Sağlıklı Yaşam

Aşırı Kan Pıhtılaşması Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi]

Aşırı kan pıhtılaşması nedir, aşırı kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir, aşırı kan pıhtılaşması neden olur ve aşırı kan pıhtılaşması tedavisi nasıl yapılır başta olmak üzere merak edilen sorularının cevapları ve özel ipuçları işte bu yazıda!

📌 Aşırı Kan Pıhtılaşması Nedir (Hiperkoagülasyon): Kan pıhtılarının çok kolay oluşması ya da uygun biçimde çözünmemesi durumudur. Normal koşullarda, kalın ve yoğun bir kan dokusu olan kan pıhtıları kan damarı duvarlarındaki kesikleri ya da çatlakları kapatmak ve kanamayı durdurmak için oluşsalar da; çeşitli sebeplerden ötürü kan gereğinden fazla kalınlaşarak aşırı pıhtılaşma durumu yaşanabilmektedir. Bu hiperkoagülasyon, trombofili ve kan kalışması gibi oldukça farklı isimlerle de bilinen bu durum, bazı durumlarda hayati riskler taşıyabilmektedir.

Profesyonel İpucu: Kan pıhtısı, sıvı halden jel benzeri veya yarı katı hale dönüşen bir kan yığınıdır. Aslında pıhtılaşma kesik gibi riskli durumlarda aşırı kan kaybını önleyen önemli bir vücut fonksiyonu olsa da, damarların içinde oluşan pıhtılar her zaman kendi kendine çözülmemekte, çok tehlikeli ve hatta hayatı tehdit eden bir durum olabilmektedir. Hareketsiz bir kan pıhtısı genellikle zararsız olsa da hareket edip tehlikeli hale gelme ihtimali bulunmaktadır. Öyle ki damarlardan kalbe ve akciğere giden büyük pıhtılar sıkışıp kan akışını engelleyebilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Aşırı Kan Pıhtılaşması (Hiperkoagülasyon) Örneği

Aşırı Kan Pıhtılaşması Belirtileri Nelerdir?

Aşırı kan pıhtılaşmasının belirtileri pıhtının oluştuğu bölgeye göre farklılık göstermektedir:
Kol ve Bacaklarda: Şişme, ağrı, hassasiyet, sıcak bir his ve kırmızımsı bir renk değişikliği
Kalpte: Göğüs ağrısı, sersemlik, nefes darlığı, vücut ağrıları, aşırı terleme ve kalp çarpıntısı
Karında: Karın ağrısı, bulantı, kusma, kanlı dışkı, ishal, karında şişlik ve karında sıvı birikimi
Beyinde: Felç, uyuşukluk, güçsüzlük, konuşma ve anlama güçlüğü, tepkisizlik, ani davranış değişiklikleri, görme sorunları, yürümede zorluk, denge kaybı, baş dönmesi ve ağrısı, nöbetler
Akciğerde: Ani nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, hızlı kalp atışı ve solunum problemleri

Not: Yukarıda listelenmiş olan belirti ve semptomlar aşırı kan pıhtılaşması yaşayan bireylerde en sık görülen belirtilerdir. Ancak burada listelenmemiş başka belirti ve semptomlar da bulunmaktadır. Ayrıca kan pıhtılaşması semptomları (belirtileri) başka hastalıklar ile benzediği için olası belirtiler halinde teşhis için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Üstelik erken teşhis bu sorunun daha kolay bir şekilde tedavi edilmesi ve vücuda daha az zarar vermesi açısından hayati öneme sahiptir.

Görsel: Aşırı Kan Pıhtılaşmasının Oluşumu ve Vücuda Etkisi

Aşırı Kan Pıhtılaşması Neden Olur?

Aşırı kan pıhtılaşması, vücudun pıhtılaşma sürecinin değişmesi ya da yanlış tetiklenmesi sonucu ortaya çıkabilir. Pıhtılar; beyin, kalp, böbrek, akciğer ve ekstremitelerdeki atardamar ya da toplardamarlarda oluşabilir ya da bunlara gidebilir. Ayrıca belli hastalıklar ve durumlar, genetik mutasyonlar, ilaçlar ya da diğer faktörler aşırı kan pıhtılaşmasının temel sebepleridir. Antifosfolipid sendromu (APS), kemik iliği bozuklukları, kan pıhtısı yıkımı sorunları, protein C ve S eksikliği, antitrombin-3 eksikliği, ateroskleroz, vaskülit, kalp yetmezliği, atrial fibrilasyon, diyabet, obezite ve metabolik sendrom kandaki pıhtılaşma riskini artıran başlıca hastalıklardır.

Damar duvarında hasar oluşturabilecek ameliyat ve travmalar; büyük bir ameliyat, ciddi bir tıbbi hastalık, travma, kemik kırığı veya uzun yolculuklar nedeniyle uzun süre hareketsiz kalma sonucunda kan akışının yavaşlaması; kanser gelişimi ve kanser tedavisi, genetik bozukluklar (Faktör V Leiden, Protrombin G20210A vb.), bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları, östrojen ilaçları, bazı aşı türleri (1) (2) (3)) ve otoimmün bozukluklar da kandaki aşırı pıhtılaşma riskini artırmaktadır. Ayrıca sigara kullanımı, artmış homosistein düzeyleri, gebelik, yaşlılık, HIV ve HIV tedavisi, dehidratasyon (vücutta sıvı kaybı) kan pıhtılaşması riskini artıran ek faktörlerdir.

Aşırı Kan Pıhtılaşmasının Nedenleri ve Oluşumu

Aşırı Kan Pıhtılaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

1- Aşırı Kan Pıhtılaşması Tanısı Nasıl Konulur?

Aşırı kan pıhtılaşması tanısı tıbbi geçmişin dinlenmesi ve risk faktörlerinin analiz edilmesiyle başlamaktadır. Hem kişinin hem de kan bağı olan akrabalarının risk faktörleri (40-50 yaşından önce anormal kan pıhtılaşması, kalp krizi, inme; açıklanamamış düşükler, sıra dışı kan pıhtısı durumları, gebelikte veya doğum kontrolü hapı kullanırken kan pıhtısı vb.) detaylıca incelenir. Bunların yanı sıra sorunun ve asıl nedeninin tespitinde çeşitli kan testleri belirleyici olmaktadır.

Tam Kan Sayımı: Kan hücrelerini ve pıhtı oluşumunda görevli trombosit sayısını ölçer. Yüksek hemoglobin ve hematokrit seviyeleri; polisitemi vera gibi bir durumun varlığını gösterebilir.

D-Dimer Testi: Bir kan pıhtısı bozulduğunda kan dolaşımında üretilen bir maddenin (protein) seviyelerini ölçer. Kandaki yüksek D-Dimer seviyeleri pıhtılaşma sorunlarına işaret etmektedir.

PT ve PTT Testleri: Kan pıhtılaşma sürecinde etkin olan proteinleri ve bunların bir kan pıhtısı oluşturması için gerekli süreyi ölçer. Bunlar tanı koymak ve tedavi sürecini izlemek için yapılır.

İzlem Testleri: Kan pıhtılaşmasının genetik olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. APCR, protrombin G20210A mutasyon; antitrombin, protein C ve S seviyeleri testleri bunlara örnektir.

Görsel: Aşırı Kan Pıhtılaşması Ölçümünde D-Dimer Test Aralıkları
Görsel: Aşırı Kan Pıhtılaşması Ölçümünde D-Dimer Test Aralıkları

2- Aşırı Kan Pıhtılaşması Nasıl Önlenir?

Profesyonel İpucu: Aşırı kan pıhtılaşmasının genetik nedenlerini önlemek genellikle mümkün olmasa da, bununla birlikte bazı kazanılmış risk faktörlerinin kontrolü ya da bunlardan kaçınılması için önlem almak mümkündür. Oluşan pıhtı veya pıhtıların büyüklüğü ve yerleşimine bağlı olarak, acil tedavi uygulanması gerekebilmektedir. Hayati riskin olmadığı durumlarda alınabilecek önlemler ise genellikle riski azaltmak için yaşam tarzının değiştirilmesi esasına dayanmaktadır.

Aşırı kan pıhtılaşmasını önlemek ve bu hastalığın riskini azaltmak için şunlar yapılabilir:
✅ Diyabet, kalp/damar hastalıkları gibi aşırı pıhtılaşmaya yol açabilecek durumların tedavisi
✅ Sigarayı bırakmak ve gerek duyulursa kilo vermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılması
✅ (Risk faktörleri olanlar için) kadınlık hormonu östrojen içeren ilaç kullanımından kaçınmak
Olabildiğince aktif olup; uzun yolculuklarda bacakları esnetmek, germek, hareket ettirmek
✅ (Yüksekse) homosistein düzeyinin düşürülmesi; daha fazla B6, B12 ve folik asit alımı (1) (2)
✅ Kışın koruyucu elbiseler giymek, aşırı sıcaklardan kaçınmak ve topraklama yapmak (1)
(Ayrıca Bakınız: Topraklama Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?)

Görsel: Topraklamanın Kana ve Kan Akışına Etkisi
Görsel: Topraklamanın Kana ve Kan Akışına Etkisi

3- Aşırı Kan Pıhtılaşması Nasıl Tedavi Edilir?

Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücuda zarar verebilir; inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili ciddi sorunlara da neden olabilir. Bu sebeple vücuttaki pıhtı veya pıhtıların büyüklüğü ve yerleşimine bağlı olarak tedavi görülmesi gerekebilmektedir.

Antikoagülasyon Tedavisi: Kanı sulandıran ve kan pıhtısı oluşumunu önlemeye yardımcı olan maddelerin kullanılmasıyla yapılan tedavidir. Aspirin, heparin, varfarin ve limon bunlara örnektir. (1) (2) Varfarin fetusa zarar verebileceğinden, gebe kadınlar heparin ile tedavi edilir ve yüksek riskli grupta bulunan kişiler kan sulandırıcıları yaşamları boyunca almak zorundadırlar.

Trombolitik Tedavi: Pıhtıları hızla parçalayan trombolitik (pıhtı açıcı) ilaçların kullanılmasıyla yapılan tedavidir. Bu yöntem şiddetli semptomlara neden olan büyük pıhtıların tedavisinde kullanılırlar. Aslında bu ilaçlar kanı aşırı şekilde sulandırmaları sebebiyle vücutta istenmeyen ani kanamalara neden olabildikleri için yalnızca yaşamı tehdit eden durumlarda kullanılırlar. (1)

Kan Pıhtılaşması Tedavisinde Kan Sulandırıcılar Kullanılır
Yasal Uyarı: Aşırı kan pıhtılaşması nedir [belirtileri, nedenleri ve tedavisi] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu