Sağlıklı Yaşam

B12 Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi]

B12 vitamini eksikliği nedir, B12 vitamini eksikliği belirtileri ve hastalıkları nelerdir, B12 vitamini eksikliği neden olur, B12 vitamini eksikliği tedavisi nasıl yapılır ve B12 vitamini bulunan besinler nelerdir sorularının cevapları burada!

📌 B12 Vitamini Nedir (Kobalamin): Kırmızı kan hücresi oluşumu, hücre metabolizması, sinir sistemi fonksiyonu ve DNA üretiminde rol oynayan ve suda çözünen bir vitamindir. Diğer B grubu vitaminlerinden ayrılan en önemli özelliği, vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerden kobaltı içeren tek vitamin olmasıdır. B12 vitamini vücut fonksiyonları için olmazsa olmaz bir vitamindir. Öyle ki pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde vazgeçilmezdir. Vücutta yeterli miktarda bulunmadığında depresyon gibi psikiyatrik ve kronik yorgunluk gibi nörolojik sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca çocuklarda kansızlığın (anemi) birincil sebebidir.

Profesyonel İpucu: B12 vitamini DNA oluşumu ve düzenlenmesi, sinir dokusu sağlığı, beyin fonksiyonu, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, bilişsel bozuklukları önleme ve ruh sağlığı gibi konularda hayati öneme sahiptir. Öyle ki yağ asitleri ve enerji üretiminde rol oynadığı için vücuttaki her hücrenin metabolizması B12’ye ihtiyaç duyar. Vücut B12 vitamini üretemediği ve yüksek miktarda depolayamadığı için düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Örneğin farklı ülkelerde yapılan çalışmalarda B12 vitamini eksikliği görülme sıklığı %2.5 ile %60 arasında değişmektedir. (1)
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: B12 Vitamininin Vücuttaki Görevleri ve Fonksiyonları
Görsel: B12 Vitamininin Vücuttaki Görevleri ve Fonksiyonları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

• Halsizlik, çabucak yorulmak, uyusa bile dinlenememek ve kronik yorgunluk yaşamak
Zihinsel fonksiyonlardaki berraklığın azalması, konsantre olmada güçlük ve dalgınlık
Hafıza, kavrama ve muhakeme ile ilgili sorunlar (hafızanın zayıflaması, unutkanlık vb.)
• Üretkenlikte düşüş, gerçeklikten kopma hissi ve beyin sisi gibi nörolojik problemler
• Genel motivasyon eksikliği, ruh halinde sıkça dalgalanma, depresif şikayetlerde artış
• Alyuvar hücreleri üretiminin azalması sonucunda anemi, iştahsızlık, kilo kaybı, kabızlık

• Ellerde, kollarda, bacaklarda ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve yanma yaşanması
• Uyku bozukluğu, üşüme hissi, nefes darlığı ve bulanık görme gibi görme bozuklukları
• Kaslarda zayıflama, denge ve koordinasyon problemleri (baş dönmesi, denge kaybı vb.)
Davranış değişikleri yaşanması (yürüme ve hareket etme zorluğu vb.) ve iğne batma hissi
• Ağız ülseri (aft) ve dil enfeksiyonu (glossit) sonucunda dilde şişme, kızarıklık ve ağrı hisleri
Kalp çarpıntısı, bağırsak problemleri, cilt renginde solukluk ya da sararma ve panik atak

Görsel: B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri (Semptomları)
Görsel: B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri (Semptomları)
Not: Yukarıda listelenmiş olan belirti ve semptomlar B12 vitamini eksikliği yaşayan bireylerde en sık görülen belirtilerdir. Ancak burada listelenmemiş başka belirti ve semptomlar da bulunmaktadır. Ayrıca B12 vitamini eksikliği semptomları (belirtileri) başka hastalıklar ile benzediği için olası belirtiler halinde teşhis için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Üstelik erken teşhis bu sorunun daha kolay bir şekilde tedavi edilmesi ve vücuda daha az zarar vermesi açısından hayati öneme sahiptir.

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Hayvansal kaynaklı gıdalarla beslenmemek (yani vejetaryen beslenme), sağlıksız beslenme alışkanlıkları (çok fazla çay ve kahve tüketmek vb.), düzenli olarak sigara ve alkol tüketmek, yaşın ilerlemesi sebebiyle mide asidi üretiminde düşüş meydana gelmesi, mide küçültme ameliyatı olunması, bağırsaklarda yetersiz emilim (Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, bağırsak florasının bozulması vb.), bazı hastalıklar (diyabet, anemi vb.), bazı ilaçlar (mide ilacı, doğum kontrol hapı, antibiyotik, PPI vb.), hamilelikte artan ihtiyaç, (anneler için) çocuk emzirmek ve (bebekler için) yeterince anne sütü alamamak B12 vitamini eksikliğinin temel sebepleridir.

Görsel: B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri
Görsel: B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Canlıların onlarca sağlık parametresi vücutta yeterince B12 vitamini olmasına bağlıdır. Dolayısıyla B12 vitamini eksikliği halinde beden sinsi ve ilerleyici bir çökme süreci içine girer. Bu nedenle de B12 vitamini sadece bir vitamin değildir, aynı zamanda sağlıklı yaşam için elzem bir maddedir. Suda çözünen bir vitamin olduğu için vücutta az miktarda depolanabilir ve düzenli olarak alınması gerekir. B12 vitamini sürekli olarak tüketilen bir madde olduğu için yerine konulamaması halinde seviyesi düşer. Bu sebeple düzenli olarak takviye edilmelidir.

1- B12 Vitamini Eksikliği Tanısı Nasıl Konulur?

Her yıl düzenli olarak, tercihen hastalık sezonunun başladığı sonbahar aylarında B12 vitamini seviyesine baktırılmalı ve uzman kontrolünde gereken adımlar atılmalıdır. Zaten kandaki B12 vitamini düzeyi izlenmesi gereken temel sağlık parametreleri arasındadır. Ancak B12 vitamini testinde sadece kandaki B12 vitamini miktarına değil, aynı zamanda kandaki B12 vitaminin metabolizmadaki fonksiyonel sonuçlarına da bakılması gerekir. Özellikle riskli grupta olanlar (veganlar, anemi ve sindirim sistemi sorunu olanlar, depresyonda olanlar, yüksek miktarda ilaç kullananlar, kronik yorgunluk yaşayanlar vb.) mutlaka B12 vitamini kontrollerini yaptırmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kronik Yorgunluk Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Olanlar B12 Vitamini Testi Yaptırmalıdır

2- B12 Vitamini Seviyeleri Nelerdir?

B12 Vitamini TanımıB12 Vitamini Seviyesi
B12 Vitamini Eksikliği100 pg/ml’den az
B12 Vitamini Yetersizliği101-200 pg/ml arası
Alt Sınır (Düşük Normal)201-500 pg/ml arası
Normal (İdeal Seviye)501-800 pg/ml arası
Üst Sınır (Yüksek Normal)801-1000 pg/ml arası
B12 Vitamini Fazlalığı1200 pg/ml’den fazla
Tablo: B12 Vitamini Seviyeleri ve Tanımları

Not: İnsan vücudundaki ideal B12 vitamini seviyesi ve B12 vitamininin vücuttaki sağlıklı üst limiti hakkında farklı veriler elde edildiği ve bu konular hakkında farklı görüşler bulunduğu için bu konu hâlâ tartışma konusudur. Bazı uzmanlara göre seviyenin 200 pg/ml olması yeterli iken, bazı uzmanlara göre de bu seviyenin 800 pg/ml olması gerekmektedir. Bu sebeple doktorunuzun dediklerinizi uygulayınız! Ayrıca ideal değer ve üstü B12 fonksiyonunu garanti etmez ama altı çok risklidir.

Görsel: Vücuttaki B12 Vitamini Metabolizması
Görsel: Vücuttaki B12 Vitamini Metabolizması

3- Günlük B12 Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

B12 vitamini vücutta depolanmadığı için günlük olarak tüketilmesi gerekmekte olup, sağlıklı bir yetişkin için günlük alınması gereken B12 miktarı 2.4 mcg’dir. Ama bu miktar yaş, vücutta B12 vitamini eksikliği olup olmadığı, hamilelik ve emzirme döneminde olunup olunmadığı gibi faktörlere göre farklılık gösterebilmektedir. Asıl önemli olan (herkesin metabolizması farklı olduğu için) günlük B12 tüketimi miktarından ziyade, kandaki B12 vitaminin ideal düzeyde olup olmadığıdır. Bu sebeple B12 vitamini takviyesi uzman kontrolünde, kan testi yaptırılıp ve vücuttaki yarılanma ömrünün ortalama 6 gün olduğu hesaba katılarak yapılmalıdır. (1)

Aşırı yüksek doz B12 alımı, genellikle toksik veya zararlı nitelikler göstermez. Ama gereklilik ve uygun doz için her daim bir doktora danışılmalıdır. Aslında B12 vitamini suda çözünen bir vitamin türü olduğu için önerilen günlük miktar yüksek dozlarda aşılırsa pek sorun yaşanmaz. Çünkü vücut sadece ihtiyaç duyduğu kadar B12 vitamini emer ve fazlalığı idrarla atar. Ancak bunun genellikle hayati bir riski olmasa da baş dönmesi, baş ağrısı, kaygı, mide bulantısı, kusma vb. yan etkilerinin olabileceği ve böbrekleri yoracağı da göz ardı edilmemelidir.

Görsel: Yaşa Göre Önerilen Günlük B12 Vitamini İhtiyacı (mcg)
Görsel: Yaşa Göre Önerilen Günlük B12 Vitamini İhtiyacı (mcg)
Not: Bazı Uzmanlara Göre Bu Değerler Yetersizdir ve Bazı Çalışmalarda Haftada / Günde Bir 1000 mcg (µg) B12 Vitamini Kullanımı Önerilmiştir (1)

4- B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

4.1 – B12 Vitamini İçeren Besinler Tüketmek

✅ B12 eksikliği çoğu zaman tedavi edilebilir ancak vitamin eksikliği nedeniyle meydana gelen herhangi bir sinir hasarı kalıcı olabilmektedir. Hafif B12 eksikliği vakalarında genellikle beslenme değişiklikleri yeterli olmaktadır. Ayrıca B12 vitamini eksikliği yaşamayan bireyler içinse beslenmeye dikkat etmek B12 vitamini eksikliğinden ve bunun neden olabileceği sağlık sorunlarından korunmanın en temel yoludur. Bu sağlıklı beslenme için de olmazsa olmazdır.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

✅ B12 vitamini bitkisel gıdalarda neredeyse yok denecek kadar az bulunur. Gıda takviyesi olarak bakteriyel fermantasyon sentezi yoluyla endüstriyel olarak da üretilebilmektedir. (En besleyici gıdalar olan) hayvan karaciğer ve böbrekleri, ton balığı, somon balığı, alabalık, kırmızı et, tavuk eti, yumurta (özellikle yumurtanın sarısı), deniz ürünleri (özellikle ahtapot, istiridye ve sardalya), süt ve süt ürünleri (özellikle yoğurt ve peynir) B12 vitaminince zengin besinler arasındadır. Ayrıca yapay olarak B12 takviyesiyle zenginleştirilmiş olan tahıllar, besin mayaları ve süt ürünü olmayan sütler (soya, badem, pirinç sütleri vb.) veganlar için besleyici olabilir.

Görsel: Yüksek Miktarda B12 Vitamini İçeren Besinler
Görsel: Yüksek Miktarda B12 Vitamini İçeren Besinler

4.2 – Tekniğine Uygun Vitamin Takviyesi

Profesyonel İpucu: B12 vitamini eksikliği sorununu gidermek için ikinci yöntem hazır B12 vitamini takviyeleri almaktır. Bu et yemek için yeterli imkanı olmayanlar ve veganlar için en iyi alternatiftir. Takviyeler hap, burun spreyi ve enjeksiyon (iğne) gibi çeşitli formlarda olabilmektedir. Dil altı formundaki haplar direkt olarak kan dolaşımına katıldığı için etkisi en yüksek formdur. Enjeksiyon formuyla aynı etkiye sahip olan dilaltı form; ağrı, acı vb. durumlar olmadığı için daha avantajlıdır. Ayrıca vitamin enjeksiyonlarının ağır metal içermemesine dikkat edilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Nedir? Ağır Metallerin Zararları Nelerdir?)

B12 vitamini takviyesi alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
• Takviyenin eser miktarda bile olsa katkı maddesi içermemesine dikkat edilmelidir.
• Emilimi etkileyen bağırsak hastalıkları olanlara dil altından alınan B12 hapı önerilir.
• Tehlikeli anemisi ve ciddi düşüklüğü olanlara doğrudan dokuya enjeksiyon önerilir.
• Özellikle yaşlıların her gün düzenli olarak B12 tüketmesi veya takviye alması önerilir.
• Takviyeler mutlaka uzman kontrolünde ve periyodik ölçümler yapılarak kullanılmalıdır.
• Takviyelere rağmen B12 seviyeleri artmıyorsa GGT karaciğer testi yaptırılmalıdır. (1)
(Ayrıca Bakınız: Glutatyon Nedir? Faydaları Nelerdir? Nelerde Bulunur?)

B12 Vitamini Eksikliğini Kapatma Yollarından Birisi De B12 Vitamini Takviyelerdir
Yasal Uyarı: B12 vitamini eksikliği [belirtileri, nedenleri ve tedavisi] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu