Ekonomi ve Finans

Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?

Ekonomik güç nedir, ekonomik güç nasıl ölçülür; bireyler, ülkeler ve şirketler için ekonomik güç neden önemlidir ve ekonomik güç nasıl kazanılır soruların cevapları ile günlük yaşamdan konu hakkında çarpıcı örnekler işte bu yazıda!

📌 Ekonomik Güç Nedir: Ekonomik güç, ülkelerin, işletmelerin ve bireylerin üretim, tüketim ve verime bağlı olarak elde ettikleri güçtür. Bir başka ifadeyle bir kişinin, şirketin veya devletin ekonomisinin kendi kendine yetebilmesi ve dış bağımlılıklarının da olabildiğince az olması durumudur. Ekonomik güç bireyler için alım gücüne, şirketler için ciroya ve ülkeler için kişi başına düşen GSYİH’a bakılarak ölçülür. Ekonomik güç, günlük hayatın her adımında varlığını ve önemini hissettiren bir güç olup bağımsız olunması ve istikrarın korunması için gereklidir.
(Ayrıca Bakınız: Alım Gücü Nedir? [Hesaplama, Arttırma…])

Ekonomik güç bireylerin yaşam standartlarının, şirketlerin ve devletlerin ise politikalarının belirlenmesine doğrudan etkilidir. Ekonomik güç temel güç unsurlarından birisi olup, temel aktörü insandır. Bu kavram özellikle modern dünyada ciddi bir önem kazanmıştır. Çünkü her açıdan özgür, kaliteli ve güzel bir yaşantıya sahip olabilmek adına vakit kaybetmeden finansal özgürlük ve yeterli ekonomik güç kazanmak gerekmektedir. Zaten ekonomik güç kazanmak ve kazandıktan sonra da mevcut gücü korumak adeta genlerimize işlemiş kuvvetli bir dürtüdür.

Görsel: Modern Dünyada Ekonomik Güç Neden Önemlidir? (Temsili)
Görsel: Modern Dünyada Ekonomik Gücün Önemi (Temsili)

Ekonomik Güç Neden Önemlidir?

1- Ekonomik Gücün Ülkeler İçin Önemi

21. yüzyılda uluslararası güç dengelerinde bir ülkenin gücünün neredeyse hiçbir yönünün (demografi, politika, kaynaklar, teknoloji, kültür vb.) ekonomiden önemli olmadığı açıktır. Çünkü bir ülkenin ekonomik durumu ile o ülkenin genel güç düzeyine katkıda bulunan diğer faktörler arasında güçlü bir ilişki vardır. Öyle ki istikrarın korunması, ülkenin kalkınması, uygar olunması ve bağımsızlığın sürekli kılınması ekonomik açıdan güçlü olmaya bağlıdır. Örneğin dünyanın silahla yönetildiği dönemde dünyanın süper gücü Osmanlı Devleti iken, ekonomik gücü korumayı ve yönetmeyi başaramadığı için zaman içerisinde kan kaybederek yıkılmıştır.

Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa kazanılacak zaferler devamlı olmaz, az zamanda söner.

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu
Ekonomik Güç Nedir? Ekonomik Güç Neden Önemlidir?

Bir ülkenin ekonomik açıdan güçlü olmasının ülkeye ve vatandaşlara faydaları şunlardır:
• Birlik ve beraberlik içerisinde ülkede işlerin sorunsuz bir şekilde işlemesi sağlanır.
• Ülkenin kendine yetebilecek hale gelmesi ile dış politikada caydırıcı bir güç kazanılır.
• Vatandaşların alım güçleri ve refah seviyeleri artırılarak daha mutlu olmaları sağlanır.
• Kaynaklar üretim ve verimlilik için harcanarak kalkınma desteklenir ve istikrar sağlanır.
• Bilim ve teknolojiye yatırım yapılarak insanlığın ve uygarlığın gelişimine katkı sağlanır.

2- Ekonomik Gücün Bireyler İçin Önemi

Profesyonel İpucu: 21. yüzyılda elde etmek için para gerektiren şeylerin sayısının ciddi bir şekilde artması ekonomik gücün önemini arttırmıştır (1). Mutluluğu ve yaşam standartlarını etkileyen temel faktörlerden biri paradır. Öyle ki para modern dünyada özgürlüğü simgeler. (2) Çünkü para her türlü arzu ve gereksinimin o anki nesnesine dönüşmeye her an hazırdır. Bu sebeple ekonomik açıdan güçlü olan bireyler hem büyüme hem de kriz dönemlerinde saltanatlarını sürdürürler. Ancak para ile her şeyin elde edilebileceği şeklindeki yanılgıya düşülmemelidir. (3)

Görsel: Paranın Satın Alabileceği ve Satın Alamayacağı Şeyler
Görsel: Paranın Satın Alabileceği ve Satın Alamayacağı Şeyler

Bir kişinin çalıştığı işten tutun, takıldığı arkadaşlara kadar hayatındaki pek çok önemli bileşeni maddi durumu belirler. Öyle ki yeterli ekonomik gücü olmayan bireyler için kişisel gelişim, hayallerin peşinden gitmek, spora vakit ayırmak, kaliteli bir sosyal hayat ve hatta sağlıklı yaşam konularında ciddi şekilde dezavantajlı olacaktır. Ekonomik gücün bireylerin kendilerine yarar sağlayacak kararları alma özgürlüklerini arttırması ve dış etkilerin bu özgürlükleri azaltma potansiyelini azaltması da cabasıdır. Yani ekonomik güç bireylerin sosyal statülerini etkiler.
(Ayrıca Bakınız: Statü Nedir? [Toplumsal Statü Sağlama])

Bireyler için ekonomik güç sosyal ilişkilerde de kritik bir öneme sahiptir. Nitekim her şeyden evvel sosyal aktiviteler için finansman gerekmektedir. Ayrıca maddi güç bir bireyi çekici kılan temel faktörlerden birisidir. Örneğin evrimsel psikolojiye göre Neandertal döneminde en çekici erkekler mağaraya en çok yiyecek getiren genç avcılarken, tarım devriminden sonra zamanla savaşçılar ve günümüzde ise zırhlarından sıyrılmış zengin ve varlıklı saray prensleri bunların yerini almıştır. Bu durum bilim tarafından ‘hipergami‘ kavramı ile açıklanmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Üstün Eş Seçme Eğilimi: Hipergami Nedir? [Güncel Örnekler])

Görsel: Sosyal İlişkilerde Ekonomik Gücün Önemi [Örnek] :)
Görsel: Sosyal İlişkilerde Ekonomik Gücün Önemi [Örnek] 🙂

3- Ekonomik Gücün Şirketler İçin Önemi

Bir şirketin ekonomik gücü şirketin politikalarının, sunduğu ürün ve hizmetlerin skalasının ve bunların kalitesinin yanı sıra Ar-Ge ve katma değeri artırma gibi çalışmalarla piyasada rekabet gücünü ve hatta gerekirse gerekirse ülke politikalarını etkileyebilme gücünü belirlemektedir. Örneğin nüfuz sahibi bir şirket (özellikle GSYİH’deki payı yüksek ve ekonominin bel kemiğini oluşturan bir şirket) maliyetlerini arttırdığı için üretimde güvenlik önlemleri konusunda daha kısıtlayıcı bir düzenlemeden kaçınmak isteyebilir ve bu konuda ekonomik gücünü kullanabilir.

Ekonomik Güç Nasıl Kazanılır?

✅ Bireysel ekonomik güç kazanmak için satın alma gücünün artırılması gerekir. Bu sebeple kazanılan para yani harcanabilecek bütçe yıllık bazda en az enflasyon oranınca artırılmalıdır. Özellikle nitelikli hizmetler sunan bireyler yüksek gelir elde etseler de, herkesin yine de her ihtimale karşı birikim yaparak olası kötü senaryolara karşı hazırlıklı olması akıllıca olacaktır. Uzmanların ortak önerisi giderlerin en az %20’sinden tasarruf ederek bu parayı biriktirmektir. Yani bir bireyin ekonomik bağımsızlık kazanarak kendi ayakları üzerinde durabilmesi gerekir.
(Ayrıca Bakınız: En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])
(Ayrıca Bakınız: En İyi Nasıl Para Biriktirilir? [Rehber])

Görsel: Ekonomik Güç Nasıl Kazanılır? [Özet]
Görsel: Ekonomik Güç Nasıl Kazanılır?
Not: Gerçek zenginlik sadece ekonomik güç değil aynı zamanda özgürlük ile alakalıdır. Ancak ekonomik güç kazanmak için ana hedef zengin görünmek değil zengin olmak olmalıdır. Bu sebeple başkalarını parayla etkilemeye çalışmak gibi para tuzaklarından kaçınılmalıdır. Örneğin aralarında kalite farkı olsa da pahalı saat ile ucuz saat aynı zamanı gösterir. İçinde huzur yoksa milyonluk malikane ile kulübe arasında fark yoktur ve en önemlisi ölünce herkese açılan çukur aynıdır.
(Ayrıca Bakınız: Para Tuzağı Nedir? Popüler Para Tuzakları Nelerdir?)

✅ Bireylerin ekonomik güç kazanması için mantıklı ve istikrarlı bir strateji ile borçlardan ve borcu borçla çevirme gibi alışkanlıklardan kurtulup bağımsızlık kazanması (1) (2), istenmeyen durumlara hazır olması, doğru kaynaklara akıllıca yatırım yaparak parayı çoğaltması, yatırım ve gelir kaynaklarını çeşitlendirerek riski azaltması ve harcamaları akıllıca yapması gerekir. Unutulmamalıdır ki para kendisini yapanlarla sevişir, biriktirenlerle evlenir, kendisini gösteriş ile aldatanlardan ayrılır. Faydasız şeylere para yatırmak parayı çöpe atmakla eşdeğerdir. (3)
(Ayrıca Bakınız: En İyi Borç Kapatma Yöntemleri Nelerdir?)
(Ayrıca Bakınız: Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

Görsel: Para Hakkındaki Temel Kurallar
Görsel: Para Hakkındaki Temel Kurallar

✅ Ülkesel ekonomik güç GSYİH’a bakılarak ölçülse de, bir ülke temel dört üretim faktörüne (doğal kaynaklar, emek, sermaye ve girişimcilik) ne kadar erişime sahipse, ekonomik güç için o kadar büyük potansiyele sahip olacaktır. Bu sebeple ülkenin cari açık ve israf prangalarından kurtulması, iç ve dış kaynakların israf edilmeden akıllıca ve kontrollü bir şekilde kullanılması; üretim, tüketim ve verimin arttırılması; kalkınmanın sağlanması, nitelikli iş gücü kazanılarak ve katma değerli ürünler üretilerek dünya çapında büyük markalar oluşturulması ve en önemlisi kurumların güçlendirilerek ülkenin dış tehditlere karşı korunarak istikrarın sağlanması gerekir.

Profesyonel İpucu: Ekonomik güç bir ülkenin genel gücünü oluşturan diğer faktörlerle (demografi, askeri güç, siyasi güç, jeopolitik konum, çevresel ve doğal kaynaklar, teknolojik güç, kültürel güç) doğrudan ilişkilidir. Küresel sahnede büyük bir güç olmak isteyen herhangi bir ülkenin öğrenmesi gereken ilk ders, bir ülkenin genel güç ve etkisinin temeli olduğu için ilk önce ekonomik gücünü geliştirmesi gerektiğidir. Çünkü ekonomik güç diğer alanlarda güçlü olmanın temel şartıdır.

Uluslararası İlişkilerde Ekonomik Gücün Önemi

✅ Ülkeler güçlü yönlerini ekonomik güçlerini dış tehditlerden korumak ve geliştirmek için kullanabilir. Örneğin genç ve eğitimli bir nüfusla büyüme, zenginlik ve istihdam yaratmak daha kolaydır. Örneğin politik açıdan güçlü ve istikrarlı bir ülke bu gücünü küresel ticareti ve yatırımı kolaylaştırmak için kullanabilir. Örneğin askeri açıdan güçlü bir ülke kendisini dış tehditlerden koruyabilir. Örneğin teknolojik açıdan güçlü ülkeler kolaylıkla katma değer üretebilir. Örneğin kültürel güç dünyanın dört bir yanından ülkeye yetenek ve yatırım çekmek için kullanılabilir. Örneğin jeopolitik konumu itibariyle zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke bu kaynakları ihraç edip büyümeyi arttırırken ayrıca kendi kendine yeterlilik ve sürdürülebilirlik elde edebilir.
(Ayrıca Bakınız: Jeopolitik Konum Nedir? [Türkiye’nin Jeopolitik Konumu ve Önemi])

✅ Şirket veya işletmelerin ekonomik güç kazanmaları için gelirlerini artırmaları ve giderlerini kısmaları gerekir. Sunulan ürün ve hizmetlerin güncellenmesi ve kalitelerinin artırılması, israf gibi gereksiz harcamalardan kaçınılması, Ar-Ge ve inovasyonun desteklenip katma değer üretilerek rekabet avantajının artırılması gibi adımlar atılması gerekmektedir. Bireysel ve ülkesel bazda ekonomik güç kazanma yöntemlerinin genel prensipleri şirketler için de geçerlidir.
(Ayrıca Bakınız: Katma Değer Nedir? Nasıl Oluşur? [Örnekler])

Görsel: Katma Değer Üretip Ekonomik Güç Kazanmak [Örnek]
Görsel: Katma Değer Üretip Ekonomik Güç Kazanmak [Örnek]
Yasal Uyarı: Ekonomik güç nedir ve neden önemlidir konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu