir elde etme yöntemleri nelerdir sorularının cevapları ile özel ipuçları işte bu yazıda!

📌 Aktif Gelir Nedir: Düzenli olarak zaman ve uğraş gerektiren, çalışıldığı ve emek sarf edildiği sürece elde edilebilen gelir çeşididir. Aktif gelir kavramı, bir başka ifadeyle bir hizmeti gerçekleştirmek için alınan geliri ifade eder. Bu esasen, zaman ve enerji veya maddi katılım karşılığında para alışverişinde bulunduğunu gösterir. Maaşlar, yevmiyeler (günlük ücret), komisyonlar, bahşişler ve ve fiziki katılım gerektiren işlerden elde edilen gelirler aktif gelir örnekleridir. Aktif gelirli bir işte elde edilen kazanç düzenli çabaya ve fiziki katılıma bağlıdır.

Aktif gelir genellikle toplumun çok büyük bir bölümü tarafından kazanılan ve öncelikli olarak benimsenen gelir çeşididir. Esnaf, memur, girişimci, patron veya maaşlı çalışan fark etmeksizin neredeyse her meslek ve iş grubunda çalışan bireyler aktif gelir elde etmektedir. Benzer bir şekilde her ne kadar işletme sahibi olan bireyler de ilk bakışta pasif gelir elde ediyor gibi görünseler de aslında o gelir için zaman ve emek harcadıklarından dolayı aktif gelir elde etmektedirler. Aktif gelir, aslında gelir türleri arasında en çok bilinen ve tercih edilenidir.
(Ayrıca Bakınız: Gelir Nedir? Gelir Çeşitleri Nelerdir?)

Görsel: Popüler Mesleklerin Çoğu Aktif Gelir Kaynaklarına Örnektir
Görsel: Popüler Mesleklerin Çoğu Aktif Gelir Kaynaklarına Örnektir

Aktif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Bilgi: Bir işten elde edilen gelirin aktif gelir olarak kabul edilmesi için mükellefin yıl içerisinde işletmede en az 500 saat çalışması ve mükellefin işin çoğunu iş yerinde fiziki katılımla yapması gerekmektedir. Bu kuralın en temel sebebi de çalışanların vergi zararları oluşturmak için işletmeyi kullanmalarını engellemektir. Ayrıca aktif gelir akışını zor kılan en temel sebep sakatlık ve hastalık gibi sorunlar yüzünden çalışanın para kazanma yetisi kaybolacağından aktif gelir akışının da durmasıdır.

Örneğin bir inşaat işçisinin bir kaza sonucunda vücudunun ciddi fiziki hasar görmesi halinde işi fiziksel kuvvete dayalı olduğu için sıkıntıya girecek ve muhtemelen para kazanmaya devam edemeyecektir. Benzer bir şekilde bir mankenin kaza sonucunda mankenlik hayatını bitirecek bir değişim geçirmesi halinde yüksek ihtimalle mankenlikten bir daha para kazanamayacaktır. Uzmanlar böyle olumsuz senaryolara karşı aktif, pasif ve temettü gibi değişik gelir çeşitlerine yönelmeyi önermektedir. Ayrıca aktif gelir her sene enflasyon oranında artma eğilimdedir.

Şema: Aktif ve Pasif Gelirde Kazançların Yıllara Göre Değişimi
Şema: Aktif ve Pasif Gelirde Kazançların Yıllara Göre Değişimi

Aktif Gelirin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

📌 Avantajlar:
• Belli bir mesleğin ve gelir kaynağının olmasının verdiği rahatlık, konfor ve özgüven hisleri
• İşleyiş şeklinin son derece basit olması sebebiyle her türlü birey için uygun seçenek olması
• Beklenenden iyi bir iş çıkarılması haliyle zam, prim ve ikramiye gibi ek ödemeler alınabilmesi
• Genellikle ekstra sağlık hizmetleri, sigorta ve emeklilik maaşı gibi ek avantajları barındırması
• Zammın enflasyon oranına yakın miktarda yapılması ila satın alım gücünün korunma eğilimi
(Ayrıca Bakınız: Alım Gücü Nedir? [Hesaplama, Arttırma…])

📌 Dezavantajlar:
• Sağlık problemleri veya yerel ekonomik problemler sebebiyle işin kolaylıkla kaybedilmesi
• Gelir türlerinde en yüksek rekabeti içermesi ve en yüksek vergilendirmeye tabi tutulması
• Genellikle ortalama bir gelir edilmesi ve istisnalar haricinde çok üst seviyelere çıkamaması
• Sürekli olarak çalışmak zorunda olmak, daha açık bir ifadeyle kendi zamanını satıyor olmak

Şema: Aktif Gelirin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Şema: Aktif Gelirin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
(9-5 Çalışan: Aktif Gelir Elde Eden Kimse)

Aktif Gelir ve Pasif Gelir Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aktif, pasif ve portföy geliri olmak üzere üç farklı gelir türü bulunmakla birlikte, bu gelir türleri arasındaki temel fark paranın kazanılma ve vergilendirilme yöntemleridir. Aktif gelir hayat boyunca bir çeşmeden kovayla su doldurup eve taşımaya ve pasif gelir ise eve sürekli akan bir musluk kurmaya benzer. Örneğin bir yemek firmasında çalışılarak aylık olarak alınan maaş aktif gelir örneği iken, bir işverenin ilgili yemek firmasının isim hakkını kullanarak kazandığı para pasif gelir örneğidir. Yani aktif gelir emek tabanlı iken, pasif gelir ise varlık tabanlıdır.

Profesyonel İpucu: Aktif gelirde genellikle tazminat gibi finansal güvenlik unsurları bulunurken, öte yandan pasif gelir gibi özgür bir doğaya da sahip değildir. Aktif gelir, patronun beklentisini karşılamak için alınan para gibiyken; pasif gelir ise paranın sizin için çalışması gibidir. Ancak her iki gelir çeşidi için de düzenli emek gösterilmesi büyük önem taşır. Öyle ki aktif gelirde 3-12 ay içerisinde ortalama bir 9-5 çalışanının gelirine ulaşmak mümkünken, bu süre pasif gelirde 3-12 yıldır.
(Ayrıca Bakınız: Pasif Gelir Nedir? [Pasif Gelir Kaynakları])

Aktif Gelir ve Pasif Gelir Arasındaki Farklar Nelerdir?
Aktif Gelir ve Pasif Gelir Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aktif Gelir Kaynakları Nelerdir? [Aktif Gelir Yöntemleri]

Aktif gelir; yerine getirilen hizmetler karşılığında elde edilir. Maaş, yevmiye, komisyon, bahşiş ve fiziki katılım gerektiren işlerden elde edilen gelirleri kapsar. Aktif gelir örnekleri şunlardır:
• Maaş karşılığında çalışılan mesleklerin çoğu (doktor, mühendis, avukat vb.)
• Alım satım işleri ile ilgilenmek (ticaret, emlakçılık, işletmecilik, kasiyerlik vb.)
• Çaba gerektiren serbest meslekler (esnaflık, şahsi araçla ulaşım hizmeti vb.)
• Yaratıcı fikirler (freelance yazarlık vb. iş, saat başına ücretli danışmanlık vb.)

Günümüzde aktif gelirler için, farklı sektörlerde birçok örnek verebilmek mümkündür. Hatta her pasif gelirin kısa bir aşamasında da olsa, mutlaka bir aktif çaba gerektiren süreç bulunur. Örneğin altına yatırım yapmak pasif bir gelir kaynağı iken, altın işletmeciliği veya kuyumculuk aktif kazanç kaynakları arasında sayılabilir. Ayrıca müteahhitlik, mağaza işletmeciliği, imalat, turizm, sigortacılık, araç kiralama, al sat ve emlakçılık en popüler aktif gelir kaynaklarındandır. En önemlisi oldukça fazla yöntem bulunduğu için, kararlar dikkatlice ve akıllıca verilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])

Şema: Aktif & Pasif Gelir Nedir? Aktif & Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
Şema: Aktif & Pasif Gelir Nedir? Aktif & Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
Yasal Uyarı: Aktif gelir nedir ve aktif gelir kaynakları nelerdir konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu