Ekonomi ve Finans

Öğrenim Kredisi Nedir? Öğrenim Kredisi Nasıl Alınır?

Öğrenim kredisi nedir, nasıl alınır, kimler alabilir, kimler alamaz, geri ödemeli mi, hangi durumlarda kesilebilir, almak mantıklı mı, başvurusu nasıl yapılır ve başvuru için gerekli belgeler nelerdir gibi soruların cevapları işte bu yazıda!

📌 Öğrenim Kredisi Nedir: Öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişimlerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen ve zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır. Öğrenim kredisi devlet (Kredi Yurtlar Kurumu) ve bankalar tarafından verilmektedir. Devletin verdiği öğrenim kredileri genellikle daha düşük faizlidir, öğrenim süresince düzenli olarak taksitlerle verilir ve ödemesi eğitim süresi bitince başlar. Bankaların verdiği krediler ise diğer kredi türlerine benzer.
(Ayrıca Bakınız: Kredi Nedir? Kredi Çeşitleri Nelerdir?)

Profesyonel İpucu: Öğrenim kredileri, öğrencilerin eğitim süreçlerini finanse etmelerinin ana yollarından birisidir. Öğrenim kredileri, hibe ve burslardan farklı olarak genellikle faiziyle birlikte geri ödemelidir. Örneğin KYK öğrenim kredisi borcu, öğrenciye eğitimi süresince verilen toplam kredi miktarının üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranında artırılması ile hesaplanmaktadır. Üstelik mezun olana veya iş bulana kadar öğrenci kredilerinin geri ödemeleri başlamaz. Bu durum, ödeme konusunda endişelenmek yerine rahatça derslere odaklanmayı sağlar.

Öğrenim Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Kimler Öğrenim Kredisi Alabilir? Kimler Alamaz?

Öğrenci kredisi; kreş, ilköğretim, orta öğretim, yüksek öğretim, master ve doktora gibi eğitim sürecinin tüm aşamalarında bireylerin yararlanabilecekleri önemli bir finansman kaynağıdır. Örneğin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve DGS ile dört yıllık okullara kayıt yaptıran öğrenciler KYK öğrenim kredisi alabilirler. Ancak şu bireyler KYK öğrenim kredisi alamazlar:

• Yüksek öğretim kurumundan mezun olanlar (dikey geçiş, yüksek lisans, doktora hariç)
• Sağlık sebebi hariç ön lisans mezunlarından ara vererek intibak programına başlayanlar
• Ön lisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapanlar (intibak süresince)
• Gerçeğe aykırı beyanlarda bulunan öğrenciler ile ekstra süre öğrenim gören öğrenciler
• Bir öğretim yılından fazla başarısız olan veya eğitime bir yıldan fazla ara veren öğrenciler
• Yabancı uyruklular ve kurum yurtlarından yurttan süresiz çıkarma cezası alan öğrenciler
• Kredi Yurtlar Kurumundan daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış olan öğrenciler
• Kesin hükümle mahkum olan öğrenciler ile açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri
• Yönetmeliğe göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler KYK öğrenim kredisi alamaz.

KYK Öğrenim Kredisi Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Not: Öğrenciler aynı anda hem KYK bursu hem de KYK öğrenim kredisi alamaz. KYK burs ve kredilerine başvuranlar diğer kurum ve kuruluşların burs ve kredi kampanyalarına da başvurabilirler ancak burada diğer kurumların buna izin verip vermediğinin araştırılması kritik önem taşımaktadır. Ayrıca bankalardan eğitim kredisi alma şartları, KYK’nın aksine ortalama bir kredi türünün şartları ile aynıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kredi Çekme Şartları ve Gerekli Belgeler)

Öğrenim Kredisi Geri Ödemeli Mi?

Öğrenim bursları geri ödemesiz iken öğrenim krediler geri ödemelidir. Öğrenim kredisi borçları öğretim kurumundan mezun olduktan sonra başlar ve borç taksitleri taksitini her dönemin son ayının son iş günü mesai bitimine kadar ödenmelidir. Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılırlar. Ayrıca öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen toplam kredi miktarının Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (ÜFE) artışlar oranında artırılması (faiz) ile tespit edilmektedir.

Görsel: Kredi Yerine Burs Almak Daha Avantajlıdır [Temsili]
Görsel: Kredi Yerine Burs Almak Daha Avantajlıdır [Temsili]

Bu sebeple burs almak daha avantajlıdır ancak burs alma kriterleri daha zordur. Örneğin burslar genellikle üstün başarılı öğrencilere verilir. Ayrıca KYK öğrenim kredisi almakta olup, durumunda sonradan değişiklik meydana gelip değişikliğin meydana geldiği öğretim yılında Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına giren öğrencilerin kredileri değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür. Bu sebeple başvurular bütün şartlar iyice incelenerek değerlendirmeler yapıldıktan sonra yapılmalıdır.

Öğrenim Kredisi Hangi Durumlarda Kesilebilir?

✅ Öğretim kurumunun kapatılması
✅ Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alınması
✅ Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi
✅ Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması
✅ Öğrencinin öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olması ya da öğretimine bir yıl ara vermesi KYK kredisinin kesilmesine yol açabilir.
✅ Öğrencinin eğitimden vazgeçmesi, kayıt dondurması veya kesin hükümle mahkum olması

KYK Öğrenim Kredisi Nedir? KYK Kredisi Geri Ödemeli Mi?

Öğrenim Kredisi Almak Mantıklı Mı?

Profesyonel İpucu: ‘Öğrenim kredisi almalı mıyım’ sorusunun cevabı kişinin alım gücüne ve yaşam standartlarına bağlıdır. Sürekli ve yüksek miktarlarda ihtiyaçları olan kişilerin eğitim süresince nefes aldıracak tek alternatifleri kredi ise neden olmasın? Ancak ihtiyacı olmayan ve alternatifi olan kişiler için bu durduk yere faizli borca girmek demektir. Ayrıca geri ödenip ödenmeyeceğinin garantisi olmayan bir parayı almak tehlikelidir. Çünkü gecikmeler ekstra faiz borcuna sebep olmaktadır. Bu sebeple gerekli kriterlere uyan kişilerin burs almaları daha mantıklı olacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Para Tuzağı Nedir? [Popüler Para Tuzakları])

Üniversite boyunca çalışmak büyük ölçüde eskide kalmıştır. Çünkü çok az sayıda öğrenci ders çalışırken aynı zamanda hayatını idame ettirecek kadar para kazanabilir. Bu sebeple öğrenci kredileri yaygınlaşmıştır. Öğrenim kredisi eğitim hayatı süresince düzenli gelir elde etmeyi sağlayacağı için eğitim hayatının rahat geçmesine katkı sağlar. Öte yandan iş bulamadığı için borçlarını ödeyemeyip hayatı zehir olan kişiler de bulunmaktadır. En önemlisi maddi ihtiyaçları başka yollarla giderilerek veya biraz tasarruflu yaşamaya gayret edilerek hem de faize hiç bulaşmadan öğrencilik bitiminde tertemiz ve borçsuz olarak hayata atılmak da mümkündür.
(Ayrıca Bakınız: Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler)

Görsel: Öğrenim Kredisi Almak Mantıklı Mı? [Farklı Bakış Açıları]
Görsel: Öğrenim Kredisi Almak Mantıklı Mı? [Farklı Bakış Açıları]

Öğrenim Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bankaların öğrenim kredisi başvuruları her daim yapılabilmektedir. Kredi Yurtlar Kurumunun kredi başvuruları ise her yıl kamuoyuna duyurulan tarihlerde e-Devlet üzerinden alınmaktadır. Başvuru yapmak için kredi uygunluk şartları kontrol edildikten ve e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama butonuna ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı‘ yazılıp çıkan ekrana tıklanması, altta yer alan ‘Burs/Öğrenim Kredisi Başvurusu‘ sekmesine gidilmesi ve başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Ayrıca öğrenim kredisi başvurusu için bir takım belgeler gerekir.

Öğrenim Kredisi Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

KYK bursu ve öğrenim kredisi başvurularında öğrencilerden ekonomik, sosyal ve eğitim durumlarına ilişkin bilgiler istenmekte ve bunlar kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir. Ayrıca bazı öğrencilerden (öksüz, yetim, şehit çocuğu vb.) öncelik belgesi istenilmektedir. Bunun haricinde başvuru esnasında istenilen belgeler başvuru indeks sayfasında ve KYK internet sitesinde ilan edilmektedir. Bankalara yapılacak öğrenim kredisi başvurularda gereken belgeler ise genellikle standart kredi başvuruları ile aynıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kredi Çekme Şartları ve Gerekli Belgeler)

Şema: Kredi Nasıl Alınır? Kredi Alma Süreci Nasıl İşler?
Şema: Kredi Nasıl Alınır? Kredi Alma Süreci Nasıl İşler?

KYK kredi başvurularında öncelik belgesi istenen gruplar şunlardır:
✅ Amatör milli sporcular
✅ Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar
✅ Anne ve babası vefat edenler (öksüzler ve yetimler)
✅ Şehit ve gazi çocuğu (Şehit bekarsa bekar kardeşi / gazi bekarsa kendisi)
✅ Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olunduğunu belgelendirenler
✅ Lise öğrenimlerini ilgili bakanlığa bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar

Yasal Uyarı: Öğrenim kredisi nedir ve öğrenim kredisi nasıl alınır konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu