Ekonomi ve Finans

Katma Değer Nedir? Nasıl Oluşur? [Örnekler]

Katma değer nedir, yüksek katma değer neden önemlidir, katma değer nasıl hesaplanır, yüksek katma değerin faydaları nelerdir ve yüksek katma değer nasıl oluşturulur sorularının cevapları ile katma değer örnekleri işte bu yazıda!

📌 Katma Değer Nedir: Katma değer, bir ürün veya hizmetin tüketicilere sunulduğu satış fiyatı ile onu üretmenin maliyeti arasındaki farktır. Katma değer, şirketlerin ürünlerini ve hizmetlerini müşterilere sunmadan önce onlara kattığı ek özellikler veya ekonomik değerdir. Yani başka bir ifadeyle bir ürün veya hizmetin alıcısını satın alma eyleminde daha yüksek bedel ödemeye ikna edecek herhangi bir nedendir. Katma değer, jenerik bir ürüne veya hizmete marka adı eklemek veya onu yenilikçi bir şekilde güncellemek gibi farklı yöntemlerle eklenebilmektedir.

Profesyonel İpucu: Yüksek katma değer oluşturmak şirketlerin daha fazla müşteri çekerek kârlılıklarını artırmalarına yardımcı olur. Yüksek katma değer oluşturmak; piyasada rekabet üstünlüğü yaratmak, pazar payını korumak ve hatta artırmak için olmazsa olmazdır. Ayrıca yüksek katma değer üreterek dünya çapında bilinir markalar oluşturmak ülkenin toplam gayrisafi yurt içi hasılasını (GSYİH) artıracak, kalkınmayı hızlandıracak ve dolayısıyla ülkenin ekonomik gücüne güç katacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?)

Katma Değer Nedir? Katma Değer Nasıl Oluşturulur? [Katma Değer Örnekleri]

Katma Değer Nasıl Hesaplanır?

Katma değer bir üretim sürecindeki maliyet ile satış fiyatı arasındaki farka verilen isimdir. Başka bir tabirle üretim için yapılan harcamalar ile firmanın çıktısı arasındaki farka verilen isimdir. Yani bir sektörün brüt çıktısı (satış gelirleri, diğer faaliyet gelirleri ve envanter değişiklikleri) ile ara girdilerinin maliyeti (enerji, ham madde, yarı mamul ve hizmetler) arasındaki fark katma değere eşittir. Ancak aradaki fark yani katma değer çeşitli faktörlere göre farklılık gösterir.

Örneğin bir firmanin, bir ürün veya hizmeti 25 birim liralık ham madde kullanarak ve 50 birim liralık işçilik maliyeti ile üreterek 100 birim liraya satışa koyduğunu varsayalım. Bu senaryoda:
• Girdi maliyetleri 25 birim liradır. (İşçilik ücretleri girdi olarak değerlendirilmez.)
• Brüt çıktı 100 birim liradır. (Ürünün net satış fiyatı çıktı olarak değerlendirilir.)
• Toplam girdi ve çıktı değerlerinin arasındaki 75 birim liralık fark katma değerdir.
• Katma değerin 50 birim lirası işçilik maliyeti, 25 birim lirası kâr yani artı değerdir.

Görsel: Katma Değer Nasıl Hesaplanır? [Örnek]
Görsel: Katma Değer Nasıl Hesaplanır? [Örnek]

Yüksek Katma Değerin Faydaları Nelerdir?

✅ Katma değer yaratan unsurlar ürün ve hizmetlerin albenisini arttırarak ürüne duyulan talebi arttıracaktır. Talebin artması markanın bilinirliğini, markanın itibarını, toplam satış miktarını ve dolayısıyla da toplam kazancı arttıracaktır. Yani başka bir ifadeyle katma değer arttıkça piyasadaki rekabet üstünlüğü ve pazar payı artacaktır. Çünkü bir firmanın rakiplerinden yüksek katma değeri daha düşük maliyetlerle üretmesi tüketicilerin dikkatini çekecektir. Ayrıca katma değerin üretimi ne kadar hızlı ve etkileyici olursa rekabet gücü de bir o kadar yüksek olacaktır.
(Ayrıca Bakınız: En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])

Profesyonel İpucu: Katma değer ile ilgili ürün veya hizmetin kalitesi arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Öyle ki katma değer arttıkça ürün veya hizmetin değeri de artacaktır. Nitekim tüketicilerin yüksek katma değer oluşturmayı başaran ürün ve hizmetlere çekinmeden çok ciddi paralar harcayabilmesi tesadüf değildir. Davranışsal iktisata göre ödenen yüksek bedel aslında ürünün fiyatı değil; bu yolla elde edilen kazanımlara (gösteriş, statü, imaj, konfor, vb.) ödenen bedeldir.

Görsel: İnsanlar Neden Katma Değer İçin Servetler Harcar? [Örnek]
Görsel: İnsanlar Neden Katma Değer İçin Servetler Harcar? [Örnek]

✅ Katma değer üretmek, tüketicilerde marka bilincinin oluşmasını sağlar. Örneğin bir araba markasının konfor, bir kıyafet markasının keyif, bir kahve markasının imaj ve statü duygularıyla özdeşleştirilmesi tesadüf değildir. Bu sebeple katma değer üretmek, işletmelerin yoğun pazar rekabetinde ve yenilik baskısı altında yaşadıkları belirsizlik ve maliyet artışı sorunlarının sebep olduğu kararsızlık gibi sonuçların olumsuz etkilerini azaltır. Ayrıca büyüme hızını artırır, uzun vadede masrafları azaltır ve müşterilerin bedavaya ürünün reklamını yapmalarını sağlar. Bu sebeple de katma değerli ürünler üretmek bir firma için en mantıklı yatırım araçlarındandır.
(Ayrıca Bakınız: En Risksiz ve En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?)

✅ Katma değerli ürünler üretmek, ekonomide büyüme ve zenginleşme için olmazsa olmazlar arasındadır. Çünkü bir ülkenin ürettiği toplam katma değer ile o ülkenin milli geliri, verdiği cari fazla ve kalkınma hızı doğrudan ilişkilidir. Üstelik katma değer sayesinde müşteriler daha gelişmiş özelliklere sahip, yenilikçi ve kaliteli ürünlere ulaşırlar. Bu sayede de günlük yaşamdaki problemlerin çözülmesi kolaylaşır ve verimlilik artar. Yani özetle şirketlerden devletlere ve hatta tüketicilere kadar neredeyse herkes için ‘karşılıklı kazanç’ durumu söz konusudur.

Görsel: Katma Değer Ürün ve Hizmetlerin Kalitesiyle 'Hak Edilir'
Görsel: Katma Değer Ürün ve Hizmetlerin Kalitesiyle ‘Hak Edilir’

Yüksek Katma Değer Nasıl Oluşturulur?

Bilgi: Katma değer, müşterilerin algıladıkları değere göre ürün veya hizmete ne kadar ödemeye razı oldukları baz alınarak belirlenir. Yani katma değer oluşturmak için müşterilere ek özellikler sunulmalıdır. Bu sebeple kulağa hoş gelen kelime oyunları, pazarlama hileleri ve algı yönetimi gibi çalışmalar katma değerli üretim kapsamında değildir. Çünkü katma değer ortaya konulan özellikle yüksek değerli olmanın hak edilmesi ile oluşur. Diğer çalışmalar ise gizli zam kapsamındadır.
(Ayrıca Bakınız: Gizli Zam Nedir? Nasıl Yapılır? [Örnekler])

1- Popülerleşerek Marka Bilinci Oluşturmak

Güçlü markalar oluşturan şirketler, bir ürün veya hizmete yalnızca logolarını ekleyerek onun değerini önemli ölçüde artırırlar. (1) Ancak marka olmak logodan ibaret değildir, asıl önemli olan logonun tüketicilere ifade ettiği anlamdır. Örneğin ünlü bir telefon firması benzer üretim maliyetlerine rağmen pahalıya telefon satabilmektedir çünkü statü sembolü haline gelmiştir. Örneğin ünlü bir e-ticaret sitesi sektöründe büyük bir güç olmasını kötü hizmet için otomatik geri ödemeye, ücretsiz kargoya ve önceden sipariş edilen ürünlerde fiyat garantisine borçludur. Örneğin bir otomobil pahalı olmasına rağmen konforlu ve performanslı olduğu için popülerdir.

Görsel: Adım Adım Nasıl Marka Olunur? [Marka Haritası]
Görsel: Adım Adım Nasıl Marka Olunur? [Marka Haritası]
Profesyonel İpucu: Ürün ve hizmet satışından gelen paranın belli bir bölümü ile toplumsal sorumluluk projelerinin desteklenerek markaya güvenin pekiştirilmesi, firmanın eskiyerek güven pekiştirmesi ve güvenilir kişilerin ilgili markayı tercih ettiklerinin bilinir kılınması markalaşmayı etkili kılacaktır. Markalaşma ve itibar yönetimi çalışmaları sektöre göre farklılık göstermekle beraber (1); plan yapma, iletişim, psikoloji, pazarlama ve strateji gibi bazı beceriler gerektirmektedir. (2)

2- Yeniliklerle Kullanıcı Deneyimini Geliştirmek

Araştırmalara göre müşteriler yaşadıkları deneyime fiyattan çok önem verirler. (1) Bu sebeple tasarım, araştırma geliştirme (ar-ge) ve yüksek teknoloji kullanımı gibi yöntemlerle kullanıcı deneyimi geliştirilip katma değer oluşturulabilir. Bunların her birisi ayrı uzmanlıklar gerektirse de, uzmanca yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen sonuçlar kullanıcılara güzel bir deneyim yaşatarak onları tatmin edecektir. Örneğin mevcut özellikleri geliştirmek, yeni faydalı özellikler eklemek ve kullanımı kolaylaştırmak gibi fikirler katma değer oluşturmak için kullanılabilirler.
(Ayrıca Bakınız: Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir? Nasıl Geliştirilir?)

Görsel: Düşük ve Yüksek Katma Değerli Ürünlere Örnekler
Görsel: Düşük ve Yüksek Katma Değerli Ürünlere Örnekler

Bugün, dünya sizi bildiğiniz şey için ödüllendirmiyor. Google her şeyi biliyor. Dünya sizi bildiklerinizle yapabildiğiniz şeyler için ödüllendiriyor.

Andreas Schleicher, OECD Eğitim Direktörlerinden

• Örneğin basit bir kurşun kaleme silgi, resim, desen, koku vb. eklenmesi, farklı yumuşaklık veya farklı renk seçenekleriyle üretilmesi gibi işlemler ürünün katma değerini artıracaktır.
• Örneğin bir tarım ürünün organikliği, kalite standartlarına ilişkin belgelerinin varlığı, vakumlu paket ile bozulmasının geciktirilmesi, ayıklanmış olması, kurutulmuş olması, üzerinde AR-GE yapılıp hangi hastalıklara iyi gelebileceğinin belirlenmesi ve hatta ilgili ürünün kullanılarak yeni bir ürünün üretilmesi (örneğin domates ile salça, çeşni vb. üretimi) katma değeri artıracaktır.
• Örneğin bir hastalığa iyi gelen aktif maddenin belirlenmesi, aktif maddenin çeşitli yollarla elde edilmesi ve aktif maddenin ilaç haline dönüştürülmesi katma değeri artıracaktır.
• Örneğin bir ürüne müşteri hizmetleri eklemek, oryantasyon (eğitim) eklemek, tanınma ve ödül seviyeleri eklemek ve özel bilgilendirme bülteni eklemek katma değeri artıracaktır.

Görsel: Kullanıcı Deneyimini Geliştirerek Katma Değer Yaratan Bir Taksi
Görsel: Kullanıcı Deneyimini Geliştirerek Katma Değer Yaratan Bir Taksi

3- Etkileyici, Kaliteli ve Profesyonel Olmak

Profesyonel İpucu: Yapılan işte üst seviye profesyonellik sağlamak, rastgele değil nerede neyin nasıl yapılması gerektiğini bilerek hareket etmek, kaliteli malzemeleri ince işçilikle bir araya getirmek, nitelikli ve özel personel kullanmak katma değeri artıracaktır. (1) Tecrübesiz bir çırağın düşük kalitede tamiri ucuza yaparken, yetkili servisin yüksek kalitede tamiri pahalıya yapması buna örnektir. Ayrıca tüketicilerin hayat tarzlarını etkileyen, hayatlarını kolaylaştıran, onlara yeni özellikler sunan ürün ve hizmetler etkileyicidir ve katma değerleri de çok daha yüksektir. Örneğin:

Ünlü Hava Yolu ŞirketiÜnlü Bilişim Şirketi
Sunulan HizmetHava Yolu UlaşımıMesajlaşma Uygulaması
Kuruluş Tarihi19332009
Çalışan Sayısı23.16055
Net Değeri2.1 Milyar Dolar19 Milyar Dolar
VarlıklarUçaklarSunucu
Tablo: Sektör ve Katma Değer İlişkisine Örnek
(Sektör Farkı 10 Yılda 90 Yıllık Başarıyı 9’a Katlamıştır.)

Görsel: Hız, Fiyat ve Kalitenin Katma Değere Etkisi
Görsel: Hız, Fiyat ve Kalitenin Katma Değere Etkisi

4- Üretim Sürecindeki Maliyetleri Düşürmek

Kaliteyi bozmamak şartıyla maliyetleri düşürmek katma değerin artmasına katkıda bulunur. Örneğin örneğin ürün bolluğuna izin vermeden üretimi artırmak ortalama maliyetleri düşürür. Örneğin ünlü bir ulaşım uygulaması ulaşım hizmeti veriyor ama tek bir aracı yok, arama motorları bilgi sunma hizmeti veriyor ama içeriklerin neredeyse hiçbirisi kendilerine ait değil, beslenme uygulaması yemek sipariş hizmeti veriyor ama kendine ait tek bir tane bile lokantası yok! Hepsinde başkalarının iş yapması sağlanarak para kazanılıyor. Bu maliyetleri düşürerek katma değer oluşturmaktır. Benzer bir şekilde maliyetleri artıran israftan da kaçınılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: İsraf Nedir? [İsraf Çeşitleri, İsrafın Zararları ve İsrafı Önleme])

5- Satış ve Satış Sonrası Hizmetleri Geliştirmek

Sanayi Devriminden 20. yüzyılın sonuna kadar şartlar gereği seri üretim yüksek katma değer yaratmak için tek başına yeterliydi. Fakat 21. yüzyıldan itibaren ar-ge, inovasyon, tasarım, markalaşma, pazarlama, reklamlar, satış ve satış sonrası hizmetler de önem kazanmıştır. Artık özgün ve başarılı sunumlarla insanların hafızasında yer edinmek de önemlidir. Öyle ki ürünün içeriğinde bir fark olmasa bile sadece adı bile katma değeri etkilemektedir. (‘örnek’) Ayrıca planlı indirimler sunmak, farklı hizmet seviyeleri sunmak ve belirli şartları sağlayan alımlarda özel kampanyalar yapmak gibi pazarlama teknikleri de oldukça verimli olacaktır.
(Ayrıca Bakınız: En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri)

Görsel: 20. ve 21. Yüzyılda Katma Değer Üretim Haritası
Görsel: 20. ve 21. Yüzyılda Katma Değer Üretim Haritası
Yasal Uyarı: Katma değer nedir ve nasıl oluşur [örnekler] konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu