Ekonomi ve Finans

OffShore Nedir? [Avantajları, Farkı…]

Offshore nedir, offshore hesap nedir, offshore şirket nedir, offshore bankacılık nedir, offshore bankacılık ile geleneksel bankacılık arasındaki farklar nelerdir ve offshore bankacılığın avantajları nelerdir gibi soruların cevapları bu yazıda!

📌 OffShore Nedir (Kıyı Ötesi Finans Merkezi): Mevduat sahibinin yerleşik olduğu ülke dışında bir yerde kurulu olan, özellikle vergisel mevzuatları bakımından oldukça esnek olan ve ‘vergi cenneti’ olarak da nitelendirilen ülkelerde faaliyet gösteren finansal kuruluşlardır. Başka bir ifadeyle ülke dışından sağlanan fonların, ülke dışında kullandırılmasında uzmanlaşmış olan serbest bankacılıktır. Jersey, Guernsey, Man Adası, Bermuda, Virgin Adaları ve Bahamalar ise Küresel Finansal Merkezler Endeksi’ne göre dünyanın başlıca offshore finans merkezleridir.

Profesyonel İpucu: Offshore kavramı, resmi olarak ikamet edilmeyen bir yerde gerçekleştirilen iş faaliyetleri için kullanılır. Bu terim bankaları, şirketleri, yatırımları ve mevduatları tanımlarken kullanılır. Genellikle ada ülkelerinde bulunan offshore finans kuruluşlarının tercih edilmesinin temel motivasyonları vergiden kaçınmak, esnek düzenlemelerden yararlanmak ve varlık koruması olsa da bu kuruluşlar kara para aklama ve vergi kaçırma gibi yasa dışı amaçlar için de kullanılabilir. Fakat offshore kurumlar yasadışı amaçlar için de kullanılabilse de yasadışı sayılmazlar.

Görsel: OffShore Şirketlerin Çalışma Mantığı
Görsel: OffShore Şirketlerin Çalışma Mantığı

Off Shore Bankacılığın Avantajları Nelerdir?

Vergi Kolaylığı: Offshore bankacılık genellikle vergi cenneti olarak nitelendirilen ülkelerde yapıldığı için bankanın bulunduğu ülkeye bağlı olarak vergiden muaf olmayı veya en azından düşük oranda vergilendirilmeyi sağlamaktadır. Bu sayede yatırımcılar yüksek vergi oranlarıyla uğraşmak zorunda kalmadan bu parayı işlerini büyütmek için yeniden işe yatırabilmektedir. Zenginler gibi önemli insanların offshore hesaplarının olmasının başlıca sebebi budur. Bir yılda dünya ticaretinde oluşan para trafiğinin önemli bir kısmı offshore merkezlerde dönmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Vergiden Kaçınma Nedir? Yolları Nelerdir?)

Gizlilik: Kıyı ötesi finans merkezleri müşterilerin resmi olarak ikamet ettikleri ülkelerden başka ülkelerde faaliyet gösterdikleri için, mevcut mevduat sahiplerinin ülkelerinde tabi olduğu uluslararası hukuk kuralları gerektirmediği sürece raporlama yapmak veya bilgi paylaşmak zorunda değillerdir. Bu sebeple kişi ve kurumlarca kazanç veya servetlerine gizlilik sağlamak amacıyla sıkça tercih edilirler. Ancak haksız veya kanunsuz yollarla elde edilmiş ya da haklı elde edilse bile vergisi ödenmemiş olan gelirler de kıyı bankalarına yollanarak oralarda gözlerden ve denetimden uzak tutulabilir. Yani bu gizlilik avantajı illegal amaçlar için de suiistimal edilir.

Görsel: Panama Belgelerine Göre OffShore Hesaplar İle Kara Para Aklama Yöntemi
Görsel: Panama Belgelerine Göre OffShore Hesaplar İle Kara Para Aklama Yöntemi
Not: Offshore bankacılık denilince akla kara para aklama başta olmak üzere yasa dışı işlemler gelse de, offshore bankacılık yasadışı değildir. Bu bankaların böyle bir algıya sahip olmasının sebebi gelişmiş ülkelerdeki denetim mekanizmalarına kıyasla daha gevşek bir regülasyona tabi olması sebebiyle illegal amaçlar için de kullanılmasıdır. Örneğin 2016’da yayınlanan 2.6 TB boyutundaki 11.5 milyon gizli belgeden oluşan Panama belgeleri bu durumu açıkça ortaya koymuştur. (1)

Güvenlik: Kıyı bankalarının bulunduğu yerlerde siyasal riskler düşük olduğu için stabil bir konjonktürü olmayan riskli ülkelerdeki kişiler ve kurumlar olası siyasi ve ekonomik krizlerde bankalardaki varlıklarının dondurulması ve hatta el konulması gibi riskleri bertaraf etmek için offshore bankacılığı tercih ederler. Örneğin 2001’de Arjantin ve 2015’te Yunanistan krizlerinde varlıklarını buralarda değerlendirenler, ülkelerinde varlıkların dondurulmasından etkilenmediler. Bu, benzer bir şekilde olası davalara karşı kazanç ve serveti korumaya da yardımcıdır çünkü davalarda kıyı bankalarında tutulan kazanç ve servetler bilinmeyeceği için davaya konu olmaz.
(Ayrıca Bakınız: Uluslararası Konjonktür Nedir? [Örnekler])

Offshore Bankacılık İle Vergiden Kaçınma Yöntemleri Nelerdir?

Finansal Avantajlar: Offshore merkezleri, faaliyette bulunduğu ülkede kendi ülkesinin yasal düzenlemelerine bağlı olmadıkları gibi içinde faaliyette bulunduğu yabancı ülkenin yasalarına da bağlı değillerdir. Bu sebeple elverişli vergi kanunları ile anormal vergi oranları ve yüksek miktardaki dolaylı vergilerden kaçınmayı sağlamasının yanı sıra azaltılmış risk ve daha fazla büyüme potansiyeli sunması, işletmelere önemli maliyet tasarrufu sunması, farklı türlerde özel yatırım fırsatları sunması, özellikle istikrarsızlık dönemlerinde varlıkların koruması, geleneksel bankalara göre daha yüksek mevduat ve daha düşük kredi faizi sunması gibi artıları bulunur.
(Ayrıca Bakınız: Bankacılık Ürün ve Hizmetleri Nelerdir?)

Uyarı: Offshore bankacılık sunduğu avantajların yanı sıra çeşitli riskleri bünyesinde barındırmaktadır. Hesap oluşturma ve sürdürme maliyetinin daha yüksek olması, bankanın temerrüde düşmesi halinde paranın bir bölümünün ve hatta tamamının kurtarılamaması, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi bazı organize suçlarla ilişkilendirilmesi hatta bu sebeple bazı hallerde tespit edilmesi halinde ceza alma riskinin olması bunların bir kısmıdır. Ayrıca bu tam anlamıyla koruma sağlamadığı için dolandırılma halinde hesap soracak mercilerin olmadığı da unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Neden Bedava Peynir Sadece Fare Kapanında Olur?)

Görsel: OffShore Bankacılığın Avantajları ve Dezavantajları
Görsel: OffShore Bankacılığın Avantajları ve Dezavantajları

OffShore Bankacılık ve Geleneksel Bankacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

OffShore BankacılıkGeleneksel Bankacılık
Yüksek gizlilik ve güvenlikDüşük gizlilik ve güvenlik
Olumsuz koşullarda daha istikrarlıOlumsuz koşullarda daha istikrarsız
Yüklü miktarda depozito ihtiyacıDüşük miktarda depozito ihtiyacı
Düşük seviyede kişiselleştirme imkanıOrta seviyede kişiselleştirme imkanı
Genellikle üst düzey müşterilerTepeden tırnağa geniş müşteri kitlesi
Daha düşük vergi oranlarıDaha yüksek vergi oranları
Daha hızlı, pratik ve avantajlıHızlı, pratik ve avantajlı
Esnek kurallar ve yönetmeliklerSert kurallar ve yönetmelikler
Daha yüksek dolandırılma riskiDaha düşük dolandırılma riski
Düşük para birimi çeşitliliğiYüksek para birimi çeşitliliği
Tablo: OffShore Bankacılık ile Geleneksel Bankacılık Arasındaki Farklar

1960’lı yıllarda ortaya çıkan offshore bankacılık, liberal ekonomi uygulaması ile meydana politik değişiklikler, dönem dönem petrol gibi bazı emtia fiyatlarının anormal artışlar göstermesi; ağır vergi yükümlülükleri, sıkı denetimler ve bazı kısıtlayıcı düzenlemeler gibi sebeplerle zaman içerisinde büyük gelişmeler göstermiştir. Özellikle uluslararası sermayeler ciddi kısıtlamaların bulunmadığı bölgeler olan offshore bankacılığın olduğu yerlere doğru yönlenmiştir. Benzer bir şekilde denetim mekanizmalarının zayıf olması sebebiyle suç geliri aklamaya çalışanlar için en elverişli ortamlar olması da offshore bankaların popülerliğinin artmasına yardımcı olmuştur.
(Ayrıca Bakınız: Kara Para Aklama Nedir? Nasıl Yapılır?)

Görsel: OffShore Şirket İle Vergiden Kaçınma Örneği
Görsel: OffShore Şirket İle Vergiden Kaçınma Örneği

Offshore Banka Hesabı Nasıl Açılır ve Nasıl Para Yollanır?

Offshore banka hesabı açmak için ülkenin ve bankanın seçilmesinin ardından ilgili bankayla iletişime geçilir. Bankayla yapılan anlaşma sonrasında gerekli belgelerin (CV, bankadan alınacak referans mektubu, onaylı pasaport, bulunan yerin üç aylık ikametgah belgesi vb.) gönderilmesi veya hesabı açacak kişi tarafından teslim edilmesi gerekir. Offshore bankalara para yollamak için kullanılan metotlar herhangi uluslararası transfer için izlenen yöntemlerden farksızdır. En güvenilir ödeme yöntemi olan SWIFT’in haricinde Western Union, Moneygram, Hawala gibi alternatifler de kullanılabilir. Ayrıca parayı değerlendirmenin başka yolları da bulunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: En Risksiz ve En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?)

Yasal Uyarı: OffShore nedir [avantajları, farkları…] konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu