Sağlıklı Yaşam

Glutatyon Nedir? Faydaları Nelerdir? Nelerde Bulunur?

Glutatyon nedir, glutatyon ne işe yarar, glutatyonun faydaları nelerdir, glutatyon eksikliğinin belirtileri nelerdir, glutatyon eksikliği neden olur ve glutatyon nelerde bulunur (besin, takviye vb.) sorularının cevabı bu yazıda!

📌 Glutatyon Nedir: Vücuttaki hücreler tarafından üretilen ve vücuttaki önemli biyokimyasal mekanizmalarda kilit rol oynayan, üç amino asitten oluşan antioksidan özellikli bir proteindir. Glisin, sistein ve glutamat amino asitlerini bir araya gelmesiyle oluşan glutatyon yapısındaki özel kimyasal bağları kullanarak, sağlıklı hücrelere zarar veren birtakım maddelerin (özellikle serbest radikallerin) etkisiz hale getirilerek uzaklaştırılmasını ve olası zararlı etkilerinin ortadan kaldırılmasını sağlamada görevlidir. Aslında bilinen en güçlü antioksidan glutatyondur. (1)

Profesyonel İpucu: Glutatyonun en temel görevi sağlıklı hücrelere zarar veren oksidatif stresin ortadan kaldırılması için serbest radikallere elektron vermesidir. Bunun yanı sıra doku inşası ve onarımında, detoksifikasyonda, enzim ve hormon üretiminde görev alır. Ayrıca metabolizma, DNA oluşumu ve bağışıklık tepkisi gibi önemli vücut süreçlerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Dolayısıyla glutatyon özellikle 25-30 yaş sonrası için sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir maddedir. (1)
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Glutatyonun Vücutta Çalışma Prensibi
Görsel: Glutatyonun Vücutta Çalışma Prensibi

Glutatyonun Faydaları Nelerdir?

✅ Glutatyon, metabolik olaylar gibi iç etmenler ve radyasyon gibi dış etmenler sonucunda vücutta oluşan serbest oksijen radikallerini antioksidan özelliğiyle nötralize ederek dokuları korur. Bu sayede hücrelerin zarar görmesini ve dolayısıyla pek çok hastalığı engeller. Aslında serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stres diyabet, kanser, romatoid artrit ve hatta kanser ile ilişkili olmakla beraber yüksek oksidatif stres bu hastalıkların temel habercisidir. (1)

✅ Glutatyon, bedende birikebilen ağır metalleri ve kimyasalları temizleyebilen oldukça etkili bir faz-2 detoks ajanıdır. (1) Öyle ki vücudu kanserojenlerden, ilaç kalıntılarından ve hatta çevresel kirleticilerden arındırmak söz konusu olduğunda da yine glutatyon oldukça etkilidir.
(Ayrıca Bakınız: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?)

✅ Glutatyon detoks destekleyici özelliğinin yanı sıra antijen işlevini destekleyerek ve CD8 hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini geliştirir. (1) (2) Bağışıklık işlevinin güçlü olması sağlıklı kalmak, hastalıkları önlemek ve günlük hayattaki performansı artırmak açısından önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Glutatyon Nedir? Glutatyonun Faydaları Nelerdir? Glutatyon Nelerde Bulunur?

✅ Glutatyon gibi antioksidan maddeler serbest radikallerle reaksiyona girerek hücrelere zarar vermelerini önlerler. Aslında hücre yıkımını da azaltarak sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını da yükseltirler. (1) Ayrıca sedef hastalığını iyileştirebilir. (2)

✅ Glutatyon vücudun immünolojik tepkisini uyararak ve oksidatif stresi azaltarak otoimmün hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur. (1) Sinir sistemi hasarını azaltarak alzheimer gibi hastalıklara karşı korur. (2) Ayrıca parkinson semptomlarını azaltmaya da yardımcı olur. (3) Buna ek olarak B12 vitamininin taşınmasına yardımcı olur ve tükenmesine de engel olur. (4)
(Ayrıca Bakınız: B12 Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

✅ Glutatyon insülin duyarlılığını azaltarak şeker hastalığını ve insülin direncini geriletir. (1) Ayrıca alkolün etkisi dışında oluşan karaciğer yağlanmasını da geriletir. (2) En önemlisi de vücutta kronik enflamasyonu geriletir ve solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucudur. (3)

✅ Glutatyon kas hasarını azaltır, iyileşme süresini kısaltır ve dayanıklılığı artırır. (1) Bu sebeple sporcuları ve periferik arter hastalığı olanları destekler. Aslında glutatyon eksikliği kanser, nörodejeneratif ve hatta kardiyovasküler hastalıklar dahil bir dizi hastalıkla bağlantılıdır. (2)

Görsel: Glutatyonun Vücuttaki Görevleri ve Glutatyonun Faydaları
Görsel: Glutatyonun Vücuttaki Görevleri ve Glutatyonun Faydaları

Glutatyon Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Hemolitik anemi (kırmızı kan hücrelerinin ömürlerini tamamlamadan anormal yıkımı)
5-oksoprolin adlı bir maddenin idrar aracılığıyla büyük ölçüde salınımının gerçekleşmesi
Kronik asidoz (dokularda ve kanda yüksek asitlenme); bulantı, kusma, kronik yorgunluk
Nörolojik bozulmalar (koordinasyon kayıpları, epilepsi nöbeti, zihinsel bozukluklar vb.)
Psikomotor gerilemeler (fiziksel tepkiler, hareketler ve konuşmada yavaşlama, ağrı vb.)
• Detoksifikasyon ve bağışıklık sistemlerinin bozulması ile çocuklarda gelişimsel gerilik

Not: Yukarıda listelenmiş olan belirti ve semptomlar glutatyon eksikliği yaşayan bireylerde en sık görülen belirtilerdir. Ancak burada listelenmemiş başka belirti ve semptomlar da bulunmaktadır. Ayrıca glutatyon eksikliği semptomları (belirtileri) başka hastalıklar ile benzediği için olası belirtiler halinde teşhis için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Üstelik erken teşhis bu sorunun daha kolay bir şekilde tedavi edilmesi ve vücuda daha az zarar vermesi açısından hayati öneme sahiptir.

Görsel: Glutatyon Eksikliği Belirtileri (Semptomları)
Görsel: Glutatyon Eksikliği Belirtileri (Semptomları)

Glutatyon Eksikliği Neden Olur?

Vücutta glutatyon kaybının asıl nedeni ‘yaşlanma’ olmakla beraber bu süreç farklı etmenlere bağlı olarak hızlanabilir. Öyle ki 20’li yaşlardan sonra vücutta glutatyon üretimi yavaşlamaya başlar. Yaşam tarzı, çevresel risk faktörleri (toksinler vb.), sağlıksız beslenme (özellikle B2, aminoasit, selenyum vb. glutatyon oluşumunda görev alan gıdaların yetersiz alımı), radyasyon alımı, aşırı egzersiz, glutatyon kullanımında etkili GST/GPX genlerinin yavaş çalışması, kronik stres, bozulmuş metilasyon döngüsü, melatonin eksikliği ve bazı ilaçlar vücutta glutatyon kaybına yol açan en önemli faktörler arasındadır. Ancak modern hayatın getirdiği zihinsel ve bedensel kirlilik nedeni ile glutatyon harcaması artmakta ve üretim yetersiz kalabilmektedir.

Glutatyon Seviyesi Nasıl Yükseltilir?

Profesyonel İpucu: Ortalama bir yetişkinin günlük glutatyon ihtiyacı 5-10 gram (10000 mg) arasındadır. Vücut doğal olarak glutatyon üretse de araştırmalara göre 20 yaşından sonra vücuttaki glutatyon her 10 yılda bir %10 azaldığı için vücudun yeterli glutatyonu kazanması çok önemlidir. Glutatyonca zengin besinlerin düzenli tüketilmesi, glutatyon takviyelerin kullanılması ve glutatyon içerikli cilt bakım ürünlerinin kullanılması bu konuda başvurulabilecek yöntemlerdir. Ayrıca vücudun glutatyon üretimini azaltan risk faktörlerinden (stres vb.) kaçınmak akıllıca olacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

Görsel: Yaşlara Göre Glutatyon Seviyesi ve Oksidatif Stres Arasındaki İlişki
Görsel: Yaşlara Göre Glutatyon Seviyesi ve Oksidatif Stres Arasındaki İlişki

1- Glutatyon Düzeyini Artıran Besinler

Glutatyon açısından zengin besinler (kuşkonmaz, avokado, ıspanak, bamya, brokoli, kavun, domates, havuç, greyfurt, portakal, kabak, çilek, karpuz, papaya, kırmızı biber, şeftali, limon vb.)
Sülfür açısından zengin besinler (et, kümes ürünü, karnabahar, lahana, soğan, sarımsak vb.)
C vitamini açısından zengin besinler (limon, portakal, greyfurt, kivi, dolmalık biber, çilek vb.)
Selenyum açısından zengin besinler (et, tavuk, balık, hindi, Brezilya cevizi, süzme peynir vb.)
• Tekniğine uygun olarak whey proteini, deve dikeni (silimarin) veya zerdeçal özütü tüketimi

Beslenme yoluyla vücuttaki glutatyon miktarı arttırılmaya çalışılabilir. Bunun en temel yöntemi glutatyonun yapısında bulunan aminoasitlerin (özellikle sisteinin) gıdalar ile alınmasıdır. Bazı besinler doğrudan yüksek glutatyon kaynağı iken, bazıları vücuttaki glutatyonun azalmasını önlemekte, bazıları da doğrudan glutatyon üretimini desteklemektedir. Ayrıca cildin daha genç, daha güzel ve daha beyaz görünmesi adına glutatyon açısından zengin besinlerle cilt maskesi uygulaması yapılabilir. Üstelik bu sayede cildin glutatyon kaybı giderilerek cilt güçlendirilebilir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Görsel: Yüksek Miktarda Glutatyon İçeren Besinler
Görsel: Yüksek Miktarda Glutatyon İçeren Besinler

2- Glutatyon Takviyeleri

Glutatyon takviyeleri genellikle hücre yenilenmesini hızlandırmak, yaşlanma süreciyle mücadele etmek, enerjiyi artırmak, sivilceleri temizlemek, cilt rengini açmak, kilo kaybını hızlandırmak ve çeşitli hastalıkların yan etkilerini tedavi etmek gibi amaçlarla kullanılır. Takviyeler genellikle C vitamini ile kombine edilerek bağışıklık sistemi fonksiyonları desteklenir. Glutatyon takviyesi kullanımında uygun dozu belirleme konusunda yeterli kanıt bulunmamakla beraber ideal doz; yaş, cinsiyet ve tıbbi geçmiş gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genel koruyucu tıp yaklaşımına göre günde 250-1.000 mg. glutatyon alımı bile etkili olmaktadır. (1)

Uyarı: Glutatyonun piyasada IV (damar içi) form, kapsül, şase ve lipozomal formda takviye ürünleri mevcuttur. Oral glutatyon takviyesi her seferinde etkili olmamakla birlikte (1); enjeksiyon ve lipozomal form genellikle daha etkili olmaktadır. (2) (3) Çünkü enjeksiyon takviyeleri sindirim sistemini atlayarak doğrudan kana verilmesi sebebiyle daha verimli olmaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalar, glutatyonun toksik yan etkilerinin olmadığını göstermektedir. (4) Üstelik glutatyon takviyelerinin yanı sıra vücuttaki glutatyon düzeyini artıran ek destek türleri de bulunmaktadır.

Görsel: Vücutta Glutatyon Düzeyini Artıran Destekler
Görsel: Vücutta Glutatyon Düzeyini Artıran Destekler

3- Yeterli Uyku ve Egzersiz

Sağlıklı yaşam için iyi bir gece uykusu ve hareketli bir yaşam şarttır. Ayrıca araştırmalar, kronik uyku eksikliğinin glutatyon düzeylerini azaltabileceğini göstermiştir. (1) (2) Bu nedenle, her gece iyi ve onarıcı bir uyku almak antioksidan seviyesini korumaya veya artırmaya yardımcıdır. Benzer şekilde düşük yoğunluklu egzersiz yapmak (özellikle kardiyo ve ağırlık antrenmanının kombinasyonları) glutatyonu korumaya ve artırmaya yardımcıdır. (3) Bununla birlikte, yeterli beslenmeyi ve dinlenmeyi sürdürmeden aşırı antrenman yapan sporcular glutatyon üretiminin azalması riski altındadır. (4) Çünkü ağır egzersizler vücutta serbest radikal oluşumuna yol açar.
(Ayrıca Bakınız: Biyolojik Saat Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Sağlıklı Olur?)
(Ayrıca Bakınız: Düzenli Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?)

Yasal Uyarı: Glutatyon nedir, faydaları nelerdir ve nelerde bulunur konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu