Ekonomi ve Finans

En İyi Nasıl Para Biriktirilir? [Rehber]

Neden düzenli olarak birikim yapılmalıdır, en hızlı şekilde nasıl para biriktirilir ve birikim yaparken sıkça yapılan hatalar nelerdir gibi sıkça sorulan soruların cevapları ile hızlıca para biriktirmenin püf noktaları bu yazıda! İşte detaylar...

📌 Birikim Nedir: Tüketicilerin harcanabilir gelirlerinin belirli bir bölümünü saklayarak zaman içerisinde artırmasıdır. Birikim için ayrılan miktar kişinin gelirine ve harcama alışkanlıklarına göre değişmekle beraber, birikim yapmanın tek yolu parayı kumbarada veya yastık altında saklamak değildir. Ev ve araba gibi değerli taşınır ve taşınmazları almak, bankaların mevduat hesaplarında birikim yapmak ve emeklilik birikim planları yapmak birikim yapma yöntemleri arasında yer almaktadır. Ayrıca farklı türden finansal araçlarla da birikim yapılabilmektedir.

Profesyonel İpucu: Nakit para çabuk erir, sıcak para çabuk soğur. Düzenli birikim yapmak ise acil durumlara karşı hazırlıklı olmayı, borçlanma riskini azaltmayı, olası isteklere ve ihtiyaçlara bütçe bulmayı, daha iyi bir iç huzura sahip olmayı, hayatın neredeyse her alanında genişletilmiş seçeneklere ulaşmayı, yatırım için gereken sermayeyi toplamayı ve doğrudan paranın çalışarak rahat & güvenli bir emeklilik hayatı için iyi bir başlangıç yapmayı sağlar. Yani birikimler ekonomik gücü artırır.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?)

Birikim Nedir? Birikim Nasıl Yapılır?

Kimler Birikim Yapmalıdır?

✅ Yeterli düzeyde geliri olup ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra fazladan para artırabilenler
✅ Biriktirilen para ile yatırım yaparak sermayeyi çoğaltmak ve değer katmak isteyenler
✅ Ölüm ve sakatlık gibi beklenmeyen durumlara acil durum fonu oluşturmak isteyenler
✅ Hem çalışma hem de emeklilik dönemini rahat ve güvenli şekilde yaşamak isteyenler
✅ Maaşı alır almaz harcayanlar, parayı elinde tutamayanlar, ay sonunda nakde sıkışanlar
✅ Yeterli alım gücüne sahip olan ve birikim yapmak için yeterli imkanlara sahip olanlar

Para kendisini yapanlarla sevişir, kendisini biriktirenlerle evlenir ve kendisini gösterişle aldatanlardan ayrılır. 🙂 Bu noktada birikim ve yatırım arasındaki farkları bilip doğru stratejiyi uygulamak gerekir. Birikimler düşük riskli ve güvenlidirler ancak düşük getiri oranları sunma ve enflasyonla birlikte değer kaybetme eğilimindedirler. Yatırımlar ise daha risklidir ancak doğru stratejiyle paraya değer kazanma eğilimindedirler. Bu sebeple birikimler kısa vade için, yatırımlar uzun vade için idealdir. Zaten yatırım için sermaye bulmanın temel yolu birikimdir.
(Ayrıca Bakınız: Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

Görsel: Kimler Birikim Kimler Yatırım Yapmalıdır? [Örnek]
Görsel: Kimler Birikim Kimler Yatırım Yapmalıdır? [Örnek]
Profesyonel İpucu: Birikim yapmak için en zor şey birikim yapmaya başlamak ve istikrarlı şekilde sürdürmektir. Ayrıca enflasyon yaşayan finansal araçlar durduğu yerde bile değer kaybettikleri için, birikimlerin enflasyon riski taşımayan finansal araçlarla yapılması veya paranın yastık altında çürütülmesi yerine faiz vb. gelir elde etme potansiyeli olan yatırım araçlarına yöneltilmesi alım gücündeki kaybın sınırlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca bütün birikim tek seferde harcanmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Alım Gücü Nedir? [Hesaplama, Arttırma…])

En Hızlı Şekilde Nasıl Para Biriktirilir?

Adım-1: Bütçe Planlaması Yapılmalıdır

Birikim yapmanın ilk adımı yapılan harcamaları not etmek ve kategorilere göre sıralamaktır (‘örnek’). Aylık harcamalara dair bir fikir edinildikten sonra gelir-gider dengesi düzenlenmeye başlanabilir. Bunun için de uzun vadeli hedefler baz alınarak öncelikler kararlaştırılmalı ve bu sayede tasarrufa nereden başlanacağı konusunda net bir fikir edinilmelidir. Ayrıca başarılı bir bütçe amaca uygun, gerçekçi, esnek ve uygulanabilirdir. En popüler iki bütçeleme yöntemi ise ihtiyaçların, tasarrufların ve isteklerin paylaştırıldığı ‘50/20/30‘ ve ‘70/20/10‘ kurallarıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kişisel Bütçe Planı Nasıl Hazırlanır?)

Şema: Bütçe Planlamasında Öncelikli Kategori Seçimi [Örnek]
Şema: Bütçe Planlamasında Öncelikli Kategori Seçimi [Örnek]

Adım-2: Tasarruf Planlaması Yapılmalıdır

Bütçe planlandıktan sonra tasarruf yapılabilecek gider kalemleri belirlenmeli ve gelirin %10 ile %15’i biriktirmeye çalışılmalıdır. Bunun için eğlence ve yemek gibi daha az para harcamanın mümkün olduğu alanlar belirlenmelidir (‘örnek‘). Yapılan bütçeyi kategorilere ayırıp, gelir ve giderleri görselleştirmek finansal durumu net şekilde ortaya koyup bu tür kategorilerin tespit edilmesine yardımcı olabilir. Daha sonra da hedeflere ulaşabilmek için belli kategorilere limit konulmalıdır. Ayrıca para tuzaklarından kaçınmak tasarrufun en etkili yöntemleri arasındadır.
(Ayrıca Bakınız: Para Tuzağı Nedir? Popüler Para Tuzakları Nelerdir?)

Not: Tasarruf kültürüyle ilgili pek çok yanlış algı bulunmaktadır. Her şeyden evvel tasarruf sadece parayı kapsamaz: vakit, enerji, düşünce vb. birçok konuyu kapsar. Para biriktirme kültürü ise cepte çok paranın olmasıyla ilgili değil, para biriktirme alışkanlığıyla ilgilidir. Tasarruf ve cimrilik farklı şeylerdir. Ayrıca tasarruf yaşamdan keyif almaya engel olmaz. En önemlisi de tasarrufun katı kuralları yoktur. Herkes farklı yaklaşımlarla kendi yaşam tarzına, önceliklerine ve gelir düzeyine uydurabilir.

Görsel: Temel Birikim ve Tasarruf Kuralları
Görsel: Temel Birikim ve Tasarruf Kuralları

Adım-3: Birikimin Püf Noktaları Öğrenilmelidir

Para biriktirmenin en iyi yollarından biri de motivasyon sağladığı için bir hedef belirlemektir. Hedefler acil durum fonu oluşturmak (1) vb. tedbirler olabileceği gibi ev almak, tatil yapmak, evlenmek vb. keyfi şeyler de olabilir. Bahanelerden uzak durularak hedeflere odaklanılmalıdır. Birikim, miktarı önemsemeden zamanla miktarın artacağı düşünülerek yapılmalıdır. Nakit para çabuk eridiği için, nakit para harcama yapılmayacak bir yerde tutulmalıdır. Harcama dürtüsü bastırılmalı, tasarruflu olunmalı, sabırlı olunmalı ve adım adım hedefler gerçekleştirilmelidir.

Para biriktirme konusunda çeşitli yöntemler mevcuttur. Örneğin her gün belirlenen rastgele miktarda para kumbaraya koyulabileceği gibi, para biriktirmeyi oyuna çeviren yöntemler de kullanılabilirler (‘örnek‘). Ayrıca harcamaları kontrol etmek ve olabildiğince kısmak, gereksiz masraflardan ve borçlanmadan uzak durmak, toptan alışveriş yaparak kar etmek, özel teşvik programlarından ve ayrıcalıklarından faydalanmak, fırsatları doğru değerlendirmek, ihtiyaç ve istekleri ayırt etmek, fiyat karşılaştırması yapıp en uygun satıcıyı tercih etmek, rahatlamak için para harcamamak ve borçları yeniden finanse etmek meşhur para biriktirme tekniklerindendir.
(Ayrıca Bakınız: En İyi Borç Kapatma Yöntemleri Nelerdir?)

Görsel: Para Biriktirmeyi Oyuna Çeviren Yöntemler
Görsel: Para Biriktirmeyi Oyuna Çeviren Yöntemler
Uyarı: Birikim yapmanın yolu tasarruftan geçer. Para sorumsuzca harcanmamalı ve tasarruflu olunmalıdır. Ancak tasarruf ve sefalet birbiri ile karıştırılmamalıdır. 🙂 Örneğin bir insanın karnını doyurması, sağlıklı olması, yılda bir defa tatil yapması, evinde yazın terlemeyip kışın üşümemesi, arada bir arkadaşlarıyla oturup çay veya kahve içebilmesi, üstüne başına bir şeyler alabilmesi lüks değil insanca yaşamaktır. Bu sebeple birikim yapmak için yeterli ve düzenli gelire sahip olunması gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Gelir Nedir? Gelir Çeşitleri Nelerdir?)
(Ayrıca Bakınız:
 En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])

Adım-4: Dikkatlice Birikim Yapmaya Başlanmalıdır

İdeal birikim yöntemi (yastık altı, mevduat, emeklilik vb.) bulunarak; bütçe, vade ve stratejiler belirlenmeli ve dikkatlice birikim yapmaya başlanmalıdır. En ideal birikim yöntemi bulunurken enflasyon gibi dönemsel şartlara dikkat edilmelidir. Bütçe düzenli olarak gözden geçirilerek ilerleme her ay kontrol edilmelidir. Bu ise tasarruf planına uyma konusunda ilham verecektir. Otomatik olarak birikim yapmaya yarayan bankacılık programları ve önce birikim yapılacak miktarı ayırıp kalan miktarı harcamak yapılan plana uyma konusunda yardımcı olabilir. Ayrıca araştırma yapmak alışkanlık haline getirilip birikime dair sürekli yeni bilgiler öğrenilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Bankacılık Ürün ve Hizmetleri Nelerdir?)

Görsel: Para Biriktirmemek İçin Söylenen Bahanelere Örnekler
Görsel: Para Biriktirmemek İçin Söylenen Bahanelere Örnekler

Para Biriktirirken Sıkça Yapılan Hatalar Nelerdir?

• Enflasyonu olan ve düzenli olarak değer kaybeden finansal araçlarda birikim yapmak
• Yeterli gelir düzeyine ulaşmadan ve gelir-gider dengesini düzeltmeden birikim yapmak
• Acil durum fonu oluşturmamak ve hatta bu sebeple tüm birikimi tek seferde harcamak
Miktara takılmak (birikimin azı çoğu olmaz!), borçları ödemeden yeni borca girmek
• Plansız ve istikrarsız olmak, plan oluştursa bile plana sık sık sadakatsiz davranmak
• Hedef koymamak, hedef koysa bile yanlış zaman aralığında yanlış hedefler koymak

Bütçeyi planlamamak, plan yapsa bile plana uymamak ve harcama kaydı tutmamak
• Motivasyonsuzluk, disiplinsizlik, ilk başarısızlıkta planı iyileştirmek yerine pes etmek
Mutluluğu sadece parada arayıp arada hayatın basit zevklerinin tadını çıkarmamak
• Lüks harcamaları sona bırakmamak, israfçılardan ve savurganlardan uzak durmamak
• Gösteriş, kumar, bağımlılık türleri ve tüketim çılgınlığı gibi para tuzaklarına düşmek
(Ayrıca Bakınız: Para Tuzağı Nedir? Popüler Para Tuzakları Nelerdir?)

Görsel: Para Biriktirirken Sıkça Yapılan Hatalar
Görsel: Para Biriktirirken Sıkça Yapılan Hatalar
Yasal Uyarı: En iyi para biriktirme yöntemleri nelerdir konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu